Ухвала
від 16.10.2023 по справі 757/46063/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46063/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна, в рамках кримінального провадження № 42022020000000397,

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання про арешт майна.

Мотивуючи означене клопотання прокурор у клопотанні вказує наступне.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022020000000397 від 04.10.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 5 ст. 191 КК України.

Під час розслідування кримінального провадження досліджуються обставини за яких службові особи юридичної особи приватного права, діючи у складі організованої групи, вчиняли дії, спрямовані на привласнення чужого майна, вчинені в особливо великому розмірі, та в подальшому здійснювали фінансові операції з майном щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, та вчинялись дії, спрямовані на приховування, маскування походження такого майна.

Так, у матеріалах досудового розслідування наявні відомості про те, що службові особи ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) здійснили фінансові операції спрямовані на привласнення грошових коштів, отриманих від Міністерства оборони України та військових частин за пошиття військової форми, шляхом перерахування їх на рахунки підконтрольних суб`єктів господарської діяльності з ознаками ризиковості та транзитності з метою їх подальшого обготівкування.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) уклало договір з Департаментом державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України № 286/3/22/359 від 23.09.2022 на загальну суму 735 000 000, 00 грн., предметом якого є Індивідуальне обмундирування (35810000-5), «Куртки вітровологозахисні зимові (в комплекті)» та «штани вітровологозахисні зимові (в комплекті)».

На виконання умов вказаного договору ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) передало до Міністерства оборони України, а саме до військової частини НОМЕР_1 «Куртки вітровологозахисні зимові (в комплекті)» та «штани вітровологозахисні зимові (в комплекті)», які зберігаються, у 229 об`єднаному центрі забезпечення військової частини НОМЕР_1 та Територіальному центрі контролю якості речового майна Центрального регіону.

Крім того встановлено, що вказані товарно-матеріальні цінності ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) були імпортовані на митну територію України з Турецької Республіки, а саме від компанії-нерезидента BINSU IC VI DIS NICARET LIMITED.

Також за результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076), встановлено, що зазначене підприємство, в період вересня-жовтня 2022 року та січня-лютого 2023 року отримало кошти від МО України в сумі 735 млн. грн., частину з яких 458 млн. грн., витратило на купівлю валюти в сумі 12,5 млн. доларів США, які в подальшому перерахувало на рахунки турецької компанії-нерезидента BINSU IC VI DIS NICARET LIMITED. Кошти в сумі 115 млн. грн., перерахували на рахунки Державної митної служби України в якості сплати митних платежів, кошти в сумі 14,7 млн. грн., були витрачені на сплату податків.

Залишок коштів отриманих від МО України в сумі 147 млн. грн. ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) перерахувало на рахунки підприємств з ознаками ризиковості та транзитності, а саме: ТОВ «ВІНТАЖ ПРАЙМ» (код ЄДРПОУ 44679641), ТОВ «ВСЕ ПРОДАКШН» (код ЄДРПОУ 44474063), ТОВ «ГАЛПРОМЗБУТ» (код ЄДРПОУ 44362627), ТОВ «ДЕЛЬТА-С КОМПАНІ» (код ЄДРПОУ 44637245), ТОВ «ЗАХПРОМ» (код ЄДРПОУ 44313454), ТОВ «ІНТЕР-С КОМПАНІ» (код ЄДРПОУ 40880772), ТОВ «ЮРГРУП РЕСУРС» (код ЄДРПОУ 43927116), ФОП « ОСОБА_4 » (ІПН НОМЕР_2 ), ФОП « ОСОБА_5 » (ІПН НОМЕР_3 ), ФОП « ОСОБА_6 » (ІПН НОМЕР_4 ), а також пов`язаних родинними зв`язками підприємство ТОВ «ГРІН-ТЕКС» (код ЄДРПОУ 37879641) та ФОП « ОСОБА_7 » (ІПН НОМЕР_5 ), ФОП «ГИЖИЙ ОЛЕГ-ПАВЛО РОСТИСЛАВОВИЧ» (ІПН НОМЕР_6 ), ФОП « ОСОБА_8 » (ІПН НОМЕР_7 ) за нібито постачені текстильні матеріали та комплектуючі для виробництва військової форми одягу, а також надані послуги та виконані роботи з її пошиття.

При цьому, вищезазначені підприємства ведуть фінансово-господарську діяльність без достатніх фізичних, технічних та технологічних можливостей, необхідних для реалізації задекларованих фінансово-господарських операцій, подають до контролюючих органів однакову інформацію щодо об`єктів оподаткування та штату працівників. Звітність надсилається з однакових IP адрес, що свідчить про пов`язаність підприємств та відношення до однієї групи.

Окрім того за результатами аналізу Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, що задіяні у протиправній діяльності суб`єкти господарської діяльності відображали придбання ТМЦ у підприємств з ознаками фіктивності. Подальшим аналізом ланцюгів постачання встановлено відсутність легального введення в обіг (імпорт, придбання або виробництво) поставлених ТМЦ, а як наслідок наявність ознак безтоварності укладених угод, що вказує на приховування чи маскування незаконного походження згаданих товарів шляхом укладання таких угод.

У ході виконання доручень оперативними співробітниками Служби безпеки України встановлено, що вказані суб`єкти господарювання використовують протиправний фінансовий механізм направлений на незаконне переведення безготівкових коштів у готівку, мінімізацію податкових платежів для вітчизняних суб`єктів господарської діяльності, розкрадання державних і бюджетних коштів та легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом.

Крім того, проведеними слідчими та процесуальними діями встановлено, що до вчинення розслідуваного злочину причетні ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , які являються службовими особами ТОВ «ГЛОБАЛ ТЕКС ГРУП» (код ЄДРПОУ 43339419).

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження містяться достатні докази, які дають підстави вважати, що фінансові операції та подальші дії за участі ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076), ТОВ «ГРІН-ТЕКС» (код ЄДРПОУ 37879641), ФОП « ОСОБА_7 » (ІПН НОМЕР_5 ), ФОП «ГИЖИЙ ОЛЕГ-ПАВЛО РОСТИСЛАВОВИЧ» (ІПН НОМЕР_6 ), ФОП « ОСОБА_8 » (ІПН НОМЕР_7 ), ТОВ «ГЛОБАЛ ТЕКС ГРУП» (код ЄДРПОУ 43339419) могли бути спрямовані на привласнення бюджетних коштів.

При цьому грошові кошти, отримані від проведення фінансових операцій, направлених на привласнення бюджетних коштів, можуть знаходитись на розрахункових рахунках.

Кошти, розміщені на рахунках зазначених підприємств, є предметом кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 5 ст. 191 КК України, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Метою накладення арешту, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, є забезпечення збереження речових доказів.

У судове засідання прокурор не з`явився. До суду надійшла заява прокурора ОСОБА_3 відповідно до якої просить розглянути клопотання за його відсутності, просить клопотання задовольнити.

Власник майна у судове засідання не з`явився про розгляд клопотання повідомленні відповідно до вимог закону, враховуючи положення ч. 1 ст. 172 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду клопотання за відсутності осіб, що не з`явились.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Частиною 10 ст. 170 КПК України, передбачено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно положень ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Статтею 100 КПК України визначено, що на речові докази може бути накладено арешт в порядку ст.ст. 170-174 КПК України, та згідно ч.ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, слідчий суддя накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, визначеним в ч. 1 ст. 98 КПК України.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Постановою прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 від 12.10.2023 майно, на арешті якого наполягає прокурор, визнано речовими доказами.

Таким чином, є передбачені кримінальним процесуальним законом підстави для накладення арешту на майно з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчий суддя, враховуючи вище викладені обставини, приходить до висновку про задоволення клопотання, оскільки застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна є співрозмірним завданням кримінального провадження, спрямоване на досягнення цілей розслідуваного кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 175, 309, 372, 392 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна, в рамках кримінального провадження № 42022020000000397 задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках:

- ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) НОМЕР_8 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), що розташований за адресою: вул. Грушевського, 1Д, м. Київ;

- ФОП « ОСОБА_7 » (ІПН НОМЕР_5 ) НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , ФОП « ОСОБА_11 » (ІПН НОМЕР_6 ) НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , відкриті в АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (МФО 322001), що розташований за адресою: вул. Автозаводська, 54/19, м. Київ;

- ФОП « ОСОБА_7 » (ІПН НОМЕР_5 ) НОМЕР_14 , відкритий в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ» (МФО 380805), що розташований за адресою: вул. Лєскова, 9, м. Київ;

- ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) НОМЕР_15 , ТОВ «ГРІН-ТЕКС» (код ЄДРПОУ 37879641) НОМЕР_16 , ФОП «ГИЖИЙ РОСТИСЛАВ АНДРІЙОВИЧ» (ІПН НОМЕР_7 ) НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 , ФОП « ОСОБА_7 » (ІПН НОМЕР_5 ) НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , відкриті в АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365), що розташований за адресою: вул. Сахарова, 78, м. Львів;

- ФОП « ОСОБА_11 » (ІПН НОМЕР_6 ) НОМЕР_22 , відкритий в АТ «ПУМБ» (МФО 334851), що розташований за адресою: вул. Андріївська, 4, м. Київ;

- ТОВ «ГРІН-МОДА» (код ЄДРПОУ 37919076) НОМЕР_23 , ТОВ «ГРІН-ТЕКС» (код ЄДРПОУ 37879641) НОМЕР_24 , ТОВ «ГЛОБАЛ ТЕКС ГРУП» (код ЄДРПОУ 43339419) НОМЕР_25 , ФОП «ГИЖИЙ РОСТИСЛАВ АНДРІЙОВИЧ» (ІПН 2947014490) НОМЕР_26 , НОМЕР_27 , ФОП « ОСОБА_7 » (ІПН НОМЕР_5 ) НОМЕР_28 , НОМЕР_29 , ФОП «ГИЖИЙ ОЛЕГ-ПАВЛО РОСТИСЛАВОВИЧ» (ІПН НОМЕР_6 ) НОМЕР_30 , НОМЕР_31 , відкриті в Акціонерний банк «ПIВДЕННИЙ» (МФО 328209), що розташований за адресою: вул. Краснова, 6/1, м. Одеса, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, а також можливістю сплати податків, зборів, обов`язкових платежів та заробітної плати працевлаштованим на юридичні особи працівникам.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу115012459
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/46063/23-к

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні