Рішення
від 14.11.2023 по справі 686/10511/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/10511/23

Провадження № 2/686/3599/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2023 року

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Чевилюк З.А.,

за участі секретаря Непийводи А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Хмельницької міської ради, третя особа Гаражний кооператив «Ключ-13» про визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду зпозовом провизнання права власностів порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на гараж, що розташований в гаражному кооперативі «Ключ-13» по вул.Степана Бандери 34/1 у м.Хмельницькому блок №3, бокс № НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 є чоловіком позивача, що підтверджується свідоцтвом про шлюб № НОМЕР_2 .

До складу спадкового майна входить блок 3 бокс НОМЕР_1 в гаражному кооперативі «Ключ -13» по АДРЕСА_1 . Вказаний гараж придбаний померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 на підстав Акту купівлі-продажу.

Довідкою Гаражного кооперативу «Ключ-13» підтверджується, що ОСОБА_2 був членом гаражного кооперативу, та мав в особистому користуванні гараж блок № НОМЕР_3 , бокс НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 .

Відповідно до листа №227/02-14 від 03 квітня 2023 року державного нотаріуса Першої Хмельницької державної нотаріальної контори Юлії Самарської, видати свідоцтво про право на спадщину на гараж неможливо, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця.

Оскільки померлий не зареєстрував за собою право власності на гараж, єдиним способом захисту прав позивача є звернення до суду з даним позовом.

В судовому засіданні представник позивача заявлений позов підтримала та наполягала на його задоволені. Відповідач подав письмовий відзив на позов та просив здійснити розгляд за відсутності; в задоволені позовних вимог відмовити. Адвокат Керницька О.В., представник позивача, подала письмовий відзив на позов, в якому зазначила про те, що попередній власник ОСОБА_3 здійснював сплату внесків, що підтверджується відповідними квитанціями. Будівництво спірного гаража попереднім власником підтверджується актом приймання виконаної роботи від квітня 1980 року, генеральним договором підряду на капітальне будівництво №5 від 09.10.1979 року, витягом з рішення про виділення земельних ділянок під будівництво гаражів № НОМЕР_4 від 27.03.1980, актом відведення кордонів та червоних ліній ділянки в натурі від 06.05.1980 з додатком. За інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого, на гараж № НОМЕР_1 у блоці 3 ГК «Ключ-13» право власності не зареєстровано ні за ким.

Третя особа повідомлялась про час та дату судового засідання, проте не забезпечила явку представника. Клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надходили.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов підлягаючим задоволенню.

Позивач по справі є дружиною померлого ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про одруження та про смерть.

За життя ОСОБА_2 придбав 14.03.1986 року гараж блок 3 бокс НОМЕР_1 в гаражному кооперативі «Ключ -13» по АДРЕСА_1 на підстав Акту купівлі-продажу. Попередній власник ОСОБА_3 здійснював сплату внесків в гаражному кооперативі «Ключ-13», що підтверджується відповідними квитанціями. Будівництво спірного гаража попереднім власником підтверджується актом приймання виконаної роботи від квітня 1980 року, генеральним договором підряду на капітальне будівництво №5 від 09.10.1979 року, витягом з рішення про виділення земельних ділянок під будівництво гаражів № НОМЕР_4 від 27.03.1980, актом відведення кордонів та червоних ліній ділянки в натурі від 06.05.1980 з додатком. За інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого, на гараж № НОМЕР_1 у блоці 3 ГК «Ключ-13» право власності не зареєстровано ні за ким.

Довідкою Гаражного кооперативу «Ключ-13» підтверджується, що ОСОБА_2 був членом гаражного кооперативу, та мав в особистому користуванні гараж блок № НОМЕР_3 , бокс НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 .

Відповідно до листа №227/02-14 від 03 квітня 2023 року державного нотаріуса Першої Хмельницької державної нотаріальної контори Юлії Самарської, видати свідоцтво про право на спадщину на гараж неможливо, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця.

Довідкою Гаражного кооперативу «Ключ-13» підтверджується, що ОСОБА_2 був членом гаражного кооперативу, та мав в особистому користуванні гараж блок № НОМЕР_3 , бокс НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 не зареєстрував за собою право власності на гараж за життя.

Відповідно до ч.1ст.13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно частини першоїстатті 16 ЦК Україникожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Особа, права якої порушено, може скористатися не будь-яким, а конкретним способом захисту свого права. Під способами захисту суб`єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на порушника.

Відповідно дост.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з нормамист.1218 цього Кодексудо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 рокупередбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

У відповідності дочастини першої статті 328 ЦК, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Також, власник майна, згідностатті 392 ЦК, може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ізч.2 ст.331 ЦК Україниправо власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно доч.1 ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав», державна реєстрація права на нерухоме майно - це вже офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення прав на нерухоме майно.

Згідно із частиною четвертоюстатті 3зазначеного Закону речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 01 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Тобто, право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з чинними нормативно-правовими актами до набрання чинності цим Законом, визнаються державою.

Отже, право власності на збудоване до набрання чинностіЗаконом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»(03 серпня 2004 року) нерухоме майно набувається в порядку, який існував на час його будівництва, а не виникає у зв`язку із здійсненням державної реєстрації права власності на нього в порядку, передбаченому цим законом, як офіційного визнання державою такого права, а не підставою його виникнення.

Відповідно до частини першої статті 58 Конституції Українизакони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Суд вважає, що право на гараж, яке належало ОСОБА_2 на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок його смерті. Дане право не відноситься до прав, які не входять до складу спадщини, це право в порядку спадкування перейшло до позивача, котра є спадкоємцем за законом, прийняла спадщину в установленому законом порядку, але отримати свідоцтво про право на спадщину в порядку спадкування на гараж в нотаріальній конторі не може, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Враховуючи викладене, заявлений позов є підставним та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.328, 331, 392, 1216,1218 Цивільного кодексу України, ст.ст.4,5,10,11,12,13, 81,259,263,264,354 ЦПК України суд,

ВИРІШИВ:

Позов задоволити

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на гараж, що розташований в гаражному кооперативі «Ключ-13» по вул.Степана Бандери 34/1 у м.Хмельницькому блок №3, бокс № НОМЕР_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня проголошення рішення до Хмельницького апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач:Хмельницька міська рада, м.Хмельницький, вул.Героїв Маруполя3.

Третя особа Гаражний кооператив «Ключ-13», м.Хмельницький, вул.М.Рибалка 34/1, код ЄДРПОУ26158796.

Повний текст рішення виготовлено 23 листопада 2023 року.

Суддя З.А.Чевилюк

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115137405
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —686/10511/23

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Рішення від 16.11.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні