Рішення
від 22.11.2023 по справі 910/14686/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

22.11.2023Справа № 910/14686/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Юніт Сервіс»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спортивні Інновації»

про стягнення 85 864,83 грн

Суддя: Людмила ШКУРДОВА.

Представники: без виклику представників сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юніт Сервіс» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спортивні Інновації» про стягнення 85 864,83 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором суборенди №к4-79 від 30.04.2021 в частині здійснення розрахунків, у зв`язку з чим у відповідача утворилася заборгованість перед позивачем у розмірі 85 864,83 грн, яка складається з 56 640,12 грн - основного боргу, 4 771,74 грн - пені, 3 519,45 грн - 3% річних та 20 933,52 грн - інфляційних втрат.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі №910/14686/23 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

Про стан розгляду справи №910/14686/23 сторони були повідомлені відповідно до приписів ст. 120 ГПК України.

Відповідач у строк, встановлений ч. 1 ст. 251 ГПК України, не подав до суду відзив на позов, а тому суд вважає, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до ч. 9 ст.165 ГПК України.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

30.04.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Юніт Сервіс» (орендар, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Спортивні інновації» (суборендар, відповідач) укладено договір суборенди №к4-79 (договір), за умовами якого орендар передає, а суборендар приймає в тимчасове (строкове) платне користування приміщення в нежилій будівлі (споруді), що є не споживчою річчю (приміщення).

Сторони погодили, що приміщення повинні бути передані орендарем та прийняті суборендарем протягом 40 (сорока) робочих днів з дня підписання договору (п. 2.1. договору).

Відповідно до п. 2.2 та п. 2.3 договору, факт передачі приміщення від орендаря суборендарю і навпаки, оформлюється сторонами за актом приймання-передачі приміщення, який є невід`ємною частиною договору. З дня оформлення (підписання) акту приймання-передачі приміщень, починається обчислення строку договору.

Пунктом 2.6 договору передбачено, що приміщення вважаються поверненими суборендарем орендарю, а договір суборенди припиненим з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі приміщення.

Згідно з п. 3.2 договору, розмір орендної плати за 1 кв.м. приміщення становить 65,10 грн із ПДВ, розмір орендної плати за один календарний місяць складає 56 246,40 грн в т.ч. ПДВ (20%) - 9 374,40 грн.

Відповідно до п. 3.3.5 договору, орендна плата та інші платежі за договором сплачуються суборендарем на розрахунковий рахунок орендаря не пізніше 10-го числа кожного поточного місяця. Підставою для сплати орендної плати та інших платежів є договір. Орендар надає суборендарю рахунок для сплати орендної плати та інших платежів шляхом направлення на електронну пошту суборендаря nataliia.kharchenko1414@gmail.com з електронної пошти usbuh1c@gmail.com, або суборендар самостійно отримує у орендаря даний рахунок у паперовій формі не пізніше 9-го числа кожного поточного місяця.

Пунктом 3.4 договору узгоджено, що орендна плата підлягає індексації, тобто сплаті суборендарем орендарю з урахуванням встановленого за два місяці до місяця сплати орендної плати індексу інфляції (індексу споживчих цін), оприлюдненого Державною службою статистики України.

У випадку закінчення строку дії договору суборенди, орендна плата сплачується суборендарем до дня повернення ним приміщень орендарю в порядку п.п. 2.5 Договору (п. 3.5 Договору).

Згідно з п. 3.6 договору, до орендної плати не включаються комунальні та інші додаткові платежі (наприклад витрати на електроенергію, водопостачання, теплопостачання, прибирання території та її використання, телекомунікаційні послуги та ін.).

У відповідності до п. 3.9 та п. 3.10 договору документом, що підтверджує надання орендарем суборендарю послуг оренди приміщення за даним договором, є акт надання послуг до даного договору.

Суборендар протягом 2 робочих днів з моменту отримання такого акту надання послуг до даного договору, розглядає, підписує та повертає 1 оригінальний примірник такого акту надання послуг до даного договору орендарю протягом 2 робочих днів з моменту отримання такого акту надання послуг до даного договору. Якщо суборендар протягом встановленого строку не підписав та не повернувся орендарю 1 оригінальний примірник такого акту надання послуг до даного договору або не надав орендарю обґрунтованої письмової відмови від підписання такого акту надання послуг до даного договору, послуги оренди приміщення вважаються наданими орендарем, прийнятими суборендарем, право на них вважається переданим в день (дату) складення акту надання послуг до даного договору в обсязі, зазначеному в такому акті надання послуг до даного договору, а такий акт надання послуг до даного договору є угодженим сторонами, та є невід`ємною частиною даного договору.

Згідно з п. 3.11 та п. 3.12 договору, при наявності технічної можливості у суборендаря в прийманні актів наданих послуг в електронному вигляді (користування системою електронного документообігу М.E.DOC, VCHASNO та наявність діючих підписів ЕЦП), надання акту наданих послуг здійснюється в електронному вигляді шляхом накладання ЕЦП.

Орендар надсилає суборендарю первинні документи (рахунки, акти, акт звірки тощо) через засоби системи електронного документообігу М.E.DOC з накладанням електронно-цифрового підпису та печатки. Рахунок, акт, надісланий замовнику в електронному вигляді на підставі ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг», ЗУ «Про електронний цифровий підпис», є первинним документом, який підтверджує факт надання послуг за договором.

Електронний документ вважається одержаним адресатом з часу надходження авторові повідомлення в електронній формі від адресата про одержання цього електронного документа автора, якщо інше не передбачено законодавством або попередньою домовленістю між суб`єктами електронного документообігу (п. 3.13 договору).

У відповідності до п. 3.14 договору, суборендар підтверджує, що в разі підписання цього договору буде зареєстрований в системі електронного документообігу М.E.DOC та згоден з відправкою йому розрахункових документів орендарем в електронному вигляді з накладанням електронно-цифрового підпису.

Договір набирає чинності з моменту його укладення і діє до повного виконання його умов сторонами (п. 7.1 договору).

Відповідно до п. 7.2 договору, строк суборенди розпочинається з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі приміщень і закінчується 31.12.2021.

Пунктом 7.10 договору передбачено, що закінчення строку дії договору, його припинення, розірвання, відмова від договору не звільняє суборендаря від виконання обов`язків, що залишилися невиконанні ним протягом строку дії договору, в тому числі зобов`язання зі сплати заборгованості з орендної плати та заходів відповідальності, визначених договором.

Як вбачається з матеріалів справи, 17.05.2021 сторони підписали акт приймання-передачі приміщення в суборенду до договору суборенди №к4-79 від 30.04.2021, за яким орендар передав суборендарю для здійснення ним господарської діяльності, а саме для використання в якості виробничого та складського приміщення, приміщення в нежилій будівлі за адресою: м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, 8, частина корпусу №4 (літ. 15), площею 864,0 кв.м.

30.06.2021 сторонами укладено угоду про припинення дії договору, відповідно до якої сторони дійшли спільної згоди припинити дію договору суборенди 30.06.2021. Сторони зобов`язалися провести звірку та здійснити остаточні розрахунки щодо оплати за користування приміщенням та компенсувати витрати за комунальні послуги та інші додаткові платежів по 30.06.2021 включно.

За актом приймання-передачі (повернення) приміщення з суборенди від 30.06.2021, суборендар повернув, а орендар прийняв з суборенди приміщення за адресою: м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, 8, частина корпусу №4 (літ. 15), площею 864,0 кв.м.

На виконання умов договору, позивачем направлено відповідачу акт здачі-приймання робіт (наданих послуг) №1044 від 30.06.2021 на суму 56 640,12 грн з ПДВ за суборенду приміщення у червень 2021 року.

Звертаючись з позовом до суду позивач зазначає, що відповідач в порушення взятих на себе зобов`язань за договором, оплату орендних платежів за червень 2021 року своєчасно та у повному обсязі не здійснив, у зв`язку з чим виникла заборгованість по орендній платі в розмірі 56 640,12 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 774 ЦК України, до договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язаний передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ч. ч. 1, 5 ст. 762 ЦК України).

Як зазначалось вище, розмір орендної плати за один календарний місяць складає 56 246,40 грн з ПДВ.

Згідно з ч. 5 ст. 762 ЦК України, ч. 3 ст. 285 ГК України та п. 4.2.1 договору суборендар зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Відповідно до ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Матеріали справи не містять доказів виконання відповідачем своїх зобов`язань з оплати орендної плати за червень 2021 року, а відтак з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 56 246,40 грн основного боргу.

Крім того, у зв`язку з порушенням відповідачем взятих на себе зобов`язань в частині здійснення розрахунків, позивачем нараховано та заявлено до стягнення пеню у розмірі 4 771,74 грн, 3% річних у розмірі 3 519,45 грн та інфляційні втрати у розмірі 20 933,52 грн.

Відповідно до статей 216, 218 ГК України, порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій в порядку, передбаченому законодавством та договором.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до п. 6.4 договору, орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному розмірі, стягується відповідно до чинного законодавства з урахуванням пені в розмірі двох облікових ставок НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочення (включаючи день оплати). Закінчення строку дії договору суборенди не звільняє суборендаря від обов`язків сплатити заборгованість, що виникла протягом дії договору, у повному обсязі, враховуючи штрафні санкції (в тому числі неустойку (пеню, штраф)), збитки (в тому числі ті, які сталися внаслідок інфляції), три проценти річних від простроченої суми орендної плати за весь час прострочення. За прострочення внесення орендної плати орендарем також можуть бути застосовуватися оперативно-господарські санкції, передбачені п. 5.1.2 договору.

Статтею 625 ЦК України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Судом перевірено розрахунок пені, 3% річних та інфляційних втрат за вказані позивачем періоди, та встановлено, що розрахунки пені та 3% річних є арифметично правильними, а тому суд приходить до висновку про стягнення з відповідача пені у розмірі 4 771,74 грн пені та 3 519,45 грн 3% річних; розрахунок інфляційних витрат є арифметично неправильним і за перерахунком суду становить 20 468,08 грн, які підлягають стягненню з відповідача.

Відповідно до ст.129 ГПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі часткового задоволення позову - покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст.ст.74, 76-80, 129, 236 - 240 ГПК України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спортивні інновації" (04119, м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, буд. 8; ідентифікаційний код: 40011898) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніт Сервіс" (04112, м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, буд. 8; ідентифікаційний код: 40735754) заборгованість зі сплати орендної плати у розмірі 56 640 (п`ятдесят шість тисяч, шістсот сорок) грн 12 коп., пеню у розмірі 4 771 (чотири тисячі сімсот сімдесят одна) грн 74 коп., 3% річних у розмірі 3 519 (три тисячі п`ятсот дев`ятнадцять) грн 45 коп., інфляційні втрати у розмірі 20 468 (двадцять тисяч чотириста шістдесят вісім) грн 08 коп., витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 675 (дві тисячі шістсот сімдесят п`ять) грн 05 коп.

3. В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до суду апеляційної інстанції.

Суддя Людмила ШКУРДОВА

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115101652
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 85 864,83 грн

Судовий реєстр по справі —910/14686/23

Рішення від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 22.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні