Ухвала
від 05.10.2010 по справі 4635-2010
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люк сембург/Речна, 29/11, к. 322

УХВАЛА

05.10.2010 Справа №2-32/4635-2010

За позовом ОСОБА_1 АДР ЕСА_1 ідентифікаційний номе р НОМЕР_1

До відповідача ОСОБА_2 АДРЕСА_2 ідентифікаційний НОМЕР_2

До відповідача Акціонерно го товариства закритого типу «Ваш вибір» (95017, АР Крим, м. Сімф ерополь, вул.. Скріпніченка , 30/1 3, ідентифікаційний код 22229861)

До відповідача ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_3

За участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору

Відкритого акціонерного т овариства «Євпаторійське АТ П № 14363» ( 97409, АР Крим, м. Євпаторія, вул.. 2-ої Гвардійської Армії, 20, ідентифікаційний код 03117547)

Закритого акціонерного то вариства «Кримавтотранс - Е кспрес» (95006, АР Крим, м. Сімфероп оль, вул.. Севастопольська, 20а, і дентифікаційний код 24507637)

Про визнання недійсним дог овору купівлі-продажу цінних паперів

Суддя ГС АР Крим А.М. Барсук ова

За участю представників:

Від позивача - ОСОБА_4., довіреність №1364 від09.07.2009р. у спра ві.

Від відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_5, довіреність № 27 30 від 21.12.2009р. у справі.

Від відповідача Акціонерн ого товариства закритого тип у «Ваш вибір» - не з'явився .

Від відповідача ОСОБА_3 - ОСОБА_5

Від третьої особи Відкрито го акціонерного товариства « Євпаторійське АТП № 14363»- Дря гіна Т.Б., довіреність б/н від 01. 09.2010р. у справі.

Від третьої особи Закритог о акціонерного товариства «К римавтотранс - Експрес» - Меметов І.Р., довіреність б/н в ід 25.12.2009р. у справі.

Обставини справи ОСОБА_1 звернулась до Господарсько го суду Автономної Республік и Крим з позовом до ОСОБА_2 , до Акціонерного товариства закритого типу «Ваш вибір» т а до ОСОБА_3 про визнання д оговору № Б-58/1/2009 купівлі-проджу цінних паперів від 11.06.2009р. неді йсним.

Ухвалою господарського су ду від 23.09.2010 року порушено прова дження у справі та розгляд сп рави призначено на 05.10.2010 року, п ро що сторони були своєчасно та належним чином повідомле ні. Цією ж ухвалою до розгляд у справи у якості третіх осіб , що не заявляють самостійних вимог на предмет спору залуч ено Відкрите акціонерне тов ариство «Євпаторійське АТП № 14363» та Закрите акціонерне тов ариство «Кримавтотранс - Ек спрес».

Позовні вимоги мотивовані незаконним здійсненням відч удження акцій, належних пози вачеві представником за відк ликаною довіреністю.

Розглянувши матеріали спр ави, суд вважає, що справа підл ягає припиненню у в зв'язку із непідвідомчістю даного с пору господарському суду, з н аступних підстав:

Згідно статті 1 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, підприємства, устано ви, організації, інші юридичн і особи (у тому числі іноземні ), громадяни, які здійснюють пі дприємницьку діяльність без створення юридичної особи і у встановленому порядку наб ули статусу суб'єкта підпри ємницької діяльності, мають право звертатися до господар ського суду згідно з встанов леною підвідомчістю господа рських прав за захистом свої х порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим кодексом з аходів, спрямованих на запоб ігання правопорушенням.

У випадках, передбачених за конодавчими актами України, до Господарського суду мають право також звертатися держ авні, та інші органи, фізичні о соби, які не являються суб'є ктами підприємницької діяль ності.

Статтею 12 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, визначений перелік справ, п ідвідомчих господарському с уду, зокрема:

1) справи у спорах, що виникаю ть при укладанні, зміні, розір ванні і виконанні господарсь ких договорів, у тому числі що до приватизації майна, та з ін ших підстав, крім:

спорів про приватизацію де ржавного житлового фонду;

спорів, що виникають при пог одженні стандартів та техніч них умов;

спорів про встановлення ці н на продукцію (товари), а тако ж тарифів на послуги (виконан ня робіт), якщо ці ціни і тариф и відповідно до законодавств а не можуть бути встановлені за угодою сторін;

спорів, що виникають із публ ічно-правових відносин та ві днесені до компетенції Конст итуційного Суду України та а дміністративних судів;

інших спорів, вирішення яки х відповідно до законів Укра їни та міжнародних договорів України віднесено до віданн я інших органів;

2) справи про банкрутство.

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету У країни, Рахункової палати з п итань, віднесених законодавч ими актами до їх компетенції .

4) справи, що виникають з корп оративних відносин у спорах між господарським товариств ом та його учасником (засновн иком, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновникам и, акціонерами) господарськи х товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управл інням та припиненням діяльно сті цього товариства, крім тр удових спорів.

5) справи у спорах щодо облік у прав на цінні папери.

6) справи у спорах, що виникаю ть із земельних відносин, в як их беруть участь суб'єкти гос подарської діяльності, за ви нятком тих, що віднесено до ко мпетенції адміністративних судів.

Із змісту частин 1,3 статті 167 Г осподарського кодексу Украї ни випливає, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутн ому фонді (майні) господарськ ої організації, що включають правомочності на участь ціє ї особи в управлінні господа рською організацією, отриман ня певної частки прибутку (ди відендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до зак ону, а також інші правомочнос ті, передбачені законом та ст атутними документами.

Під корпоративними в ідношеннями маються на увазі відношення які виникають, зм інюються та припиняються щод о корпоративних прав.

Статтею 116 Цивільного кодек су України передбачено, що уч асники господарського товар иства мають право у порядку, в становленому установчим док ументом товариства та законо м:

1) брати участь в управлінні товариством у порядку, визна ченому в установчому докумен ті, крім випадків, встановлен их законом;

2) брати участь у розподілі п рибутку товариства і одержув ати його частину (дивіденди);

3) вийти у встановленому пор ядку з товариства;

4) здійснити відчуження част ок у статутному (складеному) к апіталі товариства, цінних п аперів, що засвідчують участ ь у товаристві, у порядку, вста новленому законом;

5) одержувати інформацію про діяльність товариства у пор ядку, встановленому установч им документом.

Учасники господарського т овариства можуть також мати інші права, встановлені уста новчим документом товариств а та законом.

Таким чином, згідно вказани м нормам закону, суб'єктом к орпоративних прав відносно г осподарського товариства є у часник (засновник, акціонер) в казаного господарського тов ариства.

Як стверджує позивач, її дов ірена особа здійснила продаж належних їй акцій ВАТ «Євпат орійське АТП №14363» другому від повідачу у справі - АТЗТ «Ва ш вибір». Предметом спору - є в изнання недійсним договору к упівлі-продажу цінних папері в 3Б-58/1/2009 від 11.05.2009р., сторонами яко го виступають Акціонерне тов ариство закритого типу «Ваш вибір» та громадянка України - ОСОБА_1

Як вбачається із позову, від повідачами у даній справі по зивач визначила фізичну осо бу Дікарєву Д.Ю. та акціонерне товариство закритого типу « Ваш вибір», акціонером якого позивач не являється, а відп овідно не являється суб'єкт ом корпоративних прав віднос но цього господарського това риства.

Окрім того, відповідно до ст атті 177 Цивільного кодексу Укр аїни, об'єктами цивільних пра в є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майн ові права, результати робіт, п ослуги, результати інтелекту альної, творчої діяльності, і нформація, а також інші матер іальні і нематеріальні блага .

Пунктом 3 статті 167 Господарс ького кодексу України визнач ено, що корпоративними відно шеннями є відношення які вин икають, змінюються та припин яються щодо корпоративних пр ав. Тобто відносини щодо обіг у акцій до корпоративних пра в не відносяться, бо не стосую ться правовідносин з приводу реалізації корпоративних пр ав, посвідчених акціями, зокр ема в даному випадку ще й вимо г, заявлених до іншої юридичн ої особи, яка не є емітентом сп ірного пакету акцій.

Пунктом 1.11 Рекомендацій пре зидії Вищого господарського суду України №04-5/14 від 28.12.2007р., із з мінами і доповненнями, внесе ними рекомендаціями президі ї Вищого господарського суду України від 18 червня 2009 року N 04-06 /83 та від 28 грудня 2009 року N 04-06/190, «Пр о практику застосування зако нодавства у розгляді справ, щ о виникають з корпоративних відносин», зазначено, що у виз наченні підвідомчості справ зі спорів, пов'язаних з обігом акцій, господарським судам н еобхідно розрізняти правові дносини щодо акцій як речей т а правовідносини з приводу р еалізації корпоративних пра в, посвідчених акціями. Хоча з містом акцій є посвідчені ни ми корпоративні права, однак відповідно до статті 177 ЦК Укр аїни, цінні папери (в тому числ і акції) є речами. Корпоративн ими є відносини, пов'язані з ре алізацією корпоративних пра в, посвідчених акціями. Відно сини, пов'язані з обігом акцій , до корпоративних не належат ь. З урахуванням наведеного, с пори про визнання права влас ності на акції, укладення, роз ірвання, зміну, виконання а та кож визнання недійсними дого ворів купівлі-продажу акцій та спори щодо інших правочин ів з акціями, крім спорів, пов' язаних з порушенням переважн ого права на придбання акцій , не є такими, що виникають з ко рпоративних відносин і залеж но від суб'єктного складу сто рін підлягають розгляду госп одарськими або загальними су дами.

Підвідомчість та підсудні сть справ господарським суда м визначається як за характе ром спірних правовідносин, т ак і за суб'єктним складом цих правовідносин.

Із вказаного в позовній заяві найменування позив ача, відповідачів випливає , що позов пред'явлений фіз ичною особою до фізичних осі б - ОСОБА_2 та ОСОБА_3.

Згідно зі статтями 1, 12, 18, 21 Госп одарського процесуального к одексу України фізичні особ и, які не є суб'єктами підприєм ницької діяльності, окрім ко рпоративних спорів, не можут ь бути сторонами у господарс ькому процесі, отже справи за їх участю не підвідомчі госп одарським судам.

Вказані обставини виключа ють можливість розгляду спра ви господарським судом у зв'я зку з непідвідомчістю господ арським судам спорів, у яких в ідповідачем виступають фізи чні особи, які не мають статус у суб'єкта підприємницької д іяльності.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що спір з а своїм суб'єктним складом не належить до корпоративног о, не випливає з корпоративни х відносин, у в зв'язку із чим дана справа не підвідомча Го сподарському суду.

Відповідно до статті 47 Госп одарського процесуального к одексу України державне мито підлягає поверненню у випад ках і в порядку, встановлених законодавством.

Згідно з пунктом 3 статті 8 Де крету Кабінету міністрів Укр аїни «Про державне мито», дер жавне мито підлягає повернен ню внаслідок припинення пров адження у справі або залишен ня позову без розгляду, якщо с права не підлягає розглядові в суді чи в господарському су ді, а також коли позов подано н едієздатною особою.

Керуючись пунктом 1 статті 80, статтею 86 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, суд -

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі припинити.

2. Повернути з Державно го бюджету України (р/р 31115095700002, ко д платежу 34740405, в банку одержува ча: Головне Управління держк азначейства України в АР Кри м, МФО 824026, одержувач: Держбюдже т, м. Сімферополь, ОКПО 34740405) на к ористь ОСОБА_1 АДРЕСА_1 ідентифікаційний номер НО МЕР_1 85, 00 грн. державного мита , сплаченого квитанцією № ПН 2248 від 21.09.2010р.

3. Наказ видати в порядк у статтей 116, 117 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

Ухвалу суду направити на адресу сторін рекомендовано ю кореспонденцією

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Бар сукова А.М.

Дата ухвалення рішення05.10.2010
Оприлюднено07.10.2010
Номер документу11514599
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4635-2010

Ухвала від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Барсукова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні