Ухвала
від 20.11.2023 по справі 698/482/20
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-кп/821/453/23 Справа № 698/482/20 Категорія: ч.3 ст.185 КК УкраїниГоловуючий у І інстанції ОСОБА_1 Доповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_2

УХВАЛА

20 листопада 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Черкаського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_2

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4

секретаря судового засіданняОСОБА_5 за участі: прокурораОСОБА_6

обвинуваченого ОСОБА_7 (в режимі відеоконференції з

СІЗО м.Черкаси)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Черкаси кримінальне провадження за апеляційною скаргою обвинуваченого ОСОБА_7 на вирок Ватутінського міського суду Черкаської області від 11 квітня 2023 року, яким

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Журавка, Звенигородського району, Черкаської області, українця, громадянина України, непрацюючого, освіта середня, неодруженого, військовозобов`язаного, на утриманні має двох неповнолітніх дітей, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого Шполянським районним судом Черкаської області 18.02.2021 за ч.3 ст.185 КК України до 4 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням строком на три роки; Звенигородським районним судом Черкаської області від 23.12.2021 за ч. 2. ст. 185, ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 289 КК України до 5 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням строком на три роки, судимість у встановленому законом порядку не знята не погашена,

визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, та призначено йому покарання у виді 4 років позбавлення волі.

Обрано відносно обвиуваченого ОСОБА_7 міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Строк відбування покарання ОСОБА_7 вирішено рахувати з 11 квітня 2023 року.

Зараховано ОСОБА_7 строк попереднього ув`язнення з часу фактичного затримання з 15 березня 2020 року відповідно до ухвали слідчого судді Катеринопільського районного суду Черкаської області від 16 березня 2020 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання за даним вироком з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Вирок Шполянського районного суду Черкаської області від 18 лютого 2021 року, відповідно до якого ОСОБА_7 засуджено за ч.3 ст.185 КК України до 4 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням з визначеним іспитовим строком на три роки та вирок Звенигородського районного суду Черкаської області від 23 грудня 2021 року, відповідно до якого ОСОБА_7 засуджено за ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 289 КК України до 5 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням з визначеним іспитовим строком на три роки, виконувати самостійно.

Стягнуто із обвинуваченого ОСОБА_7 витрати пов`язані з проведенням експертизи в сумі 1634 грн. 50 коп.

в с т а н о в и л а :

Вироком Ватутінського міського суду Черкаської області від 11 квітня 2023 року ОСОБА_7 засуджено за ч.3 ст.185 КК України до 4 років позбавлення волі.

Вказаний вирок оскаржено в апеляційному порядку обвинуваченим ОСОБА_7 .

Під час апеляційного розгляду обвинувачений ОСОБА_8 пояснив, що в ході досудового розслідування на нього чинився фізичний та моральний тиск з боку працівників Катеринопільського відділу поліції та Звенигородського відділу поліції, про що він повідомляв в суді першої інстанції, однак вказане залишилось без відповідного реагування.

Обвинувачений ОСОБА_7 пояснив, що, зокрема, перед проведенням слідчого експерименту за його участю, працівник Катеринопільського відділу поліції ОСОБА_9 чинив на нього моральний та фізичний тиск, бив його руками, дубинкою (але так бив щоб не залишилися синці), примушував його показати, де знаходився викрадений ноутбук. А працівники поліції Звенигородського відділу поліції (по попередній справі) також чинили на нього моральний та фізичний тиск, щоб він взяв на себе вину за вчинення інших злочинів, які він не вчиняв, однак він цього не зробив.

В судовому засіданні прокурор заявила клопотання про проведення досудового розслідування щодо застосування до обвинуваченого ОСОБА_7 незаконних методів досудового слідства працівниками Катеренопільського відділу поліції та Звенигородського відділу поліції.

Заслухавши думку обвинуваченого, який підтримав клопотання прокурора, просив його задовольнити; вивчивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що з метою всебічного та повного з`ясування обставин справи, об`єктивного розгляду апеляційної скарги, клопотання прокурора підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 11 КПК України під час кримінального провадження повинна бути забезпечена повага до людської гідності, прав і свобод кожної особи. Забороняється під час кримінального провадження піддавати особу катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує її гідність, поводженню чи покаранню, вдаватися до погроз застосування такого поводження, утримувати особу у принизливих умовах, примушувати до дій, що принижують її гідність.

Виходячи зі змісту статті 3 Конвенції, за обставин, коли особа висуває небезпідставну скаргу на жорстоке поводження з нею, а саме застосування недозволених методів під час проведення слідства, у поєднанні із загальним обов`язком держави за статтею 1 Конвенції, слід провести ефективне офіційне розслідування. Це означає, що таке розслідування повинно бути ретельним, а органи влади завжди повинні добросовісно намагатися з`ясувати те, що трапилось.

Згідно з практикою Європейського суду допустимість як доказів свідчень, отриманих за допомогою катувань, з метою встановлення відповідних фактів у кримінальному провадженні зводить нанівець саму суть права обвинуваченого не свідчити проти себе та призводить до несправедливості кримінального провадження в цілому.

Забезпечення перевірки заяви про застосування недозволених методів шляхом проведення уповноваженим органом офіційного розслідування щодо можливих порушень прав людини, гарантованих статтями 27, 28 Конституції України, є обов`язковим, що не було дотримано судом першої інстанції під час розгляду кримінального провадження щодо ОСОБА_7 .

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає необхідним зобов`язати уповноважену особу Черкаської обласної прокуратури провести дослідження та перевірку фактів застосування до обвинуваченого ОСОБА_7 під час проведення досудового розслідування кримінального провадження працівниками Звенигородського та Катеринопільського відділу поліції недозволених методів слідства, встановлення осіб, які, зі слів обвинуваченого, вчиняли фізичний та психічний тиск на нього. За заявою обвинуваченого ОСОБА_7 внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Під час виконання даного доручення слід детально перевірити викладені обвинуваченим доводи, а завірені належним чином копії матеріалів перевірки направити до Черкаського апеляційного суду.

Керуючись ст.ст. 404,405,418,419 КПК України, колегія суддів судової палати, -

у х в а л и л а :

Клопотання прокурора ОСОБА_6 про проведення досудового розслідування щодо застосування до обвинуваченого ОСОБА_7 незаконних методів досудового слідства працівниками Звенигородського відділу поліції та Катеринопільського відділу поліції задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Черкаської обласної прокуратури внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань по факту недозволених методів досудового слідства по даному кримінальному провадженню щодо ОСОБА_7 .

Матеріали перевірки та копію прийнятого рішення направити до Черкаського апеляційного суду в передбачений законом строк.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115028789
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —698/482/20

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Соломка І. А.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Соломка І. А.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Соломка І. А.

Ухвала від 02.06.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Соломка І. А.

Вирок від 11.04.2023

Кримінальне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 22.11.2022

Кримінальне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 03.11.2022

Кримінальне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 03.11.2022

Кримінальне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 29.09.2022

Кримінальне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні