Рішення
від 23.11.2023 по справі 340/7691/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2023 року справа № 340/7691/23

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Брегея Р.І., розглянувши в м.Кропивницький в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (у порядку письмового провадження) адміністративний позов ОСОБА_1 до військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (далі військова частина) про визнання протиправною бездіяльності і зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду зі заявою до військової частини про визнання протиправною бездіяльності щодо виплати одноразової грошової допомоги при звільненні, яка встановлена приписами частини 2 статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей» (далі Закон).

Водночас просила суд зобов`язати відповідача виплатити одноразову грошову допомогу.

Зазначила, що при звільненні зі служби безпідставно не виплатили одноразову грошову допомогу, яку призначають, коли вислуга перевищує 10 років, а особу звільняють за сімейними обставинами або іншими поважними причинами.

Відповідач заперечив стосовно задоволення позову, подавши відзив на нього (а.с.31-33).

Пояснив, що позивача звільнено з військової служби за підставою, яка не відноситься до сімейних обставин бо інших поважних причин відповідно приписів нормативно-правового акту Уряду України.

28 вересня 2023 року судом відкрито спрощене позовне провадження без виклику сторін і поновлено строк звернення до суду (а.с.24-26).

Суд, дослідивши матеріали справи, зробив висновок про задоволення позову з таких підстав.

Встановлені судом обставини і факти, що стали підставами звернення.

Так, наказом військової частини від 12 липня 2023 року №166 головного сержанта ОСОБА_1 звільнено зі служби з того ж дня (а.с.8).

У наказі не зазначено про виплату одноразової грошової допомоги.

Вислуга років в календарному обчисленні 16 років 06 місяців 17 днів, а в пільговому 18 років 10 місяців 13 днів (а.с.8).

Підстава звільнення припис підпункту «г» пункту 3 частини 5 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають (дітей) віком до 18 років) (далі Закон 2).

Позов подано до суду 06 вересня 2023 року (а.с.15).

Юридична оцінка, встановлених судом, обставин і фактів справи.

Перш за все, приписами частини 2 статті 15 Закону (в редакції на 12 липня 2023 року) встановлено, що військовослужбовцям при звільненні з військової служби за власним бажанням, через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, які мають вислугу 10 років і більше виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 25 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Приписами підпункту «г» пункту 3 частини 5 статті 26 Закону 2 передбачено, що контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах: з моменту оголошення мобілізації протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації: через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років.

Підпункту «г» пункту 3 частини 5 статті 26 Закону 2 набрав чинності 13 квітня 2022 року.

Постановою Уряду України від 12 червня 2013 року №413 затверджено Перелік сімейних обставин і інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та служби осіб рядового і начальницького складу (далі Перелік).

Останні зміни до Переліку внесли 31 січня 2018 року.

У Переліку не зазначено підстави, за якою позивача звільнили з військової служби.

Пояснюється тим, що Уряд України не доповнив Перелік після набрання чинності підпунктом «г» пункту 3 частини 5 статті 26 Закону 2.

Такий обов`язок слідує з того, що законодавець розширив Перелік.

Таким чином існують два нормативно-правові акти різної сили, які встановлюють переліки сімейних обставин і інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та служби осіб рядового і начальницького складу.

Приписи Закону 2 фактично доповнили Перелік, а Уряд України не встиг внести зміни до підзаконного акту.

Отже, позивача звільнили з військової служби за підставою, яку законодавець класифікує як «сімейні обставини або інші поважні причини», а вислуга перевищує 10 років.

Підсумовуючи, суд зробив висновок, що ОСОБА_1 набула право на виплату одноразової грошової допомоги.

Тому відповідач допустив протиправну бездіяльність.

Захист порушеного права полягає у зобов`язанні військової частини виплатити одноразову грошову допомогу.

Позов належить задовільнити.

Судові витрати складаються зі сплати судового збору у сумі 1073,60 грн. (а.с.7).

Суд розподіляє їх відповідно до приписів статті 139 КАС України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.139, 243-246, 257 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Задовільнити позов.

Визнати протиправною бездіяльність військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України щодо виплати ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги при звільненні, яка встановлена приписами частини 2 статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей» (в редакції на 12 липня 2023 року).

Зобов`язати військову частину НОМЕР_1 Національної гвардії України виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу при звільненні, яка встановлена приписами частини 2 статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей» (в редакції на 12 липня 2023 року).

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України на користь ОСОБА_1 судові витрати у сумі 1073,60 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Третього апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Р.І. БРЕГЕЙ

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115141008
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо звільнення з публічної служби

Судовий реєстр по справі —340/7691/23

Рішення від 23.11.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. БРЕГЕЙ

Ухвала від 28.09.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. БРЕГЕЙ

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. БРЕГЕЙ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні