Ухвала
від 20.11.2023 по справі 200/6553/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20 листопада 2023 року Справа №200/6553/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Бабіч С.І., ознайомившись з позовною заявою Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Дочірнього підприємства "Агрофірма Шахтар" Орендного підприємства "Шахта ім. О.Ф. Засядька" про стягнення суми заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій,

У С Т А Н О В И В :

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (далі - позивач) звернулося до суду з позовом до Дочірнього підприємства "Агрофірма Шахтар" Орендного підприємства "Шахта ім. О.Ф. Засядька" (далі - відповідач), у якому просить:

- стягнути з Дочірнього підприємства "Агрофірма Шахтар" Орендного підприємства "Шахта ім. О.Ф. Засядька" на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області суму заборгованості на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 по працівникам підприємства у розмірі 830780,44 грн. за період з 25.06.2021 року по 01.10.2023 року.

Дослідивши матеріали позовної заяви, дійшов висновку про те, що дана позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки вона подана з порушенням вимог статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), з огляду на таке.

Згідно з частиною 3 статті 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини 2 статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 1 статті 3 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 року № 3674-VI (далі - Закон № 3674-VI) встановлено, що судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Положеннями частини 1 статті 4 Закону № 3674-VI передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з частиною 2 статті 4 Закону № 3674-VI за подання до адміністративного суду суб`єктом владних повноважень, юридичною особою адміністративного позову майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України від 03.11.2022 року № 2710-IX "Про Державний бюджет України на 2023 рік" встановлено, що прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб з 1 січня 2023 року складає 2684,00 грн.

Позивачем заявлено одну позовну вимогу майнового характеру - стягнення грошових коштів (суми відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах за Списком № 2) у загальному розмірі 830780,44 грн.

Отже, розмір судового збору за подання цього позову до суду мав би складати:

830780,44 грн. х 1,5% = 12461,71 грн.

Відповідно до частини 3 статті 4 Закону № 3674-VI при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Судом установлено, що дану позовну заяву разом із додатками подано до суду засобами "Електронного кабінету" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Таким чином, розмір судового збору, що підлягає сплаті при зверненні з цим позовом до адміністративного суду, в кінцевому підсумку становить 9969,37 грн.

Проте доказів сплати судового збору позивачем до позовної заяви не додано.

Відповідно до частини 1 статті 161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Згідно з частиною 7 статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Частиною 9 статті 44 КАС України визначено, що у разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Відповідно до частини 2 статті 161 КАС України суб`єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копії позовної заяви та доданих до неї документів.

У разі подання до суду документів в електронній формі суб`єкт владних повноважень зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Позовна заява була подана до суду в електронній формі, отже, позивачем до позовної заяви мали бути додані докази направлення її копії разом із додатками іншим учасникам справи відповідно до вимог частини 9 статті 44 та частин 1, 2 статті 161 КАС України.

В якості доказів направлення копії позовної заяви разом з додатками до неї відповідачу позивачем надано знімок екрану (скриншот) з інформацією із програми "Документообіг" про направлення на електронну поштову адресу "agrofirma@slv.dn.ua" копії цієї позовної заяви з доданими до неї документами.

Із програмного забезпечення "Діловодство спеціалізованого суду" судом установлено, що відповідач на даний час не має зареєстрованого Електронного кабінету Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 року № 1845/0/15-21, офіційною електронною адресою є адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів, у тому числі Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (підпункт 5.8. пункту 5 Положення).

За вказаних обставин копія позовної заяви разом із додатками може бути надіслана відповідачу або на зареєстровану адресу його місцезнаходження листом з описом вкладення, або на адресу електронної пошти відповідача, яка є офіційною адресою електронної пошти і вказана в одному з державних реєстрів (зокрема, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань).

Суд зауважує на тому, що позовна заява та додані до неї документи не містять жодних доказів, підтверджуючих, що електронна поштова адреса "agrofirma@slv.dn.ua" є офіційною електронною поштовою адресою відповідача.

З огляду на викладене, у суду відсутні підстави вважати електронну поштову адресу "agrofirma@slv.dn.ua", на яку позивачем направлено копію позовної заяви разом із доданими документами, офіційною електронною поштовою адресою відповідача.

Таким чином, докази направлення копії позовної заяви з доданими до неї документами, які додані до позовної заяви, не є належними у розумінні статті 73 КАС України.

Інших доказів направлення відповідачу копії позовної заяви разом із доданими до неї документами позивачем до суду не надано.

Згідно з частиною 1 статті 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У зв`язку з цим суд зазначає, що позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви, шляхом подання до суду:

- оригіналу платіжного доручення про сплату судового збору в розмірі 9969,37 грн. за подання позову за реквізитами: рахунок UA308999980313111206084005658, отримувач Донецьке ГУК/Слов`янська МТГ/22030101, код отримувача (код ЄДРПОУ) 37967785, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу: 101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган і має відповідну відмітку в паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Донецький окружний адміністративний суд (назва суду, де розглядається справа) із зазначенням номеру справи;

- належним чином оформлених доказів направлення копії позовної заяви з додатками листом з описом вкладення на адресу відповідача: 84168, Донецька область, Краматорський район, с. Олександрівка, вул. Незалежності, буд. 17, або доказів на підтвердження того, що адреса електронної пошти " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", на яку направлено копію позовної заяви разом із доданими документами, є офіційною електронною поштовою адресою відповідача.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити позов без руху та надати позивачу строк у 10 днів з дня вручення даної ухвали для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 44, 160, 161, 169, 241, 243, 248, 256 КАС України,

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Дочірнього підприємства "Агрофірма Шахтар" Орендного підприємства "Шахта ім. О.Ф. Засядька" - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків даної позовної заяви - 10 днів з дня вручення копії цієї ухвали, шляхом надання суду:

- оригіналу платіжного доручення про сплату судового збору в розмірі 9969,37 грн. за подання позову за реквізитами: рахунок UA308999980313111206084005658, отримувач Донецьке ГУК/Слов`янська МТГ/22030101, код отримувача (код ЄДРПОУ) 37967785, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу: 101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган і має відповідну відмітку в паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Донецький окружний адміністративний суд (назва суду, де розглядається справа) із зазначенням номеру справи;

- належним чином оформлених доказів направлення копії позовної заяви з додатками листом з описом вкладення на адресу відповідача: АДРЕСА_1 , або доказів на підтвердження того, що адреса електронної пошти " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", на яку направлено копію позовної заяви разом із доданими документами, є офіційною електронною поштовою адресою відповідача.

Ухвала складена і підписана 20 листопада 2023 року, оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя С.І. Бабіч

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115069893
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення суми заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій

Судовий реєстр по справі —200/6553/23

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні