Ухвала
від 22.11.2023 по справі 205/12474/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

22.11.2023

Єдиний унікальний номер судової справи 205/12474/23

Номер провадження 2/205/4268/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22 листопада 2023 року м. Дніпро

Суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Остапенко Н.Г., ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Зелені сади» про визнання трудових відносин розірваними, -

ВСТАНОВИВ:

17.11.2023 року до Ленінського районного суду м. Дніпропетровська надійшов позов ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Зелені сади» про визнання трудових відносин розірваними.

Разом з позовом від позивача надійшло клопотання, в якому, посилаючись на те, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача за попередній календарний рік, просить звільнити її від сплати судового збору.

Розглядаючи клопотання позивача щодо звільнення її від сплати судового збору, суддя виходить з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» суд, враховуючи майновий стан сторони, може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній участині першійцієї статті.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» суд може звільнити сторону від сплати судового збору, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Проте, позивачем надано відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників позатків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору за період з 1 кварталу 2023 року по 4 квартал, а саме до 12.11.2023 року. Таким чином, позивачем не надано доказів щодо розміру отриманого нею доходу на попередній календарний рік, тобто 2022.

Отже, з аналізу вказаних положень закону вбачається, що суд може звільнити сторону від сплати судового збору за однією з умов, передбачених ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», якщо такою особою будуть наведені доводи та надані докази, що її майновий стан перешкоджає оплаті судового збору.

Позивачем на підтвердження свого майнового стану доказів не надано.

Крім того, нормами ЦПК України і Закону України «Про судовий збір» передбачено право суду, а не обов`язок щодо звільнення, зменшення, відстрочення або розстрочення сплати судового збору позивачем.

Відповідно до положення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою судові процедури повинні бути справедливими для всіх учасників процесу.

Статтею 129Конституції України встановлено, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Таким чином, підстави для звільнення від сплати судового збору позивача відсутні.

Враховуючи викладене, суддя відмовляє у задоволенні клопотання позивача щодо звільнення її сплати судового збору за подання позову.

У відповідності дост. 185 ЦПК України, до відкриття провадження у справі суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, викладеним у статті175,177цьогоКодексу, чи підсудна справа даному суду, чи немає інших підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі.

Ознайомившись з матеріалами позовної заяви, суддя приходить до висновку, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст. 177ЦПК України.

Згідно із вимогами ч. 4ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Враховуючи, що позивачу відмовлено у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви, їй необхідно сплатити судовий збір у розмірі 1073,60 грн. та надати суду підтвердження сплати судового збору.

Додатково роз`яснюю, що при зверненні з позовом до Ленінського районного суду м. Дніпропетровська судовий збір сплачується за наступними реквізитами:Отримувач коштів: ГУК у Дніпропетровській області/Новокодацький район/22030101; код отримувача: 37988155; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); МФО: 899998; р/о: UA898999980313111206000004633; код класифікації доходів бюджету: 22030101; призначення платежу: судовий збір, за позовом (ПІБ чи назва установи, організації, підприємства), Ленінський районний суд м. Дніпропетровська код ЄДРПОУ 02891351.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Разом з тим, позивачем не надано копії статуту Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Зелені сади», зазначено, що документ конфісковано окупантами. При цьому, позивач не обґрунтовує неможливість подання запиту до реєстратора щодо отримання копії відповідного доказу.

Окрім того, в порушення п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява не містить відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у позивача.

Також в порушення п. 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позов не містить попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

З урахуванням викладеного, суддя дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст.177 ЦПК України, що згідно з ч. 1ст. 185 цього Кодексує підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

Для усунення недоліків позивачу необхідно надати суду оригінал квитанції про сплату судового збору в розмірі 1073,60 грн., виправлену згідно з вищевикладеними вимогами процесуального закону позовну заяву відповідно до кількості учасників справи.

Суддя роз`яснює позивачеві, що відповідно до ч.3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 та 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.175,177,185,261,353 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Зелені сади» про визнання трудових відносин розірваними залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Н.Г. Остапенко

.

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115085597
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання трудових відносин розірваними

Судовий реєстр по справі —205/12474/23

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Остапенко Н. Г.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Остапенко Н. Г.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Остапенко Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні