Рішення
від 21.11.2023 по справі 570/4667/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4667/23

Номер провадження 2-о/570/166/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2023 року

Рівненський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Штогуна О.С.

присяжних Канонік Н.П., Віннічук Ю.М.,

за участю секретаря судового засідання Соломицької Л.М.,

заявників: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заявників - адвоката Юсько І.М.,

представника служби у справах дітей Рівненської районної державної адміністрації Басовець В.О.,

представника КЗ "Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" Рівненської обласної ради Фадіна І.Є.

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні залу судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Рівненської районної державної адміністрації, Комунальний заклад "Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" Рівненської обласної ради про усиновлення, -

в с т а н о в и в:

У поданій до суду заяві заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , просять оголосити їх усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни в актовий запис про її народження щодо дати, прізвища, по батькові і батьків дитини.

В обгрунтування своїх вимог посилаються на те, що з 19 квітня 2023 року вони перебувають на обліку в службі у справах дітей Дубенської районної державної адміністрації, як кандидати в усиновлювачі. Виявили бажання оточити дитину батьківською увагою та турботою, вказують на те, що здатні створити всі необхідні умови для її фізичного, розумового та духовного розвитку.

В судовому засіданні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , підтримали подану ними заяву та просили її задовольнити, оголосивши їх усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Пояснювали, що налагодили контакт та мають бажання стати батьками для дитини.

В судовому засіданні представник КЗ "Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" Рівненської обласної ради підтвердила, що між заявниками та дитиною склалися гарні стосунки.

В судовому засіданні служби у справах дітей Рівненської районної державної адміністрації Басовець В.О.зазначила, що надано позитивний висновок про доцільність усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказаний висновок вона підтримала в судовому засіданні.

Суд, вислухавши учасників процесу та дослідивши матеріали справи, прийшов до таких висновків.

Як встановлено судом, заявники з 11 липня 2017 року перебувають у зареєстрованому шлюбі (свідоцтво про шлюб серія НОМЕР_1 ). Від спільного подружнього життя заявники мають дітей - сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до висновків про стан здоров`я заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 протипоказів для усиновлення не мають.

Крім того, заявниця ОСОБА_2 офіційно працює у КНП "Смизький ЦПМСД" та займає посаду лікар - педіатр, отримує заробітну плату (довідка про доходи від 28 серпня 2023 року № 81), заявник ОСОБА_1 зареєстрований, як фізична особа - підприємець, займається ремонтами житлових приміщень на замовлення і приносить дохід у родину (копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 03 листопада 2023 року)

Рішенням Млинівського районного суду Рівненської області від 23 травня 2023 року було позбавлено батьківських прав ОСОБА_6 та ОСОБА_7 стосовно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рівненською районною державною адміністрацією Рівненської області (Висновок про доцільність усиновлення від 16 серпня 2023 року № вих-3781/06/01-57/23), Службою у справах дітей Дубенської районної державної адміністрації Рівненської області (Висновок про можливість бути усиновлювачами) дали висновки про доцільність усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявниками та їх можливість бути усиновлювачами.

В судовому засіданні було встановлено, що ніхто з родичів малолітньої дитини не звертався в службу у справах дітей з метою взяти її на виховання в сім`ю. За час перебування дитини у закладі ніхто з родичів її не відвідував.

Відповідно до ст.ст. 20, 21 Конвенції про права дитини, дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення і яка в її власних найкращих інтересах не може залишатись в такому оточенні, має право на особливий захист і допомогу, що надається державою.

Одним із проявів піклування про таку дитину є можливість її усиновлення, тобто прийняття усиновлювачем (усиновлювачами) у свою сім`ю усиновлюваної особи на правах доньки чи сина (ст.207 СК України). Відповідно до ст.ст. 3, 4, 5, 7 СК України кожна особа має право на проживання в сім`ї, яка створюється, зокрема, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей від 24.04.1967 року (ETS №58), компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1 - 3 ст.218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Згідно згоди на усиновленння №01-06/233 від 15 серпня 2023 року. адміністрація КЗ "ОЦСПРД" Рівненської обласної ради дає згоду на усиновлення ОСОБА_3 громадянами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Згідно зі ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути повнолітня дієздатна особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років.

Судом визначено, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявників немає, вони мають стійке бажання виховувати та утримувати дитину, усиновлення дитини провадиться в найвищих інтересах дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя. Перелічених у ст.212 СК України перешкод для усиновлення заявниками вказаної малолітньої дитини судом не встановлено.

Таким чином, дослідивши надані сторонами докази, переконавшись у справжності та щирості мотивів заявників, розумінні ними правового значення усиновлення та його наслідків, наявності об`єктивних передумов для цього, зокрема, вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювачів, відповідність вимогам законодавства та моральним засадам суспільства заявників, як усиновлювачів, інтереси дитини, встановлення між ними та дитиною позитивного контакту, відсутності встановлених законом перешкод, суд приходить до висновку про те, що усиновлення заявниками малолітньої дитини є доцільним і відповідає найвищим інтересам дитини та подружжя, оскільки забезпечить належні умови виховання та утримання дитини в сім`ї заявників, створить необхідні умови для стабільного і гармонійного розвитку її особистості, забезпечить її сімейним оточенням та теплом.

Судом встановлено законність підстав для усиновлення, заявники можуть бути усиновителями, дитина може бути усиновленою, висновки про доцільність усиновлення відповідають необхідним для усиновлення умовам, отже, заява підлягає до задоволення.

Відповідно до ст.ст.229-231 СК України заявник у разі визнання його усиновлювачем отримує право бути записаним батьком дитини зі внесенням відповідних змін до актового запису про народження дитини.

Суд, враховуючи те, що внесення змін в актовий запис про народження дитини відповідає її інтересам, вважає можливим задовольнити заяву в частині таких змін. Згідно ст.233 СК України рішення суду є підставою для внесення органом державної реєстрації актів цивільного стану відповідних змін до актового запису про народження усиновленої та видачі нового свідоцтва про народження дитини.

Відповідно до ст.225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Згідно ч.4. ст.314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявників.

Керуючись ч.6 ст.259, 354 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Рівненської районної державної адміністрації, Комунальний заклад "Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" Рівненської обласної ради про усиновлення - задоволити повністю.

Оголосити заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (паспорт серії НОМЕР_2 виданого Шумським РС УДМС України в Тернопільській області 09 липня 2013 року, РНОКПП НОМЕР_3 ) та заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (паспорт № НОМЕР_4 , виданий органом №5616, 11 серпня 2017 року, РНОКПП НОМЕР_5 ) усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису №5 від 01 квітня 2016 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був зроблений Ярославською сільською радою Млинівського району Рівненської області, змінивши прізвище дитини з " ІНФОРМАЦІЯ_8 " на " ІНФОРМАЦІЯ_8 ", змінивши по батькові з " ІНФОРМАЦІЯ_8 " на " ІНФОРМАЦІЯ_8 ", змінивши дату народження дитини з " ІНФОРМАЦІЯ_6 " на ІНФОРМАЦІЯ_7 " та замінивши відомості про батьків зазначивши матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 замість ОСОБА_7 , а батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 замість ОСОБА_6 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не була вручена у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного текста рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 23 листопада 2023 року.

Суддя Штогун О.С.

присяжні: Канонік Н.П.

Віннічук Ю.М.

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115131000
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —570/4667/23

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні