Ухвала
від 03.11.2023 по справі 705/5601/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/5601/23

2/705/2382/23

У Х В А Л А

03.11.2023 м. Умань

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Піньковський Р.В., вирішуючи питання відкриття провадження у цивільній справі за позовом Органу опіки і піклування виконавчого комітету Ладижинської сільської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , в інтересах неповнолітніх: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Органу опіки і піклування виконавчого комітету Ладижинської сільської ради діючи в інтересах малолітнього ОСОБА_1 та неповнолітніх ОСОБА_2 , ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про позбавлення батьківських прав.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суддя вважає, що вона підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

При ознайомленні з матеріалами позовної заяви суддею встановлено, що позовну заяву подано без додержання вимог ч.4 ст.177 ЦПК України, відповідно до якої до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як встановлено судом, при зверненні позивача до суду ним не оплачено судовий збір. Проте в позовній заяві в обґрунтування звільнення від сплати судового збору за вимогами про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, позивач посилається на п.14 ч.2 ст.3 Закону України «Про судовий збір».

Так, відповідно до п.14 ч.2 ст.3ЗУ «Просудовий збір» судовий збір не справляється за подання заяви, апеляційної, касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Посилання позивача на п.14 ч.2 ст.3 Закону України «Про судовий збір», на думку суду, є безпідставним оскільки дана норма закону передбачає несплату судового збору за подання заяви про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Позов про позбавлення батьківських прав відповідача не вирішує питання прав та обов`язків малолітніх дітей, а стосується лише прав та обов`язків відповідача, як батька дітей, щодо яких останній може бути позбавлений прав у разі ухвалення рішення про задоволення позову. Правові наслідки позбавлення батьківських прав визначені у статті 166 Сімейного кодексу України.

Крім того, орган опіки та піклування виконавчого комітету Ладижинської сільської ради Уманського району Черкаської звернувся до суду з позовною заявою, а не з заявою. Закон України«Про судовийзбір» розмежовує поняття «позовна заява» та «заява». Відповідно до вказаної норми права визначено, що судовий збір не справляється за подання саме заяви, а не позовної заяви, оскільки законодавець розмежовує дані поняття.

Таким чином, позивач на підставі п.14 ч. 2 ст.3Закону України«Про судовийзбір» не звільнений від сплати судового збору за подання позовної заяви про позбавлення батьківських прав.

Згідно частини першої статті 4 Закону України"Просудовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ч.2 п.1 п.п.2 ст.4Закону України«Про судовийзбір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру яка подана юридичною особою або фізичною особою - підприємцем сплачується судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Оскільки ст.7 Закону України"ПроДержавний бюджетУкраїни на2023рік" встановлено, що з 01 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 2684 грн., то саме в такому розмірі позивачу необхідно сплатити судовий збір за подання позову.

Згідно з ч.1-3 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин, суд доходить висновку, що позовну заяву органу опіки та піклування виконавчого комітету Ладижинської сільської ради слід залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків, а саме сплати судового збору в розмірі 2684,00 грн., та надання до суду документу на підтвердження його сплати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.48, 177, 185, 187, 258-261 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Органу опіки та піклування виконавчого комітету Ладижинської сільської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , в інтересах неповнолітніх: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про позбавлення батьківських прав залишити без руху.

Надати Органу опіки та піклування виконавчого комітету Ладижинської сільської ради строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Попередити позивача, що у випадку, якщо в зазначений строк недоліки позовної заяви не будуть усунені, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Р.В. Піньковський

Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115092308
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —705/5601/23

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні