Постанова
від 21.11.2023 по справі 530/565/22
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 530/565/22 Номер провадження 22-ц/814/4020/23Головуючий у 1-й інстанції Должко С.Р. Доповідач ап. інст. Пікуль В. П.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду

цивільних справ:

головуючого Пікуля В.П.,

суддів Абрамова П.С., Одринської Т.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження цивільну справу за апеляційноюскаргою акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» на рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року (повний текст рішення складено 09 червня 2023 року) у справіза позовом акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог

У червні 2022 року акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» (далі АТ «Полтавагаз») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Позовна заява мотивована тим, що позивач є оператором газорозподільної системи, суб`єктом господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління.

Між АТ «Полтавагаз» та ОСОБА_1 укладено договір розподілу природного газу, за умовами якого оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Свої зобов`язання по наданню послуг з розподілу природного газу АТ «Полтавагаз» виконало належним чином, натомість зобов`язання щодо своєчасної оплати вартості отриманих послуг, в порушення вимог статей 526, 714 ЦК України, виконані ОСОБА_1 не в повному обсязі, у зв`язку з чим в останнього утворилася заборгованість за отримані послуги.

У зв`язку із вище вказаним, з урахуванням збільшення розміру позовних вимог, позивач прохав суд стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «Полтавагаз» основний борг у розмірі 10900,52 грн та витрати зі сплати судового збору.

Короткий зміст судового рішення суду першої інстанції

Рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року у задоволенні позовних вимог АТ «Полтавагаз» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості відмовлено у повному обсязі.

Рішення місцевого суду мотивовано тим, що під час розгляду даної справи не було встановлено неправомірність дій відповідача, а тому відсутній причинно-наслідковий зв`язок між діями відповідача та шкодою, про яку зазначає позивач.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги

Із рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року не погодилося АТ «Полтавагаз» та оскаржило його в апеляційному порядку.

В апеляційній скарзі особа, яка її подала прохала суд скасувати рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року та ухвалити нове, яким позовні вимоги АТ «Полтавагаз» задовольнити у повному обсязі.

Позиція учасників справи

Узагальнені доводи, наведені в апеляційній скарзі

Особа, яка подала апеляційну скаргу зазначає, що, на її думку, оскаржуване судове рішення є необ`єктивним, необґрунтованим, таким, що не відповідає нормам матеріального та процесуального права, а також фактичним обставинам справи.

Позивач зазначає й про порушення місцевим судом при розгляді даної справи принципу диспозитивності цивільного судочинства.

Також вказано, що факт приєднання споживача ОСОБА_1 до умов договору розподілу природного газу є надання останнім підписаної заяви-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для побутового споживача).

Крім того, постанови про встановлення тарифу на розподіл природного газу опубліковані на сайті НКРЕКП та постійно знаходяться у публічному доступі, а у разі незгоди відповідача з такими тарифами він має право оскаржити їх в порядку адміністративного судочинства.

Відповідачем не надано доказів, які б спростували наявність підстав для нарахування оплати за розподіл природного газу, не надано доказів, котрі б спростували наявність у нього заборгованості за надані послуги розподілу газу, а також доказів на підтвердження оплати даної заборгованості.

Матеріали справи не містять відомостей, що відповідач звертався із письмовою заявою про припинення йому надання послуг розподілу природного газу та/або про розірвання договору розподілу до оператора ГРМ.

Також безпідставними та викладеними з порушенням норм матеріального права є висновки місцевого суду в оскаржуваному рішенні стосовно наступного: щодо відсутності повноважень на представництво інтересів АТ «Полтавагаз» Ревягіною С.І., оскільки остання діяла на підставі виданої на її ім`я довіреності; щодо ненадання до позову Витягу з ліцензійного реєстру, оскільки ліцензування здійснюється виключно в електронному вигляді; щодо самовільного користування АТ «Полтавагаз» газовими мережами в межах с. Човно-Федорівка, що спростовується видачею ліцензії уповноваженим на це державним органом; щодо приєднання споживача до умов договору ПАТ «Полтавагаз», а подання позову АТ «Полтавагаз», оскільки відбулося перейменування юридичної особи; з порушенням норм матеріального права судом зроблено висновок щодо необхідності приведення обсягів спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків в обсягах м.куб.

Узагальнені доводи особи, викладені у відзиві на апеляційну скаргу

У відзиві на апеляційну скаргу ОСОБА_1 прохав суд, зокрема, відмовити в задоволенні апеляційної скарги скаржнику, а рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року залишити без змін.

Відповідач зазначає, що подана апеляційна скарга АТ «Полтавагаз» підписана особою, яка не мала права її підписувати, що є підставою для її повернення.

ОСОБА_1 не заперечує, що є споживачем природного газу, однак зауважує, що він приєднався до договору розподілу природного газу з ПАТ «Полтавагаз», а тому даний позов заявлено неналежним позивачем.

Також позивачем не було доведено законність використання ним при здійсненні господарської діяльності газових мереж у межах с. Човно-Федорівка, а також не було долучено до матеріалів справи й ліцензії на здійснення діяльності щодо розподілу природного газу.

Наголошено, що постанови НКРЕКП не є зареєстрованими у встановленому законодавством порядку, а тому не є чинними і не можуть використовуватися для вирішення справи у спірних правовідносинах.

МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, приходить до такого висновку.

Щодо розгляду справи без виклику сторін

Відповідно до частини тринадцятої статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Згідно частини першої статті 369 ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Враховуючи, що ціна позову становить 10900,52 грн та беручи до уваги положення частини тринадцятої статті 7, та статті 369 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без виклику сторін в порядку письмового провадження.

Встановлені обставини справи

З матеріалів справи вбачається, що 03 травня 2016 року ОСОБА_1 підписав заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для побутового споживача), де оператором ГРМ вказано Опішнянську дільницю Зіньківського району газопостачання ПАТ «Полтавагаз», яка містить персоніфіковані дані споживача за договором.

Ознайомившись з умовами Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКПвід 30вересня 2015року №2498 на офіційному сайті НКРЕКП, сайті ПАТ «Полтавагаз» в мережі Інтернет за адресою: http:www.poltavagaz.com.ua та в друкованому виданні Всеукраїнська громадсько-політична газета «Зоря Полтавщини» в редакції від 25 грудня 2015 року, споживач приєднався до умов договору за персоніфікованими даними:

- персональний ЕІС-код як суб`єкта ринку природного газу: 56ХМ26С10002186Y;

- адреса об`єкта: АДРЕСА_1 ;

- величина приєднання потужності об`єкта: 6.296077;

- параметри лічильника газу: Октава, G-4, 088680;

- група споживання: (15) індивідуальні для комплексного споживання (індивідуальне опалення та приготування їжі та/або підігрів води), з опалювальною площею від 50 до 100 м.кв. включно;

- перелік газових приладів: ПГ-4, Vaillant GmbH VC 182E;

- опалювальна площа: 52 м.кв.;

- кількість зареєстрованих осіб: 5;

- планові об`єми споживання газу у розрізі календарних місяців: січень (551), лютий (474), березень (375), квітень (157), травень (42), червень (37), липень (38), серпень (41), вересень (64), жовтень (238), листопад (398), грудень (531) (а.с. 11).

За умов договору приєднання, який є публічним, послуга з розподілу природного газу - це послуга оператора ГРМ, яка надається споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи і розподіл (переміщення) належного споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта споживача (пункт 1.4. договору).

Відповідно до пунктів 6.1.-6.4. договору оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

Тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для сторін з дати набрання чинності постановою регулятора щодо його встановлення.

До встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу, виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта споживача відповідно до Кодексу газорозподільних систем, оплата послуг здійснюється за тарифами, встановленими регулятором для оператора ГРМ, за фізичний обсяг розподілу природного газу.

Величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений регулятором для відповідного оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

Розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Пунктом 6.6. договору визначено, що оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим Договором здійснюється споживачем, який є побутовим, до 20 числа (включно) місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу, на підставі рахунка Оператора ГРМ. Оплата здійснюється виключно грошовими коштами на поточний рахунок Оператора ГРМ. Дата оплати визначається датою, на яку були зараховані кошти на рахунок Оператора ГРМ (а.с. 05-10).

Згідно картки абонента ОСОБА_1 , о/р НОМЕР_1 , код ЕІС 56ХМ26С10002186Y, адреса с. Човно-Федорівка, вул. Гагаріна, 67, за період з січня 2020 року по жовтень 2022 року заборгованість споживача складає 10900,52 грн (а.с. 35).

Претензію із розміром боргу з розподілу природного газу надіслано ОСОБА_1 листом АТ «Полтавагаз» від 10 червня 2022 року, однак, згідно відомостей АТ «Укрпошта, адресат відмовився від його отримання (а.с. 12-13).

Позиція апеляційного суду

Правовідносини, які виникли між споживачем та газорозподільною організацією врегульовано Законом України «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національноїкомісії,що здійснюєдержавне регулюванняу сферахенергетики такомунальних послугвід 30вересня 2015року №2494 (далі - Кодексом ГРМ), постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2498 «Про затвердження Типового договору розподілу природного газу».

Відповідно до статті 1Закону України«Про ринокприродного газу» суб`єктами ринку природного газу є: оператор газотранспортної системи, оператор газорозподільної системи, оператор газосховища, оператор установки LNG, замовник, оптовий продавець, оптовий покупець, постачальник, споживач.

Статтею 40Закону України«Про ринокприродного газу» передбачено, що розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому Кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами.

Пунктом 3 глави 1 розділу І Кодексу ГРМ визначено, що його дія поширюється на операторів газорозподільних систем, замовників доступу та приєднання до газорозподільної системи, споживачів (у тому числі побутових споживачів), об`єкти яких підключені до газорозподільних систем.

Відповідно до пункту 4 глави 1 розділу І Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу - це правочин, укладений між оператором газорозподільної системи та споживачем (у тому числі побутовим споживачем) відповідно до вимог цього Кодексу, згідно з яким оператор газорозподільної системи забезпечує цілодобовий доступ об`єкта споживача до газорозподільної системи для можливості розподілу природного газу.

Доступ до газорозподільної системи - це право користування потужністю складової (об`єкта) газорозподільної системи в обсязі та на умовах, встановлених у договорі (технічній угоді) про надання відповідних послуг з оператором газорозподільної системи.

Оператор газорозподільної системи - це суб`єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління.

Споживачем природного газу (споживач) є фізична особа, фізична особа-підприємець або юридична особа, об`єкти якої в установленому порядку підключені до/через ГРМ Оператора ГРМ, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, зокрема в якості сировини, а не для перепродажу.

Відповідно до пункту 1 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу має бути укладений Оператором ГРМ з усіма споживачами, у тому числі побутовими споживачами, об`єкти яких в установленому порядку підключені до/через ГРМ, що на законних підставах перебуває у власності чи користуванні Оператора ГРМ.

Споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт.

Здійснення відбору (споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається.

Відповідно до пункту 3 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642ЦК України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Згідно з пунктом 4 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу між оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписаннязаяви-приєднанняспоживача доумов договорурозподілу природногогазу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті регулятора та оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Пунктом 5 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ визначено, що для забезпечення приєднання до договору розподілу природного газу всіх фактично підключених до/через ГРМ споживачів (у тому числі побутових споживачів) оператор ГРМ в установленому цією главою порядку направляє кожному споживачу супровідним листом за формою додатка 3 до типового договору розподілу природного газу сформовану заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу з персоніфікованими даними споживача та його об`єкта, що складається за формою додатка 1 (для побутових споживачів) до типового договору розподілу природного газу. Персоніфіковані дані мають бути достатніми для проведення розрахунків та визначення об`єму споживання природного газу, зокрема мають містити присвоєний споживачу персональний ЕІС-код як суб`єкту ринку природного газу та за необхідності ЕІС-код його точки (точок) комерційного обліку, величину приєднаної потужності об`єкта споживача та перелік комерційних вузлів обліку (за їх наявності).

У разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору розподілу природного газу споживач не має права використовувати природний газ із ГРМ та має подати до оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

З матеріалів справи вбачається, що АТ «Полтавагаз» надає послуги з розподілу природного газу ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , що не спростовано останнім. Крім того, відповідач у поданому ним відзиві на апеляційну скаргу вказував на факт використання останнім природного газу.

Розподіл природного газу позивачем здійснюється відповідно до Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2498.

Відповідно до пунктів 1.1.-1.3. Типового договору, цей договір є публічним, перебуває у загальному доступі і розміщений на офіційному сайті відповідача, регламентує порядок та умови переміщення природного газу з метою фізичної доставки Оператором ГРМ обсягів природного газу, які належать споживачам (їх постачальникам), до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи. Умови договору однакові для всіх споживачів України. Фактом приєднання споживача до умов Типового договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання за встановленою формою та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу (пункт 1.3. договору).

Типовий договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 ЦК України.

Відповідач ОСОБА_1 є побутовим споживачем послуг природного газу та, відповідно, приєднався до вказаного Типового договору розподілу природного газу, оскільки: 1) підписав заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для побутового споживача) у травні 2016 року, що ним й не оспорюється; 2) споживає природний газ за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 , облік якого здійснюється за допомогою влаштованого на об`єкті газового лічильника, що підтверджується наданими позивачем доказами.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (статті 12, 81, 89 ЦПК України).

Як вбачається з долученого до заяви про збільшення розміру позовних вимог розрахунку, за період з січня 2020 року по жовтень 2022 року заборгованість ОСОБА_1 з оплати послуг з розподілу природного газу становить 10900,52 грн (а.с. 35).

Ані в ході судового розгляду справи, ані у відзиві на апеляційну скаргу відповідач не заперечував факт, що він є споживачем природного газу та не надав суду доказів про те, що останній не користується послугами газопостачання, не споживав природний газ у спірний період чи його домогосподарство було відключено від газопостачання (чи газопостачання було припинено у передбаченому законом порядку), чи він подавала до оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу до його домоволодіння.

Також ОСОБА_1 не спростував належними доказами нарахований розмір заборгованості за послуги з розподілу природного газу.

Апеляційний суд вважає, що наданий позивачем розрахунок заборгованості відповідає вимогам Кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2494, тарифів, встановлених на послуги розподілу природного газу у відповідні періоди, об`ємів споживання відповідачем природного газу.

З огляду на вищевказане, колегія суддів вважає, що зазначена сума заборгованості підлягає стягненню з відповідача у повному обсязі.

Щодо доводів, які викладені у відзиві на апеляційну скаргу

Колегія суддів вкотре наголошує, що відповідач, як споживач послуг, які надає АТ «Полтавагаз», має сплатити їх вартість, що узгоджується, у тому числі, й з позицією Верховного Суду, викладеною у постановах від 26 вересня 2018 року по справі № 750/12850/16-ц та від 06 листопада 2019 року у справі № 642/2858/16, за змістом якої споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг та підлягає доказуванню.

Посилання відповідача на відсутність у справі доказів на підтвердження наявності у позивача права провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, а також перебування газових мереж у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації товариства, колегія суддів відхиляє.

Так, АТ «Полтавагаз» неодноразово вказувало, а також ця інформація є загальнодоступною, що підприємство здійснює діяльність з розподілу природного газу відповідно до ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, виданої згідно з постановою НКРЕКП від 15 червня 2017 року №778 зі змінами внесеними постановою НКРЕКП від 04 червня 2019 року №941, в межах території Полтавської області, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації АТ «Полтавагаз», що оприлюднено на сайті Регулятора (веб-сайт: https://www.nerc.gov.ua).

Крім того, слід зазначити, що згідно статуту АТ «Полтавагаз» (нова редакція), який затверджено річними загальними зборами акціонерів ПАТ «Полтавагаз» протоколом №22 від 12 квітня 2019 року, акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» (ідентифікаційний код: 03351912) є новим найменуванням Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз» (ідентифікаційний код: 03351912) відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства» (веб-сайт: https://poltavagaz.com.ua).

Вказане також підтверджується й наданим ОСОБА_1 витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи АТ «Полтавагаз», а саме в розділі «Дані про хронологію реєстраційних дій» міститься запис від 15 травня 2019 року, зокрема, про зміну найменування юридичної особи (повного та/або скороченого).

Згідно частини сьомої статті 14 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» рішення Регулятора, що мають ознаки регуляторних актів, та рішення з питань встановлення тарифів на товари (послуги) суб`єктів природних монополій, цін (тарифів) для населення (якщо відповідні повноваження щодо встановлення цін (тарифів) надані спеціальними законами) набирають чинностіз дня,наступного заднем їхоприлюднення наофіційному веб-сайтіРегулятора, якщо більш пізній строк набрання чинності не встановлено самим рішенням, але не раніше дня оприлюднення рішення. Регулятор оприлюднює свої рішення не пізніше п`яти робочих днів з дня їх прийняття.

Рішення Регулятора є обов`язковими до виконання суб`єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг (частина дев`ята вказаної статті).

З вищевказаної правової норми вбачається, що факт оприлюднення на сайті регулятора постанови щодо встановлення тарифу на послугу свідчить про набрання нею чинності та обов`язковості її виконання відповідними суб`єктами господарювання.

Згідно частини першої, третьої статті 58 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а такожсправ умалозначних спорах(малозначнісправи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у

статті 61 цього Кодексу (частина друга статті 60 ЦПК України).

Згідно пункту 1 частини першої статті 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи.

Так, враховуючи, що між сторонами даної справи виник малозначний спір, представник позивача ОСОБА_2 звернулася до суду першої інстанції із позовною заявою до ОСОБА_1 , діючи на підставі виданої на її ім`я АТ «Полтавагаз» довіреності, що узгоджується із нормами цивільного процесуального законодавства (а.с. 15).

Окремо слід наголосити, що апеляційна скарга від імені АТ «Полтавагаз» подана представником юридичної особи - Ревягіною С.І., яка на підтвердження наданих їй повноважень долучила до матеріалів справи копію довіреності від 08 грудня 2022 року №110, якою АТ «Полтавагаз» уповноважив її на представлення інтересів підприємства (а.с. 113).

Також в матеріалах справи міститься копія свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, що видане на ім`я ОСОБА_2 , яке було надане останньою до місцевого суду (а.с. 41).

Крім того, позивач вчиняв дії щодо досудового врегулювання даного спору, оскільки ним на адресу відповідача направлявся засобами поштового зв`язку рахунок на оплату наданих послуг за розподіл природного газу, від отримання якого ОСОБА_1 відмовився.

Висновки за результатами розгляду апеляційної скарги

Як вбачається з частини першої статті 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Згідно пункту 2 частини першої статті 374 ЦПК України, суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити у відповідній частині нове рішення або змінити рішення.

Відповідно до пунктів 1, 3, 4 частини першої статті 376 ЦПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити апеляційну скаргу АТ «Полтавагаз» шляхом скасування рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року та постановлення нового, яким позовні вимоги АТ «Полтавагаз» задовольнити у повному обсязі, а саме стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «Полтавагаз» заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу у сумі 10900,52 грн.

Щодо судових витрат

Судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат (частина перша статті 1 Закону України «Про судовий збір»).

За правилами частини першої статті 141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до частини тринадцятої статті 141 ЦПК України, якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Враховуючи те, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, то слід стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «Полтавагаз»витрати по сплаті судового збору за подачу позовної заяви у розмірі 2481,00 грн та за подачу апеляційної скарги у розмірі 3721,50 грн.

Керуючись статтями 141, 367, 374, 376, 382 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» задовольнити.

Рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року скасувати та ухвалити нове судове рішення.

Позовні вимоги акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Полтавагаз» заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу у сумі 10900,52 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства«Оператор газорозподільноїсистеми «Полтавагаз» судовий збір за подачу позовної заяви у розмірі 2481,00 грн та за подачу апеляційної скарги у розмірі 3721,50 грн.

Постанова набирає законної сили з дня прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 21 листопада 2023 року.

Головуючий В.П. Пікуль

Судді П.С. Абрамов

Т.В. Одринська

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115096169
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —530/565/22

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 21.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Рішення від 30.05.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Рішення від 30.05.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні