Ухвала
від 23.11.2023 по справі 922/4749/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"23" листопада 2023 р.м. ХарківСправа № 922/4749/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Погорелової О.В

розглянувши матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Востокенерготрейд", смт. Золочів до Комунального підприємства "Куп`янський водоканал" Куп`янської міської ради Харківської області, м. Куп`янськ про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Востокенерготрейд", звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до Комунального підприємства "Куп`янський водоканал" Куп`янської міської ради Харківської області, відповідач, в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь 2 382 695,94 грн., з яких: 1 854 656,74 грн. основний борг за договором про закупівлю (постачання) електричної енергії №19/01/-1 від 24.01.2022, 90 644,96 грн. три проценти річних, 437 394,51 грн. інфляційні втрати. Позов обґрунтований неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань щодо повної та своєчасної оплати поставленої електроенергії за вказаним договором. Витрати по оплаті судового збору позивач просить суд покласти на відповідача.

Ухвалою суду від 15.11.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Востокенерготрейд" залишено без руху. Роз`яснено Товариству з обмеженою відповідальністю "Востокенерготрейд", що відповідно до ст. 6 ГПК України, позивач зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. Позивачу встановлений строк протягом семі днів з дня вручення цієї ухвали суду усунути недоліки позовної заяви шляхом надання до суду доказів реєстрації Електронного кабінету в підсистемі Електронного суду ЄСІТС. Роз`яснено позивачу що у разі усунення недоліків у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

22.11.2023 до суду від ТОВ "Востокенерготрейд" надійшло клопотання, в якому представник позивача вказує на те, що адвокат Демура Іван Борисович, як представник ТОВ "Востокенерготрейд" у Господарському суді Харківської області, зареєстрував свій електронний кабінет в ЄСІТС, що забезпечує обмін документами. Адвокат Демура Іван Борисович, як представник ТОВ "Востокенерготрейд", діє без обмежень. Згідно зі ст.162 ГПК України позивач повідомляє про відсутність у ТОВ "Востокенерготрейд" електронного кабінету та неможливість його реєстрації, на даний час, через влучання ракети в його офіс в смт. Золочів по вулиці Привокзальна, будинок 4, кімната 2, що призвело до знищення комп`ютерів, через які була можливість зареєструватись в електронному кабінеті. ТОВ "Востокенерготрейд" бажає брати участь у справі №922/4749/23 через свого представника - адвоката Демуру Івана Борисовича, який зареєстрував свій електронний кабінет в ЄСІТС, що забезпечує обмін документами з Господарським судом Харківської області у справі №922/4749/23. З огляду на вищевикладене, представник позивача просить суд прийняти це клопотання та відкрити провадження у справі №922/4749/23 за позовною заявою ТОВ "Востокенерготрейд".

Розглянувши подане клопотання, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Востокенерготрейд" є юридичною особою, а тому повинно зареєструвати свій електронний кабінет в ЄСІТС, що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Отже, виходячи із наведених вище положень частини 6статті 6 ГПК Українинезалежно від того чи зареєстрував адвокат, який представляє відповідну юридичну особу свій електронний кабінет в ЄСІТС, така юридична особа, відповідно і Товариство, зобов`язані зареєструвати свій електронний кабінет в ЄСІТС.

Суд відхиляє твердження позивача про неможливість реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС через знищення комп`ютерів Товариства, оскільки чинне процесуальне законодавство не містить переліку виключень зі ст. 6 ГПК України (за виключенням релігійних переконань особи) щодо реєстрації електронного кабінету та/або вимог щодо реєстрації електронного кабінету саме з комп`ютерів Товариства.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано приписів суду щодо усунення недоліків позовної заяви.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Частиною 6 ст. 174 ГПК України визначено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

За таких обставин, подана позивачем позовна заява підлягає поверненню позивачу.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до ч. 8 ст. 174 ГПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись статтями 174, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Востокенерготрейд" до Комунального підприємства "Куп`янський водоканал" Куп`янської міської ради Харківської області про стягнення коштів.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена, в порядку ст.ст. 255 - 257 ГПК України до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня підписання ухвали.

Ухвала підписана 23 листопада 2023 року.

Суддя Погорелова О.В.

Примітка: Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків (ст.174 ГПК України).

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115126478
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/4749/23

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні