Рішення
від 20.11.2023 по справі 592/15455/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/15455/23

Провадження №2-о/592/206/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі:

головуючого - судді Шияновської Т.В.,

з участю секретаря cудового засідання Чайки Т.В.,

заявниці ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Путивльська державна нотаріальна контора, про встановлення факту, що має юридичне значення,

у с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаною заявою, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її сестра ОСОБА_2 . Після смерті відкрилась спадщина на все її майно. Заявниця звернулася до Путивльської державної нотаріальної контри з метою оформлення спадщини, однак листом від 01.08.2023 вих. № 241 /02-14 отримала відповідь, що свідоцтво про право на спадщину щодо майна померлої ОСОБА_2 їй не може бути видано у зв`язку з тим, що не підтверджено їхні з сестрою родинні зв`язки. Тому вона змушена звертатися до суду з метою встановлення факту родинних відносин між нею і сестрою ОСОБА_2 .

Ухвалою Ковпаківського районного суду м. Суми від 23.10.2023 відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 підтримала вимоги заяви у повному обсязі, просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Путивльської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився, надіслали заяву про те, що вони повідомлені про розгляд справи.

Свідки ОСОБА_3 , який є сином заявниці, ОСОБА_4 , яка є подругою заявниці, в судовому засіданні підтвердили, що ОСОБА_2 дійсно є рідною сестрою ОСОБА_1 по матері, батьки у них різні. Вони весь час підтримували родинні відносини. Заявниця доглядала свою сестру напередодні її смерті. ОСОБА_2 була не заміжня, своїх дітей не мала, проживала в м. Путивль Сумської області в холодну пору року, а з весно по осінь вони разом з заявницею мешкали в с. Піски в батьківській хаті, де разом обробляли город.

Заслухавши пояснення заявниці та свідків, дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Путивль Конотопського району Сумської області померла ОСОБА_2 (а.с.5), після смерті якої залишилося спадкове майно.

На звернення ОСОБА_1 . Путивльської державної нотаріальної контри листом від 01.08.2023 вих. № 241 /02-14 повідомила про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину щодо майна померлої ОСОБА_2 у зв`язку із тим, що не підтверджено їхні з сестрою родинні зв`язки (а.с.6).

Дослідженими в судовому засіданні доказами підтверджено те, що заявниця з ОСОБА_2 є рідними сестрами по матері ОСОБА_5 . Так, у свідоцтві про народження заявниці матір`ю вказано ОСОБА_5 , в архівному витязі стосовно актового запису про народження її сестри зазначено, що матір`ю ОСОБА_2 (так у документі) 1937 року народження є ОСОБА_5 (так у документі), батьком ОСОБА_6 (так у документі). Відповідно до свідоцтва про народження їхньої матері серії НОМЕР_1 зазначено її прізвище на російській мові як « ОСОБА_7 ». Відповідно до трудової книжки матері її прізвище та ім`я по-батькові (на російській мові) вказано ОСОБА_7 1913 г.р. Відповідно до свідоцтва про смерть її дані вказані як: ОСОБА_5 . Також, надаю копію посвідчення учасника бойових дій матері, де її дані зазначені як ОСОБА_5 . Відповідно до пенсійного посвідчення матері її дані вказані (російською мовою) ОСОБА_7 1913 г.р. (а.с.9,10,11,12,13).

Заявниця просить задовольнити її вимоги, вказуючи на те, що на даний час неможливо підтвердити документально факт родинних відносин між нею та ОСОБА_2 , що перешкоджає реалізації її спадкових прав.

Пунктом 5 ч.2 ст.293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пунктах 1, 7 постанови «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 № 5, суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Згідно з пунктами 2, 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем.

Якщо факт родинних відносин не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту родинних відносин. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, юридичні факти можуть бути встановлені лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника.

Як вбачається із змісту заяви, встановлення факту родинних відносин з її сестрою ОСОБА_2 необхідно ОСОБА_1 для реалізації її спадкових прав.

Наявність перешкод в набутті права на спадкування без встановлення юридичного факту родинного зв`язку підтверджується листом Путивльської державної нотаріальної контри про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину.

Враховуючи, що в іншій спосіб захистити порушене право не можливо, суд вважає, що надані заявницею письмові докази, а також пояснення свідків у повній мірі підтверджують факт наявності спорідненості між ОСОБА_1 та її сестрою ОСОБА_2 .

Тому суд вважає, що вимоги заявниці обґрунтовані та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 294, 315-316, 318-319 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сестрою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявниця: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Путивльська державна нотаріальна контора, місцезнаходження: Сумська область, м. Путивль, вул. Іоанна Путивльського, 59, код ЄДРПОУ 02900363.

Суддя Т.В. Шияновська

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115056939
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —592/15455/23

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Шияновська Т. В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Шияновська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні