Ухвала
від 22.11.2023 по справі 902/1430/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"22" листопада 2023 р.Cправа № 902/1430/23

Господарський суд Вінницької області у складі судді Шамшуріної Марії Вікторівни, розглянувши матеріали

за позовом Ямпільської міської ради, 24500, Вінницька область, Могилів-Подільський район, місто Ямпіль, вулиця Свободи, будинок 132, ідентифікаційний код юридичної особи 03772660

до Комунального підприємства "Ямпільський розважально-оздоровчий центр Ямпільської міської ради", 24500, Вінницька область, Могилів-Подільський район, місто Ямпіль, вулиця Свободи, будинок 75/1, ідентифікаційний код юридичної особи 02405126

про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно та скасування державної реєстрації права власності

В С Т А Н О В И В:

До Господарського суду Вінницької області 17.11.2023 року надійшла позовна заява (вх. № 1456/23 від 17.11.2023) Ямпільської міської ради Вінницького району Вінницької області до Комунального підприємства "Ямпільський розважально-оздоровчий центр Ямпільської міської ради" у якій позивач просить:

- визнати недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно серії САЕ №023737 від 22.12.2010 року, видане виконавчим комітетом Ямпільської міської ради, у якому зазначено, що власником кінотеатру "Ювілейний", розташованого за адресою: Вінницька область, Ямпільський район, м. Ямпіль, вул. Леніна (на цей час Свободи), 75/1 є комунальне підприємство "Ямпільська дирекція кіномережі" (на цей час комунальне підприємство "Ямпільський розважально-оздоровчий центр Ямпільської міської ради");

- скасувати державну реєстрацію права власності за комунальним підприємством "Ямпільська дирекція кіномережі" (на даний час комунальне підприємство "Ямпільський розважально-оздоровчий центр Ямпільської міської ради") на об`єкт нерухомого майна - кінотеатр "Ювілейний", реєстраційний номер 32445252, розташованого за адресою: Вінницька область, Ямпільський район, м.Ямпіль, вул. Леніна (на даний час Свободи), 75/1 та припинити право власності на вищевказаний об`єкт нерухомого майна.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.11.2023 справу розподілено судді Шамшуріній М.В.

Положеннями статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено вимоги щодо форми та змісту позовної заяви.

Встановлюючи вимоги до змісту та форми позовної заяви, а також до документів, які мають бути до неї додані, ГПК України покладає на суд обов`язок перевірити виконання позивачем цих вимог та прийнятності позовної заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження по справі.

Розглянувши матеріали позовної заяви суд дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на наступне.

Пунктом 2 частини першої статті 164 ГПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно частини 2 статті 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Положеннями частини 1, частини 2 статті 9 Закону України "Про судовий збір" № 3674-VI від 8 липня 2011 року встановлено, що судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Порядок сплати та розміри ставок судового збору встановлено Законом України "Про судовий збір", який визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Згідно з частиною 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (підпункт 1 пункту 2), а позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (підпункт 2 пункту 2).

Відповідно до абзацу 2 частини 3 статті 6 Закону України "Про судовий збір" у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивачем у позовній заяві заявлено дві вимоги немайнового характеру:

- визнати недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно серії САЕ №023737 від 22.12.2010 року, видане виконавчим комітетом Ямпільської міської ради, у якому зазначено, що власником кінотеатру "Ювілейний", розташованого за адресою: Вінницька область, Ямпільський район, м. Ямпіль, вул. Леніна (на цей час Свободи), 75/1 є комунальне підприємство "Ямпільська дирекція кіномережі" (на цей час комунальне підприємство "Ямпільський розважально-оздоровчий центр Ямпільської міської ради");

- скасувати державну реєстрацію права власності за комунальним підприємством "Ямпільська дирекція кіномережі" (на даний час комунальне підприємство "Ямпільський розважально-оздоровчий центр Ямпільської міської ради") на об`єкт нерухомого майна - кінотеатр "Ювілейний", реєстраційний номер 32445252, розташованого за адресою: Вінницька область, Ямпільський район, м. Ямпіль, вул. Леніна (на цей час Свободи), 75/1 та припинити право власності на вищевказаний об`єкт нерухомого майна.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" станом на 01.01.2023 прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць становить - 2684,00 грн.

Таким чином мінімальний розмір судового збору за подання у 2023 році до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 2 684,00 гривень (не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб), а максимальний - 939 400,00 гривень (не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

З урахуванням наведеного сума судового збору за подання цієї позовної заяви становить 5 368,00 гривень ((2 684,00 гривень х 2 (дві вимоги немайнового характеру)) = 5 368,00 гривень ).

Позивачем у позовній заяві зазначено, що за подання вказаного позову підлягає сплаті судовий збір у розмірі 5368 гривень за 2 позовні вимоги немайнового характеру. Однак фактично доказів сплати судового збору не долучено до позовної заяви, про що також свідчить відсутність зазначення у переліку додатків до позовної заяви платіжного документу про сплату судового збору.

Таким чином, позивачем не додано до позовної заяви доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку і розмірі.

З урахуванням викладеного, відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків шляхом надання до суду:

- доказів cплати судового збору за заявлені позовні вимоги.

Суд звертає увагу, що залишення позовної заяви без руху не є обмеженням права позивача на доступ до правосуддя, оскільки це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, що сприятиме належному виконанню завдання господарського судочинства, визначеного ч. 1 ст. 2 ГПК України.

Відповідно до положень ч. ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Позовну заяву Ямпільської міської ради залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання суду:

- доказів cплати судового збору за заявлені позовні вимоги.

4. Позивачу надати суду належні докази направлення відповідачу заяви про усунення недоліків з доданими до неї документами.

5. Роз`яснити позивачу, що відповідно до вимог ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась із позовною заявою.

6. Примірник ухвали надіслати позивачу до електронного кабінету у системі ЄСІТС.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та відповідно до вимог ч. 1 ст. 255 ГПК України окремо від рішення суду першої інстанції оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана 22.11.2023 року.

Суддя Шамшуріна М.В.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115101027
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —902/1430/23

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні