Ухвала
від 15.11.2023 по справі 463/8277/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 463/8277/23 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/811/1283/23 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2023 року м. Львів

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду в складі

головуючої судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

представника власника майна - адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові, апеляційну скаргу представника власника майна - адвоката ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 5 жовтня 2023 року про накладення арешту на майно,

ВСТАНОВИЛА:

Прокурор ОСОБА_8 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на вказані у клопотанні речові докази.

Подане клопотання мотивував тим, що відділом детективів із захисту фінансів у фіскальній сфері Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Львівській області (далі - БЕБ), за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури, проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні №72023000310000008 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06 лютого 2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що директор ТОВ «АРКОР - ІНВЕСТ» (код 38679151) ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_1 ) спільно із засновником товариства - ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_2 ) та рядом невстановлених осіб, з використанням потужностей ТОВ «АРКОР - ІНВЕСТ», організували незаконне діяльність з обігу підакцизних товарів (спирту), виготовлення спиртних напоїв у великих об`ємах та їх реалізацію на території Вінницької області та інших регіонах України.

Окрім того, встановлено, що на території Вінницької області службовими особами ТОВ «АРКОР-ІНВЕСТ» (код 38679151) здійснюється реалізація незаконно виготовлених підакцизних товарів поза бухгалтерським та податковим обліком, що призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Також встановлено, що незаконно виготовлена продукція торгівельних марок «Гайдамацька особлива», «Гайдамацька традиційна», «Кристалічна Хлібна», «Blue Ice» vodka, на вищезазначеному лікеро-горілчаному заводі, в подальшому постачається для продажу в різні регіони України для реалізації кінцевим споживачам, без відображення вказаних операцій в звітних та облікових документах.

У період 25 квітня 2023 року на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 11 квітня 2023 року за участю детективів/старших детективів Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України проведено обшук складського приміщення АДРЕСА_2 , (яке розміщене на земельній ділянці з кадастровим номером №0510100000:03:003:0276) та використовується ФОП ОСОБА_11 , за результатами якого вилучено вказане у клопотанні майно.

27 квітня 2023 року постановою детектива Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_12 тимчасово вилучене майно визнано речовими доказами та приєднано до матеріалів кримінального провадження.

Ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 5 жовтня 2023 року задоволено клопотання прокурора ОСОБА_13 про накладення арешту на майно.

Накладено арешт на майно, вилучене 25 квітня 2023 року під час проведення обшуку складського приміщення АДРЕСА_2 , (яке розміщене на земельній ділянці з кадастровим номером №0510100000:03:003:0276) та використовується ФОП ОСОБА_11 , а саме: тютюнові вироби із написом «CAMEL» в кількості 6 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «MARLBORO GOLD SMOKING KILLS» в кількості 8 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «LIFA RED KING SIZE SMOKING KILLS» в кількості 4 блоки в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «LIFA BLUE KING SIZE SMOKING KILLS» в кількості 1 блок в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «LUCKY STRIKE SMOKING KILLS» в кількості 4 блоки в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «TT BLUE STEEL» в кількості 7 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «ROTHMANS OF LONDON SMOKING KILLS» в кількості 10 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «MARLBORO LESS SMELL» в кількості 5 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «CHESTERFIELD SMOKING KILLS» в кількості 3 блоки в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «LIFA MENTHOL SMOKING KILLS» в кількості 3 блоки в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «LIFA STRAMBERRY SMOKING KILLS» в кількості 1 блок в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «REGINA RED» в кількості 16 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «REGINA BLUE» в кількості 13 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «KYIV CLASSIC SMOKING KILLS» в кількості 21 блок в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «DB COMFORT 20 FILTER CIGARETTES» в кількості 5 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «DB COMFORT» червоного кольору в кількості 5 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «KENT SMOKING KILLS» в кількості 6 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «MARBLE SMOKING KILLS» в кількості 7 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «MARBLE FILTER DE LUXE» в кількості 16 блоків в кожному блоці 10 пачок без марок акцизного податку; тютюнові вироби із написом «FOCUS» в кількості 14 блоків в кожному блоці 10 пачок із марками акцизного податку Республіки Молдова.

Не погоджуючись з ухвалою слідчого судді представник власника майна - адвокат ОСОБА_7 подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 5 жовтня 2023 року та постановити нову ухвалу, якою відмовити в накладені арешту на тимчасово вилучене майно, вилучене під час обшуку, проведеного 25 квітня 2023 року складського приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_2, яке використовує ФОП ОСОБА_11 .

Вважають, що ухвала слідчого судді є незаконною та необґрунтованою, винесеною з істотним порушенням вимог КПК України.

Наголошує, що жодній особі у даному кримінальному провадженні повідомлення про підозру не вручалось, цивільного позову не заявлено, а тому є неможливим і накладення арешту на майно з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Звертає увагу, що слідчим суддею при постановленні ухвали про арешт майна не взято до уваги той факт, що прокурор звернувся з клопотанням про арешт майна яке було вилучене 25 квітня 2023 року, тобто через шість місяців після його фактичного вилучення, тобто з порушенням вимог передбачених ч. 5 ст. 171 КПК України.

Окрім того, за правилами ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна. Однак доказів існування таких обставин в клопотанні не наведено.

Заслухавши доповідача, пояснення представників власника майна на підтримку доводів апеляційних скарг, виступ прокурора на заперечення аргументів апеляційної скарги, вивчивши матеріали судової справи та кримінального провадження №72023000310000008 від 6 лютого 2023 року, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Частиною 1 ст. 404 КПК України встановлено, що суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Відповідно до ст. 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, віднесено і засади недоторканості права власності. Згідно з вимогами ст.16 КПК України позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому КПК України.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України арешт майна є одним з видів заходів забезпечення кримінального провадження, а отже за правилами ст. 132 КПК України його застосування не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який йдеться у клопотанні слідчого або прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається з клопотанням.

Відповідно до частини першої статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 170, ч. 3 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів та накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з матеріалами клопотання встановлено, що Відділом детективів із захисту фінансів у фіскальній сфері Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Львівській області (далі - БЕБ), за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури, проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні №72023000310000008 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06 лютого 2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директор ТОВ «АРКОР - ІНВЕСТ» (код 38679151) ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_1 ) спільно із засновником товариства - ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_2 ) та рядом невстановлених осіб, з використанням потужностей ТОВ «АРКОР - ІНВЕСТ», організували незаконне діяльність з обігу підакцизних товарів (спирту), виготовлення спиртних напоїв у великих об`ємах та їх реалізацію на території Вінницької області та інших регіонах України.

Окрім того, встановлено, що на території Вінницької області службовими особами ТОВ «АРКОР-ІНВЕСТ» (код 38679151) здійснюється реалізація незаконно виготовлених підакцизних товарів поза бухгалтерським та податковим обліком, що призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Також встановлено, що незаконно виготовлена продукція торгівельних марок «Гайдамацька особлива», «Гайдамацька традиційна», «Кристалічна Хлібна», «Blue Ice» vodka, на вищезазначеному лікеро-горілчаному заводі, в подальшому постачається для продажу в різні регіони України для реалізації кінцевим споживачам, без відображення вказаних операцій в звітних та облікових документах.

Під час здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні у період 25 квітня 2023 року на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 11 квітня 2023 року проведено обшук складського приміщення АДРЕСА_2 , (яке розміщене на земельній ділянці з кадастровим номером №0510100000:03:003:0276) та використовується ФОП ОСОБА_11 , за результатами якого вилучено вказане у клопотанні майно, яке постановою детектива Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України від 27 квітня 2023 року визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Перевіривши матеріали клопотання, колегія суддів апеляційного суду вважає, що слідчий суддя дійшов обґрунтованого висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання прокурора і накладення арешту на майно. Кримінальне провадження внесено до ЄРДР за ознаками ч. 2 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України, майно, на яке в клопотанні прокурор просить накласти арешт, відповідно до постанови старшого детектива визнано речовими доказами у даному кримінальному провадженні, є речовими доказами в розумінні положень КПК України. З метою забезпечення збереження речових доказів, майно повинно арештовуватися незалежно від того, хто є його власником, у кого і де воно знаходиться, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні, тому у слідчого судді було достатньо підстав для накладання арешту на це майно.

Під час розгляду клопотання сторони обвинувачення слідчий суддя вірно встановив, що є достатні підстави вважати, що майно, на яке просять накласти арешт, відповідає вимогам ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, а тому потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи власника майна, про які йдеться в клопотанні слідчого.

Таким чином, арешт майна з підстав, передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, по суті являє собою форму забезпечення доказів.

Окрім того, колегія суддів також звертає увагу, що арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна. Вказані норми не враховані апелянтом в його доводах, що вказує на необґрунтованість апеляційних вимог в цій частині.

Викладені в апеляційній скарзі доводи про те, що майно не відповідає критеріям речових доказів, та прокурором не доведено необхідність арешту такого майна, є безпідставними, оскільки встановлені фактичні обставини кримінальних правопорушень у даному кримінальному провадженні, містять сукупність підстав та розумних підозр вважати, що на даному етапі досудового розслідування є підстави для обґрунтованого припущення, що майно може бути предметом кримінального правопорушення, а отже відповідає ознакам речового доказу, зазначеним в ст. 98 КПК України, що згідно ч. 3 ст. 173 КПК України дає підстави для його арешту як речового доказу з метою збереження.

Аргументи представника власника майна, що слідчим суддею місцевого суду не взято до уваги той факт, що прокурор звернувся з клопотанням про арешт майна яке було вилучене 25 квітня 2023 року, тобто через шість місяців після його фактичного вилучення, тобто з порушенням вимог передбачених ч. 5 ст. 171 КПК України, не заслуговують на увагу апеляційного суду, оскільки відповідно до позиції Верховного Суду, викладені у постанові від 23 січня 2020 року у справі № 457/1485/13-к, провадження № 51-4881км19 передбачено, що згідно ч. 5 ст. 171 КПК України щодо тимчасово вилученого майна слідчим подається клопотання про його арешт або таке - повертається особі, в якої було вилучено. Щодо речей та документів, на відшукання яких надано дозвіл в ухвалі про проведення обшуку, то накладення на них арешту КПК України не передбачає.

Як слідує з матеріалів справи, обшук було проведено на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суд м. Києва від 11 квітня 2023 року (а.с.21-22), в якій було надано дозвіл на проведення обшуку складського приміщення НОМЕР_4, яке використовує ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ), за місцем реалізації та зберігання ТОВ «АРКОР-ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 38679151) алкогольної продукції, за адресою: АДРЕСА_3, яке належить на праві комунальної власності Вінницькій міській раді та перебуває у користуванні (оренда) ТОВ «Торгово-промислова фірма «АВС-ЦИТРУС» (код ЄДРПОУ 23060418), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, речей та документів, а саме: незаконно виготовлених спиртових та лікеро-горілчаних виробів, лікеро-горілчаних виробів без марок акцизного податку та з марками акцизного податку невстановленого зразка, в тому числі: з ознаками підроблення, не облікованих лікеро-горілчаних виробів та лікеро-горілчаних виробів зберігання яких здійснюється з порушенням законодавства; договорів придбання, зберігання та транспортування вказаної алкогольної продукції.

Окрім того, з висновку експерта за результатами проведення судової технічної експертизи документів у кримінальному провадженні №72023000310000008 від 18 липня 2023 року №19030/23-33 вбачається, що марки акцизного податку є марками акцизного податку імпортованої тютюнової продукції для економічних агентів з Молдови, які не відповідають аналогічним маркам акцизного податку Республік Молдова , що знаходяться в офіційному обігу.

Колегія суддів також враховує, що зазначений захід забезпечення кримінального провадження є тимчасовим, його межі у часі окреслені строками досудового розслідування, які, в свою чергу, чітко регламентуються нормами ст. 219 КПК України. Поряд з цим, власник або інший володілець майна, відповідно до вимог ст. 174 КПК України, має право звернутися із клопотанням про скасування накладеного арешту.

В оскаржуваній ухвалі та клопотанні про накладення арешту на майно, із посиланням на докази, наведено відомості, котрі, на думку колегії суддів, можуть переконати особу, яка не зацікавлена у результатах розгляду цієї справи (об`єктивний спостерігач) у тому, що були вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході апеляційного розгляду колегією суддів не встановлено істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які були б підставою для скасування оскаржуваного рішення.

За таких обставин, колегія суддів приходить до переконання, що ухвала слідчого судді постановлена у відповідності до вимог чинного законодавства, із з`ясуванням усіх обставин, які мають значення для вирішення справи, оскільки надані слідчим матеріали доводять наявність правових підстав для накладення арешту на майно.

При винесенні ухвали слідчим суддею, у відповідності до вимог ст. 173 КПК України, було враховано наведені в клопотанні слідчого правові підстави для арешту, а тому обґрунтовано задоволено клопотання про арешт майна, з урахуванням наявних для цього підстав, передбачених ст.170 КПК України.

Інші доводи апеляційної скарги адвоката ОСОБА_7 не спростовують висновків слідчого судді.

Ураховуючи вищезазначене, на переконання колегії суддів апеляційного суду, оскаржувана ухвала слідчого судді є законною та обґрунтованою, тому підстав для задоволення апеляційних вимог та скасування ухвали слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 5 жовтня 2023 року немає.

Керуючись ст.ст. 404, 405, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 5 жовтня 2023 року про накладення арешту на майно залишити без змін, а апеляційну скаргу представника власника майна - адвоката ОСОБА_7 - без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та касаційному оскарженню не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115029213
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —463/8277/23

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні