Ухвала
від 15.11.2023 по справі 757/46557/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46557/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2023 року слідчий суддяПечерського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотання старшого слідчого другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

17.10.2023 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 62023000000000302.

Слідчий або прокурор у судове засідання не з`явились, слідчий направив заяву про розгляд клопотання без його участі та задоволення клопотання.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив наступне.

Другим відділом Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62023000000000302 від 04.04.2023, за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 КК України, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихо ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України.

Громадянину України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю міста Астрахань Російської Федерації, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, представником влади, працівником правоохоронного органу, який займає посаду начальника Управління контролю за підакцизними товарами Головного управлінняДержаної податковоїслужби у Черкаській області , вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст.368 КК України та у зв`язку з чим 24.08.2023 останнього затримано в порядку ст. 208 КПК України та повідомлено про те, що він підозрюється у проханні службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду для себе за невчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, та в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за невчинення інтересах, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища та у проханні службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, та в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення інтересах, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, вчиненому повторно, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що громадянин України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженць м.Черкаси, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, представником влади, працівником правоохоронного органу, який займає посаду начальника управлінняз питаньвиявлення таопрацювання податковихризиків Головногоуправління Держаноїподаткової служби у Черкаській області, вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст.368 КК України та у зв`язку з чим 24.08.2023 останньому повідомлено про те, що він підозрюється у сприянні вчиненню кримінального правопорушення, а саме прохання службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду для себе за невчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, та в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за невчинення інтересах, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища та у сприянні вчиненню кримінального правопорушення, а саме прохання службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, та в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення інтересах, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, вчиненому повторно, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 27 та частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України.

15.02.2023 ОСОБА_7 призначений на посаду директора ТОВ «Інвесттехмонтаж» (ЄДРПОУ 44732542), власником якого являється ОСОБА_8 . У зв`язку з подальшою зміною виду діяльності вказаного товариства 23.02.2023 останні звернулись до ГУ ДПС у Черкаській області з метою відкриття ліцензії на право зберігання пального. 07.03.2023 ГУ ДПС у Черкаській області ТОВ «Інвесттехмонтаж» було відмовлено в видачі вказаної ліцензії. З метою отримання консультативної допомоги у питанні отримання вказаної ліцензії ОСОБА_7 та ОСОБА_8 15.03.2023 звернулись до раніше знайомого ОСОБА_9 начальника Управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Черкаській області ОСОБА_6 .

Згодом 20.03.2023 ОСОБА_6 роз`яснив ОСОБА_8 вимоги до оформлення документації для отримання ліцензії на право зберігання пального. Після чергового подання документів для отримання вказаної ліцензії 27.03.2023 начальником Управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Черкаській області ОСОБА_5 підписано та видано ліцензію №23250414202300133 суб`єкту господарювання ТОВ «Інвесттехмонтаж» на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) за адресою: АДРЕСА_4 , строком з 27.03.2023 по 27.03.2028.

Разом з тим, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, але не пізніше 07.07.2023, у ОСОБА_5 , виник злочинний умисел, спрямований на прохання та одержання від ОСОБА_7 неправомірної вигоди за невчинення дій з використанням наданого йому службового становища, а саме за не притягнення до адміністративної відповідальності в ході фактичної перевірки ГУ ДПС у Черкаській області у зв`язку з порушеннями законодавства з питань обліку, ліцензування, зберігання та транспортування пального, проведення якої призначено на підставі наказу в.о. начальника ГУ ДПС у Черкаській області №1293-п від 07.07.2023 та сприянні у не притягнення доадміністративної відповідальності у майбутньому.

Так, ОСОБА_5 , з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на прохання та одержання неправомірної вигоди, організував проведення працівниками ГУ ДПС у Черкаській області, а саме: заступником начальника відділу контролю за виробництвом та обігом спирту та спиртовмісної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального Управління за підакцизними товарами ГУ ДПС у Черкаській області ОСОБА_10 та головним державним інспектором відділу контролю за виробництвом та обігом спирту та спиртовмісної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального Управління за підакцизними товарами ГУ ДПС у Черкаській області ОСОБА_11 фактичної перевірки паливної станції ТОВ «Інвесттехмонтаж», розташованої за адресою: Черкаська область, Черкаський район, с. Червона Слобода, вул. Героїв Холодного Яру, 2.

10.07.2023 близько 15 год. 30 хв. ОСОБА_10 та ОСОБА_11 прибули до вищевказаної паливної станції та повідомили ОСОБА_7 про проведення фактичної перевірки на підставі відповідного наказу.

У подальшому,14.07.2023о 17 год. 59 хв. ОСОБА_6 під час особистої зустрічі за адресою: м. Черкаси по вул. Гоголя біля буд. 316, у салоні автомобіля ОСОБА_6 марки «Geele» моделі «Emgrand 7», 2014 р.в., д.н.з. НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , діючи за вказівкою ОСОБА_5 , маючи умисел на незаконне збагачення, діючи з корисливих мотивів, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, висловив ОСОБА_7 прохання про надання йому з метою передачі ОСОБА_5 неправомірної вигоди у сумі 1000 доларів США за завершення фактичної перевірки під час якої встановлено відсутності залишків паливно-мастильних матеріалів, у зв`язку з ненаданням платникомподатків контролюючиморганам оригіналівдокументів (їхналежним чиномзавірених копій) при здійсненні податкового контролю, що належать або пов`язані з предметом перевірки.

Надалі, 25.07.2023 о 16 год. 23 хв. ОСОБА_6 , з метою реалізації свого злочинного плану, спрямованого на одержання неправомірної вигоди, з абонентського номеру оператора мобільного зв`язку НОМЕР_3 за допомогою мобільного застосунку месенджеру «WhatsApp» зателефонував ОСОБА_7 на абонентський номер оператора мобільного зв`язку НОМЕР_4 та повідомив про необхідність надання йому обумовленої раніше суму неправомірної вигоди після отримання ОСОБА_7 матеріалів за результатом фактичної перевірки ТОВ «Інвесттехмонтаж».

Після цього, 28.07.2023 о 17 год. 32 хв. начальник Управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Черкаській області ОСОБА_6 , перебуваючи в салоні автомобіля марки «Geele» моделі «Emgrand 7», 2014 р.в., д.н.з. НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , за адресою: м. Черкаси по вул. Гоголя біля буд. 316, продовжуючи злочинні дії спрямовані на одержання неправомірної вигоди для подальшої передачі начальнику Управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Черкаській області ОСОБА_5 , діючи умисно та усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, одержав від ОСОБА_7 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 1000 доларів США, що згідно курсу Національного Банку України станом на 28.07.2023 становило 36568,6 гривень за завершення фактичної перевірки ТОВ «Інвесттехмонтаж» під час якої встановлено відсутності залишків паливно-мастильних матеріалів у зв`язку з ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (їх належним чином завірених копій) при здійсненні податкового контролю, що належать або пов`язані з предметом перевірки та не вжиття заходів щодо видачі за результатами відповідної фактичної перевірки акту із зазначенням відомостей про допущення ТОВ «Інвесттехмонтаж» порушень ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі Закону) та не накладення штрафних санкцій в сумі 500 тис. грн., відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 17 відповідного Закону, не притягнення до адміністративної відповідальності та запобіганню анулюванню ліцензії на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) та сприяння у не проведенні таких заходів у майбутньому.

У невстановлений досудовим розслідуванням час та у невстановленому досудовим розслідуванням місці ОСОБА_5 отримав у ОСОБА_6 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 1000 доларів США, що згідно курсу Національного Банку України станом на 28.07.2023 становило 36568,6 гривен, про що ОСОБА_5 повідомив ОСОБА_7 16.08.2023 близько 17 год. 15 хв., перебуваючи в кафе «Європа», на першому поверсі ТЦ «Будинок торгівлі», за адресою м. Черкаси, бульв. Шевченка, 207.

Таким чином, в період з 10.07.2023 по 28.07.2023 включно, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді начальника Управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Черкаській області, займаючи відповідальне становище, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи всупереч інтересам служби, з корисливих мотивів, з метою протиправного особистого збагачення, висловив прохання через начальника Управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Черкаській області ОСОБА_6 , який одержав від ОСОБА_7 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 1000 доларів США, що згідно курсу Національного Банку України станом на 28 липня 2023 року становило 36568,6 гривень за завершення фактичної перевірки ТОВ «Інвесттехмонтаж» під час якої встановлено відсутності залишків паливно-мастильних матеріалів у зв`язку з ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (їх належним чином завірених копій) при здійсненні податкового контролю, що належать або пов`язані з предметом перевірки та не вжиття заходів щодо видачі за результатами відповідної фактичної перевірки акту із зазначенням відомостей про допущення ТОВ «Інвесттехмонтаж» порушень ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі Закону) та не накладення штрафних санкцій в сумі 500 тис. грн., відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 17 відповідного Закону, не притягнення до адміністративної відповідальності та запобіганню анулюванню ліцензії на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) та сприяння у не проведенні таких заходів у майбутньому.

Крім того, 28.07.2023 близько 17 год. 30 хв. перебуваючи в салоні автомобіля марки «Geele» моделі «Emgrand 7», 2014 р.в., д.н.з. НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_6 , за адресою:

АДРЕСА_5 , ОСОБА_7 попросив у ОСОБА_6 допомоги щодо отримання ліцензії на право оптової торгівлі пальним. ОСОБА_6 вказав ОСОБА_7 зібрати необхідний пакет документів, повідомивши , що після цього вони разом мають піти на зустріч до ОСОБА_5 , який відповідає за вказану ділянку роботи у ГУ ДПС у Черкаській області.

У подальшому, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, але не пізніше 10.08.2023, у ОСОБА_5 , повторно виник злочинний умисел, спрямований на висловлення прохання та одержання від ОСОБА_7 неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням наданого йому службового становища, а саме за видачу ліцензії на оптову торгівлю пальним.

10.08.2023 близько 14 год. 00 хв., ОСОБА_5 разом з ОСОБА_6 , перебуваючи в будівлі ГУ ДПС у Черкаській області, за адресою:

м.Черкаси,вул.Хрещатик,буд 235,діючи умисно, використовуючи службовестановище всуперечінтересам служби, будучі ознайомленим з вимогами статей 42 та 43 Податкового кодексу України та Порядком функціонування Електронного кабінету, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637, якими визначено процедури листування платників податків та контролюючих органів та обмін документами, повідомив ОСОБА_7 про можливість надання ТОВ «Інвесттехмонтаж» ліцензії на оптову торгівлю паливом за умови надання особисто йому необхідного пакету документів для отримання вказаної ліцензії.

У подальшому 16.08.2023 близько 17 год. 15 хв., ОСОБА_5 з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого одержання неправомірної вигоди, перебуваючи в кафе «Європа», на першому поверсі ТЦ «Будинок торгівлі», за адресою м. Черкаси, бульв. Шевченка, 207, з метою реалізації свого злочинного плану, спрямованого на одержання неправомірної вигоди, підтвердив ОСОБА_7 , свій намір видати ТОВ «Інвесттехмонтаж» ліцензію на оптову торгівлю паливом та в майбутньому попереджати ОСОБА_7 про можливі перевірки господарської діяльності підприємства з боку органів ДПС.

Надалі, 21.08.2023 близько 17 год. 30 хв. ОСОБА_5 продовжуючи свої злочинні дії, направлені на одержання неправомірної вигоди, з абонентського номеру оператора мобільного зв`язку НОМЕР_5 за допомогою мобільного застосунку месенджеру «WhatsApp» зателефонував ОСОБА_7 на абонентський номер оператора мобільного зв`язку НОМЕР_4 та повідомив про можливість отримання ліцензії наступного дня 22.08.2023.

Також, 21.08.2023 близько 18 год. 00 хв. ОСОБА_6 , за попередньою домовленістю з ОСОБА_5 , з метою сприяння останньому в реалізації його злочинного умислу, направленого на одержання неправомірної вигоди, безпосередньо після узгодження з ОСОБА_12 їх злочинного плану, перебуваючи у власному автомобілі «Geele» моделі «Emgrand 7», 2014 р.в.,

д.н.з. НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , біля будинку №316 по вулиці Гоголя у місті Черкаси, висловив ОСОБА_7 прохання про надання неправомірної вигоди у сумі від 1000 по 5000 доларів США, яка має передаватись ОСОБА_5 без зазначення конкретної суми.

22.08.2023 близько 13 год. 30 хв. ОСОБА_5 , перебуваючи в будівлі

ГУ ДПС у Черкаській області, за адресою: м. Черкаси, вул. Хрещатик, буд 235, з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на одержання неправомірної вигоди, видав ОСОБА_7 ліцензію на оптову торгівлю паливом та погодив суму неправомірної вигоди у розмірі 2 000 доларів США, що згідно курсу Національного Банку України станом на 22.08.2023 становило 73137,20 гривен.

У подальшому 24.08.2023, близько 11 год.30 хв., ОСОБА_5 , перебуваючи у приміщеннях будівлі ГУ ДПС у Черкаській області за адресою: м.Черкаси, вул.Хрещатик, буд. 235, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення,використовуючи службовестановище всуперечінтересам службиза пособництва ОСОБА_6 ,одержав від ОСОБА_7 неправомірну вигоду в сумі 2 000 доларів США, що згідно курсу Національного Банку України станом на 24.08.2023 становило 73137,20 гривень за видачу ТОВ «Інвесттехмонтаж» ліцензії на оптову торгівлю паливом та фактичну видачу цієї ліцензії.

24.08.2023 о 12 годині 10 хвилин на підставі ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 КК України затримано ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця міста Астрахань Російської Федерації, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , громадянина України, працівника правоохоронного органу.

Надалі, в той же день ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вручено письмові повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України.

Під час затримання ОСОБА_5 24.08.2023 та в ході проведення обшуку за місцем роботи підозрюваних ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а саме їх службових кабінетів та службових кабінетів інших осіб ГУ ДПС у Черкаській області предмета кримінального правопорушення відшукано не було.

Під час огляду місця події, проведеного 26.08.2023, а саме коридору на четвертому поверсі адміністартивної будівлі ГУ ДПС у Черкаській області за адресою: м. Черкаси, вул. Хрещатик 235, вилучено купюри, схожі на грошові кошти в сумі 2000 доларів США, з наступними номерами та серіями: PL54979906B, LE69525339C, PL24078842C, PG58009252A, LB96580968A, LD00406137A, PK39347251E, PK39347252E, PK39347253E, LB28147950H, MF09094320G, PL54979907B, PF86185823E, MB42959239L, LB36916895V, PF42551058C, PG77273775A, LE36539583C, LA15815355B, PF28465008F.

Постановою слідчого про визнання матеріальних об`єктів речовим доказом та долучення їх до матеріалів кримінального провадження від 28 серпня 2023 вказані купюри, схожі на грошові кошти в сумі 2 000 доларів США, визнані речовим доказом у кримінальному провадженні № 62023000000000302 від 04.04.2023, долучені до матеріалів цього кримінального провадження, визначено місце зберігання при матеріалах цього кримінального провадження.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арештумайна єзапобігання можливостійого приховування,пошкодження,псування,зникнення,втрати,знищення,використання,перетворення,пересування,передачі,відчуження.Слідчий,прокурор повиннівжити необхіднихзаходів зметою виявленнята розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до частини 2 статті 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

У випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

У даному випадку, підставою застосування арешту майна - є заборона для осіб у володінні яких воно знаходиться віджувати, користуватись та видозмінювати майно.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, збереження речового доказу.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, що арешт може бути накладено у встановленому Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 КПК України); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Враховуючи викладене, в зв`язку з метою забезпечення збереження вищевказаного майна як речових доказів, або ненастання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, слідчий суддя, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки накладення арешту на майно сприятиме меті кримінального провадження, а не накладення може призвести до незворотніх наслідків.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 131, 132, 170173, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на наступне майно, вилучене 26.08.2023 під час проведення огляду місця події коридору на четвертому поверсі адміністартивної будівлі ГУ ДПС у Черкаській області за адресою: м. Черкаси, вул. Хрещатик 235 а саме:

- купюри, схожі на грошові кошти в сумі 2 000 доларів США, з наступними номерами та серіями: PL54979906B, LE69525339C, PL24078842C, PG58009252A, LB96580968A, LD00406137A, PK39347251E, PK39347252E, PK39347253E, LB28147950H, MF09094320G, PL54979907B, PF86185823E, MB42959239L, LB36916895V, PF42551058C, PG77273775A, LE36539583C, LA15815355B, PF28465008F.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115093773
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/46557/23-к

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні