Ухвала
від 22.11.2023 по справі 751/10278/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/10278/23

Провадження №1-кс/751/2550/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2023 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕТЬМАНСЬКЕ» - адвоката ОСОБА_3 , на бездіяльність посадових осіб Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

встановив:

Представник ТОВ «ГЕТЬМАНСЬКЕ» - адвокат ОСОБА_3 , звернувся до суду зі скаргою, в якій просить: зобов`язати Головне управління Національної поліції України в Чернігівській області невідкладно внести відомості про кримінальні правопорушення, наведені у заяві ТОВ «ГЕТЬМАНСЬКЕ», до Єдиного реєстру досудових розслідувань; зобов`язати Головне управління Національної поліції України в Чернігівській області надати відповідний витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування скарги зазначено, що 07.11.2023 року ТОВ «ГЕТЬМАНСЬКЕ» звернулося до ГУНП в Чернігівській області із заявою (повідомленням) про кримінальне правопорушення. Вказана заява отримана 10.11.2023 року.

У заяві про злочин повідомлялося, що внаслідок протиправних дій озброєних угрупувань російської федерації товариство позбавлено можливості обробляти орендовану ним земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 7425581200:03:000:1034 загальною площею 2,38 га, внаслідок чого не одержало доходи, які могло б реально одержати за звичайних обставин, якби його право не було порушене. У зв`язку із зазначеним товариство просило відділ поліції прийняти дану заяву про кримінальне правопорушення; внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань; невідкладно розпочати досудове розслідування; повідомити заявника письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

Станом на дату подання даної скарги, відомості про вказані кримінальні правопорушення згідно з приписами ч. 1 ст. 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені та не повідомлено заявника про результати розгляду заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Учасники провадження у судове засідання не з`явились.

У скарзі міститься клопотання заявника про розгляд скарги без його участі.

Від слідчого до суду надійшла заява про розгляд скарги без його участі. Рішення про розгляд скарги просить прийняти на розсуд суду.

У відповідності до положень ст. 107 КПК України фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Вивчивши матеріали, слідчий суддя вважає, що скарга обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що директор ТОВ «ГЕТЬМАНСЬКЕ» ОСОБА_4 звернувся до ГУНП в Чернігівській області з заявою (повідомленням) від 07.11.2023 року №125 про кримінальне правопорушення.

Відомості за заявою директора ТОВ «ГЕТЬМАНСЬКЕ» від 07.11.2023 року про вчинення кримінального правопорушення уповноваженими на те посадовими особами ГУНП в Чернігівській області до ЄРДР внесено не було.

Згідно вимог ч. ч. 1, 4 статті 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З дослідженої судом заяви про вчинення кримінального правопорушення вбачається, що заявник порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України.

Висновок щодо наявності або відсутності складу злочину можливо зробити лише після проведення перевірки заяви про кримінальне правопорушення процесуальним шляхом в ході проведення досудового розслідування, яке розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Результати перевірки оформлюються відповідним процесуальним рішенням. Іншого порядку проведення перевірки заяви про кримінальне правопорушення чинним КПК України не передбачено, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що скарга обґрунтована і підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 55, 306, 307 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважених посадових осіб Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявою ТОВ «ГЕТЬМАНСЬКЕ», датованою 07.11.2023 р. №125, та розпочати досудове розслідування.

Ухвала не оскаржується, заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115104148
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —751/10278/23

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні