Рішення
від 17.10.2023 по справі 753/9944/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

17.10.2023 Справа № 753/9944/23

Справа № 753/9944/23

Провадження № 2/756/4532/23

р і ш е н н я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

З А О Ч Н Е

17 жовтня 2023 року Оболонський районний суд міста Києва у складі:

головуючого - судді Жука М.В.,

при секретарі Колядінцевій П.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акцінерного товариства «Страхова компанія» Країна» до ОСОБА_1 , третя особа Приватне акціонерне товариства «Українська страхова компанія «Княжа Вієнна іншуранс груп» про стягнення виплаченого страхового відшкодування,

в с т а н о в и в:

У червні 2023 року АТ «СК «Країна» звернулося до Дарницького районного суду міста Києва з позовом до ОСОБА_1 , третя особа ПрАТ «УСГ «Княжа Вієнна іншуранс груп» про стягнення виплаченого страхового відшкодування.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 27.06.2023 року цивільну справу за позовом АТ «СК «Країна» до ОСОБА_1 , третя особа ПрАТ «УСГ «Княжа Вієнна іншуранс груп» про стягнення виплаченого страхового відшкодування, передано за підсудністю на розгляд до Оболонського районного суду міста Києва, в порядку передбаченому п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 09.01.2020 року між АТ «СК «Країна» та ОСОБА_2 укладено договір добровільного страхування наземного транспорту № УА218517, предметом якого є страхування транспортного засобу «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_1 .

23.11.2020 року за участю застрахованого автомобіля «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_1 сталася ДТП з вини водія автомобіля «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_2 ОСОБА_1 .

Оскільки АТ «СК «Країна» за цією подією виплачено страхове відшкодування, ПрАТ «УСГ «Княжа Вієнна іншуранс груп» в межах ліміту страхового полісу з урахуванням коефіцієнта фізичного зносу відшкодовано понесені страховиком збитки, позивач просить суд стягнути на його користь з ОСОБА_1 47 157 грн. 94 коп.

У судове засідання представник ПрАТ «СК «Країна» не з`явився, у поданій позовній заяві зазначив, що позовні вимоги підтримує повністю, проти заочного розгляду справи не заперечує.

ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про день, час та місце судового засідання повідомлений шляхом направлення повістки за зареєстрованим місцем проживання, вважається таким, що повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явивсяпро день, час та місце судового засідання повідомлений шляхом направлення повістки за зареєстрованим місцезнаходженням, вважається таким, що повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило.

За таких обставин судом постановлено ухвалу про проведення заочного розгляду справи на підставі наявній в ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненнями особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою. (ч. 6 ст. 82 ЦПК України).

Судом установлено, що 09.01.2020 року між АТ «СК «Країна» та ОСОБА_2 укладено договір добровільного страхування наземного транспорту за № УА218517, відповідно до умов якого застраховано транспортний засіб «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_1 (а.с. 8-9).

23.11.2020 року в м. Києві по вул. Олени Теліги сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_1 та автомобіля «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_1 .

Постановою Оболонського районного суду міста Києва від 07.12.2020 року ОСОБА_1 визнано винним у скоєні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП та притягнуто до адміністративної відповідальності. Цією постановою суду, яка набрала законної сили установлені обставини, які відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України не підлягають доказуванню, а саме те, що ОСОБА_1 23.11.2020 року о 19 год. 50 хв. в м. Києві по вул. О. Теліги, керуючи транспортним засобом марки «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_2 , не врахував дорожньої обстановки, не дотримався безпечної дистанції, внаслідок чого здійснив зіткнення з автомобілем марки «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_1 , що призвело до пошкодження транспортних засобів. ОСОБА_1 порушив п. 13.1 Правил дорожнього руху.

04.04.2021 року ОСОБА_2 звернувся до АТ «СК «Країна» із заявою на виплату страхового відшкодування за договором добровільного страхування транспортного засобу (а.с. 6).

Відповідно до рахунку № НОМЕР_3 від 22.12.2020 року, № НОМЕР_4 від 24.12.2020 року, виданого ФОП ОСОБА_3 , страхового акту № 36/61503/2.1.5.1 від 12.01.2021 року, вартість ремонту та запчастин (матеріалів) автомобіля «Volkswagen», д.н.з. НОМЕР_1 , склав 152 664 грн. 35 коп.

Платіжним дорученням № 16626 від 13.01.2021 року АТ «СК «Країна» перерахувало ФОП ОСОБА_3 страхове відшкодування згідно акту № 36/61503/2.1.5.1 від 12.01.2021 року у розмірі 152 664 грн. 35 коп.

Згідно інформаційної довідки цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 на момент ДТП була застрахована ПрАТ «УСГ «Княжа Вієнна іншуранс груп» (а.с. 23).

Відповідно до листа ПрАТ «УСГ «Княжа Вієнна іншуранс груп» виплатила АТ «СК «Країна» страхове відшкодування в порядку регресу 105 506 грн. 41 коп. (а.с. 24).

04.05.2022 року АТ «СК «Країна» направило ОСОБА_1 претензію про виплату страхового відшкодування в порядку регресу (а.с. 25).

Відповідно до ч. 1 ст. 116 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Частинами другою, п`ятою ст. 1187 ЦК України визначено, що шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Згідно зі ст. 979 ЦК України за договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Страхова виплата за договором майнового страхування і страхування відповідальності (страхове відшкодування) не може перевищувати розміру реальних збитків. Інші збитки вважаються застрахованими, якщо це встановлено договором (п. 3 ч. 1 ст. 988 ЦК України).

Згідно ст. 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

Судом встановлено, що ПрАТ «УСГ «Княжа Вієнна іншуранс груп», яке є страховиком цивільно-правової відповідальності ОСОБА_1 згідно полісу ЕР-201724421, виплатило позивачу страхове відшкодування лише в розмірі 105 506 грн. 41 коп. із застосуванням коефіцієнту фізичного зносу до складових запчастин, що підлягали заміні.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є витрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Згідно ст. 1192 ЦК України розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Відповідно до ст. 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Статтею 27 Закону України «Про страхування» та ст. 993 ЦК України передбачено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

У постанові Верховного Суду України від 02.12.2015 року у справі №6-691цс15 зроблено висновок про те, що правильним є стягнення з винного водія різниці між фактичною вартістю ремонту з урахуванням заміни зношених деталей на нові (без урахування коефіцієнта фізичного зносу) та страховим відшкодуванням, виплаченим страховиком у розмірі вартості відновлювального ремонту пошкодженого автомобіля з урахуванням зносу деталей, що підлягають заміні, оскільки в цьому випадку у страховика не виник обов`язок з відшкодування такої різниці, незважаючи на те, що вказані збитки є меншими від страхового відшкодування (страхової виплати).

Враховуючи, що на підставі наявних в справі доказів судом установлено те, що ДТП в якій було пошкоджено застрахований АТ «СК «Країна» транспортний засіб сталася з вини водія ОСОБА_1 ; АТ «СК «Країна» виплатило страхове відшкодування в повному обсязі; страхова компанія ПрАТ «УСГ «Княжа Вієнна іншуранс груп», з якою у винуватця ДТП був укладений договір цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів за шкоду заподіяну майну третіх осіб, частково відшкодувала понесені позивачем витрати на здійснення страхової виплати, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог позову та його задоволення.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України суд присуджує з відповідача на користь позивача судовий збір у сумі 2 684 грн. 00 коп.

Керуючись ст. ст. 2-13, 76-83, 133, 141, 209, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов Акцінерного товариства «Страхова компанія» Країна» до ОСОБА_1 , третя особа Приватне акціонерне товариства «Українська страхова компанія «Княжа Вієнна іншуранс груп» про стягнення виплаченого страхового відшкодування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: невідомий), на користь Акціонерного товариства «Страхова компанія «Країна» (зареєстроване місцезнаходження: 04176, м. Київ, вул. Електриків, 29А, адреса для листування: 04213, м. Київ, вул. Малопідвальна, 10, офіс 2, код ЄДРПОУ 20842474) 47 157 грн. 94 коп. збитків, 2 684 грн. 00 коп. судового збору, а всього 49 841 (сорок дев`ять тисяч вісімсот сорок одну) грн. 94 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його складення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115026557
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення виплаченого страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —753/9944/23

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Жук М. В.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Жук М. В.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні