Рішення
від 05.10.2010 по справі 4226-2010
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люк сембург/Речна, 29/11, к. 211

РІШЕННЯ

Іменем України

05.10.2010 Справа №2-8/4226-2010

За позовом - Державної адмі ністрації Лівадійського, Мас андрівского, Місхорського па рків-пам'яток садово-парково го мистецтва загальнодержав ного значення, м. Ялта

до відповідача - Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1 м. Ялта

про усунення перешкод у вик ористанні та знесення споруд и.

Суддя Чумаченко С.А.

Представники сторін не з'яв илися.

Суть спору: Позивач - Держав на адміністрація Лівадійськ ого, Масандрівского, Місхорс ького парків-пам'яток садово -паркового мистецтва загальн одержавного значення, зверну лося до господарського суду із позовною заявою до відпов ідача - фізичної особи-підп риємця ОСОБА_1 просить суд зобов' язати відповідача ус унути перешкоди у використан ні Державної адміністрації Л івадійського, Масандрівског о, Місхорського парків-пам'ят ок садово-паркового мистецтв а загальнодержавного значен ня території Лівадійського п арків- пам' яток садово-пар кового мистецтва загальноде ржавного значення шляхом зне сення за рахунок відповідача торгівельного павільйону (р олєту), який знаходиться з лів а від доріжки від Північних в оріт Лівадійського парку до Лівадійського палацу-музею н а куртині №40 під порядковим но мером №9 відповідно до додано ї схеми їх розміщення.

Господарським судом АР Кри м був скерований запит на адр есу Державного реєстратора С імферопольської міської рад и, із проханням надати відомо сті щодо державної реєстраці ї суб' єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1.

Згідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців станом на 12 серпня 2010 ро ку місцезнаходженням суб' є кта підприємницької діяльно сті ОСОБА_1 є АДРЕСА_1

Відповідно до статті 64 Госп одарського процесуального к одексу України - ухвали у сп раві надсилаються за адресою місцезнаходженням сторін, щ о зазначена в Єдиному держав ному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців . У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провад ження у справі вручена їм нал ежним чином.

Проте, представник відпові дача 13 вересня 2010 року і 05 жовтня 2010 року в судове засідання не з 'явився, про дату слухання спр ави повідомлений належним чи ном - рекомендованим листом .

У зв' язку із чим, суд вважа є що позовна заява може бути р озглянута за документами ная вними у матеріалах справи, ві дповідно до ст.75 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

Справа слуханням відклада лася в порядку ст.77 Господарсь кого процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали спр ави, суд

ВСТАНОВИВ:

Позов мотивований тим, що н а території Лівадійського па рку відповідачем було самові льно розміщено торговельний павільйон, встановлення яко го не відповідає Інструкції про застосування порядку та установлення лімітів на вико ристання природних ресурсів у межах територій та об' єкт ів природно-заповідного фонд у загальнодержавного значен ня, затвердженої наказом Мін істерством охорони навколиш нього природного середовища України №27 від 24 січня 2008 року, а також Науковому обґрунтуван ню лімітів на використання п риродних ресурсів на територ ії парку-пам' ятки садово-па ркового мистецтва загальнод ержавного значення “Лівадій ський” від 16 грудня 2005 р оку та лімітам на 2009 рік №224/24-6-2009, з атверджених 07 травня 2009 року Мі ністерством охорони навколи шнього природного середовищ а України.

Представник відповідача 13 в ересня 2010 року і 05 жовтня 2010 року в судове засідання не з'явивс я, про дату слухання справи по відомлений належним чином - рекомендованим листом.

Суд розглянувши мате ріали справи, вважає що позов ні вимоги підлягають задовол енню за наступними обставина ми.

19 листопада 2004 року виконавч им комітетом Ялтинської місь кої ради АР Крим зареєстрова но Державну адміністрацію Лі вадійського, Масандрівськог о, Місхорського парків-пам' яток садово-паркового мистец тва загальнодержавного знач ення, про що видано свідоцтво серії А01 №663375 про державну реєс трацію юридичної особи.

Відповідно до пунктів 1.1 та 1. 2 Положення про Державну адмі ністрацію Лівадійського, Мас андрівського, Місхорського п арків-пам' яток садово-парко вого мистецтва загальнодерж авного значення, Держадмініс трація парків створена на ви конання наказу Міністерства охорони навколишнього приро дного середовища України від 12 травня 2004 року за №196 з метою вд осконалення управління тери торіями Лівадійського, Масан дрівського і Місхорського па рків-пам' яток садово-парков ого мистецтва загальнодержа вного значення і входить до с фери управління Міністерств а охорони навколишнього прир одного середовища України (а .с.10-14).

Відповідно до ст.9 Закону Ук раїни “Про природно-заповідн ий фонд України” території т а об' єкти природно-заповідн ого фонду з додержанням вимо г, встановлених цим Законом т а іншими актами законодавств а України, можуть використов уватися, зокрема у природоох оронних, науково-дослідних, о здоровчих та інших рекреацій них цілях.

Встановлені частиною перш ою цієї статті Закону основн і види використання, а також з аготівля деревини, лікарськи х та інших цінних рослин, їх пл одів, сіна, випасання худоби, м исливство, рибальство та інш і види використання можуть з дійснюватися лише за умови, щ о така діяльність не супереч ить цільовому призначенню те риторій та об' єктів природ но-заповідного фонду, встано вленим вимогам щодо охорони, відтворення та використання їх природних комплексів та о кремих об' єктів.

На виконання Законів Украї ни “Про охорону навколишньог о природного середовища”, “П ро природно-заповідний фонд України”, Положення про поря док установлення лімітів вик ористання природних ресурсі в загальнодержавного значен ня, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1992року №459 та Інстру кції про порядок установленн я лімітів на використання пр иродних ресурсів у межах тер иторій та об' єктів природно -заповідного фонду загальнод ержавного значення, затвердж еної наказом Міністерства ох орони навколишнього природн ого середовища України від 12 б ерезня 1993 року на замовлення Д ержадміністрації парків бул о розроблено Наукове обґрунт ування лімітів на використан ня природних ресурсів на тер иторії парку-пам' ятки садов о-паркового мистецтва загаль нодержавного значення “Ліва дійський”, яке затверджене в .о. директора Держадміністра ції парків 16 грудня 2005 року, та я ке діє по цей час.

Наказом Мінприроди від 24 сі чня 2008 року № 27 було затверджен о нову Інструкцію про застос ування порядку та установлен ня лімітів на використання п риродних ресурсів у межах те риторій та об' єктів природн о-заповідного фонду загально державного значення.

Відповідно до пункту 1.4 Інст рукції ліміти на використанн я природних ресурсів встанов люються щороку.

Згідно до пункту 2.1 Інструкц ії заявниками на ліміти є осо би у віданні яких знаходятьс я природні ресурси у межах те риторій та об'єктів природно -заповідного фонду загальнод ержавного значення.

У відповідності до пункту 3. 2. розділу III Інструкції ліміти в оздоровчих та інших рекреа ційних цілях, а також в освітн ьо-виховних цілях встановлюю ться з визначенням меж, площ т ериторій, кількості відвідув ачів та умов відвідування з у рахуванням ступеня рекреаці йного та іншого навантаження на ці території.

На підставі Інструкції та у відповідності до Наукового обґрунтування лімітів на вик ористання природних ресурсі в на території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значенн я “Лівадійський”, Держадміні страцією парків, у віданні як ої знаходиться Лівадійський парк відповідно до Положенн я про Державну адміністрацію Лівадійського, Масандрівськ ого, Місхорського парків-пам 'яток садово-паркового мисте цтва загальнодержавного зна чення, на 2009р. одержані ліміти н а використання природних рес урсів за №224/24-6-2009, затверджені Мі нприроди 07 травня 2009 року, у том у числі у межах Лівадійськог о парку-пам'ятки садово-парко вого мистецтва загальнодерж авного значення.

Пунктом 4 лімітів на викорис тання природних ресурсів на території Лівадійського пар ку передбачено використання території парку для торгівл і сувенірами, книгодрукарськ ою продукцією, фотоматеріала ми на збірних, легких металок онструкціях, розташованих на доріжці від північних воріт до палацу між куртин 33 та 39, 40 за гальною площею 80 кв.м. загальн ою кількістю 20 об'єктів.

Вказані вимоги щодо викори стання території Лівадійськ ого парку для торгівлі сувен ірами, книгодрукарською прод укцією, фотоматеріалами на з бірних, легких металоконстру кціях, розташованих на доріж ці від північних воріт до пал ацу між куртин 33 та 39, 40 загально ю кількістю 20 об'єктів і площе ю одного торгового місця 4 кв.м . передбачені у таблиці 2.2 Пере ліку тимчасових об'єктів обс луговування відвідувачів Лі вадійського парку Наукового обґрунтування лімітів на ви користання природних ресурс ів на території парку-пам'ятк и “Лівадійський” від 16 грудня 2005 року під номером 15-34.

При цьому в описовій частин і Наукового обґрунтування лі мітів на використання природ них ресурсів на території Лі вадійського парку вказано, щ о для комплексного розміщенн я тимчасових об'єктів рекреа ційної інфраструктури (№15-34 ма л. 2.15) виділена територія в корд онах куртин 33 і 39, 40 по дублюючій доріжці вздовж основного пр оходу до будівлі Лівадійсько го палацу з північної сторон и (основного) в' їзду в парк.

Виділена ділянка доріжки д овжиною 50 м передбачала розмі щення тимчасових павільйоні в (об'єктів) торгівлі із збірни х металевих конструкцій розм іром 2x2 кожний з санітарними и декоративними розривами, за гальною кількістю 20 в один ряд . Зовнішній вид об'єктів визна чено на мал. 2.5.

Передбачено також розшире ння доріжки до 4-х метрів для в ільного переміщення відвіду вачів за рахунок укладки тро туарної плитки, а по зовнішнь ому краю встановлення огорож і для попередження витоптува ння газону.

Об'єкти інфраструктури рек реаційного обслуговування є тимчасовими об'єктами, у випа дку реконструкції парку, нев иконання природоохоронних в имог легко демонтуються, пер еносяться в інше місце чи за м ежі парку.

Таким чином, відповідно до Н аукового обґрунтування лімі тів на використання природни х ресурсів на території Ліва дійського парку, та лімітів, в иданих Держадміністрації па рків на 2009 р., виділена територі я для комплексного розміщенн я тимчасових об'єктів рекреа ційної інфраструктури (№15-34 ма л. 2.15) є територією між куртинам и 33 і 39, 40 по дублюючій доріжці вз довж основного проходу до бу дівлі Лівадійського палацу з північної сторони (основног о) в' їзду в парк довжиною 50м. П ередбачається встановлення 20 об' єктів з легких збірних металевих конструкцій розмі ром 2x2 кожний з санітарними и д екоративними розривами та зо внішнім видом, який має відпо відати зображенню на малюнку 2.5 Наукового обґрунтування лі мітів.

При цьому, об'єкти повинні л егко демонтуватися та перено ситися в інше місце чи за межі парку.

Однак, передбачене Наукови м обґрунтуванням лімітів на використання природних ресу рсів на території Лівадійськ ого парку розширення доріжки до 4-х метрів для вільного пер еміщення відвідувачів за рах унок укладки тротуарної плит ки із встановленням огорожі по зовнішньому краю доріжки для попередження витоптуван ня газону не було здійснено.

Відповідно до списку учасн иків Громадської організаці ї “Секвойя” із зазначенням ї х номерів торговельних павіл ьйонів, наданого головою гро мадського об'єднання Громадського об' єднанн я “Секвойя” 18 серпня 2009 року, на лежний підприємцю ОСОБА_1 . торговельний павільйон (рол єт) значиться під №9.

Як вбачається з представле них позивачем фотоматеріалі в спірні об'єкти, серед яких є і торговельний павільйон (ро лєт) відповідача під №9:

-по-перше, розміщені не між к уртинами 33 і 39, 40 по дублюючій до ріжці вздовж основного прохо ду до будівлі Лівадійського палацу з північної сторони (о сновного) в' їзду в парк, а на куртині №40 на бетонній основі вздовж доріжки;

- по-друге, об' єкти не є збір ними, легкими металоконструк ціями розміром 2х2м. кожний з с анітарними і декоративними р озривами та зовнішнім видом, визначеним на мал. 2.5. Науковог о обґрунтування лімітів, а є є диним каркасом із металевих конструкцій із ролетів розмі ром 2,50х2,20 м. кожний без санітарн их і декоративних розривів з ліва від проходу до Лівадійс ького палацу у кількості 12 пав ільйонів;

Також судом приймається до уваги те, що Держадміністрац ія парків не давала підприєм цю ОСОБА_1 погодження на в становлення торговельного павільйону (ролєту) на бетонн ій основі на куртині № 40 стаці онарного зразку, та не має з ві дповідачем договірних відно син на використання природни х ресурсів на території парк у-пам'ятки садово-паркового м истецтва загальнодержавног о значення “Лівадійський” у визначених лімітах на 2009 р.

Таким чином, встановлення в ідповідачем торговельного п авільйону (ролєту) на куртині № 40 є самовільним з пошкоджен ням трав'яного покрову.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України “Про природно-запов ідний фонд України” на терит орії парків-пам'яток садово-п аркового мистецтва забороня ється будь-яка діяльність, що не пов'язана з виконанням пок ладених на них завдань і загр ожує їх збереженню.

Оскільки, саме на Держадмін істрацію парків покладено за вдання забезпечення проведе ння державної політики у гал узі збереження, охорони та ви користання парків, заявлений позов про знесення самовіль но встановленого на територі ї парку-пам'ятки садово-парко вого мистецтва загальнодерж авного значення “Лівадійськ ий” торговельного павільйон у підлягає задоволенню.

Витрати на державне мито та інформаційно-технічне забез печення судового процесу під лягають стягненню з відповід ача відповідно до ст. 49 Господ арського процесуального код ексу України.

05 жовтня 2010 року, після виходу з нарадчій кімнати, судом ого лошена вступна та резолютивн а частині рішення.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 77, 82-84 ГПК Укр аїни, суд

ВИРIШИВ:

1. Позовні вимоги задов ольнити.

2. Зобов' язати суб' є кта підприємницької діяльно сті ОСОБА_1 (АДРЕСА_2 ус унути перешкоди у використан ні Державної адміністрації Л івадійського, Масандрівског о, Місхорського парків-пам'ят ок садово-паркового мистецтв а загальнодержавного значен ня території Лівадійського п арків- пам' яток садово-пар кового мистецтва загальноде ржавного значення шляхом зне сення за рахунок відповідача торгівельного павільйону (р олєту), який знаходиться з лів а від доріжки від Північних в оріт Лівадійського парку до Лівадійського палацу-музею н а куртині №40 під порядковим но мером №9 відповідно до додано ї схеми їх розміщення.

3. Стягнути з ОСОБА_1 (АДРЕСА_2 на користь Держа вної адміністрації Лівадійс ького, Масандрівського, Місх орського парків-пам' яток са дово- паркового мистецтва з агальнодержавного значення (98600, АР Крим, вул. Масандрівськи й парк, 40, ідентифікаційний ко д юридичної особи 33223992) судові в итрати з оплати 85,00грн. державн ого мита та 236,00грн. витрат на ін формаційно технічне забезпе чення судового процесу.

4. Видати накази після н абрання рішення законної сил и.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Кр им Чум аченко С.А.

Дата ухвалення рішення05.10.2010
Оприлюднено07.10.2010
Номер документу11514584
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у вик ористанні та знесення споруд и

Судовий реєстр по справі —4226-2010

Рішення від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чумаченко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні