Ухвала
від 16.11.2023 по справі 906/1155/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "16" листопада 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1155/20

Господарський суд Житомирської області у складі судді Макаревича В.А., за участі секретаря судового засідання Підгаєцької М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №906/1155/20

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Суффле Агро Україна" (Хмельницька область, Славутський район, с. Крупець)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" (Житомирська область, Олевський район, с. Кишин)

про банкрутство

за участі представників сторін:

- від кредиторів: не з`явилися;

- від боржника: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" (Житомирська область, Олевський район, с. Кишин).

Ухвалою суду від 17.11.2020, зокрема, відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" (Житомирська область, Олевський район, с. Кишин, вул.Житомирська (колишня Леніна), буд.55, ідентифікаційний код 39320297); введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто сімдесят календарних днів.

Постановою Господарського суду Житомирської області від 01.06.2021, визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" (Житомирська область, Олевський район, с. Кишин, вул. Житомирська (колишня Леніна), буд.55, ідентифікаційний код 39320297). Призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" (Житомирська область, Олевський район, с. Кишин) арбітражного керуючого Микитюка Анатолія Івановича.

Ухвалою суду від 12.09.2023 прийнято звіт №б/н від 07.09.2023 ліквідатора Микитюка А.І. про проведену роботу у ліквідаційній процедурі до відома та долучити до матеріалів справи; прийнято та призначено до розгляду в судове засідання заяву №б/н ліквідатора Микитюка А.І. від 01.09.2023 про покладення солідарної відповідальності на керівника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1; призначено наступне засідання суду на "16" листопада 2023 р. о 14:20 год.

Учасники провадження у справі про банкрутство у судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що до господарського суду Житомирської області ліквідатором подано заяву №б/н від 01.09.2023 про покладення солідарної відповідальності на керівника боржника, в якій ліквідатор просить визнати керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1) таким, що допустив порушення приписів частими 6 статті 34 Кодексу України з процедур банкрутства та піддягає солідарній відповідальності за вимогами кредиторів у справі № 906/1155/20 про банкрутство Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" (11040, Житомирська область, Олевський район, с. Киплю, вул. Житомирська (колишня Леніна), буд.55, ідентифікадійнві код 39320297).

Приймаючи вищевказану заяву до розгляду, суд звернув увагу ліквідатора на наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Як вбачається з заяви та доданих до неї матеріалів, ліквідатором заявлено вимогу до керівника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1 про визнання його таким, що допустив порушення приписів частини 6 статті 34 Кодексу України з процедур банкрутства стосовно невиконання зобов`язання боржника у м і с я ч н и й с т р о к з в е р н у т и с ь д о г о с п о д а р с ь к о г о с у д у із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у разі, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов`язань боржника перед іншими кредиторами (з а г р о з а н е п л а т о с п р о м о ж н о с т і) та в інших випадках, передбачених цим Кодексом та про покладення солідарної відповідальності на керівника боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1".

Солідарна відповідальність керівника боржника - це вид спеціальної цивільно-правової відповідальності, притягненню до якої при здійсненні провадження у справі про банкрутство підлягає керівник боржника, який не звернувся до господарського суду у м і с я ч н и й т е р - м і н у р а з і н а я в н о с т і з а г р о з и н е п л а т о с п р о м о ж н о с т і, за незадоволення вимог кредиторів на підставі заяви кредитора після зазначення про виявлення такого порушення в ухвалі господарського суду. Будь-яких інших підстав притягнення до солідарної відповідальності КУзПБ не передбачено.

Ухвалою від 12.09.2023 ліквідатора банкрута Микитюка А.І. господарський суд зобов`язав у строк до 01.11.2023, зокрема, надати до суду письмові пояснення та обґрунтувати доказами, встановленого ліквідатором на підставі доказів, терміну (конкретної дати) з настанням якого керівник боржника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1 не звернувся із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у місячний строк до господарського суду у зв`язку з загрозою неплатоспроможності.

Проте, на день розгляду справи, ліквідатор Микитюк А.І. вимоги ухвали суду від 12.09.2023 проігнорував. Письмових пояснень та доказів встановленого ліквідатором на підставі доказів, терміну (конкретної дати), з настанням якого керівник боржника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1 не звернувся із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у місячний строк до господарського суду у зв`язку з загрозою неплатоспроможності, не надав.

Також, на вимогу суду, ліквідатором не надано господарському суду проміжний звіт з підтверджуючими документами про хід ліквідаційної процедури банкрута та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов`язків (розглянутий на засіданні комітету кредиторів).

З огляду на таке, суд звертає увагу ліквідатора банкрута Микитюка А.І. про можливість розгляду за ініціативою господарського суду питання про відсторонення арбітражного керуючого (ліквідатора) відповідно частини 4 статті 28 Кодексу у зв`язку невиконанням (неналежним виконанням) арбітражним керуючим покладених на нього обов`язків, зокрема, щодо свідомого затягування розгляду справи та невиконання вимог суду про надання пояснень у справі.

Згідно з частиною третьою статті 12 Кодексу під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено).

Суд зауважує, що статус арбітражного керуючого характеризується не лише сукупністю прав та обов`язків останнього, а й ефективністю та невідворотністю інституту дисциплінарної відповідальності арбітражного керуючого за свої дії (постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.07.2018 у справі № 910/18129/17).

Тому, під час розгляду питання відсторонення арбітражного керуючого у справі з підстав, встановлених пунктами 1) - 6) абзацу другого частини 4 статті 28 Кодексу, господарський суд, користуючись правами та повноваженнями, наданими йому процесуальним законом, з`ясовує та перевіряє належність виконання арбітражним керуючим визначених законом обов`язків, в залежності від чого ухвалює відповідне рішення.

Враховуючи вищенаведене, господарський суд п о в т о р н о з в е р т а є у в а г у л і к в і д а т о р а Микитюка А.І. про необхідність письмово обґрунтувати та надати суду докази, встановленого ліквідатором на підставі доказів, терміну (конкретної дати), з настанням якого керівник боржника не звернувся із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у місячний строк до господарського суду у зв`язку з загрозою неплатоспроможності.

Ураховуючи, що ліквідатор вимог ухвали суду від 12.09.2023 не виконав, проміжного звіту з підтверджуючими документами про хід ліквідаційної процедури банкрута та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов`язків (розглянутий на засіданні комітету кредиторів), до суду не надав; не надав письмових пояснень та доказів в підтвердження поданої до суду заяви №б/н від 01.09.2023, справа не може бути вирішена в даному судовому засіданні, тому суд відкладає розгляд справи та заяви №б/н ліквідатора Микитюка А.І. від 01.09.2023 про покладення солідарної відповідальності на керівника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1

Крім того, суд звертає увагу, що 18.10.2023 набув чинності Закон України від 29.06.2023 № 3200-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким, зокрема, частину шосту статті 6 Господарського процесуального кодексу України викладено в такій редакції: "Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви."

Керуючись ст.ст. 216, 234 ГПК України, ст. 2, ч. 4 ст. 9, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, Господарський суд Житомирської області

УХВАЛИВ:

1. Відкласти до наступного судового засідання розгляд заяви №б/н ліквідатора Микитюка А.І. від 01.09.2023 про покладення солідарної відповідальності на керівника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1 .

2. Відкласти розгляд справи на "23" січня 2023 р. о 10:00 год. в приміщенні Господарського суду Житомирської області, зал судових засідань № 733.

3. Ліквідатору банкрута Микитюку А.І. виконати вимоги ухвали суду від 12.09.2023, а саме:

- надати до суду письмові пояснення та обґрунтувати доказами, встановленого ліквідатором на підставі доказів, терміну (конкретної дати) з настанням якого керівник боржника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1 не звернувся із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у місячний строк до господарського суду у зв`язку з загрозою неплатоспроможності;

- забезпечити виконання повноважень ліквідатора банкрута в порядку, визначеному статтею 61 Кодексу України з процедур банкрутства та належне виконання заходів, передбачених статтями 62-64 Кодексу України з процедур банкрутства, спрямованих на задоволення вимог кредиторів;

- надати господарському суду проміжний звіт з підтверджуючими документами про хід ліквідаційної процедури банкрута та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов`язків розглянутий на засіданні комітету кредиторів;

- надати протокол засідання комітету кредиторів, на якому розглянуто проміжний звіт за відповідний період;

- по завершенню ліквідаційної процедури надати до суду звіт ліквідатора (з додатками) та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1".

4. Рекомендувати ОСОБА_1 :

- ознайомитись у матеріалах справи з поданою до суду заявою №б/н ліквідатора Микитюка А.І. від 01.09.2023 про покладення солідарної відповідальності на керівника ТОВ "Агроуспіх-1" ОСОБА_1 та надати письмові пояснення (заперечення) та докази про наявність (відсутність) підстав для покладення на ОСОБА_1 солідарної відповідальності у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроуспіх-1" (Житомирська область, Олевський район, с. Кишин).

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Звернути увагу учасників справи на можливість участі в судових засідань за допомогою відеоконференцзв`язку шляхом проведення відеоконференцій, зокрема, з використанням власних технічних засобів але з дотриманням вимог ГПК України.

З метою своєчасної підготовки до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи пропоную всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на E-mail суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника судового процесу.

Ухвала набирає законної сили 16.11.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: //court.gov.ua/fair/sud5007/.

Дата підписання ухвали: 21.11.2023

Суддя Макаревич В.А.

Список розсилки:

1 - в справу

2 - ТОВ "Суффле Агро Україна на адресу : електронний кабінет.

3 - арбітражному керуючому Микитюку А. І. e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 на електронну пошту (підписаний).

4- Головне управління Державної податкової служби у Житомирській області zt.official@tax.gov.ua - на електронну пошту

5- представник ТОВ "Суффле Агро Україна" Стеценко А.І. - електронна пошта ІНФОРМАЦІЯ_2 - на електр.адр.

6- ОСОБА_1 - АДРЕСА_2, ІПН НОМЕР_2 -

електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_3 та на електр.пошт.

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115059455
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —906/1155/20

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні