Ухвала
від 02.11.2023 по справі 757/49775/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/49775/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2023 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: не з`явився,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчогов ОВСпершого відділуУправління здосудового розслідуваннякримінальних правопорушень,вчинених працівникамиправоохоронних органівта суддями,Головного слідчогоуправління Державногобюро розслідувань ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 62022000000000679 від 02.09.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 2 ст. 306, ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчийв ОВСпершого відділуУправління здосудового розслідуваннякримінальних правопорушень,вчинених працівникамиправоохоронних органівта суддями,Головного слідчогоуправління Державногобюро розслідувань ОСОБА_3 за погодженням прокурора першого відділу другого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на майно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62022000000000679 від 02.09.2022 за фактом можливих протиправних дій працівників правоохоронних органів та цивільних осіб, які на території Дніпропетровської, Харківської, Полтавської, Кіровоградської, Київської та інших областей здійснюють незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та збут наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у не встановленому досудовим розслідуванням місці та у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше листопада 2022, ОСОБА_6 , діючи з корисливих мотивів, створив, очолив, здійснював керівництво та безпосередньо приймав участь у злочинній організації, з метою вчинення тяжких та особливо злочинів, пов`язаних з незаконним виробництвом зберіганням, перевезенням, пересиланням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах.

Так, ОСОБА_6 , не дивлячись на встановлені законодавством України суспільні відносини в сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що охороняють здоров`я населення України, в порушення вимог Законів України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», діючи з корисливих мотивів, маючи життєвий досвід, організаторські здібності, лідерські якості, авторитет серед своїх знайомих, вирішив створити та очолити стійке ієрархічне об`єднання злочинну організацію, до складу якої залучити своїх давніх та близьких знайомих, в більшості з числа колишніх мешканців міста Сєвєродонецьк та Лисичанськ Луганської області, які поділяють його погляди щодо можливості вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, пов`язаних з незаконним виробництвом, зберіганням, перевезенням, пересиланням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах.

Метою створення злочинної організації, яку перед собою визначив ОСОБА_6 являється діяльність направлена на незаконне виробництво, зберігання, перевезення, пересилання та збут особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах.

Визначившись з напрямом протиправної діяльності та поклавши на себе функції організатора і керівника злочинної організації, ОСОБА_6 особисто підібрав її учасників, забезпечуючи при цьому стійкість злочинної організації, керованість і тривалість намічених ним злочинних дій. Для відбору кандидатів він використовував їх особисті якості особисту відданість, схильність до вчинення корисливих злочинів, соціальні зв`язки, здатність до підпорядкування.

Відповідно до свого злочинного плану створення та діяльності злочинної організації, ОСОБА_6 , розподілив ролі та функції між майбутніми співучасниками вчинення злочинів, а також розробив механізм та ієрархічну структуру підпорядкування учасників злочинної організації.

Зорганізувавшись у внутрішньо й зовнішньо стійке, згуртоване, стабільне ієрархічне об`єднання, з метою вчинення тяжких та особливо злочинів, пов`язаних з незаконним виробництвом, зберіганням, перевезенням, пересиланням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та інші невстановлені на даний час стороною обвинувачення особи, маючи єдині наміри щодо вчинення злочинів, підтримуючи між собою міцні внутрішні зв`язки, встановили чіткі правила поведінки в середині ієрархічного злочинного угрупування, керівником якого визнано ОСОБА_6 .

З метою забезпечення безперебійного функціонування протиправної діяльності, пов`язаної із незаконних обігом наркотичних засобів, у тому числі діяльності, пов`язаної із організацією діяльності «нарколабораторій» з виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, ОСОБА_6 , здійснював пошук, придбання, оренду нерухомого майна на території Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської, Черкаської, Харківської областей, право власності чи оренди на яке оформлював на підконтрольних йому осіб, з числа довірених учасників злочинної організації, таких як ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 .

Крім цього, ОСОБА_6 та інші учасники злочинної організації, розпочинали здійснювати свою злочинну діяльність лише на території тих адміністративно-територіальних одиниць вказаних областей, де було безпосереднє спілкування з представниками правоохоронних органів, на яких завчасно було прямо передбачено суму грошових коштів неправомірної вигоди, у вигляді відсотків від чистого прибутку реалізованих наркотичних засобів або певної ставки, за невтручання в протиправну діяльність останніх та прикриття їх злочинної діяльності.

Так, ОСОБА_6 , з метою організації діяльності «нарколабораторій» з виготовлення оптових партій особливо небезпечного наркотичного засобу-канабіс, методом «гідропоніка» та методом вирощування на відкритій місцевості, залучив до своєї протиправної діяльності своїх знайомих, в більшості з числа уродженців Луганської області, які виїхали на підконтрольну Україні територію, у тому числі ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 та інших, які безпосередньо залучені до процесу виготовлення, виробництва, зберігання та збуту наркотичних засобів.

Крім цього, ОСОБА_6 залучив до своєї протиправної діяльності інших осіб, які частково співфінансують та контролюють процес незаконного виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та збут наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів, у тому числі ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та осіб, які учасники злочинної організації завуальовано кличуть «Роза» та «Жека» тощо.

Так вказані особи, з відома та під прикриттям співробітників структурних підрозділів Головного управління Національної поліції в Луганській області, які тимчасово передислоковані на територію м. Дніпро та співробітників УСБУ в Дніпропетровській області, у тому числі ОСОБА_14 та інших, з метою особистого збагачення, за участі інших цивільних осіб, організували на території Кіровоградської, Полтавської, Дніпропетровської, Київської та Харківської областей лабораторії з виготовлення наркотичних засобів особливо небезпечного наркотичного засобу-канабіс та подальшу розгалужену систему її збувачів серед місцевого населення на території Дніпропетровської, Київської, Донецької, Харківської, Полтавської, Запорізької, Херсонської, Одеської та інших областей.

Зокрема, реалізація особливо небезпечного наркотичного засобу- канабіс, у тому числі виготовленого методом «гідропоніка», що представляє собою спеціальні лабораторні умови для її вирощування, так звана «комната», здійснюється лише оптовими партіями за цінами від 3 до 4 доларів за грам та вагою від 0,5 кг, та за ціною до 2-х доларів за грам за «канабіс», вирощений на відкритих земельних ділянках, так звана «улица».

При цьому, збут великих партій наркотичних засобів за оптовими цінами ОСОБА_6 , серед інших, здійснюють через ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 о.

З метою організації діяльності лабораторій з виготовлення та виробництва оптових партій «канабісу» на території різних областей ОСОБА_6 придбав або взяв в оренду земельні ділянки, нерухоме майно (у вигляді будинків, складських споруд, гаражів), рухоме майно (у вигляді автомобілів, напівприцепів до вантажних автомобілів). При цьому, з метою конспірації все вказане майно ОСОБА_6 оформлює на вище зазначених близьких знайомих, таких як ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Крім цього, для виготовлення особливо небезпечного наркотичного засобу методом «гідропоніка» у ОСОБА_6 маються близько 160 відповідних спеціальних ламп, які використовуються для цілодобового освітлення кущів з саджанцями рослин канабісу та прискорення процесу їх росту, які ОСОБА_6 розподілив на декілька окремих лабораторій, діяльність яких курують спеціалісти-хіміки ОСОБА_13 , ОСОБА_12 .

У вказаних лабораторіях ОСОБА_6 організував цілодобову охорону, їх прикриття під виглядом легальної господарської діяльності та працю відповідних осіб, які маються спеціальні навички та знання для цього, залучивши таких осіб як ОСОБА_27 , ОСОБА_15 , ОСОБА_11 та інших.

З метою забезпечення безперервного функціонування лабораторій ОСОБА_6 здійснює закупівлю через інтернет-магазини та через знайомих відповідного посівного матеріалу (насіння різних сортів), мінеральних добрив, палива для постійної роботи генератора, оплату наданих комунальних послуг з водопостачання та електроенергії, оплату праці за виконану роботу вище зазначеними особами та ін.

Зберігання та фасування вирощених оптових партій наркотичних засобів у вигляді-канабісу ОСОБА_6 здійснює у заздалегідь орендованих або придбаних на ім`я його знайомих гаражах, нежитлових спорудах, або транспортних засобах, у чому йому допомагають:

- ОСОБА_10 , шляхом надання приміщень гаражних боксів № НОМЕР_2 та НОМЕР_3 в ГБК «Енергетик» в м. Харкові та автомобілів Toyota Prado д.н.з. НОМЕР_4 , Toyota Prado д.н.з. НОМЕР_5 , Renault Master, д.н.з. НОМЕР_6 для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах;

- ОСОБА_7 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер земельної ділянки 1221455400:03:001:0165 та автомобілю Renault Kangoo д.н.з. НОМЕР_7 для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій;

- ОСОБА_8 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 5322483805:05:003:0293 та автомобілю AUDI 100 д.н.з. НОМЕР_8 для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій, а також для облаштування нарколабораторії під умовною назвою «Офіс» або «Кривуші», яку виявлено за вказаною адресою 18.10.2023;

- ОСОБА_5 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_3 , та автомобілю SKODA OCTAVIA А7, 2013 року д.н.з. НОМЕР_9 , який знаходить в користуванні ОСОБА_5 , однак зареєстровано за його батьком ОСОБА_28 для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій, а також для облаштування нарколабораторії під умовною назвою «Вінниця», яка діяла до 24.07.2023 за вказаною адресою;

- ОСОБА_9 , шляхом надання автомобілю OPEL ASTRA, д.н.з. НОМЕР_10 , який знаходить в користуванні ОСОБА_9 , однак зареєстровано за його дружиною ОСОБА_29 , для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій;

- ОСОБА_11 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_4 та земельної ділянки з кадастровим номером 5322482801:01:002:0005 та автомобілю VOLKSWAGEN GOLF, д.н.з. НОМЕР_11 , який знаходить в користуванні ОСОБА_11 , однак зареєстровано за його тестем ОСОБА_30 для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій, а також для облаштування нарколабораторії під умовною назвою «Недогарки», яка виявлена 18.10.2023 за вказаною адресою;

- ОСОБА_12 , шляхом надання автомобілю SKODA OCTAVIA, 2018 року д.н.з. НОМЕР_12 , який зареєстровано за дружиною ОСОБА_5 гр. ОСОБА_31 , однак фактично належить ОСОБА_12 та знаходиться у нього в користуванні для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій.

Крім цього, ОСОБА_6 особисто здійснював перевезення особливо-небезпечних наркотичних засобів канабісу, в особливо великому розмірі у власному автомобілі SKODA OCTAVIA, 2017 року, д.н.з. НОМЕР_13 та здійснював безпосередньо зберігання в гаражному приміщенні за місцем зберігання свого автомобілю за адресою: АДРЕСА_5 , яке зареєстровано на цивільну дружину ОСОБА_6 гр. ОСОБА_32 , в якому 18.10.2023 в ході обшуку виявлено та вилучено речовину рослинного походження, зі слів Правова канабіс, в особливо великому розмірі, тобто більше 2500 грам.

Таким чином вище вказане майно являється знаряддям вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, пов`язаних з незаконним обігом наркотичних засобів та зберегло на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

17.10.2023 до Державного бюро розслідувань від оперативних підрозділів Департаменту внутрішньої безпеки України, які здійснюють оперативне супроводження у кримінальному провадженні № 62022000000000679 надійшли матеріали про те, в ході проведення НСРД відносно фігурантів кримінального провадження було отримано інформацію, що організатору злочинної організації ОСОБА_6 , та іншим співучасникам стало відомо про проведення відносно них слідчих (розшукових) дій та є достатньо підстав вважати, що найближчим часом останні планують вчиняти певні дії направлені на знищення, приховування речей, документів та інших речових доказів, що можуть мати значення для розслідування кримінальної справи, а також про те, що є доцільним термінове проведення невідкладних обшуків за вищевказаними адресами проживання, місць роботи та транспортних засобів фігурантів кримінального провадження з метою збереження (врятування) майна, окремих речей, предметів та документів, які у подальшому будуть визнані речовими доказами у кримінальному провадженні та матимуть доказове значення під час його розслідування.

Крім цього, 18.10.2023 в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, у тому числі передбачених ч. 2 ст. 255 КК України затримано 10-х активних учасників злочинної організації та її керівника ОСОБА_6 . Цього ж дня, 18.10.2023, членам злочинної організації повідомлено про підозру у вчиненні наступних кримінальних правопорушень:

ОСОБА_6 ч.1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_5 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_8 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_7 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_12 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_11 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_13 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_9 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України;

ОСОБА_10 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307 КК України;

ОСОБА_14 - ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 на праві приватної власності належить:

- житловий будинок, з господарськими будівлями, загальною площею 73.7 кв. метрів, який розташовано за адресою: АДРЕСА_6 , а саме: житловий будинок літ. А,ап,аг; сарай літ. Б, вбиральня літ. В, замощення І, зливна яма ІІ, огорожа №1 вартістю 167000 грн. (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: НСМ 715141-715142, реєстровий № 707, виданий 07.08.2023, видавник: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_33 )

- Земельна ділянка з кадастровим номером: 5322481702:02:002:0043 площею 0,1825 га, вартістю 50000 грн. - (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: НСМ 715139-715140, реєстровий № 706, виданий 07.08.2023, видавник: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_33 );

- Комплекс нежитлових будівель та споруд, загальною площею 4629 кв. метрів, який розташовано за адресою: Дніпропетровська обл., м. Вільногірськ, вулиця Степова, будинок 1в, а саме: адміністративна будівля Б-2 площею 117,9 кв.м. та прибудови до неї б'-1 площею 79,2 кв.м., будівлі свинарнику -В-1 площею 1427,3 кв.м., підсобної будівлі-Г-1 площею 23,5 кв.м.;, будівлі гаражу-Д-1 площею 62,1 кв.м. ; підсобно- складської будівлі- Е-1 площею 66,6 кв.м., ;,трансформаторної будівлі- Ж-1 площею 13,3 кв.м.;, підсобної будівлі З-1 площею 38,5 кв.м. ;, будівлі бойні І-1 площею 161,9 кв.м. з прибудовою до неї І'-1 площею 14,9 кв.м.;, будівлі комбікормового цеху К-1 площею 240,4 кв.м. та ганок ганок к' площею 531,0 кв.м.;, складської будівлі Л-1 площею 211,3 кв.м.; будівлі свинарнику М-1 площею 1152,6 кв.м. з прибудовою до неї м'-1 площею 47,7 кв.м.; вбиральні П-1 площею 3,6 кв.м., ;, будівлі пташнику Н-1 площею 51,5 кв.м.; будівлі О-1 площею 33,5 кв.м.;, ангар Р-1 площею 346,9 кв.м.; будівлі С-1 площею 6,0 кв.м.;, огорожі №1;, ворота з хвірткою №2; хвіртка №3; мощення І. Вартість 2 500000 грн. - (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: 2512, виданий 12.10.2020, видавник: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_34 ).

Оскільки, санкція інкримінованої підозрюваному ОСОБА_5 частин 1,2статті 255,частини 3статті 307,частини3статті 313,частини 2статті 317 КК України передбачають додаткове покарання у вигляді конфіскації майна, з метою запобігання відчуження вищевказаного майна, а також забезпечення можливої конфіскації майна, слідчий просить клопотання задовольнити.

З метою забезпечення арешту майна, яке не має статусу тимчасово вилученого, та з метою забезпечення арешту майна, згідно ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

В судове засідання слідчий не з`явився, про день, час, місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій підтримав вимоги клопотання з викладених у ньому підстав, просив їх задовольнити.

Оскільки, згідно ч. 1 ст. 172 КПК України, неприбуття слідчого у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання, слідчий суддя визнав можливим розглянути клопотання за його відсутності.

Згідно ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62022000000000679 від 02.09.2022 за фактом можливих протиправних дій працівників правоохоронних органів та цивільних осіб, які на території Дніпропетровської, Харківської, Полтавської, Кіровоградської, Київської та інших областей здійснюють незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та збут наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів.

В рамках здійснення досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч.3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 317 КК України.

Санкцією частин 1,2 статті 255, частини 3 статті 307,частини 3 статті 313, частини 2 статті 317, у вчиненні яких підозрюють вказані особи передбачено основне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

В ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 на праві приватної власності належить:

- житловий будинок, з господарськими будівлями, загальною площею 73.7 кв. метрів, який розташовано за адресою: АДРЕСА_6 , а саме: житловий будинок літ. А,ап,аг; сарай літ. Б, вбиральня літ. В, замощення І, зливна яма ІІ, огорожа №1 вартістю 167000 грн. (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: НСМ 715141-715142, реєстровий № 707, виданий 07.08.2023, видавник: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_33 )

- Земельна ділянка з кадастровим номером: 5322481702:02:002:0043 площею 0,1825 га, вартістю 50000 грн. - (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: НСМ 715139-715140, реєстровий № 706, виданий 07.08.2023, видавник: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_33 );

- Комплекс нежитлових будівель та споруд, загальною площею 4629 кв. метрів, який розташовано за адресою: Дніпропетровська обл., м. Вільногірськ, вулиця Степова, будинок 1в, а саме: адміністративна будівля Б-2 площею 117,9 кв.м. та прибудови до неї б'-1 площею 79,2 кв.м., будівлі свинарнику -В-1 площею 1427,3 кв.м., підсобної будівлі-Г-1 площею 23,5 кв.м.;, будівлі гаражу-Д-1 площею 62,1 кв.м. ; підсобно- складської будівлі- Е-1 площею 66,6кв.м., ;,трансформаторної будівлі- Ж-1 площею 13,3 кв.м.;, підсобної будівлі З-1 площею 38,5 кв.м. ;, будівлі бойні І-1 площею 161,9 кв.м. з прибудовою до неї І'-1 площею 14,9 кв.м.;, будівлі комбікормового цеху К-1 площею 240,4 кв.м. та ганок ганок к' площею 531,0 кв.м.;, складської будівлі Л-1 площею 211,3 кв.м.; будівлі свинарнику М-1 площею 1152,6 кв.м. з прибудовою до неї м'-1 площею 47,7 кв.м.; вбиральні П-1 площею 3,6 кв.м., ;, будівлі пташнику Н-1 площею 51,5 кв.м.; будівлі О-1 площею 33,5 кв.м.;, ангар Р-1 площею 346,9 кв.м.; будівлі С-1 площею 6,0 кв.м.;, огорожі №1;, ворота з хвірткою №2; хвіртка №3; мощення І. Вартість 2 500000 грн. - (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: 2512, виданий 12.10.2020, видавник: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_34 ).

Як визначеноу ч.1ст.170КПК України,арештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснує сукупністьпідстав чирозумних підозрвважати,що воноє доказомкримінального правопорушення,підлягає спеціальнійконфіскації упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіх осіб,конфіскації уюридичної особи,для забезпеченняцивільного позову,стягнення зюридичної особиотриманої неправомірноївигоди,можливої конфіскаціїмайна.Арешт майнаскасовується увстановленому цимКодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 5 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Як визначено у ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Зважаючи на те, що ОСОБА_5 підозрюєтьсяу вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.255,ч.4ст.28,ч.3ст.307,ч.4ст.28,ч.3ст.313,ч.4ст.28,ч.2ст.317,ч.4ст.28,ч.3ст.313,ч.4ст.28,ч.2ст.317КК України,за якіпередбачено основнепокарання увигляді позбавленняволі настрок до12років зконфіскацією майна і незастосування накладення арешту на нерухоме майно підозрюваного ОСОБА_5 може призвести до наслідків, визначених ч. 11 ст. 170 КПК України, зокрема, таких як його відчуження або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, що унеможливить виконання можливого вироку в частині можливої конфіскації майна, а також беручи до уваги розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, доведеність необхідності такого заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому,слідчий суддяроз`яснює,що згідноч.1ст.174КПК України,підозрюваний,обвинувачений,їх захисник,законний представник,інший власникабо володілецьмайна,представник юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,які небули присутніпри розглядіпитання проарешт майна,мають правозаявити клопотанняпро скасуванняарешту майнаповністю абочастково.Таке клопотанняпід часдосудового розслідуваннярозглядається слідчимсуддею,а підчас судовогопровадження -судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 107, 170, 172, 173, 174, 309, 372, 392, 532 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчогов ОВСпершого відділуУправління здосудового розслідуваннякримінальних правопорушень,вчинених працівникамиправоохоронних органівта суддями,Головного слідчогоуправління Державногобюро розслідувань ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 62022000000000679 від 02.09.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 2 ст. 306, ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК України, - задовольнити.

Накласти арешт на майно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання, шляхом заборони власникам, посадовим особам ГСЦ та його структурним підрозділам, реєстраторам, нотаріусам та іншим юридичним та фізичним особам відчуження, розпорядження та користування, перереєстрації, зняття з обліку наступного майна:

- житловий будинок, з господарськими будівлями, загальною площею 73.7 кв. метрів, який розташовано за адресою: АДРЕСА_6 , а саме: житловий будинок літ. А,ап,аг; сарай літ. Б, вбиральня літ. В, замощення І, зливна яма ІІ, огорожа №1 вартістю 167000 грн. (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: НСМ 715141-715142, реєстровий № 707, виданий 07.08.2023, видавник: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_33 )

- Земельна ділянка з кадастровим номером: 5322481702:02:002:0043 площею 0,1825 га, вартістю 50000 грн. - (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: НСМ 715139-715140, реєстровий № 706, виданий 07.08.2023, видавник: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_33 );

- Комплекс нежитлових будівель та споруд, загальною площею 4629 кв. метрів, який розташовано за адресою: Дніпропетровська обл., м. Вільногірськ, вулиця Степова, будинок 1в, а саме: адміністративна будівля Б-2 площею 117,9 кв.м. та прибудови до неї б'-1 площею 79,2 кв.м., будівлі свинарнику -В-1 площею 1427,3 кв.м., підсобної будівлі-Г-1 площею 23,5 кв.м.;, будівлі гаражу-Д-1 площею 62,1 кв.м.; підсобно- складської будівлі- Е-1 площею 66,6 кв.м., ;,трансформаторної будівлі- Ж-1 площею 13,3 кв.м.;, підсобної будівлі З-1 площею 38,5 кв.м. ;, будівлі бойні І-1 площею 161,9 кв.м. з прибудовою до неї І'-1 площею 14,9 кв.м.;, будівлі комбікормового цеху К-1 площею 240,4 кв.м. та ганок ганок к' площею 531,0 кв.м.;, складської будівлі Л-1 площею 211,3 кв.м.; будівлі свинарнику М-1 площею 1152,6 кв.м. з прибудовою до неї м'-1 площею 47,7 кв.м.; вбиральні П-1 площею 3,6 кв.м., ;, будівлі пташнику Н-1 площею 51,5 кв.м.; будівлі О-1 площею 33,5 кв.м.;, ангар Р-1 площею 346,9 кв.м.; будівлі С-1 площею 6,0 кв.м.;, огорожі №1;, ворота з хвірткою №2; хвіртка №3; мощення І. Вартість 2 500000 грн. - (відповідно до договору купівлі-продажу, серія та номер: 2512, виданий 12.10.2020, видавник: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_34 ).

Роз`яснити підозрюваному, його захиснику, іншому власнику або володільцю майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання подається слідчому судді у порядку, встановленому ст. 174 КПК України.

Ухвала підлягає негайному виконанню прокурором/слідчим у кримінальному провадженні № 62022000000000679від 02.09.2022 року.

Ухвала про арешт майна може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115093739
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/49775/23-к

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні