Ухвала
від 21.11.2023 по справі 552/6856/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/6856/23

Провадження № 1-кп/552/1498/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.11.2023 Київський районний суд м. Полтави у складi:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарi ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 та її захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві клопотання прокурора у кримінальному провадженні № 72023000120000059 від 05.07.2023 про звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Біляки Семенівського району Полтавської області, громадянки України, з вищою освітою, вдовиці, маючої на утриманні неповнолітню дитину 2005 року народження, раніше не судимої, працюючої головним бухгалтером ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД», зареєстрованої за адресою: м. Полтава, вул. Зіньківська, 44, фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.212 КК України, -

встановив:

Згідно з наказом ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» № 5 від 21 вересня 2015 року про призначення головним бухгалтером ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» ОСОБА_4 , остання виконувала обов`язки щодо ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, перебуваючи на посаді бухгалтера ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД».

ОСОБА_4 , будучи службовою особою суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) - ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД», яке є платником податку на додану вартість та виступає суб`єктом господарської діяльності, діючи в порушення зазначених вимог законодавства, усвідомлюючи покладену на неї відповідальність за правильність та своєчасність ведення бухгалтерського та податкового обліків, користуючись покладеними на неї обов`язками як на службову особу підприємства, з корисливих мотивів, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді фактичного ненадходження до бюджету держави коштів у великих розмірах, бажаючи їх настання, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх злочинних дій, умисно ухилилася від сплати податків за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 , перебуваючи в офісному приміщенні ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» (код ЄДРПОУ 39907916) за адресою: м. Полтава, вул. Героїв АТО, 71, діючи в інтересах ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД», при невстановлених слідством обставинах, протягом 2020 року, більш точного часу встановити не вдалося, чітко розуміючі та усвідомлюючи свої дії, внесла до офіційних документів (податкової звітності з податку на додану вартість та з податку на прибуток) завідомо неправдиві відомості з метою сприяння в ухиленні від сплати податків з податку на додану вартість, податку на прибуток ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД».

На ОСОБА_4 у відповідності до зазначених вимог законодавства були покладені відповідальність за правильне ведення бухгалтерської і податкової звітності ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» як платника з податку на додану вартість, декларування отриманого протягом податкового (звітного) періоду доходу в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), своєчасне нарахування і сплата у повному обсязі податків, зборів та обов`язкових платежів до Державного бюджету України.

При цьому, ОСОБА_4 з корисливих мотивів використавши своє службове становище для здійснення безтоварних фінансово-господарських операцій щодо придбання товарно-матеріальних цінностей для завищення в деклараціях з податку на додану вартість щодо податкового кредиту підприємства та несплатою податків в частині податку на прибуток, з метою умисного ухилення від сплати податку в інтересах ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» за період з 2020 року.

Так, за період 2020 року, перебуваючи на посаді головного бухгалтера директора ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» на робочому місці, внесла та подала недостовірні відомості в декларації з податку на додану вартість щодо податкового кредиту підприємства, а також в звіт про фінансові результати «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» тим самим занизила податок на прибуток.

Вказані внесені недостовірні дані стосуються взаємовідносин, які виникли між ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» та ТОВ «Промислова компанія «ДТЗ» (код ЄДРПОУ 42634661), ТОВ «СІГМА. Україна» (код «ЄДРПОУ 43305374) та ТОВ «ІМПРОРТ ТРАСТ-КОМПАНІ» (код 42495453) за 2020 рік.

Діючи на реалізацію умислу, спрямованого на умисне ухилення від сплати податків, ОСОБА_4 , точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи за місцем розташування підприємства (Полтавська обл., м. Полтава, вул. Героїв АТО, 71), маючи безпосередній доступ до засобів телекомунікаційного зв`язку в електронному вигляді, умисно завищила податковий кредит з податку на додану вартість підприємства - юридичної особи ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» за період 2020 року, в сумі 2 790 585 грн., та в свою чергу заниженою суму податку на прибуток у сумі 2 511 526 грн.

В подальшому, накладаючи електронний цифровий підпис на деклараціях з податку на додану вартість підприємства та звіту про фінансовий результат - юридичної особи ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» за період 2020 року, що передбачена ст. 48, ст. 49 Податкового кодексу України, подавала їх до Головного управління ДПС у Полтавській області (Полтавська обл., м. Полтава, вул. Європейська, 4).

Так, ОСОБА_4 шляхом завищення податкового кредиту декларації з податку на додану вартість та завищення значення показників звіту про фінансові результати в порушення пп. 44.1, п. 44.2 ст. 44, п. п. 134.1.1 п. 14.1 ст. 134, п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI (із змінами та доповненнями) за період з 2020 року по взаємовідносинам з ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» не сплатила як головний бухгалтер ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» податків у суму 5 302 111 грн., тим самим, усвідомлюючи наслідки своїх дій, умисно, безпідставно, з корисливих мотивів ухилилась від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, як особою яка зобов`язана їх сплачувати, у великих розмірах, на загальну суму 5 302 111 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 , реалізувавши свій злочинний намір, спрямований на створення умов для завищення податкового кредиту декларації з податку на додану вартість та заниження суми податку на прибуток за період 2020 року, умисно вчинила дії щодо внесення недостовірних даних в декларації та подальшої несплати податків до Державного бюджету України підприємством ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД», зокрема податку на додану вартість та податку на прибуток за 2020 рік у сумі 5 302 111 грн.

Враховуючи вищевикладене, в результаті протиправних дій ОСОБА_4 до державного бюджету України не надійшло податків на загальну суму 5 302 111 грн., що є великим розміром, оскільки вони в п`ять тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, а саме в умисному ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 2 ст. 212 КК України - умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах.

Під час досудового розслідування матеріальні збитки встановлені у розмірі 5 302 111 гривень, відшкодовані у повному обсязі до повідомлення про підозру.

30 жовтня 2023 року за даними фактами ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України.

09 листопада 2023 року до суду надійшло клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.212 КК України, на підставі ч.4 ст.212 КК України, посилаючись на те, що ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» сплачено до бюджету 5 302 111 грн., що підтверджується платіжними інструкціями ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД», тобто у повному обсязі відшкодувало завдані кримінальним правопорушення збитки.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання, просить його задовольнити.

Підозрювана ОСОБА_4 у судовому засіданні просила звільнити її від кримінальної відповідальності.

Захисник підозрюваної клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Суд заслухавши сторін, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно доч.4ст.212КК України,особа,яка вчиниладіяння,передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення її до кримінальної відповідальності сплачено єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування чи страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а також відшкодовано шкоду, завдану фондам загальнообов`язкового державного соціального страхування їх несвоєчасною сплатою (штрафні санкції, пеня).

Відповідно до листа Головного управління ДПС у Полтавській області № 18809/5/16-31-19-02-17 від 31.10.2023, згідно даних інформаційно-комунікаційної системи ДПС України ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» у жовтні 2023 року сплачено по податку на додану вартість та податку на прибуток в сумі 5322 780 грн., що також підтверджується доданими платіжними інструкціями.

Таким чином, ТОВ «ПАРТНЕР-ГРУПП ЛТД» у повному обсязі відшкодувало завдані кримінальним правопорушенням збитки.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

За таких обставин, керуючись ч. 4 ст. 212 КК України, ст. ст. 284-288 КПК України, суд -

ухвалив:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.212 КК України на підставі ч.4 ст.212 КК України.

Кримінальне провадження № 72023000120000059 за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Полтпавського апеляцiйного суду протягом семи днів з моменту її проголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115089351
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів

Судовий реєстр по справі —552/6856/23

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні