Ухвала
від 20.11.2023 по справі 510/1844/23
РЕНІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 510/1844/23

Провадження № 2/510/1230/23

У Х В А Л А

20.11.23 р.

Суддя Ренійського районного суду Одеської області Дудник В.І.,

розглядаючи матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В

Позивач ОСОБА_1 ,діючий черезсвого представника адвокатаЗлаті Н.С.,звернувся досуду із позовом до ОСОБА_2 із вимогами про визнання права власності на спадкове майно.

Дослідивши зміст поданої позовної заяви та доданих до неї документів, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам статей175,177 ЦПК Українита має недоліки, що перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Як виходитьз положеньп.4,5ч.3ст.175ЦПК України,позовна заяваповинна міститиу т.ч.: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Подавши позовну заяву до суду, представник позивача вказує на обсяг спадкового майна, яке належало батькові позивача - ОСОБА_3 , а конкретно на об`єкти нерухомого майна : житловий будинок із надвірними спорудами та господарськими будівлями, розташований по АДРЕСА_1 , та земельні ділянки.

До матеріалів позову було додано копію технічного паспорту на будинок від 21.10.2020р., оформленого на ім`я ОСОБА_1 , будь-якого іншого документу, що підтверджує право власності ОСОБА_3 на це нерухоме майно суду не надано.

Таким чином, виходить, що доводи, викладені в тексті позовної заяви, не підтверджені належними доказами.

Одночасно суд зауважує, що технічний паспорт не підтверджує право власності та, відповідно, не заміняє собою свідоцтво про право власності чи договір купівлі-продажу або інший правовстановлюючий документ на об`єкт нерухомого майна. Технічний паспорт не дає право володіти, користуватись чи розпоряджатись нерухомістю це лише документ, який фіксує технічні дані об`єкта.

У зв`язкуіз цим,з метоюприведення позовноїзаяви доналежного змістута форми,суд вважаєдоцільним надатидокази доводамта обставинам,викладеним упозові. Недотримання обов`язкових вимог до змісту позову є перешкодою до відкриття провадження у справі.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щододоступності правосуддята справедливогосудового розглядукожна держава-учасницяцієї Конвенціївправі встановлюватиправила судовоїпроцедури,в томучислі йпроцесуальні заборониі обмеження,зміст яких-не допуститисудовий процесу безладнийрух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вимога суду про усунення недоліків позову не є порушенням права на справедливий судовий захист. Крім того, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правам та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Відповідно до частин 1-3ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, окремо викладе та подасть клопотання про витребування доказів у справі, - позовна заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважатиметься неподаною і підлягає поверненню позивачеві.

Керуючись ст.ст. 84,175,177,184,185,260,261,353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно - залишити безруху.

Надати позивачу (його представнику) п`ять днів з дня отримання ним ухвали для усунення недоліків позовної заяви і оформлення її відповідно до вимог чинного законодавства.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернена позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Вячеслав ДУДНИК

СудРенійський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115020118
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —510/1844/23

Ухвала від 17.07.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Рішення від 17.07.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні