Рішення
від 14.11.2023 по справі 363/678/23
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.11.2023 Справа № 363/678/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2023 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Чіркова Г.Є.,

при секретарі Мацьовитій Я.В.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вишгороді цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

встановив:

представник позивача звернулася до суду з даним позовом, в якому, уточнивши позовні вимоги, просила стягнути з відповідачки на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг за період з серпня 2018 по квітень 2023 року в розмірі 180425 грн. 12 коп., що складається з:

- 38 175 грн. 24 коп. - внеску за утримання з серпня 2018 року по квітень 2023 року;

- 121981 грн. 81 коп. - внеску за опалення з березня 2018 року по жовтень 2023 року;

- 11496 грн. 13 коп. - втрат від інфляції внаслідок несвоєчасного розрахунку;

- 4778 грн. 94 коп.- трьох відсотків річних;

- 2 684грн. - судових витрат по оплаті судового збору.

Свої вимоги мотивувала тим, що відповідачка, будучи власницею приміщення № НОМЕР_1 , площею 134,8 м.кв., в будинку АДРЕСА_1 , балансоутримувачем якого є Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град», системно порушує платіжну дисципліну щодо сплати житлово-комунальних послуг, житлово-комунальні послуги, які надаються позивачем, не оплачує, у зв`язку з чим утворилася вказана заборгованість.

Представник відповідачки подав відзив, в якому зазначив, що відповідно до абз. 6 п. 13 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. №830, фактом приєднання споживача до умов індивідуального договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Проте, заявником не надано до суду ні копії відповідного договору, ні жодного з документів, що могли б підтвердити жодну з вищеперелічених дій, а особливо самого факту отримання послуги. Також зазначив, що протоколом №04/02/2022 засідання правління ОСББ «Ольжин Град» вирішено здійснювати відключення постачання опалення тим власникам нежитлових приміщень, які порушують дисципліну оплати послуг більш ніж на 5 календарних днів, тобто в будь-якому випадку послуги з опалення ОСОБА_4 не надаються.

Крім того, жоден з наданих протоколів правління ОСББ «Ольжин град» не містить встановлення розміру внеску за опалення за період з жовтня по грудень 2019 року, а відтак відсутня правова підстава для нарахування внесків за опалення за вказаний період в загальному розмірі 8470 грн. 83 коп.

Зазначив, що встановлення розміру внесків та платежів відноситься до виключної компетенції зборів співвласників об`єднання. Однак, позивачем надано лише один протокол №11/07/17-01 Загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку від 11 липня 2017 року, яким затверджено розмір внеску на утримання будинку та розмір внеску на опалення будинку (в розмірі 23,85 грн. за один м2). Проте, всі інші протоколи, якими встановлювався розмір щомісячного внеску на опалення, є протоколами засідання Правління ОСББ «Ольжин град». Тобто, розміри внесків за опалення в період з 01 січня 2019 року по 31 грудня 2022 року встановлювалися правлінням ОСББ «Ольжин град», а не загальними зборами ОСББ «Ольжин град», що прямо суперечить його статуту і відповідно вказані протоколи не є чинними.

Крім того зазначив, що позивач звернувся до суду з даним позовом 02 лютого 2023 року, а відтак згідно ч. 1 ст. 257 ЦК України, до вимог позивача за період з серпня 2018 року по 02 лютого 2020 року підлягає застосуванню позовна даність, оскільки вказані вимоги позивача заявлені поза межами трьохрічного строку. Просив в задоволенні позову відмовити, а в разі наявності підстав для його задоволення застосувати строк позовної давності до вимог позивача у відповідній частині.

Представник позивача подала відповідь на відзив, в якому зазначила, що ОСББ - це юридична особа, учасник відносин у сфері житлово-комунальних послуг і суб?єкт, уповноважений здійснювати управління майном житлового будинку чи комплексу будинків і забезпечувати їх належну експлуатацію та утримання разом із прибудинковою територією, яка одночасно може бути балансоутримувачем та виконувати його функції. Разом з тим, відповідачка, будучи власником приіщення 434 та споживачем житлово-комунальних послуг, які надаються балансоутримувачем будинку - Об?єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град», в супереч вимог ст. 67 ЖК України, ст. 322 ЦК України та п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України, свої зобов?язання по їх оплаті своєчасно не виконує. Відповідачка будучи власником вказаної квартири в буд. АДРЕСА_2 , балансоутримувачем якого є позивач, є споживачем житлово-комунальних послуг та зобов`язана їх сплачувати.

Також зазначила, що рішенням загальних зборів співвласників ОСББ «Ольжин Град» від 11 липня 2017 року №1/07/17-01 затверджено розміри внесків на утримання та опалення будинку. Тим же рішенням ухвалено, що у випадку зростання вартості всіх складових послуг щодо надання газу та обслуговування газового господарства будинку надано право правлінню приймати рішення щодо коригування внесків на опалення.

Протоколом Правління від 01 жовтня 2019 року №01/10/19 було затверджено внесок на опалення на період жовтень грудень 2019 року. Затвердження розміру внеску здійснено з урахуванням фактичних витрат на забезпечення опалення будинку. Відповідно до Протоколу Правління ОСББ «Ольжин Град» від 01 лютого 2020 №01/02/2020 правління ОСББ «Ольжин Град» вирішило відкласти питання перегляду розміру внеску на опалення за період з жовтень-грудень 2019 до закінчення опаловального сезону. По закінченню опалювального сезону, Правліния ОСББ «Ольжин Град» не триймало рішень про перегляд внеску на опалення за період жовтень-грудень 2019 року.

Таким чином, внесок на опалення за період з жовтень-грудень 2019 нараховано відповідно до рішення правління, яке оформлене протоколом правління від 01 жовтня 2019 року №601/10/19. Отже, ОСББ «Ольжин Град» проведено нарахування внеску за опалення в приіщення 434 відповідно до вимог законодавства та рішень компетентних органів. Крім того зазначила, що посилання відповідачки на те, що вона не отримувала житлово-комунальні послуги є безпідставними, доказів на підтвердження яких не надано.

З грудня 2020 року по червень 2023 року в Україні запроваджено карантинні обмеження у зв`язку з пандемією коронавірусу. У той же час, відповідно до Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №64/2022 в Україні запроваджено воєнний стан через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України, який діє по теперішній час. Зазначене вплинуло на діяльність всіх підприємств, установ та організацій. Просила задовольнити позов.

В суді представник позивача просила задовольнити позов з підстав викладених у позові та відповіді на відзив.

Представник відповідачки просив відмовити в задоволенні позову з підстав викладених у відзиві.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Встановлено, що ОСББ «Ольжин Град» створено відповідно до ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для обслуговування, ремонту і реконструкції багатоквартирного житлового будинку та утримання прибудинкової території.

Відповідно до п.п. 3.1-3.3 Статуту об`єднання діє відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та статуту, органами управління об`єднання є загальні збори співвласників об`єднання, правління, ревізійна комісія (ревізор) об`єднання.

Вищим органом управління об`єднання є загальні збори співвласників об`єднання. Загальні збори співвласників об`єднання вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання. Загальні збори співвласників об`єднання скликають не рідше одного разу на рік.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників об`єднання, серед іншого, належать затвердження статуту об`єднання, внесення змін до нього; зібрання членів правління об`єднання, обрання членів ревізійної комісії; питання про використання спільного майна; затвердження кошторису, балансу та річного звіту об`єднання; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників; прийняття рішень про реконструкцію та ремонт будинку або про зведення господарських споруд.

Відповідно до пп. 2 п. 5.1 Статуту джерелами фінансування є кошти об`єднання, які складаються з внесків і платежів співвласників.

Згідно п. 5.2 Статуту сплата встановлених загальними зборами співвласників об`єднання внесків і платежів, на утримання будинку, опалення, у тому числі відрахувань до ремонтного та інших фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами співвласників об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Участь співвласників у загальному обсязі внесків і платежів на утримання будинку, опалення, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного та інших фондів, встановлюються цим статутом та загальними зборами співвласників об`єднання відповідно до законодавства України.

Загальні збори співвласників об`єднання можуть прийняти рішення про списання боргів співвласників у разі виконання ними робіт, необхідних для утримання спільного майна, на суму боргу. Порядок розрахунків за ці операції визначається Кабінетом Міністрів України.

У разі несвоєчасного здійснення платежів за утримання будинку, опалення будинку, інших внесків встановлених загальними зборами співвласників об`єднання, співвласник зобов`язаний сплатити додатковий внесок у розмірі 0,1 відсоток за кожен день прострочення від суми боргу, яка нараховується з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати. Загальний розмір додаткового внеску, зазначеного у цьому абзаці, не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Граничний термін знесення плати за утримання будинку, опалення будинку, інших внесків є 20 день місяця.

Балансоутримувачем багатоквартирного жилого будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 є ОСББ «Ольжин Град», що підтверджується рішенням 6 сесії 4 скликання Вишгородської міської ради від 06 липня 2011 року за № 6/5.

Протоколом Загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №11/07/17-01 від 11 липня 2017 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку під час опалювального періоду у розмірі 1072,44 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 23,85 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 0,83 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 1,98 грн. за один м2. У випадку зростанні вартості всіх складових послуг щодо надання газу та обслуговування газового господарства будинку надано право правлінню прийняти рішення щодо коригування внеску на опалення в процентному еквіваленті, з урахуванням та в рамках вимог законодавства України.

Затверджено кошторис у запропонованій правлінням ОСББ «Ольжин Град» та внесок на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі:

- 4,86 грн. за один м2 для всіх житлових та нежитлових приміщень крім приміщень, які знаходяться на першому поверсі або нижче першого, а також тих приміщень у під`їздах яких відсутні ліфти;

- 4,60 грн. за один м2 для житлових та нежитлових приміщень, які знаходяться на першому поверсі або нижче першого, а також для тих приміщень у під`їздах яких відсутні ліфти.

Протоколами засідань правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №01/11/18 від 01 листопада 2018 року та №01/10/19 від 01 жовтня 2019 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку під час опалювального періоду з 01 листопада 2018 року по 31 грудня 2019 року у розмірі 1288,4 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 28,65 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 1,00 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 2,38 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №01/02/2020 від 01 лютого 2020 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку з 01 січня 2020 року по 31 січня 2020 року у розмірі 1043,19 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 23,20 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 0,81 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 1,93 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №02/03/2020 від 02 березня 2020 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку з 01 лютого 2020 року по 29 лютого 2020 року у розмірі 946,85 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 21,06 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 0,74 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 1,75 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №01/04/2020 від 01 квітня 2020 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку з 01 березня 2020 року по 31 березня 2020 року у розмірі 851,23 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 18,93 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 0,67 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 1,57 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №01/11/2020 від 01 листопада 2020 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку з 21 жовтня 2020 року по 31 жовтня 2020 року у розмірі 1166, 02 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 25, 93 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 0,92 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 2,15 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №01/12/2020 від 01 грудня 2020 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку з 01 листопада 2020 року по 30 листопада 2020 року у розмірі 1034, 94 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 23, 01 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 0,82 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 1,91 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №02/01/2021 від 02 січня 2021 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку за грудень місяць 2020 року у розмірі 1170, 40 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 26, 02 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 0,93 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 2, 16 грн. за один м2.

Протоколами засідань правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №02/02/2021 від 02 лютого 2021 року та №02/03/2021 від 01 березня 2021 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку за січень по лютий 2021 року у розмірі 1497, 62 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 33, 3 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 1, 19 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 2, 76 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №28/07/2021 від 28 липня 2021 року вирішено здійснити заміну несущих канатів на ліфті №33579 (400 кг), №33580 4 парадного будинку. Для проведення вказаних ремонтних робіт співвласникам нараховано одноразовий внесок на ремонт ліфтів в розмірі 1, 96 грн. за кв.м.

Протоколами засідань правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №02/11/2021 від 02 листопада 2021 року, №02/12/2021 від 02 грудня 2021 року, №04/01/2022 від 04 січня 2022 року, №04/02/2022 від 04 лютого 2022 року, №02/03/2022 від 02 березня 2022 року, №04/04/2022 від 04 квітня 2022 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення будинку за жовтень 2021 року по березень 2022 року у розмірі 1590, 35 грн. за одну ГКал (для приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 35, 36 грн. за один м2; для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 1, 26 грн. за один kW теплової енергії), а також розмір внеску за МЗК для приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії - 2, 93 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №12/09/2022 від 12 вересня 2022 року затверджено новий штатний розпис, який вступає в силу з 12 вересня 2022 року. Співвласникам будинку нараховано додатковий «внесок» на утримання диспетчерської служби у розмірі 0, 57 грн./кв.м.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №04/12/2022 від 04 грудня 2022 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення нежитлових приміщень, які знаходяться в будинку за жовтень-листопад 2022 року у розмірі 6426,96 грн. за одну ГКал (для нежитлових приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 94,27 за один м2; для нежитлових приміщень, які обладнані лічильником обліку теплової енергії 5,53 грн. за один м2 теплової енергії), а також розмір внеску за загально-будинкові витрати для нежитлових приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 0,61 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №27/12/2022 від 27 грудня 2022 року здійснено корегування щомісячного внеску на опалення нежитлових приміщень, які знаходяться в будинку за жовтень-листопад 2022 року у розмірі 4765,02 грн. за одну ГКал (для нежитлових приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 94,61 за один м2; для нежитлових приміщень, які обладнані лічильником обліку теплової енергії 4,10 грн. за один м2 теплової енергії), а також розмір внеску за загально-будинкові витрати для нежитлових приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 5,17 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №11/01/2023 від 11 січня 2023 року затверджено розмір щомісячного внеску на опалення нежитлових приміщень, які знаходяться в будинку за грудень 2022 року у розмірі 3270,29 грн. за одну ГКал (для нежитлових приміщень, що не обладнані лічильниками обліку теплової енергії 178,96 за один м2; для нежитлових приміщень, які обладнані лічильником обліку теплової енергії 2,81 грн. за один м2 теплової енергії), а також розмір внеску за загально-будинкові витрати для нежитлових приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії 5,57 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №06/02/2023 від 11 січня 2023 року затверджено розмір внеску на опалення нежитлових приміщень, які знаходяться в будинку за грудень 2022 року у розмірі 4242,03 грн. за одну ГКал, зокрема для нежитлових приміщень, що обладнані лічильниками обліку теплової енергії 3,65 за один кВт теплової енергії, а також внесок за загально-будинкові витрати для нежитлових приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії в розмірі 6, 33 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №03/03/2023 від 03 березня 2023 року затверджено розмір внеску на опалення нежитлових приміщень, які знаходяться в будинку за лютий 2022 року у розмірі 4174,32 грн. за одну ГКал, зокрема для нежитлових приміщень, що обладнані лічильниками обліку теплової енергії 3,59 за один кВт теплової енергії, а також внесок за загально-будинкові витрати для нежитлових приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії в розмірі 6, 17 грн. за один м2.

Протоколом засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» №04/04/2023 від 04 квітня 2023 року затверджено розмір внеску на опалення нежитлових приміщень, які знаходяться в будинку за березень 2023 року у розмірі 4021,21 грн. за одну ГКал, зокрема для нежитлових приміщень, що обладнані лічильниками обліку теплової енергії 3,46 за один кВт теплової енергії, а також внесок за загально-будинкові витрати для нежитлових приміщень, які обладнані лічильниками обліку теплової енергії в розмірі 6, 57 грн. за один м2.

Згідно ч. 2 ст. 382 ЦК України, усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 385 ЦК України, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», відносини, що регулюються цим Законом не є предметом регулювання цього Закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до статті 22 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання.

Вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об`єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників.

Загальні збори скликаються не рідше одного разу на рік.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься: затвердження статуту об`єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об`єднання; питання про використання спільного майна; затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; попереднє (до їх укладення) погодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті об`єднання, договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників чи їх частина; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників; прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд.

Для керівництва поточною діяльністю об?єднання обирається: правління. Правління має право приймати рішення з питань діяльності об?єднання, визначених статутом.

Правління є виконавчим органом об?еднання і підзвітне загальним зборам.

Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та строки обрання встановлюються-загальними зборами.

До компетенції правління відноситься: підготовка кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством.

Згідно ст. 12 Закону Українии «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління.

Відповідно до ст. 15 Закону Українии «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням; запобігати псуванню спільного майна, інформувати органи управління об`єднання про пошкодження та вихід з ладу технічного обладнання; дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством.

Статуттом об`єднання можуть бути встановлені інші обов`язки співвласників.

Згідно ст. 16 Закону Українии «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів та звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно ст. 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону співвласники багатоквартирного будинку зобов`язані своєчасно сплачувати внески на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна багатоквартирного житлового будинку.

Відповідно до витягу Комунального підприємства Київської обласної ради «Вишгородське бюро технічної інвентаризації №30397741, за ОСОБА_5 від 23 червня 2011 року зареєстровано право власності нежитлового приміщення АДРЕСА_3 на підставі нотаріально посвідченого договору №1994 від 10 червня 2011 року.

ОСББ «Ольжин град» утримує зазначений будинок та прибудинкову територію, затвердив штатний розклад, відповідно до якого на умовах трудових договорів оплачує працю робітників по утриманню будинку та прибудинкової території, уклав та виконує умови договорів з виконавцями житлово-комунальних послуг: на технічне обслуговування диспетчерського зв`язку, на технічне обслуговування і ремонт ліфтів, купівлі-продажу природного газу, на виконання робіт з експлуатації котельного обладнання та систем опалення котельні, на виконання робіт з технічного обслуговування котельного обладнання, на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, про надання послуг з вивезення для утилізації побутових відходів, про постачання електричної енергії.

Вказана квартира знаходиться у будинку, який перебуває на балансі Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин град», яке є виконавцем житлово-комунальних послуг.

Договір про надання послуг з опалення та утримання будинку і прибудинкової території між Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин град» та відповідачкою не укладався, але житлово-комунальні послуги ОСОБА_5 надавалась, тобто між сторонами наявні фактичні договірні відносини (правовий висновок Верховного Суду в постанові від 15 березня 2018 року в справі №401/710/15-ц).

Щомісяця в період з серпня 2018 року по квітень 2023 року позивач нараховував відповідачці плату за надані послуги з опалення, утримання будинку та прибудинкової території, однак остання кошти за вказані послуги не сплачувала, внаслідок чого виникла заборгованість за надані послуги.

Проте, ОСОБА_5 з серпня 2018 року по квітень 2023 року, будучи власницею приміщення АДРЕСА_3 та споживачкою житлово-комунальних послуг, які надаються балансоутримувачем будинку - Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град», свої зобов`язання по їх оплаті своєчасно не виконувала.

Внаслідок неналежного виконання своїх зобов`язань по оплаті житлово-комунальних послуг у ОСОБА_5 за період з серпня 2018 року по квітень 2023 року утворилася заборгованість в розмірі 176 432 грн. 12 коп., що складається з 38175 грн. 24 коп. грн. заборгованості по внесках за утримання, 121981 грн. 81 коп. заборгованості за опалення, 11496 грн. 13 коп. - втрат від інфляції внаслідок несвоєчасного розрахунку (за період з 21 листопада 2018 року по 01 березня 2022 року), 4778 грн. 94 коп. - трьох відсотків річних (за період з 21 листопада 2018 року по 01 березня 2022 року).

Наданий позивачем розрахунок заборгованості відповідачки узгоджується з іншими матеріалами справи, який сумнівів у суду не викликає.

Нарахування оплати за опалення позивачем здійснювалося на опалювальну площу 134,80 кв.м. в приміщенні АДРЕСА_3 та відповідно за затвердженими у передбаченому Законом порядку тарифами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град».

Докази щодо звернення відповідачкою в установленому законодавством порядку з претензіями щодо надання неякісних житлово-комунальних послуг у матеріалах справи відсутні.

Немає й в справі доказів відключення нежитлового приміщення відповідачки від автономної системи опалення в багатоквартирному житловому будинку ОСББ «Ольжин Град», проведеного в порядку передбаченого Законом.

Доводи сторони відповідача про відсутність теплопостачання у вказаному приміщенні відповідачки і ненадання комунальних послуг є бездоказовими і голослівними, які в собі змістовних обставин цього не містять, зафіксованих в установленому законом порядку фактів переривання і ненадання комунальних послуг у приміщенні відповідачки, починаючи з серпня 2018 року, немає, коли доказів про зазначене суду не надано.

Відтак, відповідачкою порушено встановлені зобов`язання по оплаті наданих комунальних послуг, що тягне настання цивільно-правової відповідальності винної особи, яка має сплатити суму боргу, про яку просить позивач.

Статтею 526 ЦК України визначені загальні умови виконання зобов`язання, зокрема, зобов`язання повинно виконуватись належним чином згідно з умовами договору та вимогами ЦК України, інших актів цивільного законодавства. Недотримання таких вимог призводить до порушення зобов`язань.

Згідно із частиною першою статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, у якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання боржника сплатити певну грошову суму на користь кредитора відповідно до цивільно-правового договору або з інших підстав, визначених законом, є грошовим зобов`язанням.

З огляду на викладене, правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому, серед інших прав і обов`язків сторін, на боржників покладено цивільно-правовий обов`язок зі сплати внесків на утримання майна співвласників багатоквартирного житлового будинку, якому кореспондує право вимоги кредитора (ч. 1ст. 509 ЦК України) - вимагати сплату грошей, як внесків на утримання та експлуатацію спільного майна об`єднання.

Отже, виходячи з юридичної природи спірних правовідносин сторін як грошових зобов`язань на них поширюється дія частини другої ст. 625 ЦК України як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання.

Інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов`язання, вираженого у національній валюті та трьох відсотків річних від простроченої суми полягає у відшкодуванні матеріальних витрат кредитора від знецінення грошових коштів у наслідок інфляційних процесів та отримання компенсації (плати) від боржника за неправомірне користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, тому ці кошти нараховуються незалежно від сплати ним неустойки (пені) за невиконання або неналежне виконання зобов`язання.

Таким у разі існування прострочення виконання грошового зобов`язання зі сплати отриманих житлово-комунальних послуг на боржник несе відповідальність, передбачену ч. 2 ст. 625 ЦК України.

Крім того, в п.п. 77-78 постанови Великої Палати Верховного Суду в справі №918/631/19 зазначено, що ст. 625 ЦК України розміщена у розділі І «Загальні положення про зобов`язання» книги п`ятої ЦК України та визначає загальні правила відповідальності за порушення грошового зобов`язання. Приписи розділу І книги п`ятої ЦК України поширюють свою дію на всі види грошових зобов`язань, у тому числі як на договірні зобов`язання (підрозділ 1 розділу ІІІ книги п`ятої ЦК України), так і на не договірні зобов`язання (підрозділ 2 розділу ІІІ книги п`ятої цього Кодексу).

Отже, у ст. 625 ЦК України визначені загальні правила відповідальності за порушення будь-якого грошового зобов`язання незалежно від підстав його виникнення. Приписи цієї статті поширюються на всі види грошових зобов`язань, якщо інше не передбачено договором або спеціальними нормами закону, який регулює, зокрема, окремі види зобов`язань.

Відтак, з відповідачки на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» слід стягнути суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції, за період з 21 листопада 2018 року по 01 березня 2022 року, яка відповідно до поданого розрахунку заборгованості становить 11 496 грн. 13 коп., а також три проценти річних від простроченої суми, що в той же період нарахування становить 4 778 грн. 94 коп.

Що стосується заяви представника відповідачки про застосування в цій справі строків позовної давності поданої згідно ч. 3 ст. 267 ЦК України, то суд зазначає наступне.

Згідно ч. 1 ст. 256 ЦК України, позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Відповідно до ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Згідно ч. 1 ст. 261 ЦК України, перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Відповідно до ч. 4 ст. 267 ЦК України, сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Разом з тим, постановою Кабінету Міністрів України "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 09 грудня 2020 року № 1236 (зі змінами) на території України введено карантин з 19 грудня 2020 року, дію якого припинено 30 червня 2023 року.

Крім того, Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан, який продовжує діяти.

Згідно п.п. 12, 19 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257, 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.

У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строки, визначені статтями 257-259, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк його дії.

Таким чином загальні строки позовної давності визначені ст. 257 ЦК України продовжуються на строк дії карантину та воєнного стану.

Судом встановлено, що строк позовної давності в цій справі настав в серпні 2021 року, коли в Україні діяв карантин встановлений Кабінетом Міністрів України, а відтак строки позовної давності згідно п. 12 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України в цьому випадку продовжилися на строк дії карантину, який закінчився 30 червня 2023 року, коли в той період з 24 лютого 2023 року і донині діє воєнний стан.

Відтак, строк позовної давності в даному випадку не пропущений і за заявою представника відповідача застосований бути не може згідно вимог 267 ЦК України.

Таким чином, судом встановлено порушене право позивача, яке підлягає захистові, а позов про це задоволенню.

Крім того представником позивача представлене документальне підтвердження понесених ним судових витрат, які згідно ст. 141 ЦПК України слід стягнути з відповідачки.

На підставі викладеного та керуючись статтями 259, 265, 268, 280 ЦПК України,

вирішив:

позовну заяву задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град» заборгованість за оплату житлово-комунальнихпослуг заперіод зсерпня 2018року по квітень 2023 року врозмірі 176 432 грн. 12 коп., а також судовий збір в розмірі 2 684 грн., а всього 180 425 (сто вісімдесят тисяч чотириста двадцять п`ять) грн. 12 (дванадцять) коп.

Повне судове рішення складено 20 листопада 2023 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного рішення шляхом подання в зазначений строк апеляційної скарги.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольжин Град», код ЄДРПОУ 37649482, що знаходиться за адресою: Київська область, м. Вишгород, пр.-т. Шевченка, 2-г.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

Суддя

Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115021469
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —363/678/23

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні