Ухвала
від 22.11.2023 по справі 927/1572/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

22 листопада 2023 року м. Чернігівсправа № 927/1572/23

Господарський суд Чернігівської області, в складі судді Романенко А.В., перевірив матеріали заяви від 16.11.2023 № 212 про видачу судового наказу

за заявою: Акціонерного товариства Чернігівобленерго,

вул. Гонча, 40, м. Чернігів, 14000; e-mail: kanc@energy.cn.ua;

до: Державного підприємства «Електронмаш»,

вул. Кільцева дорога, 4, м. Київ, 03180;

про видачу судового наказу на стягнення 42462,53 грн

УСТАНОВИВ:

17.11.2023, надійшла заява Акціонерного товариства Чернігівобленерго до Державного підприємства «Електронмаш» про видачу судового наказу про стягнення 42462,53 грн боргу за послугу з розподілу електричної енергії та за послугу із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії за період з серпня по вересень 2023 року, надану на підставі договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії від 20.12.2018 (особовий рахунок № НОМЕР_1 ) з додатками до нього (далі - Договір).

Відповідно до статті 12 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема в порядку наказного провадження.

Наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, визначені ГПК України.

Підстави та порядок видачі судового наказу врегульовані положеннями розділу ІІ ГПК України.

Частиною 1 статті 147 ГПК України передбачено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 148 ГПК України судовий наказ може бути виданий лише за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи-підприємці (частина 3 статті 147 ГПК України).

За статтею 149 ГПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

За загальним правилом позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлене цим Кодексом (частина 1 статті 27 ГПК України). Частиною 2 наведеної норми передбачено, що для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно частини 4 статті 152 ГПК України, суддя, з метою визначення підсудності, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, не пізніше наступного дня з дня отримання заяви про видачу судового наказу перевіряє зазначене в заяві місцезнаходження боржника за відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У заяві позивач указав, що місце знаходження відповідача - Державного підприємства «Електронмаш» (код ЄДРПОУ 14312789): вул. Кільцева дорога, 4, м. Київ, 03180. Наведене також підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованим судом станом на 22.11.2023.

Предметом розгляду в межах справи № 927/1572/23 є вимога про стягнення грошових коштів (заборгованості за отримані відповідачем послуги з розподілу електричної енергії та за послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії), мотивована порушенням боржником виконання саме грошового зобов`язання на підставі письмового договору. Спір про стягнення заборгованості безпосередньо не пов`язаний з місцем виконання Договору, оскільки предметом спору є вимога про стягнення коштів. Зобов`язання з оплати вартості отриманих послуг, не є такими що належить, через його особливість, виконувати тільки в певному місці.

Розгляд справи судом, що йому не підсудна є безумовною підставою для скасування судового рішення, ухваленого за результатами вирішення такого спору, та може бути розцінено як перевищення повноважень, компетенції, прийняття завідомо неправосудного рішення.

Враховуючи, що місцезнаходженням юридичної особи відповідача Державного підприємства «Електронмаш» (код ЄДРПОУ 14312789) є: вул. Кільцева дорога, 4, м. Київ, 03180, суд доходить висновку про наявність підстав для передачі матеріалів позовної заяви з додатками за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду міста Києва.

Пунктом 1 частини 1 статті 31 ГПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Частиною 3 вказаної статті передбачено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої п. 1 частини 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

За таких обставин, матеріали позовної заяви підлягають направленню за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва за місцезнаходженням відповідача.

Керуючись п. 1 частини 1 статті 20, статтями 27, 29, 31, 149, 152, 233 - 235, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву від 16.11.2023 № 212 про видачу судового наказу Акціонерному товариству Чернігівобленерго (код ЄДРПОУ 22815333) до Державного підприємства «Електронмаш» (код ЄДРПОУ 14312789) про стягнення 42462,53 грн направити за встановленою територіальною юрисдикцією (підсудністю), за місцезнаходженням відповідача, до Господарського суду міста Києва (01054, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44В), не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання, в порядку статті 256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала складена та підписана 22.11.2023.

Суд звертає увагу учасників справи, що відповідно до приписів частин 5-8 статті 6 та частин 5, 6 статті 242 ГПК України, пунктів 5.6, 5.8, 10, 16, 17, 29, 37 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, учасникам справи (їх представникам), які є користувачами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, судові рішення в паперовій формі не надсилаються і не вручаються. Суд надсилає такі рішення в електронній формі до електронного кабінету таких осіб, і вони вважаються врученими в день отримання повідомлення про доставку копії судового рішення на офіційну електронну адресу учасника справи (його представника), з якого і починається перебіг процесуального строку, встановленого законом або судом. Обмін процесуальними документами в електронній формі між судом та/або особами, що є (повинні бути) користувачами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, мають здійснюватися виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/.

Суддя А. В. Романенко

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115103333
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу на стягнення 42462,53 грн

Судовий реєстр по справі —927/1572/23

Судовий наказ від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні