Ухвала
від 21.11.2023 по справі 591/5294/22
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/5294/22

Провадження № 1-кс/591/3837/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2023 року слідчий суддя Зарічного районного суду м. Суми ОСОБА_1 , з участю секретаря - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ в Сумській області ОСОБА_3 про визначення порядку зберігання речових доказів у кримінальному провадженні,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з клопотанням, яке мотивував тим, що СВ УСБУ в Сумській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №22022200000000122 від 12.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110-2 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що на території м. Лебедин Сумської області функціонує виробниче підприємство залізничної галузі ТОВ "Укртранспневматика" (код ЄДРПОУ 33486527, АДРЕСА_1, директор ОСОБА_4 ), яке контролюється з території РФ російськими власниками через АО "Транспневматика". Єдиним власником ТОВ "Укртранспневматика" є російська АО "Транспневматика" (ОГРН 1025202198053, ОКПО: 05744521, КПП: 522401001, ИНН: 5224001190, РФ, Нижегородська область, м. Первомайск, вул. Мочаліна, буд. 2А), яка володіє 100% статутного капіталу. Згідно з матеріалами кримінального провадження, остання виплата дивідендів власникам ТОВ «Укртранспневматика» в особі АТ «Транспневматика» була здійснена у 2020 році. Сума виплати становила 4 633 000 грн. Перерахунок коштів був здійснений з банківського рахунку ТОВ на банківський рахунок АТ «Транспневматика» № НОМЕР_1 , відкритий в ПАО Банк ЗЕНИТ (м. Москва, російська федерація).

Після початку збройної агресії російської федерації на території України 24.02.2022, представники керівної ланки АТ «Транспневматика», громадяни російської федерації ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , у телефонному режимі намагалися встановити контакт з директором ТОВ «Укртранспневматика» (ЄДРПОУ 33486527) громадянином України ОСОБА_8 з метою отримання актуальної інформації про стан фінансово-господарської діяльності підприємства, можливості виведення активів підприємства з території України та збереження можливості управління з території російської федерації.

На даний час уповноваженими особами АТ «Транспневматика» створено всі умови для отримання грошових коштів чи інших матеріальних ресурсів за результатами фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укртранспневматика», які в подальшому можуть бути використані для фінансування бюджету російської федерації і, як наслідок, збройної агресії останньої на території України, що являє собою фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Таким чином, вказаний механізм, на думку досудового розслідування забезпечує отримання державною-агресором додаткових фінансових активів, які використовуються в фінансуванні військової агресії проти України з метою насильницької зміни її меж території та державного кордону, повалення конституційного ладу і захоплення державної влади. Крім цього встановлено, що частина прибутків, отриманих від фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укртранспневматика» на території України може бути скерована фактичному власнику, а саме АТ «Транспневматика», яке знаходяться на території Російської Федерації сплачує податки, збори та обов`язкові платежі до бюджету російської федерації, з якого в подальшому фінансуються видатки на дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Постановою слідчого від 12.10.2023 майнові права інтелектуальної власності та нерухоме майно ТОВ «УКРТРАНСПНЕВМАТИКА» визнано речовими доказами, а ухвалою слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 17.10.2023 на них накладено арешт. Посилаючись на те, що вартість цих об`єктів нерухомого майна перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, слідчий відповідно до абз. 7 ч. 6 ст. 100 КПК України просить слідчого суддю прийняти рішення, яким передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління шляхом передачі їх в управління, у порядку та на умовах, визначених ст. ст. 19, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», вказані об`єкти нерухомого майна.

Від слідчого надійшла заява про розгляд клопотання без його участі.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали справи, вважає, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

З поданого клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що СВ УСБУ в Сумській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022200000000122 від 12.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110-2 КК України.

Також з матеріалів вбачається, що Ухвалою слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 17.10.2023 накладено арешт на майнові права інтелектуальної власності та нерухоме майно ТОВ «УКРТРАНСПНЕВМАТИКА» з метою їх збереження як речових доказів та з метою забезпечення спеціальної конфіскації.

Відповідно до абз. 7 ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

Відповідно до частини 7 статті 100 КПК України, у випадках, передбачених абзацом 7 частини 6 цієї статті, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, або до суду під час судового провадження, яке розглядається згідно зі статтями 171-173 КПК України.

В даному випадку, доданими до клопотаннями документами підтверджується те, що вартість вказаних активів, на які накладено арешт, перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2684*200=536 800,00 грн).

Враховуючи такі обставини, вважаю, що є підстави визначені ч. 6 ст. 100 КПК України щодо передачі зазначених нерухомих об`єктів Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження та збереження їхньої економічної вартості.

Водночас, клопотання слідчого містить прохання щодо зобов`язання Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів забезпечити реєстрацію у відповідних державних реєстрах прав управління та інших речових прав, що виникатимуть на підставі ухвали слідчого судді про передачу в управління об`єктів нерухомого майна, розташованих за вказаною адресою, а також - щодо зобов`язання державних реєстраторів органів державної реєстрації, приватних та державних нотаріусів, а також інших осіб, що наділені таким правом, вчинити дії щодо реєстрації у відповідних державних реєстрах прав управління та інших речових прав, що виникатимуть на підставі ухвали слідчого судді про передачу в управління зазначених об`єктів нерухомого майна.

Проте, слідчим у клопотанні не обґрунтовано, а чинний КПК не визначає повноважень слідчого судді на вирішення вказаних питань. В даному випадку, відповідно до ст.533 КПК України ухвала слідчого судді про передачу майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління, після набрання нею законної сили, є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

В силу вказаних вимог Національне агентство та державні реєстратори, отримавши ухвалу, що набрала законної сили, зобов`язані виконати таку ухвалу шляхом вчинення відповідних дій в межах наданих їм повноважень. А за невиконання судового рішення передбачена відповідальність.

Таким чином, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.100 КПК України, слідчий суддя-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого про визначення порядку зберігання речових доказів у кримінальному провадженні - задовольнити частково.

Передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901) для здійснення заходів з управління шляхом передачі їх в управління, у порядку та на умовах, визначених ст. ст. 19, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» речові докази у кримінальному провадженні №22022200000000122 від 12.08.2022 року, а саме:

- майнові права на інтелектуальну власність: ПРИСТРІЙ ДЛЯ З`ЄДНАННЯ ТРУБ [UA] засвідчені патентом на корисну модель: номер патенту НОМЕР_2 , номер заявки НОМЕР_3 , дата подання заявки 04.12.2012, дата публікації відомостей про видачу патенту 25.01.2013;

- нерухоме майно розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: Адміністративно-побутовий корпус з підвалом літер "А" - площею - 3687,9 кв.м., огорожа №1-3; Цех залізобетонний літер "Б" - площею - 13156,3 кв.м; Склад металевий літер "В" - площею - 206,4 кв.м.; Склад металевий літер "Г" - площею - 186,6 кв.м.; Пожежний склад літер "Е" - площею 67,7 кв.м.; Прохідна літер "Д" - площею - 8,5 кв.м.; Кузня літер "Ж" - площею - 258,0 кв.м.; Столярний цех літер "З" - площею - 350,7 кв.м.; Склад літер "И" - площею - 638,0 кв.м.; Склад літер "Л" - площею 187,0 кв.м.; Склад літер "К" - площею - 187,2 кв.м.; Гараж літер "О" - площею 454,4 кв.м.; Пилорама літер "П", очисні споруди, літер "Р", сторожка літер "С", трансформаторна літер "М", огорожа;

- нерухоме майно розташоване за адресою: АДРЕСА_2, а саме: нежитлова будівля, колишня котельня, загальною площею 713,5 кв.м. (реєстраційний номер майна: 24524166);

- земельну ділянку, кадастровий номер 5910500000:01:010:00 м12, площею (га): 3.3966, розташовану за адресою: АДРЕСА_1;

- земельну ділянку, кадастровий номер 5910500000:01:010:0155, площею (га): 0.156, розташовану за адресою: АДРЕСА_2,

які на праві власності належать ТОВ «УКРТРАНСПНЕВМАТИКА» (ЄДРПОУ 33486527).

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115044521
СудочинствоКримінальне
Сутьвизначення порядку зберігання речових доказів у кримінальному провадженні

Судовий реєстр по справі —591/5294/22

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні