Ухвала
від 23.11.2023 по справі 926/5076/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

23 листопада 2023 року Справа № 926/5076/23

Суддя Господарського суду Чернівецької області Тинок Олександр Сергійович, розглянувши

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Національна енергетична група»

до Сучевської сільської ради

про видачу судового наказу щодо стягнення заборгованості в сумі 203204,14 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Національна енергетична група» звернулось до Господарського суду Чернівецької області із заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Сучевської сільської ради заборгованості згідно договору про постачання електричної енергії споживачу №1 від 10 січня 2023 року за період з вересня по жовтень 2023 року на загальну суму 203204,14 грн.

Заяву обґрунтовано неналежним виконанням боржником умов договору про постачання електричної енергії споживачу №1 від 10 січня 2023 року, в частині оплати за використану електричну енергію за вересень та жовтень 2023 року, у зв`язку з чим заявник просить суд стягнути з боржника заборгованість на загальну суму 203204,14 грн.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22 листопада 2023 року справу №926/5076/23 передано на розгляд судді Тинку О.С.

Розглянувши матеріали заяви про видачу судового наказу, суд зазначає наступне.

Статтею 150 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до форми та змісту заяви про видачу судового наказу.

При цьому, суд звертає увагу, що з 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України № 3200-ІХ від 29 червня 2023 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами". Наведеним Законом внесено відповідні зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Так, відповідно до пункту 2 частини 2 статті 150 Господарського процесуального кодексу України (в чинній редакції) у заяві про видачу судового наказу повинно бути зазначено, зокрема, відомості про наявність або відсутність у заявника електронного кабінету.

Положеннями частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Процесуальні наслідки недодержання вимог ст. 150 Господарського процесуального кодексу України визначено у пункті 1 частини 1 статті 152 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушеннями вимог статті 150 цього Кодексу.

Як вбачається із змісту заяви про видачу судового наказу, Товариством з обмеженою відповідальністю «Національна енергетична група» в порушення норм пункту 2 частини 2 статті 150 Господарського процесуального кодексу України не зазначено відомостей про наявність або відсутність у заявника електронного кабінету.

При цьому, представником заявника ОСОБА_1 долучено до матеріалів заяви про видачу судового наказу відповідь №288488 про відсутність зареєстрованого електронного кабінету ЄСІТС у юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 01529122.

Однак, судом встановлено, що ані заявнику, ані боржнику по справі №926/506/23 не присвоєно даного коду ЄДРПОУ.

Водночас, суд зазначає, що подання заяви про видачу судового наказу представником заявника в електронній формі через електронний кабінет, зокрема, представником стягувача Прокопецем Б.М., не звільняє самого заявника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Національна енергетична група» (код ЄДРПОУ 41750836) від обов`язку реєстрації електронного кабінету та зазначення в змісті заяви про видачу судового наказу відомостей про наявність або відсутність у заявника електронного кабінету.

Судом встановлено, що у поданій заяві в порушення вимог пункту 2 частини 2 статті 150 Господарського процесуального кодексу України, відсутні відомості щодо наявності або відсутності електронного кабінету у Товариства з обмеженою відповідальністю «Національна енергетична група».

Відтак, з огляду на недодержання заявником імперативних вимог пункту 2 частини 2 статті 150 Господарського процесуального кодексу України про зазначення у заяві про видачу судового наказу відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, наявні підстави для відмови у видачі судового наказу на підставі у пункту 1 частини 1 статті 152 Господарського процесуального кодексу України.

Одночасно, суд звертає увагу заявника, що відповідно до частини 1 статті 153 Господарського процесуального кодексу України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першої статті 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

У разі відмови у видачі судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви (частини 2 статті 151 Господарського процесуального кодексу України).

Керуючись статтями 147, 148, 150, 152-155, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю «Національна енергетична група» у видачі судового наказу з вимогою про стягнення з Сучевської сільської ради заборгованості згідно договору про постачання електричної енергії споживачу №1 від 10 січня 2023 року за період з вересня по жовтень 2023 року на загальну суму 203204,14 грн.

Ухвала складена та підписана 23.11.2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.255 ГПК України в строк та порядку, встановленому ст. ст. 256, 257 ГПК України.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Суддя Олександр ТИНОК

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115126612
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу щодо стягнення заборгованості в сумі 203204,14 грн

Судовий реєстр по справі —926/5076/23

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні