Ухвала
від 19.10.2023 по справі 752/19801/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/19801/20

Провадження № 2-сз/752/83/23

У Х В А Л А

19 жовтня 2023 року Голосіївський районний суду м. Києва у складі: головуючого судді Плахотнюк К.Г., за участі секретаря судового засідання Давиденко С.Р., розглянувши заяву акціонерного товариства Комерційний банк «ПриватБанк» про повернення судового збору, сплаченого у справі за позовом акціонерного товариства Комерційний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

встановив:

представник АТ КБ «ПриватБанк» звернувся до суду з заявою про повернення судового збору по справі № 752/19801/20 за позовом АТ КБ «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, оскільки ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 27.04.2023 року провадження у справі закрито.

Відповідно до ч. 2 ст. 79 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

При вирішенні вимог заяви, суд приймає до уваги те, що відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: 1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; 2) повернення заяви або скарги; 3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; 4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); 5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у звязку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Таким чином, з аналізу чинного закону слідує, що повернення судового збору можливо за клопотанням особи, яка його сплатила і лише у визначених ч. 1 ст. 7 Закону випадках, перелік яких є виключним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Відповідно до вимог п. 2 ч.1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Перевіркою матеріалів справи встановлено, що у проваджені Голосіївського районного суду м. Києва перебувала справа № 752/19801/20 за позовом АТ КБ «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 27 квітня 2023 року провадження у справі за позовною заявою АТ КБ «ПриватБанк» закрито згідно з правилами п.2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, а саме у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Ураховуючи наведене суд дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення заяви про повернення судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 133, 142 ЦПК України, ст. 7 Закону України «Про судовий збір», суд -

ухвалив:

заяву акціонерного товариства Комерційний банк «ПриватБанк» про повернення судового збору, сплаченого у справі за позовом акціонерного товариства Комерційний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, задовольнити частково.

Зобов`язати фінансовий орган Голосіївського району м. Києва повернути платнику - акціонерному товариству Комерційний банк «ПриватБанк» судовий збір у розмірі 1051 (одна тисяча п`ятдесят одна) гривня, сплачений одержувачу - УДКСУ у Голосіївському р-ні м. Києва код 38039757, Банк одержувача: Казначейство України в м. Київ, рах. № НОМЕР_1 , згідно платіжного доручення № PROM2BR7YX від 12.08.2020 року, призначення платежу - *;101; НОМЕР_2 ; суд. збір, за позовом АТ КБ «ПриватБанк» (до НОМЕР_3, ОСОБА_1 Голосіївський районний суд м. Києва.

Ухвала, що постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: К.Г. Плахотнюк

Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115132654
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —752/19801/20

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Рішення від 19.08.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні