Рішення
від 02.11.2023 по справі 399/480/23
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 399/480/23

провадження № 2-о/399/26/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2023 року смт Онуфріївка

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Шульженко В.В.,

присяжних: Балабухи І.А., Верби Н.В.,

при секретарі судового засідання Берест З.М.,

за участі представника заявника, адвоката Супруна Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , від імені якого діє представник, адвокат Супрун Л.В., заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, -

встановив:

Заявник, від імені якого діє представник, адвокат Супрун Л.В., звернувся до суду з вищевказаною заявою в якій просив визнати недієздатним гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та за поданням органу опіки і піклування Онуфріївської селищної ради встановити опіку та призначити йому опікуна.

Заяву обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народився дід заявника ОСОБА_2 . Більшість свого життя дід заявника проживав в с. Зибкове Олександрійського району Кіровоградської області. З 2020 року заявник почав проживати разом із своїм дідом, ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 . А з 2022 року разом із заявником почала проживати його дружина, ОСОБА_3 . Останні роки дід заявника страждає на психічний розлад - церебральний атеросклероз. Він часто не розуміє, що йому кажуть. Стан його здоров`я з часом тільки погіршується. На даний час ОСОБА_2 щомісячно отримує пенсію за віком в розмірі близько 8000,00 гривень на місяць. Внаслідок психічного розладу дід заявника, на даний час, не здатний у повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, не може самостійно забезпечити собі базові побутові потреби: не може сам готувати, прати тощо. ОСОБА_2 ніколи не лікувався у спеціалізованих закладах. Покращення стану здоров`я, на даний час, немає. До 2020 року опікуватися ОСОБА_2 заявнику допомогала мати заявника та його донька, ОСОБА_4 , яка є також пенсіонером. Але з 2022 року мати заявника також має незадовільний стан здоров`я, що створює перешкоди у можливості доглядати за своїм батьком. До початку проходження служби в ЗСУ ОСОБА_2 у всьому допомогав його онук, ОСОБА_1 , проживав разом із ним у будинку діда та вів із ним спільне господарство. У зв`язку із вищевикладеними обставинами, та фізичним станом ОСОБА_2 ні останні, ні будь хто інший не може отримувати призначену пенсію за віком. Тож, у ОСОБА_2 на даний час відсутні будь які кошти для проживання, що ставить його у вкрай скрутне становище. ОСОБА_1 хоч і опікується своїм дідом та не може отримувати замість нього будь - яку соціальну допомогу. Зважаючи на вищевикладене, на даний час, заявник вважає, що в інтересах ОСОБА_2 визнання його недієздатним, призначення опіки над ним та призначення опікуна.

Ухвалою суду від 07.07.2023 року відкрито окреме провадження у справі та призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 03.08.2023 року призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Кропивницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України". Провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

Ухвалою суду від 10.10.2023 року відновлено провадження у справі та призначено судове засідання.

Заявник в судове засідання не з`явився, проте направив свого представника, адвоката Супруна Л.В., який в судовому засіданні заяву підтримав повністю з підстав, що зазначені у ній, та просив її задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином, причин неявки не повідомив, жодних заяв, клопотань до суду не направив.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Онуфріївської селищної ради в судове засідання не направив свого представника, проте 31.10.2023 року до суду надано лист в якому селищна рада просила судове засідання по даній справі призначене на 02.11.2023 року розглядати без участі представника органу опіки Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області. Покладалися на думку судді.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями документів доданих до позовної заяви /а.с. 30 - 32/.

ОСОБА_2 , 1938 року народження є пенсіонер, на підтвердження чого заявником додано до заяви копію посвідчення № НОМЕР_1 серії НОМЕР_2 /а.с. 29/.

При матеріалах справи наявні документи про стан здоров`я ОСОБА_2 , а саме: копія виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 13.06.2023 р. з якої видно, що діагнозом є церебральний атеросклероз ДЕ 2 ст. Когнітивні порушення ІХС і кардіосклероз атеросклеротичний /а.с. 22/.

З довідки виданої виконавчим комітетом Онуфріївської селищної ради від 20.06.2023 року № 498 видно, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно зареєстрований та проживає з гр. ОСОБА_2 , 1938 р.н. за адресою: АДРЕСА_1 разом та ведуть спільне господарство /а.с. 27/. Також, на підтвердження реєстрації заявника за вказаною адресою ( АДРЕСА_1 ) додано витяг з реєстру територіальної громади /а.с. 28/.

Заявником до заяви додано копії документів на підтвердження ОСОБА_2 права власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_2 та на земельну ділянку з кадастровим номером 3524681900:02:000:0032 площею 4,07 га /а.с. 24-25/.

Слід також зазначити, що при матеріалах справи також наявні копії документів, що характеризують особу заявника і його стан здоров`я /а.с. 19-21, 23, 26, 33-38/.

Відповідно до висновку судово - психіатричного експерта №442 від 29.09.2023 року судом встановлено, що ОСОБА_2 в даний час страждає хронічним, психічним захворюванням у формі атеросклеротичної деменції (згідно МКХ-10, F- 01.800). За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Потребує накладення опіки /а.с. 90-92/.

Згідно подання опікунської ради виконавчого комітету Онуфріївської селищної ради до суду щодо призначення опікуна гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , видно, що орган опіки виконавчого комітету селищної ради розглянув заяву ОСОБА_5 за довіреністю від 19.01.2021 року № у реєстрі нотаріальних дій 25 ОСОБА_1 , щодо направлення до суду подання про призначення опікуна над його дідом гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в разі визнання гр. ОСОБА_2 недієздатним, орган опіки рекомендує визначити опікуном, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с. 72/.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні надала суду наступні показання, що її батько ОСОБА_2 близько 3 років веде себе неадекватно, повинен постійно приймати таблетки, якщо їх не приймає, то може і вікна побити, отриману пенсію може порозкидати по будинку, порвати та інше, вона з іншими родичами, як могли так його і доглядали. Із зятем не спілкується, признає лише онука, який одружився, і його дружина також допомагала у догляді діда, проте наразі вона має доглядати свою бабцю після перенесеної операції щодо заміни суглобів. Мати свідка лежача вже 6 років, останній рік проживає у сім`ї свідка, оскільки лікарі сказали, щоб забрати матір від батька. Сестра свідка після інсульта.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні надала суду наступні показання, що батько, ОСОБА_2 , останні три роки зовсім не здатний до самообслуговування, зовсім втратив розум, отриману пенсію може порозкидати, заховати. З ним жив онук та доглядав його. Свідок не в змозі доглядати батька через незадовільниий стан здоров`я - пахова грижа, два остеохондрози з дитинства. Крім того, батько, ОСОБА_2 , її не впізнає, може висловлюватися до неї брутальною лайкою. Впізнає лише онука, заявника у справі. Коли останнього відпускають додому зі служби, він його покупає, нормального нагодує.

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 39 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

За правилами статті 41 Цивільного кодексу України передбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 цього Кодексу).

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з ч.1 ст. 58 Цивільного кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до вимог частини першої статті 60 Цивільного кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

З огляду на викладене, судом при вирішенні питання про встановлення над ОСОБА_2 опіки та призначення йому опікуна приймається до уваги подання органу опіки та піклування /а.с. 72/, з урахуванням наявності між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 родинних відносин, спільно проживають за адресою АДРЕСА_1 , та можливості заявника виконувати обов`язки опікуна спрямованих на забезпечення необхідних побутових умов та догляду за своїм дідом.

Наявність обставин, передбачених ст.64 ЦК України, які виключають можливість призначення заявника ОСОБА_1 опікуном його діда ОСОБА_2 , судом не встановлено.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

На підставі викладеного, встановивши обставини, якими обґрунтовується заява ОСОБА_1 , оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, з урахуванням того, що відповідно до ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ, суд дійшов висновку про наявність законних підстав для ухвалення рішення про задоволення в повному обсязі заявлених ОСОБА_1 вимог, що відповідає вимогам ч.1 ст.300 ЦПК України.

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи вид психічного захворювання, яким страждає ОСОБА_2 та його тривалість, суд вважає за необхідне визначити строк дії даного рішення у два роки.

На підставі ч.2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. ст.19, 258, 259, 263-265, 268, 293, 294, 299, 300 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Заяву задовольнити повністю.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Марївка, Онуфріївського району Кіровоградської області.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

У відповідності до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії даного рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним визначити у два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії даного рішення.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право напоновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.15 ч.1 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_3 ;

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_3

Заінтересована особа: орган опіки та піклування Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04366347, вул. Центральна, 7, смт Онуфріївка, Олекандрійський район, Кіровоградська область, 28100.

Повне рішення суду складено 06.11.2023 року.

Суддя Онуфріївського районного суду

Кіровоградської області В.В. Шульженко

Присяжні: Балабуха І.А.

Верба Н.В.

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115078146
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —399/480/23

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні