Рішення
від 02.10.2023 по справі 932/7741/22
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №932/7741/22

Провадження № 2/932/755/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2023року м. Дніпро

Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді - Куцевола В.В.

при секретарі - Рибалці В.І.

за участі

представників позивача ОСОБА_1

представника відповідача - Опари Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Дніпрі за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «СК-40» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року до Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська надійшла позовна заява ОСББ «СК-40», у якій позивач просив суд стягнути з ОСОБА_2 заборгованість по оплаті за послуги з утримання будинку та прибудинкової території у сумі 26650,28 грн., що складається з: 17290,00 грн. основний борг, 7818,90 грн. інфляційне збільшення, 1540,54 грн. штрафні санкції.

Обґрунтовуючи заявленіпозовні вимогипозивач посилавсяна те,що ОСББ«СК-40»,у порядкута спосібвизначений законодавствомУкраїни,з квітня2017року надаєпослуги з утримання будинку АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим на власників квартир та нежитлових приміщень, розташованих у вказаному будинку, покладено обов`язок зі сплати таких послуг.

Власником нежитлового приміщення АДРЕСА_2 є ОСОБА_2 .

З огляду на те, що ОСОБА_2 не здійсню оплату наданих ОСББ «СК-40» послуг, позивач вважав за необхідне звернутися до суду з даним позовом про стягнення основного боргу за період з січня 2020 року по грудень 2022 року, а також санкцій пов`язаних з нездійсненням платежів за період з січня 2020 року по грудень 2022 року.

Відповідачем надано відзив на позовну заяву та письмові пояснення доводи викладені в яких зводяться до не згоди з заявленими позовними вимогами. Так відповідачем зазначено, що він, як власник приміщення № НОМЕР_1 , не користується послугами ОСББ «СК-40», оскільки: прибирає територію біля свого приміщення самостійно; має окремих вхід; у нього відсутній доступ до ліфта; вивозить сміття самостійно. Крім того, останній зазначає, що між ним та ОСББ «СК-40» відсутні будь-які договірні зобов`язання.

Позивачем надано відповідь на відзив в якому зазначено про безпідставність доводів викладених у відзиві.

Ухвалою Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 27.02.2023 відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження.

У судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги та надав пояснення аналогічні викладеним в ньому.

У судовому засіданні представник відповідача заперечував щодо заявлених позовних вимог та надав пояснення аналогічні викладеним у відзиві.

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення сторін, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності, власником приміщення АДРЕСА_2 з 2007 року є ОСОБА_2 . Загальна площа приміщення №1б становить 168,2 кв.м.

Згідно копії виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, 27.04.2017 до реєстру внесено запис про реєстрацію ОСББ «СК-40».

Відповідно до копії статуту ОСББ «СК-40», його створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 . Метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Згідно копії протоколу №2 загальних зборів ОСББ «СК-40» від 19.12.2019, затверджено тариф на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 2,95 грн. на місяць з 1 м.кв. площі приміщення, що належить співвласникові з 01.01.2020.

Відповідно до розрахунку заборгованості наданого позивачем, заборгованість ОСОБА_2 перед ОСББ «СК-40» по нарахуванню утримання та обслуговування будинку за період з грудня 2019 року по листопад 2022 року становить 17290,84 грн. (площа на за утримання якої здійснено нарахування 166,9 кв.м.). Інфляційне збільшення 7818,90 грн. (період нарахування з січня 2020 року по листопад 2022 року); 3% річних 1540,54 грн. (період нарахування з січня 2020 року по грудень 2022 року).

Згідно вимог ч. ч. 1, 2 ст. 14 ЦК України, цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов`язковим для неї.

В силу ст. ст. 526, 527 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного законодавства. Боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 610 ЦК України порушення зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 1 статті 12 Закону України «Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку» визначено, що витрати на управління багатоквартирним будинком в тому числі включають: витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічної переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку та інше.

Частиною 2статті 12Закону України«Про особливостіздійснення праввласності убагатоквартирному будинку»визначено,що витратина управліннябагатоквартирним будинкомрозподіляються міжспіввласниками пропорційно до їхніх часток, якщо рішенням зборів співвласник або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Аналіз вищезазначених норм дає підстави для висновку про те, що на власників покладено обов`язок сплачувати платежі спрямовані на утримання спільного майна та погоджені співвласниками будинку у визначеному законодавством порядку.

З оглядуна те,що наданимипозивачем доказамипідтверджується неналежневиконання ОСОБА_2 взятих насебе зобов`язань,що призвелодо утвореннязаборгованості , по оплатіпослуг зутримання будинківі спорудта прибудинковихтериторій, з нього на користь позивача, підлягає стягненню сума у розмірі 17290,00 грн. (основний борг).

Відповідно до вимог ч.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Тобто, сплата трьох процентів від простроченої суми (якщо інший розмір не встановлений договором або законом) не має характеру штрафних санкцій і є способом захисту майнового права та інтересу кредитора шляхом отримання від боржника компенсації (плати) за користування ним утримуваними коштами, належними до сплати кредиторові.

Інфляційні нарахування на суму боргу, сплата яких передбачена частиною другоюстатті 625 Цивільного кодексу України, не є штрафною санкцією, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів внаслідок інфляційних процесів за весь час прострочення в їх сплаті.

З огляду на зазначене, особа, яка допустила порушення зобов`язання не звільняється від сплати нарахувань передбачених ч.2 ст.625 ЦК України, відповідно до підпункту 4 пункту 3 розділу ІІ Прикінцеві положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 17.03.2020, на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни, оскільки це не є нарахуванням, що виникло за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

З огляду на вищевикладене, з відповідача також підлягає стягненню інфляційне збільшення 7818,90 грн. (період нарахування з січня 2020 року по листопад 2022 року); 3% річних 1540,54 грн. (період нарахування з січня 2020 року по грудень 2022 року).

Щодо доводівпозивача з приводу того, що він не користується послугами ОСББ «СК-40» та не має з останнім жодних договірних зобов`язань, у зв`язку з чим не повинен сплачувати послуги позивача з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до висновку викладеного в постанові ВС/КЦС від 26.06.2023 прийнятій за результатами розгляду справи №920/1343/21:

-те, що нежитлове приміщення не належить до категорії допоміжних приміщень (не призначене для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців), є ізольованим, а інші мешканці багатоквартирного будинку не є його співвласниками, не виключає наявність у відповідача статусу співвласника багатоквартирного будинку, що породжує виникнення відповідних прав та обов`язків стосовно утримання спільного майна;

-те, що відповідач уклав договори про постачання електричної енергії, про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, не може бути підставою для відмови в позові, оскільки ці договори стосуються комунальних послуг, а предметом спору у справі є послуги з управління багатоквартирним будинком, що є житловою послугою;

-договір про надання послуг з управління, що укладений на виконання рішення зборів співвласників, є обов`язковим для виконання всіма співвласниками. У такому разі укладання індивідуального договору співвласника з управителем не вимагається, тому його відсутність не може бути підставою для відмови в позові;

-рішення загальних зборів та інших органів управління господарського товариства, які є за своєю правовою природою актами, є дійсними та обов`язковим для виконання, якщо у судовому порядку не буде встановлено інше, тобто існує презумпція легітимності рішень відповідних органів управління.

Отже, з огляду на вищезазначену постанову ВС/КЦС та норми матеріального права, які регулюють виниклі між сторонами правовідносини, відповідач, як власник нежитлового приміщення, яке знаходиться в будинку АДРЕСА_1 послуги по обслуговуванню якого надаються ОСББ «СК-40», зобов`язаний нести витрати пов`язані з управлінням багатоквартирного будинку.

Виходячи з приписів ст.141 ЦПК України, з відповідача підлягає стягненню судовий.

Керуючись ст. ст. 4,12, 76-81, 83, 258, 259, 265, 268, 272-273, 352-355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «СК-40» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «СК-40» заборгованість по оплаті за послуги з утримання будинку та прибудинкової території в сумі 26650,28 грн, що складається з: 17290,00 грн. основний борг; 7818,90 грн. - інфляційне збільшення; 1540,54 грн. - штрафні санкції.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «СК-40» судовий збір у розмірі 992,40грн.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України та може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Повний текст рішення складено 06.10.2023 року.

Суддя В.В. Куцевол

02 жовтня 2023 року

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115084496
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —932/7741/22

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні