Ухвала
від 20.11.2023 по справі 580/7965/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

20 листопада 2023 року справа № 580/7965/23

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилюка В.О.,

секретар судового засідання Гришанова А.І.,

за участю представників:

позивача Латиніна Є.О., Нестерка І.О.,

відповідача Коломієць Т.

розглядаючи за правилами загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Приватного підприємства Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт до Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці про визнання протиправними дій та скасування направлення і наказу,

встановив:

Приватне підприємстве Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт (далі підприємство, позивач) подало позов до Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці (далі міжрегіональне управління, відповідач), в якому просить визнати протиправними дії Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці щодо проведення позапланової перевірки Приватного підприємства Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт, згідно Направлення на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) № Ц/3.1/23171-23 від 16.08.2023 року Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці та скасувати Направлення на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) № Ц/3.1/23171-23 від 16.08.2023 року Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці та наказ Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці № 358/Ц-ЗК від 16.08.2023 року про призначення проведення позапланового заходу зі здійснення державного контролю у формі перевірки з 17 серпня 2023 року по 30 серпня 2023 року на предмет додержання вимог законодавства про працю.

Ухвалою від 06.09.2023 суддя Черкаського окружного адміністративного суду прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у адміністративній справі, вирішив здійснити її розгляд за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче судове засідання у справі на 02.10.2023. Чергове підготовче засідання призначене на 13.11.2023.

08.11.2023 Приватне підприємство Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт подало заяву, в якій позивач відмовився від позову та просив закрити провадження у справі. Крім того, просив повернути п`ятдесят відсотків від суми сплаченого судового збору відповідно до ст. 142 КАС України.

Під час вирішення поданої заяви суд враховує, що згідно частини 3 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Таким правом користуються й особи, в інтересах яких подано позовну заяву, за винятком тих, які не мають адміністративної процесуальної дієздатності.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 238 вказаного Кодексу суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Представник позивача у заяві зазначив, що відмова від позову та закриття провадження у справі не порушує права юридичної особи, вказані дії не суперечать меті діяльності юридичної особи, не порушують права та інтереси позивача у адміністративній справі.

З урахуванням зазначеного, суд доходить висновку про доцільність прийняття відмови позивача від позову та закриття провадження у справі.

Щодо повернення п`ятдесяти відсотків від суми сплаченого судового збору, суд зазначає таке.

Відповідно до частини 1 статті 142 КАС України У разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України Про судовий збір.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

З урахуванням того, що підставою закриття провадження слугує відмова позивача від позову, то підстави для повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 238, 239, 241, 243, 248, 293-295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Заяву Приватного підприємства Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт про відмову від позову та закриття провадження у справі задовольнити частково.

Прийняти відмову Приватного підприємства Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт від позову.

Провадження в адміністративній справі за позовом Приватного підприємства Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт до Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці про визнання протиправними дій та скасування направлення і наказу закрити.

У задоволенні заяви Приватного підприємства Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство Черкасиліфт про повернення частини сплаченого судового збору відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, однак може бути оскаржена в апеляційному порядку до Шостого апеляційного адміністративного суду у строк, встановлений статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала складена в повному обсязі та підписана 20.11.2023.

Суддя Василь ГАВРИЛЮК

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115037081
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та скасування направлення і наказу

Судовий реєстр по справі —580/7965/23

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Василь ГАВРИЛЮК

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Василь ГАВРИЛЮК

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Василь ГАВРИЛЮК

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні