Ухвала
від 22.11.2023 по справі 548/1116/22
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1116/22

Провадження №1-в/548/40/23

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

22.11.2023 року Хорольський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

особи, щодо якої вирішується питання - ОСОБА_4 ,

законного представника - ОСОБА_5 ,

захисника - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хорол заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства «Хорольська міська лікарня» Лубенської районної ради Полтавської області ОСОБА_7 про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, непрацюючого, неодруженого, з середньою освітою, такого, що утриманців не має, інваліда 3 групи, щодо якого 01 березня 2023 року Хорольським районним судом Полтавської області за скоєння в стані обмеженої осудності суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 128 КК України застосовані примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку,

В С Т А Н О В И В:

Лікар-психіатр Комунального некомерційного підприємства «Хорольська міська лікарня» Лубенської районної ради Полтавської області ОСОБА_7 звернулася до Хорольського районного суду Полтавської області з заявою про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку відносно ОСОБА_4 .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що в Комунальному некомерційному підприємстві «Хорольська МЛ» перебуває на «Д» обліку у психіатра ОСОБА_4 , уродженець та мешканець с. Березняки Лубенського району Полтавської області.

Вироком Хорольського районного суду Полтавської області від 01.03.2023 ОСОБА_4 був визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 128 КК України, йому призначено покарання у виді 200 годин громадських робіт та на підставі ч.2 ст. 20, п.1 ч.1 ст. 94 КК України застосовано примусові заходи медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

В період надання АППД на базі КНП «Хорольська МЛ» психічний стан хворого ОСОБА_4 був стабільним без загостренням психотичної симптоматики.

26.10.2023 згідно ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» ОСОБА_4 оглянутий комісією психіатричного огляду, яка прийшла до висновку, що останній страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді шизоафективного розладу змішаного ґенезу, що потребують корекції та лікування.

Враховуючи стабільність психічного стану, відсутність рецидиву, наявність позитивних трудових та соціальних установок, сформованого помірного дефекту особистості, наявністю критичного ставлення до свого захворювання та скоєного суспільно-небезпечного діяння, комісія психіатричного огляду прийшла до висновку, що за своїм психічним станом на теперішній час ОСОБА_4 не може виявляти суспільну небезпеку та потребує припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Звертаючи увагу на стабільний психічний стан пацієнта лікар приходить до висновку, що ОСОБА_4 не потребує продовження примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Особа, стосовно якої вирішується питання про припинення примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 заяву підтримав.

Захисник адвокат ОСОБА_6 , що представляє інтереси ОСОБА_4 та прокурор ОСОБА_8 проти задоволення заяви не заперечували.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до такого висновку.

Право людини на медичну допомогу закріплено у ст. ст. 3, 49 Конституції України. Водночас Законом України «Про психіатричну допомогу» передбачено можливість застосування медичної допомоги без усвідомлення згоди особи.

Статтею 93 КК України передбачено, що примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб: 1) які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння; 2) які вчинили у стані обмеженої осудності кримінальні правопорушення; 3) які вчинили кримінальне правопорушення у стані осудності, але захворіли на психічну хворобу до постановлення вироку або під час відбування покарання.

Судом встановлено, що вироком Хорольського районного суду Полтавської області від 01.03.2023 ОСОБА_4 був визнаний винним у вчинення злочину, передбаченого ст. 128 КК України, йому призначено покарання у виді 200 годин громадських робіт та на підставі ч.2 ст. 20, п.1 ч.1 ст. 94 КК України застосовано примусові заходи медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно зі ч. 1 ст. 95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 514 КПК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування. Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченому статтею 95 Кримінального кодексу України та статтею 512 цього Кодексу порядку. До письмової заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Відповідно до ст. 12 ЗУ «Про психіатричну допомогу» особа, якій надається амбулаторна психіатрична допомога в примусовому порядку, повинна оглядатися лікарем-психіатром не рідше одного разу на місяць, а комісією лікарів-психіатрів - не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про продовження чи припинення надання їй такої допомоги. Надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку припиняється за рішенням комісії лікарів-психіатрів у разі видужання особи або такої зміни стану її психічного здоров`я, що не потребує надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про відмову в продовженні надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про задоволення заяви фізичної особи чи її законного представника про припинення надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

З огляду на вищевикладене, оскільки стан здоров`я ОСОБА_4 покращився, за висновком лікарів психіатрів він не потребує продовження примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, оскільки підставою для застосування примусових заходів медичного характеру було вчинення останнім суспільно небезпечного діяння, на момент вчинення якого ОСОБА_4 перебував у стані обмеженої осудності, то суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви та припинення примусових заходів медичного характеру відносно нього.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.512,514 КПК України,ст. 95 КК України,ст.ст.17, 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд

П О С Т А Н О В И В:

Заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства «Хорольська міська лікарня» Лубенської районної ради Полтавської області ОСОБА_7 про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку відносно ОСОБА_4 задовольнити.

Припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, непрацюючого, неодруженого, з середньою освітою, такого, що утриманців не має, інваліда 3 групи, які були застосовані вироком Хорольського районного суду Полтавської області від 01 березня 2022 року за скоєння ним в стані обмеженої осудності суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 128 КК України.

На ухвалу суду протягом семи діб з дня її проголошення може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду.

Повний текст ухвали виготовлено 22.11.2023.

Головуючий

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115090101
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, непрацюючого, неодруженого, з середньою освітою, такого, що утриманців не має, інваліда 3 групи, щодо якого 01 березня 2023 року Хорольським районним судом Полтавської області за скоєння в стані обмеженої осудності суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 128 КК України застосовані примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —548/1116/22

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Вирок від 01.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Вирок від 01.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 25.10.2022

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 30.08.2022

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 02.08.2022

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні