Рішення
від 22.11.2023 по справі 350/603/23
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/603/23

Номер провадження 2-о/350/49/2023

Р ІШ ЕН НЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 листопада 2023 року селище Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Пулика М.В.,

присяжних Депутовича І.І., Бурак О.М.,

секретаря судового засідання Юречко Т.Б.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника Дубівської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області Юречко І.З.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки і піклування Дубівської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна-

установив:

У своїй заяві заявник ОСОБА_1 просить суд ухвалити рішення, яким визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначити його опікуном останньої.

В заяві ОСОБА_1 зіслався на те, що він є онуком ОСОБА_2 , яка проживає разом з ним. ОСОБА_2 хворіє психічною недугою. Внаслідок цієї хвороби ОСОБА_2 не може самостійно приймати рішення, її поведінка та мислення є неадекватними. З метою забезпечення її особистих немайнових та майнових інтересів, її необхідно визнати недієздатною та призначити опікуна.

У судовому засіданні заявник заяву підтримав, вказав, що він здійснює належний догляд за хворою ОСОБА_2 , просить суд задоволити заяву, та визнати його опікуном.

Представник зацікавленої особи в судовому засіданні не заперечила проти задоволення заяви. Вказала, що тільки ОСОБА_1 може і повинен бути опікуном над ОСОБА_2

ОСОБА_2 в судове засідання не прибула.

Вислухавши учасників справи та вивчивши її матеріали, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а згідно зі ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно з ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

За змістом ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Виходячи зі змісту вказаної статті, обов`язковими умовами для визнання фізичної особи недієздатною, крім наявності в неї хронічного, стійкого психічного розладу, є нездатність такої особи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Недієздатність це втрата здатності здійснювати особою цивільні права та обов`язки внаслідок тяжкого порушення психічного стану. Критерії недієздатності психічно хворих визначені в ЦК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , знаходиться на диспансерному нагляді в психоневрологічному кабінеті районної лікарні з діагнозом F-06.

Довідкою про склад сім`ї від 30.03.2023 (а.с.5) та актом № 63 встановлення факту здійснення догляду (а.с.11) підтверджено, що ОСОБА_2 , проживає разом із заявником, який здійснює за нею догляд.

Висновком судово-психіатричного експерта №273/2023 від 22.08.2023 підтверджено, що ОСОБА_2 , страждає психічним розладом органічним психосиндромом судинного генезу, згідно МКХ-10, F 07.9. Зазначене захворювання позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За таких обставин, суд вважає встановленим, що ОСОБА_2 страждає хронічним психічним розладом, не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому наявні всі правові підстави для визнання її недієздатною.

При ухваленні рішення про визнання особи недієздатною слід вирішити питання про встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна.

Відповідно до ст. 41 ЦК України, правовими наслідками визнання особи недієздатною, є зокрема відсутність у неї права вчиняти самостійно будь-якого правочину. Такі дії від імені недієздатної особи вчиняє її опікун.

Отже, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Відповідно ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно із ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Дубівської сільської ради, ОСОБА_1 доцільно призначити опікуном ОСОБА_2 , при умові визнання її недієздатною у судовому порядку.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , проживає із заявником, який бажає, і може за станом здоров`я опікуватися хворою.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою, підтверджена відповідними доказами і підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 293, 295, 299-300 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителькою АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителькою АДРЕСА_1 .

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

У відповідності до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною - два роки з моменту набрання ним законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення, визначеного рішенням суду.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 22.11.2023.

Головуючий:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115087384
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —350/603/23

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні