Ухвала
від 17.11.2023 по справі 757/52907/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/52907/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання - заступника начальника першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення першого управління Спеціалізованої прокуратури у сфер оборони Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 62023000000000333 від 24.04.2023, -

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання заступника начальника першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення першого управління Спеціалізованої прокуратури у сфер оборони Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про арешт майна.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначив наступне.

Слідчими Головного слідчого управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62023000000000333 від 24.04.2023 за фактом перевищення військовими службовими особами Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики Збройних Сил України повноважень в умовах воєнного стану, під час проведення процедури закупівлі та подальшої поставки продуктів харчування у 2022-2023 роках за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 426-1 КК України, за фактом легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великому розмірі за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, та за фактом незаконного збагачення за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368-5 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що приблизно на початку 2022 року військові службові особи Збройних Сил України з метою заволодіння бюджетними коштами, виділеними на потребу Збройних Сил України організували злочинну групу до складу якої, серед інших не встановлених під час досудового розслідування військових службових осіб входять начальник Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики Збройних Сил України ОСОБА_4 , начальник відділу забезпечення продовольством Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики Збройних Сил України ОСОБА_5 , службові особи ТОВ «Армісет», ТОВ» Ректан», ТОВ «Архімагір», ТОВ «Військсервіс-Волонтер», ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ», ТОВ «Еко Трейд Юкрейн», а також ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , які є батьками дружини ОСОБА_4 .

Згідно попередньою домовленості військові службові особи Збройних Сил України, перевищуючи владу та службові повноваження, маючи вплив на діяльність та прийняття рішень начальниками (керівниками, командирами) та їх підлеглими в управліннях, установах, (підрозділах) Збройних Сил України, через покладені на них основні функції та завдання, щодо визначення потреби Збройних Сил України у продовольчих товарах, маючи вплив на проведення процедури закупівлі з подальшим укладання договорів та контролем за їх виконанням, проведенням перевірки за кількісними та якісними показниками на відповідність вимогам нормативної документації, забезпечували вплив на процедуру закупівлі, зазначаючи потребу у продовольстві з врахуванням вже придбаних продуктів харчування суб`єктами господарської діяльності, забезпечували не проведення претензійної роботи у випадку не поставки продуктів у встановлений строк та забезпечували не вжиття відповідних заходів, у тому числі повідомлення правоохоронних органів, у випадку надходження із військових частин скарги про неякісні продукти.

В свою чергу, посадові особи (власники) суб`єктів господарської діяльності ТОВ «Армісет», ТОВ» Ректан», ТОВ «Архімагір» та ТОВ «Військсервіс-Волонтер», ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ» задіяні в механізмі розкрадання бюджетних коштів, створювали видимість забезпечення комплектами продуктів відповідно до умов договорів за 2022 - 2023 роки на закупівлю послуг з організації харчування, відповідно отримували грошові кошти ніби то за виконані послуги, проте частина продуктів харчування не була поставлена.

В подальшому службові особи ТОВ «Армісет», ТОВ» Ректан», ТОВ «Архімагір» та ТОВ «Військсервіс-Волонтер», ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ» перераховували, отримані від Міністерства оборони України грошові кошти за ніби то поставлені продукти харчування. Так, за період з 16.03.2022 по 13.06.2023 зазначені суб`єкти господарської діяльності перерахували грошові кошти на загальну суму 171 900 000, 00 грн. ТОВ «Еко Трейд Юкрейн», ФОП ОСОБА_8 та ФОП ОСОБА_7 , а саме: ТОВ «Еко Трейд Юкрейн» отримано 113 150 000, 00 грн у якості оплати за овочі та фрукти; ФОП ОСОБА_6 отримано 56 370 000, 00 грн. у якості оплати за овочі, фрукти та продукти харчування; ФОП ОСОБА_7 отримано 2 380 000, 00 грн. у якості оплати за овочі, фрукти та продукти харчування.

Таким чином за період 2022-2023 років зазначені військові службові особи Міністерством оборони України, перевищуючи владу та службові повноваження в умовах воєнного стану, створили необхідні умови для заволодіння грошовими коштами Міністерства оборони України та за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Армісет», ТОВ» Ректан», ТОВ «Архімагір» та ТОВ «Військсервіс-Волонтер», ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ», перерахували зазначені грошові кошти на їх банківські рахунки, а в подальшому перерахували їх на банківські рахунки ТОВ «Еко Трейд Юкрейн», ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 за послугу забезпечення комплектами продуктів, що згідно попередньої домовленості не були поставлені зазначеними суб`єктами господарської діяльності на загальну суму близько 171 900 000,00 грн., частину яких в подальшому розподілили між учасниками злочинної групи, чим Міністерству оборони України спричинено тяжкі наслідки.

За період з 28.03.2022 по 07.07.2022 з банківського рахунку ФОП ОСОБА_7 , відкритому у АТ КБ «Приватбанк» нею були зняті грошові кошти, що були отримані від ТОВ «Військсервіс-Волонтер» та ТОВ Ресурс-Сервіс КМ» на загальну суму 2 020 000, 00 грн. переважно у банкоматах в м. Хмельницькому не великими сумами, переважно не більше 20 000,00 грн.

За період з 01.03.2022 по 13.06.2023 з банківського рахунку ФОП ОСОБА_6 , відкритому у АТ КБ «Приватбанк» були зняті грошові кошти, що були отримані від ТОВ «Архімагір», ТОВ «Ректан», ТОВ «Військсервіс-Волонтер» на загальну суму 17 700 000, 00 грн. переважно у банкоматах м. Хмельницького, зокрема частина коштів на суму понад 14 млн грн була знята особисто дружиною ОСОБА_4 - ОСОБА_4 .

Зазначені фінансові операції, на загальну суму 19 790 000, 00 грн, пов`язані із зняттям готівки, є такими, що спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (приховування чи маскування джерела походження вказаних коштів).

Встановлено, що вчинення зазначених кримінальних правопорушень причетна директор ТОВ «Еко Тред Юкрейн» ОСОБА_9 , яка згідно з домовленістю, діючи спільно та узгоджено, забезпечуючи вчинення дій, спрямованих на досягнення спільного злочинного результату, забезпечувала складання, підписання та видачу первинних документів (господарсько-правові договори, видаткові накладні, акти приймання-передачі), які мали містити завідомо неправдиві відомості про господарські операції ТОВ «Еко Трейд Юкрейн», з метою створення підстав для здійснення оплати за фактично не поставлені продукти харчування.

Крім того, згідно з домовленістю, ОСОБА_9 супроводжує та фактично здійснює діяльність ТОВ «Тандем Трейдінг», ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , керує рахунками зазначених суб`єктів господарської діяльності, діючи спільно та узгоджено, забезпечує вчинення дій, спрямованих на досягнення спільного злочинного результату, забезпечує складання, підписання та видачу первинних документів. У фінансовій звітності ТОВ «Тандем Трейдінг» зазначено мобільний телефон, яким користується ОСОБА_9 .

Згідно відомостей по банківському рахунку ФОП ОСОБА_6 за період 2022 - 2023 років з зазначеного рахунку були перераховані кошти ТОВ «Тандем Трейлінг» в розмірі 12,82 млн. грн., призначення платежу надання безповоротної фінансової допомоги.

Згідно відомостей по банківському рахунку ТОВ «Еко Трейд Юкрейн» за 2022 рік з зазначеного рахунку були перераховані кошти ТОВ «Тандем Трейлінг» в розмірі 1,38 млн. грн., призначення платежу надання фінансової допомоги.

Відповідно до договору купівлі-продажу об`єкта комунальної власності малої приватизації від 21.03.2023 ТОВ «Еко Трейд Юкрейн» придбало комплекс, Хмельницька обласна база спеціального медичного постачання, склад № 1161, загальною площею 2022 кв.м., вартістю 1 375 861.54 грн., що знаходиться за адресою: Хмельницька область, Шепетівський район, смт. Гриців, вул. Васіча Сергія, будинок 2 та складається з наступного: прохідна А площею 16,1 кв.м., склад Б площею 1026,8 кв.м., склад В площею 843,7 кв.м., підвал Г площею 87,3 кв.м., склад Д площею 48,1 кв.м.

26.10.2023 ТОВ «Тандем Трейдінг» приймало участь в електронному аукціоні № SPE001-UA-20231017-14060 за результатами якого визнано переможцем та отримало право укласти договір на придбання об`єкта приватизації - Єдиний майновий комплекс Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства (код ЄДРПОУ 23655123), ціна зазначеного об`єкту становить 38 400 120,00 грн.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що начальником Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики Збройних Сил України ОСОБА_4 за сприяння службових осіб зазначених суб`єктів господарської діяльності та підконтрольних йому фізичних осіб набуто майно, вартість якого більше ніж на шість тисяч п`ятсот неоподаткованих мінімумів громадян перевищує його законні доходи, та щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом на загальну суму близько 74 540 766, 00 грн.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за ТОВ «Еко Трейд Юкрейн» (код ЄДРПОУ 44057014) зареєстровано право власності на наступне нерухоме майно: комплекс, Хмельницька обласна база спеціального медичного постачання, склад № 1161, загальною площею 2022 кв.м., вартістю 1 375 861.54 грн., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та складається з наступного: прохідна А площею 16,1 кв.м., склад Б площею 1026,8 кв.м., склад В площею 843,7 кв.м., підвал Г площею 87,3 кв.м., склад Д площею 48,1 кв.м.

Відповідно до інформації, що міститься в інформаційно-довідкових базах податкових органів ТОВ «Еко Трейд Юкрейн» (код ЄДРПОУ 44057014) має банківські рахунки: НОМЕР_1 відкриті в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, 01001.

Відповідно до інформації, що міститься в інформаційно-довідкових базах податкових органів ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_2 ) має банківський рахунок НОМЕР_3 відкритий в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, 01001.

Відповідно до інформації, що міститься в інформаційно-довідкових базах податкових органів ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_4 ) має банківський рахунок НОМЕР_5 , відкритий в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, 01001.

Відповідно до інформації, що міститься в інформаційно-довідкових базах податкових органів ТОВ «Тандем Трейдінг» (ЄДРПОУ 42146840) має банківські рахунки:

НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 відкритий в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, НОМЕР_10 ;

НОМЕР_11 відкритий в АТ «Державний ощадний банк України» (МФО 300465), вул. Госпітальна, 12-г, м. Київ, 01001.

Прокурор зазначає, що на даний час виникла необхідність у накладенні арешту на майно та грошові кошти, з метою збереження речових доказів.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 172 КПК України, слідчий суддя вважає за доцільне здійснити розгляд провадження без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, з метою забезпечення арешту майна.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Прокурор подав до суду заяву про розгляд вказаного клопотання у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Під час судового розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що слідчими Головного слідчого управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62023000000000333 від 24.04.2023 за фактом перевищення військовими службовими особами Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики Збройних Сил України повноважень в умовах воєнного стану, під час проведення процедури закупівлі та подальшої поставки продуктів харчування у 2022-2023 роках за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 426-1 КК України, за фактом легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великому розмірі за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, та за фактом незаконного збагачення за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368-5 КК України.

У ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, у сторони обвинувачення виникла необхідність у накладенні арешту на майно та грошові кошти, з метою збереження речових.

Згідно ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно п. 6 ч. 9 ст. 100 КПК України гроші, цінності та інше майно, що одержані фізичною або юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від нього, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено, конфіскуються.

Отже, арешт з метою забезпечення речових доказів, по суті являє форму забезпечення доказів у кримінальному провадженні та не вимагає обов`язкового повідомлення підозри у кримінальному провадженні, не пов`язується з особою, підозрюваною у вчиненні кримінального провадження.

Таким чином, слідчий суддя приходить висновку, що з метою збереження речових доказів та недопущення його відчуження, вбачається наявність правових підстав для накладення арешту на майно, а саме на майно та грошові кошти в національній та іноземній валюті на банківських рахунках у банківських установах.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. 98, 167, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання про накладення арешту на майно - задовольнити.

2. Накласти арешт, із забороною відчуження та розпорядження на нерухоме майно, що належить на праві власності ТОВ «Еко Трейд Юкрейн» (код ЄДРПОУ 44057014): комплекс, Хмельницька обласна база спеціального медичного постачання, склад № 1161, загальною площею 2022 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та складається з наступного: прохідна А площею 16,1 кв.м., склад Б площею 1026,8 кв.м., склад В площею 843,7 кв.м., підвал Г площею 87,3 кв.м., склад Д площею 48,1 кв.м.;

2.1. Накласти арешт на грошові кошти ТОВ «Еко Трейд Юкрейн» (код ЄДРПОУ 44057014), які знаходяться на банківському рахунку: НОМЕР_1 відкритому в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, 01001, та грошові кошти які будуть зараховані на зазначений банківський рахунок, із забороною здійснення видаткових операцій за таким банківським рахунком;

2.2. Накласти арешт на грошові кошти ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_2 ), які знаходяться на банківському рахунку: НОМЕР_3 , відкритому в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, 01001, та грошові кошти які будуть зараховані на зазначений банківський рахунок, із забороною здійснення видаткових операцій за таким банківським рахунком;

2.3. Накласти арешт на грошові кошти ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_4 ), які знаходяться на банківському рахунку: НОМЕР_5 , відкритому в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, 01001, та грошові кошти які будуть зараховані на зазначений банківський рахунок, із забороною здійснення видаткових операцій за таким банківським рахунком;

2.4. Накласти арешт на грошові кошти ТОВ «Тандем Трейдінг» (ЄДРПОУ 42146840), які знаходяться на банківських рахунках: НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , відкритих в АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299), юридична адреса: вул. Грушевського, 1, м. Київ, 01001, банківському рахунку НОМЕР_11 відкритому в АТ «Державний ощадний банк України» (МФО 300465), вул. Госпітальна, 12-г, м. Київ, 01001, та грошових коштів які будуть зараховані на зазначені банківські рахунки, із забороною здійснення видаткових операцій за такими банківськими рахунками.

3. Заборонити державним реєстраторам та органам державної реєстрації прав (в тому числі, але не виключно Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у місті Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора, окрім, як за відповідним зверненням Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (ідентифікаційний код 41037901) та уповноважених ним осіб, вчиняти реєстраційні дії стосовно вищевказаного рухомого та нерухомого майна.

Ухвала підлягає негайному виконанню прокурором/слідчим у кримінальному провадженні № 62023000000000333 від 24.04.2023.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115094247
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні № 62023000000000333 від 24.04.2023

Судовий реєстр по справі —757/52907/23-к

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні