Ухвала
від 20.11.2023 по справі 533/1016/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

533/1016/23

2-о/532/94/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2023 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Назарьової Л. В,

присяжних - Береза О. П, Поцелуйко Т. І,

з участю секретаря судового засідання - Маляренко І. М,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки клопотання представника заявника, ОСОБА_1 про призначення по справі експертизи

Встановив:

У провадженні Кобеляцького районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 про визнання ОСОБА_3 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Одночасно з заявою про визнання особи недієздатною представником заявника подано клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_3 .

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання про призна- чення експертизи необхідно задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Під достатніми даними необхідно розуміти будь-яку інформацію, яка дозволяє припустити наявність у фізичної особи певних психічних розладів. Джерелом інформації може бути медична документація (медичні карти амбулаторного чи стаціонарного хворого із психіатричних закладів або виписки з них; довідки з психоневрологічних закладів про те, що особа перебувала чи перебуває на обліку через психічне захворювання; довідки з медичних закладів про наявність захворювань які не є психічними, але які впливають на психічну діяльність особи).

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю. Хворіє на психічне захворювання: деменція при хворобі Альцгеймера з різким початком F 00.1. Здатність до самообслуговування втрачена, потребує постійного стороннього догляду, нагляду та допомоги.

Відповідно до ст. 21 ЗУ «Про психіатричну допомогу» судово- психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до пункту 1 Порядку проведення судово-психіатричних експертиз, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я №397 від 08.10.2001 року судово-психіатрична експертиза призначається судом і проводиться за його відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи.

Як вбачається з ч. 1 ст. 103 ЦПК України для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Таким чином, оскільки з метою встановлення психічного стану ОСОБА_3 , а також її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними необхідні спеціальні знання, з урахуванням того, що в наявних у матеріалах справи даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи достатньо для призначення експертизи, суд вважає, що по справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської філії судово-психіатричної експертизи ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Крім цього, враховуючи, що медична документація із медичного закладу може мати значення для встановлення обставин справи та отримати її самостійно заявник не має змоги, так як відомості, що маються в ній містять лікарську таємницю, суд вважає за необхідне витребувати такі документи з метою надання експертам і врахування при проведенні експертизи.

Згідно пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Приймаючи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта займе тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в справі на час проведення експертизи.

Керуючись статтями 103, 105, 252, 352-354 ЦПК України, суд

Постановив:

Зобов`язати представника КНП «Козельщинська центральна лікарня» надати Кобеляцькому районному суду Полтавської області історії хвороби та амбулаторні картки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представнику КНП «Козельщинська центральна лікарня» роз`яснюється, що відповідно до ч.7 ст. 84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин.

Клопотання представника заявника, ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічний розлад? Якщо так, то на який саме?

2. Чи здатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ознаками психічної хвороби та стану здоров`я встановлення над нею опіки чи піклування?

Обов`язок доставки ОСОБА_3 до Полтавської філії судово-психіатричних експертиз для проведення експертизи покласти на ОСОБА_2 .

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судово- психіатричної експертизи ДУ «Інститут психіатрії, судово - психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (адреса місцезнаходження: пошт. інд. 36013, Полтавська область, Полтавський район, м. Полтава, вул. Медична, буд. 1).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Відповідно до вимог частини 2 статті 299 ЦПК України судові витрати за проведення експертизи відносяться на рахунок держави.

Для проведення експертизи надіслати експертам копію цієї ухвали, матеріали цивільної справи та медичну документацію про стан здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Присяжні:

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115062828
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення по справі експертизи

Судовий реєстр по справі —533/1016/23

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні