Рішення
від 22.11.2023 по справі 331/6682/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

22.11.2023

Справа № 331/6682/23

Провадження № 2/331/2441/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2023 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого - судді Жукової О.Є.

за участю секретаря -Мироненко О.В.

розглянувши в спрощеному позовному провадженні справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛІТ- КОМФОРТ 161-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вказаним позовом, у якому просив стягнути з відповідача заборгованість за щомісячні внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 8915 гривень 76 копійок за період з 01.04.2021 по 01.09.2023 включно та суму, на яку підлягає збільшенню боргу з урахуванням індексу інфляції у розмірі 3316 гривень 83 копійки, судовий збір у розмірі 2684 гривень та судові витрати на правову допомогу в розмірі 1800 гривень.

Позовні вимоги обґрунтував тим, що відповідач ОСОБА_1 , яка не є громадянином України, є власником зареєстрованого в Україні нерухомого майна - квартири за адресою: АДРЕСА_1 , а відтак є співвласником багатоквартирного будинку в якому створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛІТ-КОМФОРТ 161-А» на території України, місто Запоріжжя.

ОСББ «МОНОЛІТ-КОМФОРТ 161-А» є балансоутримувачем і здійснює управління багатоквартирним будинком та його обслуговування будинку. З 01 квітня 2021 року боржник припинив вносити плату за поточний і капітальний ремонт будинку, експлуатаційні витрати на утримання будинку і прибудинкової території (технічне обслуговування) і комунальні послуги, у зв`язку з чим з`явилась заборгованість перед ОСББ в сумі 8915 гривень 76 копійок, за період з 01.04.2021 року по 01.09.2023 року включно. Боржник отримує у повному обсязі обслуговування будинку та прибудинкової території АДРЕСА_2 , яке виконує ОСББ «МОНОЛІТ- КОМФОРТ 161-А» та приймає участь у витратах по виконаних роботах.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 20.10.2023 по справі відкрите провадження, ухвалено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін .

В судове засідання представник позивача надав заяву про розгляд справи у його відсутність, наполягав на задоволенні позову.

Відповідач , належним чином повідомлений про час та місце слухання справи, до судового засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов не надав , в зв`язку з чим на підставі ч.3 ст. 223 ЦПК України справу розглянуто у відсутність відповідача на підставі доказів наявних в матеріалах справи.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 , яка не є громадянином України, є власником зареєстрованого в Україні нерухомого майна - квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 21.09.2023, а відтак є співвласником багатоквартирного будинку в якому створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛІТ-КОМФОРТ 161-А» на території України, місто Запоріжжя.

Частиною першою ст.76 Закону України «Про міжнародне приватне право» передбачено розгляд судами будь-яких справи з іноземним елементом у випадках якщо на території України відповідач у справі має рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення; дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України.

Разом з цим, відповідно до ч.2 ст.496 Цивільного процесуального кодексу України, іноземні особи мають процесуальні права та обов`язки нарівні з фізичними і юридичними особами України, крім випадків, передбачених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до п. 1 ст. 1 «Загальні положення» Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛІТ-КОМФОРТ 161-А» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків АДРЕСА_3 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відносини з приводу створення та діяльності об`єднань співвласників багатоквартирних об`єднань регулюються Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та їх статутом.

Згідно зі статтею 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Рішеннями загальних зборів співвласників затверджено розмір внесків на утримання та управління будинками, встановлено порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, що затвердженні загальними зборами співвласників, коригування яких провадиться у встановленому порядку у зв`язку із підвищенням цін/тарифів на природний газ, електричну енергію, воду та водовідведення, які затверджують уповноважені центральні органи виконавчої влади, а у випадках передбачених законом- національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Протоколом № 02/21 від 03.04.2021 загальних зборів ОСББ затвердили кошторис та розмір внеску на управління та утримання будинку і прибудинкової території на 2021 рік в розмірі 7 грн. за 1м кв., що підтверджується витягом з протоколу №02/21 зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_2 .

Протоколом № 03/21 від 18.12.2021 загальних зборів ОСББ затвердили кошторис та розмір внеску на управління та утримання будинку і прибудинкової території на 2022 рік в розмірі 7 грн. за 1м кв., що підтверджується витягом з протоколу №03/21 зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_2 .

Протоколом № 05/22 від 11.12.2022 загальних зборів ОСББ затвердили кошторис та розмір внеску на управління та утримання будинку і прибудинкової території на 2023 рік в розмірі 7 грн. за 1м кв., що підтверджується витягом з протоколу №05/22 зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_2 .

За змістом Статуту ОСББ сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковим для всіх співвласників.

З 01 квітня 2021 року відповідач припинив вносити плату за поточний і капітальний ремонт будинку, експлуатаційні витрати на утримання будинку і прибудинкової території (технічне обслуговування) і комунальні послуги. У зв`язку з чим з`явилась заборгованість перед ОСББ в сумі 8915 гривень 76 копійок, за період з 01.04.2021 року по 01.09.2023 року включно, що підтверджується актом звіряння взаємних розрахунків за період з 01.04.2021 по 01.09.2023.

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ч. 6 ст. 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

За змістом ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

У свою чергу, співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі (ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно зі ст. 17 Закону України ««Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, утому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 162 ЖК України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що до житлово-комунальних послуг, зокрема, належить житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком, яка включає:

- утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку..

Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 тариф на ці послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням Типового переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого вказаною постановою Кабінету Міністрів України. Перелік послуг за кожним будинком погоджується у договорі на надання цих послуг, який укладається між споживачами та підприємством, організацією тощо, які надають ці послуги.

Отже, законодавство, яке регулює порядок забезпечення співвласниками багатоквартирного будинку утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку (управління багатоквартирним будинком), передбачає, що внески і платежі на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна є складовою частиною внесків та платежів співвласників як витрат на управління багатоквартирним будинком.

Серед обов`язків співвласників багатоквартирного будинку, визначених у ст. 15 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» є наступні: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Таким чином, закон покладає обов`язок утримання нежитлового приміщення та сплати житлово-комунальних послуг на власника квартири та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Згідно з положеннями ст. 322 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Разом із тим, ОСОБА_1 належним чином не виконала взяті на себе зобов`язання щодо своєчасної сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, на управління та комплексне обслуговування будинку, у зв`язку з чим за період з 01.04.2021 по 01.09.2023 у неї утворилась заборгованість розміром 8915,76 грн.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору.

Згідно ч.1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 11 Цивільного Кодексу України, одною із підстав цивільних прав і обов`язків є правочин. Пунктом 3 ст. 202 ЦК України визначено поняття одностороннього правочину. У відповідності з нормами п. 5 ст. 202 ЦК України до прав та обов`язків, які випливають з одностороннього правочину, застосовуються норми як до договору.

Таким чином, між позивачем та відповідачем виникли відносини, що породжують цивільні права та обов`язки, оскільки позивач надає житлово-комунальні послуги, а відповідач ними користуються.

Обов`язки споживача щодо своєчасної оплати житлово-комунальних послуг закріплений в ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а також в пункті 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08.10.1992 року (у редакції Постанови КМУ №45 від 24.01.2006 року).

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цих Кодексом випадках; збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду.

У відповідності до ч.1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідачем не надано доказів на спростовування факту надання їй, як власнику нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, відповідних послуг ОСББ «МОНОЛІТ -КОМФОРТ 161-А1» або ж надання послуг іншою особою, а також надання таких послуг неналежним чином.

Також відповідачем не було надано доказів на спростування наявної заборгованості по сплаті послуг утримання будинку та прибудинкової території, а також розрахунку наявної заборгованості та доказів на погашення заборгованості, яка утворилася у зв`язку із неналежним виконанням зобов`язань з оплати наданих послуг.

Таким чином, ОСББ «МОНОЛІТ -КОМФОРТ 161-А1», яке створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 , з метою управління і забезпечення експлуатації нерухомого майна, фактично здійснювало управління вказаним будинком та несло витрати з його утримання, а відповідач, яка є власником нерухомості у цьому будинку, не відмовлялась від вказаних послуг, отримувала їх, проте не оплачувала їх вартість.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки, відповідач є споживачами житлової послуги в будинку, де створено ОСББ «МОНОЛІТ - КОМФОРТ 161-А», користується послугами з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, у нього виникає зобов`язання з оплати спожитих послуг на користь виконавця цих послуг, що в свою чергу є підставою для задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості по внескам та платежам в повному обсязі.

Також, з відповідача ОСОБА_1 , окрім заборгованості за надані послуги, підлягає стягненню інфляційні втрати за вказаний період розміром 3316,83грн., що підтверджується складеним позивачем розрахунком, який відповідач під час розгляду справи на засадах змагальності не спростувала.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить з такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п. 1 ч. 3 цієї статті до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Частинами 2, 3 ст. 137 ЦПК України передбачено, що за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження розміру понесених судових витрат позивачем та його представником надано такі докази: копію договору про надання правничої допомоги №04/09 від 04.09.2023 та додаток №1 до договору про надання, за якими адвокат Волков Ю.О. надав позивачеві юридичні послуги на суму 1800грн.

Суд вважає понесені витрати на правничу допомогу співрозмірними із виконаними та наданими адвокатом послугами, тому із відповідача на користь позивача підлягає стягнення на користь позивача понесені витрати на правничу допомогу у розмірі 1800грн.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. В тому числі, суд враховує вимоги ст. 80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, оцінивши зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону, обставини справи підтверджені певними засобами доказування, а тому позовну заяву необхідно задовольнити .

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.4,12,81,263-268, 280-281 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛІТ - КОМФОРТ 161-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованостіза утримання будинку та прибудинкової території задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП відсутній- особа не є громадянином України) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛ1Т-КОМФОРТ 161-А» (місце знаходження: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 161-А, ЄДРПОУ 43968592), заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 8915 гривень 76 копійок, за період з 01.04.2021 року по 01.09.2023 року включно,. суму, на яку підлягає збільшенню боргу з урахуванням індексу інфляції у розмірі - 3316 гривень 83 копійки, судовий збір у розмірі - 2 684 гривень 00 копійок та судові витрати на правову допомогу в розмірі - 1 800 гривень 00 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Повний текст судового рішення складений 22 листопада 2023 року.

Суддя: О.Є. Жукова

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115083399
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —331/6682/23

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні