Ухвала
від 22.11.2023 по справі 724/2313/23
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/2313/23 Провадження № 1-кс/724/338/23

У Х В А Л А

22 листопада 2023 року слідчий суддя Хотинського районного суду Чернівецької області ОСОБА_1 , за участі секретаря: ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, подане в рамках кримінального провадження № 12023262160000013 від 10.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшло клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, подане в рамках кримінального провадження № 12023262160000013 від 10.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що 10.01.2023 близько 04.30 год., по місцю свого проживання, а саме в АДРЕСА_1 , в присутності батьків ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , раптово померла їхня малолітня донька ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .. Оглядом трупа ОСОБА_6 слідів насильницької смерті не виявлено.

Згідно висновку проведеної у ході досудового розслідування судово-медичної експертизи № 3-н від 08.02.2023, смерть малолітньої ОСОБА_6 настала від легенево-серцевої недостатності, яка розвинулась як ускладнення наявної при житті двобічної гнійної бронхопневмонії.

На даний час у кримінальному провадженні № 12023262160000013 виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до оригіналів медичної карти новонародженого та іншої наявної медичної документації на громадянку ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительку с. Шилівці, Дністровського району, Чернівецької області, яка знаходиться в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », для проведення в подальшому комісійної судово-медичної експертизи.

Відповідно до пункту 7 «Правил проведення комісійних судово-медичних експертиз в бюро судово-медичної експертизи» № 256/792 від 26.07.1995, затверджених наказом МОЗ України № 6 від 17.01.1995, така експертиза може бути проведена лише при наданні особою, яка призначила експертизу, всіх необхідних матеріалів з даної справи, до складу яких повинні обов`язково входити матеріали кримінальних або цивільних справ і оригінали медичної, в тому числі первинної експертної документації.

Іншими способами отримати зазначену інформацію не представляється можливим, оскільки інформація щодо фізичних осіб, яка містить лікарську таємницю, розкривається медичними установами на письмову вимогу суду або за рішенням суду, виїмка документів, що становить лікарську таємницю, проводиться тільки за вмотивованою постановою судді і у відповідності до положень параграфу 1 Глави 4 КПК України, докази повинні бути належними, допустимими та здобуті у законний спосіб, а також вказана інформація містить охоронювану законом таємницю, передбаченою п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України.

Слідчий СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву в якій клопотання підтримав, просив його задовольнити та розглянути без його участі.

Представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в судове засідання не з`явився, однак його неприбуття відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України не перешкоджає розгляду клопотання.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділенням ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні відомості про яке, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023262160000013 від 10.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України, по факту того, що 10.01.2023 близько 04.30 год., по місцю свого проживання, а саме в АДРЕСА_1 , в присутності батьків ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , раптово померла їхня малолітня донька ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .. Оглядом трупа ОСОБА_6 слідів насильницької смерті не виявлено.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Пунктом 2 частини 1 статті 162 КПК України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Відповідно до вимог ст. 165 КПК України, особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і оригіналів або копій документів, зобов`язана залишити володільцю речей і оригіналів або копій документів опис речей і оригіналів або копій документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів. Копії документів, які вилучаються або оригінали яких вилучаються, виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно матеріалами клопотання слідчим доведено, наявність достатніх підстав вважати, що документи та речі, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що підлягають доказуванню, та те, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання до документів і іншим способом встановити інформацію, яка має доказове значення неможливо.

Таким чином, вважаю, що дане клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 41, 163-166 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, подане в рамках кримінального провадження № 12023262160000013 від 10.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітану поліції ОСОБА_8 , а також слідчому СВ ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітану поліції ОСОБА_9 , а також слідчому СВ ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів, що становлять охоронювану законом таємницю, які знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ № НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , зобов`язавши володільця документів надати інформацію з можливістю її вилучення, а саме оригіналів медичної карти новонародженого та іншої наявної медичної документації на громадянку ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительку с. Шилівці, Дністровського району, Чернівецької області, яка народилась та проходила повний медичний огляд 21.10.2022, тобто відразу після народження в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а також якій 15.12.2022 медичними працівниками вказаної установи було проведено вакцинацію БЦЖ.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_10 ЄФТЕНЬЄВ

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115092716
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —724/2313/23

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Скрипник С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні