Рішення
від 15.11.2023 по справі 382/1407/22
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/1407/22

Провадження № 2/382/143/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2023 року Яготинський районний суд Київської області

у складі:

головуючого судді Савчака С.П.,

секретар судового засідання Купрієнко В.В.,

за участі:

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача Яготинської міської ради Денисенко О.М.,

представника відповідача ОСОБА_3 ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засiданнi в м. Яготин Бориспільського району Київської області в порядку загального позовного провадження цивiльну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Яготинської міської ради, ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Е-Тендер», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Споживче товариство «Яготинське районне своживче товариство» про визнання недійсними торгів та договору оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом (зі зміною предмету позову) до Яготинської міської ради, ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Е-Тендер» за яким просить: - визнати недійсними торги проведені 18.04.2022 року ТОВ «Е-Тендер» по оренді земельної ділянки (кадастровий номер 3225510100:08:044:0044) в м. Яготин Київської області;- визнати недійсним договір оренди земельної ділянки (кадастровий номер 3225510100:08:044:0044) укладений 27 квітня 2022 року Яготинською міською радою з ОСОБА_3 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ОСОБА_1 є власником нерухомого майна, яке розташоване на земельній ділянці, яка була передана Яготинською міською радою в оренду ОСОБА_3 на підставі оскаржуваних торгів. Земельна ділянка знаходиться в м. Яготин на перехресті АДРЕСА_1 та Шевченка та на ній знаходиться мала архітектурна форма за рішенням сесії Яготинської міської ради від 03.06.2011 року та згоду на встановлення нерухомості надала третя особа.

Вказана земельна ділянка перебувала в користуванні (оренді) позивача відповідно до договорів укладених зі Споживчим товариством «Яготинське районне споживче товариство», яка сплачувала плату за користування. Договорні стосунки до цього часу не розірвані. Позивач зверталася до Яготинської міської ради щодо придбання або оренди земельної ділянки. За наслідками такого звернення було виготовлено документацію на земельну ділянку, про дату проведення торгів її не було повідомлено, лише в червні 2022 року вона дізналася про повторне проведення торгів щодо земельної ділянки та укладення оспорюванного договору.

Яготинською міською радою було порушено права ОСОБА_1 , оскільки торги не мали бути проведені щодо земельної ділянки, оскільки на ній знаходиться нерухомість позивача та вона, як орендар має переважне право на отримання земельної ділянки в оренду. Крім того, встановлена законодавством процедура проведення торгів була порушена, а саме: - Яготинська міська рада зареєструвала речове право на земельну ділянку після проведення торгів; - ОСОБА_1 не була допущена до проведення торгів (її не повідомили про це); - не дадали фото (фотозображення) земельної ділянки до документації щодо торгів щодо неї.

За поданим від Яготинської міської ради до суду відзивом міська рада просить відмовити в задоволенні позову, оскільки рішенням Виконавчого комітету Яготинської міської ради від 22.03.2011 р. № 89 було надано дозвіл на попереднє погодження СТ «Яготинське районе споживче товариство» місця розташування малої архітектурної форми (торгівельного павільйону) розміром 3Х10 за адресою АДРЕСА_2 .

Рішенням Виконавчого комітету Яготинської міської ради від 03.06.2011 р. № 224 було надано дозвіл СТ «Яготинське районе споживче товариство» на розміщення малої архітектурної форми (торгівельного павільйону) розміром 4Х7,5 за адресою АДРЕСА_2 для провадження підприємницької діяльності.

01.08.2011 р. між СТ «Яготинське районе споживче товариство» та ФОП ОСОБА_1 був укладений договір про надання території під розміщення магазину за яким останній надано частину облаштованої території для розміщення малої архітектурної форми (контейнеру, кіоску, павільйону). При цьому, на передачу підпорядкованої території за адресою АДРЕСА_2 , але споживче товариство не мало жодного документу, який би посвідчував право власності (користування, оренди) на вказану земельну ділянку.

ОСОБА_1 з заявою до Яготинської міської ради про встановлення тимчасової споруди за адресою: АДРЕСА_2 не зверталася і жодного дозволу на це не отримувала. Тимчасова споруда не може бути віднесена до нерухомості. Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно на спірній земельній ділянці нерухомі об`єкти не зареєстровані. Твердження позивача про те, що на спірній земельній ділянці розміщена належна позивачу нерухомість, земельна ділянка перебувала в оренді у неї не відповідає дійсності, є безпідставними та необгрунтованими, оскільки рада не передавала земельну ділянку їй в оренду.

Рішеннями Яготинської міської ради було замовлено розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для продажу права оренди, затверджено розроблений проект та затверджено умови проведення земельних торгів у формі електронного аукціону в режимі реального часу. 18.04.2022 року відбулися земельні торги з продажу права оренди земельної ділянки та переможцем торгів визнана ОСОБА_3 .

На підставі результатів аукціону було укладено 27.04.2022 року договір оренди земельної ділянки. Право оренди за договором було зареєстроване 07.07.2022 р. за номером запису 47302168 відповідно до вимог ст. 4 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень». Договір оренди укладений відповідно до законодавства України та відповідає йому. Жодних належних доказів порушень щодо його укладення позивачем не надано.

За поданим представником ОСОБА_3 до суду відзивом він просить відмовити в задоволенні позовних вимог. Яготинською міською радою 20.01.2022 року прийнято рішення № 3335-24-VІІІ «Про затвердження умов проведення земельних торгів у формі електронного аукціону з продажу права оренди земельних ділянок несільськогосподарського призначення» щодо проведення земельних торгів з продажу права оренди земельної ділянки (кадастровий номер 3225510100:08:044:0044) площею 0,0350 га, цільове призначення якої для будівництва та обслуговування будівель торгівлі по АДРЕСА_1 . Земельні торги проводилися через електронний майданчик ТОВ «Е-Тендер». Усі оголошення про продаж майна, які розміщуються на майданчику доступні для перегляду в онлайн режимі. Майданчик діє за принципом відкритості та конкурентності, є авторизованим та офіційно підключеним до системи Прозоро.Продажі. ОСОБА_3 подала документи для участі в електронних торгах з продажу права оренди земельної ділянки та в подальшому була визначена переможцем даних торгів. Внаслідок зазначеного 27.04.2022 року було укладено договір оренди землі між міською радою та ОСОБА_3 .

Жодних порушень як при підготовці, так і при укладенні і реєстрації спірного договору не було допущено. Тверження позивача про те, що організатором земельних торгів та виконавцем торгів порушено норми законодавства є необгрунтованими, оскільки не наведено жодних конкретних порушень норм законодавства чи то організаторами земельних торгів, чи то виконавцем. Договір оренди між позивачем та Яготинським споживчим товариством був розірваний з 01.03.2018 року через зменшення площі земельної ділянки відповідно до листа № 38 від 13.02.2018 року. Позивачем не доведено належність йому прав на земельну ділянку, оскільки первинна реєстрація права власності була здійснена за Яготинською міською радою. Крім того, на земельній ділянці не зареєстровано жодного нерухомого об`єкта. Маф (мала архітектурна форма) є тимчасовою спорудою, тобто рухомою річчю, оскільки виготовляється з полегшених конструкцій і встановлюється тимчасово без закладення фундаменту, а тому вільне переміщення тимчасових споруд у просторі можливе без зміни їх призначення. За витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно на земельній ділянці не зареєстровано жодного нерухомого об`єкту. Проведенням земельних торгів не було порушено право позивача, оскільки дана земельна ділянка не перебувала у його користуванні та на ній відсутнє зареєстроване нерухоме майно в розумінні ст. 181, 331 ЦК України.

За поданим ТОВ «Е-Тендер» до суду відзивом товариство просить відмовити в задоволенні позовних вимог. Ст. 134 ЗК України встановлено обов`язковість продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або передачу їх у користування на конкурентних засадах (на земельних торгах). Відповідно до ч. 2 ст. 135 ЗК України земельні торги проводяться у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет. Порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи затверджує Кабінет Міністрів України. Відповідно до вимог щодо підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 року № 1013 адміністратором електронної торгової системи визначено ДП «Прозоро.Продажі», що належить до сфери управління Міністерства економіки. Вся інформація про вищевказані земельні торги міститься на веб-порталі електронної торгової системи PROZORRO.Продажі. за посиланням https:/prozorro.sale/.

За результатами пошуку в електронній торговій системі є інформація про те, що земельні торги по земельній ділянці кадастровий номер 3225510100:08:044:0044 заплановані на 09.03.2022 року не відбулися у зв`язку з наявністю тільки одного учасника ОСОБА_3 та були призначені повторно земельні торги на 18.04.2022 року відповідно до вимог ч. 15 ст. 137, ч. 5 ст. 138 ЗК України. На повторні торги було подано заяву тільки від ОСОБА_3 , яка вважається такою, яка подала найвищу цінову пропозицію за лот, в день закінчення прийому пропозицій 17.04.2022 року було сформовано протокол про результати торгів, який відповідно до ч. 16 ст. 137, ч. 5 ст. 138 ЗК України є підставою укладення договору оренди землі.

За відповідність документів, відомостей визначених ч. 3 ст. 135, ч. 1 ст. 136 ЗК України та інформації зазначеної в оголошенні відповідають організатори земельних торгів. Відповідно до п. 14 Вимог… оператор електронного майданчика забезпечує його функціонування, цілісність даних, що передаються до електронної торгової системи, коректне та своєчасне відображення в електронній торговій системі даних та можливість вчинення організатором земельних торгів, потенційними покупцями, учасниками дій в електронній торговій системі через сервіси, які надаються оператором електронного майданчика. Перевірка змісту оголошення про земельні торги на відповідність вимогами законодавства оператором електронного майданчика не здійснюється.

До позовної заяви не надано жодного доказу, що позивач мав законні підстави для реалізації свого переважного права для участі в земельних торгах відповідно до п. 57 Вимог… Позивач стверджує, що порушено процедуру торгів і його не допущено до торгів, але не надано жодного доказу того, що позивач реєструвався на електронному майданчику, реєстрував заяву про участь в земельних торгах та сплачував реєстраційний та гарантійні внески для набуття статусу учасника відповідно до ч. 7 ст. 137 ЗК України.

За поданим від СТ «Яготинське районне споживче товариство» до суду відзивом між товариством та ФОП ОСОБА_1 на підставі рішення Яготинської міської ради від 03.06.2011 р. було укладено 01.08.2011 року договір про надання території під розміщення магазину ОСОБА_5 , який по факту до цього часу не розірваний. Товариство попереджувало ОСОБА_1 про розірвання договору оренди, але по факту так його і не розірвали. Будівництво магазину відбулося з дозволу Яготинської міської ради на наданій товариством території на якій з 2011 р. проводилася і проводиться підприємницька діяльність. Враховуючи роки проведення підприємницької діяльності, витрати понесенні підприємцем, сплату податків та надання робочих місць товариство не заперечує проти позову та вважає, що позовні вимоги мають бути задоволені.

За відповідю на відзив ОСОБА_1 вважає, що Яготинською міською радою були порушені її права, так як саме позивач булла ініціатором щодо прийняття міською радою відповідного рішення щодо передачі в оренду спірної земельної ділянки шляхом проведення торгів саме тому, що там знаходиться магазин позивача для проведення підприємницької діяльності. Посадові особи ради мали повідомити її про стан розгляду її заяви та по закінченню виконання земельної документації письмово повідомити її як заявника і претендента на участь в аукціоні про умови і час проведення тогів. Рада не повідомила її про присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці та проведення торгів 08.03.2022 року та 18.04.2022 року. ОСОБА_6 , який вказав їй написати заяву на аукціон, як єдиний спосіб одержати земельну ділянку в оренду запевняв її що повідомить про час і місце проведення аукціону. Пізніше він визнав свою провину. 30.03.2021 року сесією ради було затверджено документацію з присвоєння кадастрового номеру, а торги були проведені лише через рік і ніщо не заважало міській раді відповісти письмово на її заяву щодо проведення аукціону, попередити про прийняте рішення в березні 2021 року, в тому числі і щодо проведення аукціону. В лютому місяці 2022 року начальник відділу з земельних питань повідомила її, що під час воєнного стану земельні питання взагалі не розглядаються, але питання вирішили під час військового стану та без її участі в тендері, що є зловживанням посадовими особами ради. Відповідно до ч. 4 ст. 137 ЗК України, п. 21 Постанови КМ України від 22.09.2021 року № 1013 до кожного лоту зазначаються фотографічні зображення земельної ділянки. За бажанням організатора земельних торгів оголошення про проведення торгів оприлюднюється в електронних та друкованих засобах масової інформації. Організатори при переліку всіх необхідних документів не згадали, що є особа яка має переважне право на купівлю земельної ділянки, оскільки там стоїть її заклад підприємництва (п. 15 переліку…). Недопущення позивача до участі в торгах могло вплинути на формування ціни оспорюваного договору, яка є явно заниженою. В дійсності між позивачем та третьою особою на підставі рішення ради від 03.06.2011 року укладено 01.08.2011 року договір про надання території під розміщення магазину, який до цього часу не розірвано та будівництво магазину відбулося з дозволу ради.

Ухвалою судді від 24.01.2023 року відкрито загальне позовне провадження, призначено у справі підготовче судове засідання, запропоновано відповідачам подати відзив на позовну заяву протягом 15-ти днів з дня отримання ухвали.

Ухвалою суду від 30.03.2023 року відкладено підготовчезасідання усправі. Зобов`язано Яготинськуміську радуу строкдо 10.04.2023року податидо Яготинськогорайонного судуКиївської областівідзив напозовну заяву ОСОБА_1 здоказами йогонадіслання іншимучасникам. За частково задоволеним клопотанням позивача витребувано у Яготинської міської ради фотографічне зображення земельної ділянки, яке входило до оголошення щодо лоту на земельних торгах та зобов`язано посадових/службових осіб Яготинської міської ради надати їх суду протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання копії цієї ухвали. Зобов`язано Яготинську міську раду у строк до 10.04.2023 року подати до Яготинського районного суду Київської області докази: - реєстрації речового права на земельну ділянку за Яготинською міською радою; - повідомлення у встановленому законодавством порядку ОСОБА_1 про проведення оскаржуваних торгів/допуск її до них; - додавання до пакету документів на лот щодо земельної ділянки її фотографічного зображення. Відмовлено в задоволенні клопотання відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Е-Тендер» про його заміну як відповідача на належного відповідача. Ухвалою від 20.04.2023 року прийнято до розгляду заяву позивача про зміну предмету позову та відкладено підготовче судове засідання. Ухвалою суду від 16.05.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду, задоволено клопотання позивача про виклик для допиту свідків.

Позивач та її представник в судовому засіданні позовні вимоги підримали з підстав зазначених в позові, заяві про зміну предмету позову та у відзиві. Представника відповідача Яготинської міської ради в судовому засіданні позов не визнала з підстав зазначених у відзиві та додатково пояснила, що право власності на земельну ділянку було зареєстровано за радою після проведення торгів. Крім того, вона зазначила, що законодавство не передбачає раду повідомляти всіх заінтересованих осіб про дату проведення торгів та радою не приймалося певного рішення про здійснення такого повідомлення. Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні позов не визнав з підстав зазначених у відзиві. Представник відповідача ТОВ «Е-Тендер» в судовому засіданні позов не визнав з підстав зазначених у відзиві.

Заслухавши пояснення сторін, допитавши свідків та дослідивши письмові докази у справі суд встановив.

За показаннями допитаного в судовому засідання свідка ОСОБА_7 ним в 2020 році було розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду, яка знаходилася в м. Яготин перехрестя вул. Вокзальна та Шевченко, в 2021 році було присвоєно земельній ділянці кадастровий номер та передано проект на затвердження Яготинській міській раді. Власником земельної ділянки є і була Яготинська міська рада. Документів щодо нерухомого майна на магазин він не бачив. На земельній ділянці була розташована тимчасова споруда з полегшених матеріалів. Зі слів ОСОБА_1 ця споруда належала їй. На кадастровому плані земельної ділянки він зазначив цю тимчасову споруду. На момент розроблення проекту землеустрою були відсутні права суборенди та інші права на неї. Наявність в документації фото земельної ділянки не передбачено.

За показаннями допитаного в судовому засідання свідка ОСОБА_8 коли він був депутатом міської ради, то ОСОБА_1 виступала на сесії ради звертаючись до депутатів про виділення їй земельної ділянки на розі вул. Шевченка та Вокзальна. На цій земельній ділянці у неї знаходився вагончик. Від депутатів не було заперечень та після цього пройшло голосування, але яке точно було прийняте рішення не пам`ятає.

За показаннями допитаного в судовому засіданні свідка свідка ОСОБА_9 , коли він був депутатом міської ради в 2019 році ОСОБА_1 подала на розгляд сесії ради заяву про виділення їй землі в оренду, про виготовлення проектно-кошторисної документації та виставлення її на торги. Депутатами було підтримано це рішення. ОСОБА_1 зверталася через те, що на земельній ділянці знаходився її магазин. Магазин будувався приблизно в 2005 році, спочатку заливався фундамент, потім поставився металевий паркан, а потім споруду обшили металлом. В 2021 році він з ОСОБА_1 зайшли до ОСОБА_10 та той повідомив, що змінилися правила щодо тендеру на земельну ділянку, запропонував зечекати. Другий раз ОСОБА_10 повідомив, що з початку року почнуть займатися цим питанням. Після початку війни вони пішли до начальника відділу земельних ресурсів ради і вона повідомила, що під час воєнного стану питання щодо землі не розглядаються, оскільки це не на часі. Через деякий час ОСОБА_1 йому повідомила, що тендер по земельній ділянці відбувся, але їй про це не повідомили.

За показаннями допитаного в судовому засідання свідка ОСОБА_11 його дружина ОСОБА_1 уклала років двадцять тому, договір з райспоживспілкою про виділення земельної ділянки під павільйон для торгівлі. Після цього ними за власний кошт було зроблено фундамент, придбано матеріали для павільйону, його було зроблено та встановлено. В подальшому райспоживспілка відмовилася від земельної ділянки і ОСОБА_1 звернулася до міської ради для оформлення земельної ділянки. ОСОБА_1 повідомили, що договір оформлюється через аукціон та для цього треба розробити документацію на неї. Оформленням докментації займався ОСОБА_12 . Вони відвідували декілька разів ОСОБА_10 , який зазначав про зміну законодавства та правил проведення торгів, що треба зачекати. Крім того, начальник земельного відділу ради повідомила, що питання по землі будуть розглядатися після війни. Після проведення аукціону вони довідалися про те, що земельна ділянка передана в оренду іншій особі. З ОСОБА_13 вони зустрілися і та повідомила, що не знала про її павільйон на земельній ділянці. Вони намагалися з нею домовитися, пропонували сплатити кошти за те, що вона продасть або передасть їм землю, але згоди досягнено не було.

За показаннями допитаного в судовому засідання свідка ОСОБА_14 в 2010 році по вулиці Шевченка, поруч з райспоживспілкою, почалося будівництво магазину ОСОБА_1 . Спочатку був залитий фундамент, стіни будували з профнастилу, був металевий каркас. Було укладено договір з райспоживспілкою, а потім зі слів ОСОБА_1 вона довідалася, що райспоживспілка відмовилася від земельної ділянки. ОСОБА_1 зверталася до депутатів ради про надання дозволу для оформлення земельної ділянки та з депутатів нехто не заперечував протии цього. Кудревський казав, що земельна ділянка буде виставлена на аукціон після розробки документації та про це повідомлять ОСОБА_1 . В 2021 році ОСОБА_10 повідомив, що вони ще не знають за якою схемою будуть проводити цю земельну ділянку, але запевнив, що або він або хтось інший повідомлять ОСОБА_1 про аукціон. Після цього начальник відділу землеустрою ради сказала ОСОБА_1 , що під час воєнного стану земельні питання не розглядаються.

Рішенням Яготинської міської ради № 89 від 22.03.2011 року надано СТ «Яготинське районне споживче товариство» дозвіл на попереднє погодження місця розташування малої архітектурної форми (торгівельного павільйону) розміром 3Х10 м. в АДРЕСА_2 для провадження підпиємницької діяльності.

За дозволом на попереднє погодження місця розшатування малої архітектурної форми його видано 22.03.2011 року на підставі рішення № 89 суб`єкту господарювання СТ «Яготинське районне споживче товариство» (оренда СПД ОСОБА_1 ), адреса місця розташування МАФ СПД ОСОБА_1 АДРЕСА_2 . Характеристика МАФ: магазин-павільйон розміром 3Х10 м., який складається з двох приміщень розміром 3Х2 та 3Х8 м. Стіни змонтовані на плиті основи, виконані у вигляді стальної рами, основа покрита доскою шалівкою, зверху ДСП і лінолеум на теплій основі. Заповнення стін комбіноване утеплене мін вата. Зовнішнє облицювання профнастил, внутрішнє пластикова вагонка. На фото виконано фундамент. На фото ескіз з конструктивним рішенням МАФ (по суті вагончик).

Рішенням Яготинської міської ради № 224 від 03.06.2011 року надано СТ «Яготинське районне споживче товариство» дозвіл на розміщення малої архітектурної форми (торгівельного павільйону) розміром 4Х7,5 м., площею забудови 30,0 кв.м. в АДРЕСА_2 для провадження підпиємницької діяльності.

01.08.2011 року між СТ «Яготинське споживче товариство» та ОСОБА_1 ФОП було укладено Договір про надання території під розміщення магазину. За п. 1 Договору… ОСОБА_1 приймає в строкове користування частину облаштованої території розміром 32 кв.м. по АДРЕСА_2 , для розміщення малої архітектурної форми (кіоску, контейнеру, павільйону) у відповідності до норм протипожежної безпеки та правил встановлення малих архітектурних форм. За п. 12 Договору…його укладено терміном на 36 місяців з 01.08.2011 по 31.07.2014 року. Договір пролонгується на той самий період і на тих самих умовах, якщо протягом місяця після закінчення дії договору не виявила бажання на його припинення. За п. 15 Договору…його дія припиняється внаслідок: - закінчення терміну його дії; - достроково за згодою сторін або рішенням Яготинського РайСТ.

01.01.2017року міжПСК «Яготинськеспоживче товариство»та ОСОБА_1 ФОП булоукладено Договірпро наданнятериторії підрозміщення магазину«МАФ».За п.1Договору… ОСОБА_1 приймає встрокове користуваннячастину облаштованоїтериторії розміром32кв.м.по АДРЕСА_2 ,для розміщеннямалої архітектурноїформи (кіоску,контейнеру,павільйону)у відповідностідо нормпротипожежної безпекита правилвстановлення малихархітектурних форм.За п.7Договору… вразі виробничоїнеобхідності ПСК«Яготинське споживчетовариство» можерозірвати Договірраніше встановленоготерміну,попередивши проце замісяць. За п. 12 Договору…його укладено терміном на 36 місяців з 01.08.2011 по 31.07.2014 року. Договір пролонгується на той самий період і на тих самих умовах, якщо протягом місяця після закінчення дії договору не виявила бажання на його припинення. За п. 15 Договору…його дія припиняється внаслідок: - закінчення терміну його дії; - достроково за згодою сторін або рішенням дирекції ПСК «Яготинське споживче товариство».

Відповідно до листа № 38 від 13.02.18 підприємство споживчої кооперації «Яготинське споживче товариство» повідомило ОСОБА_1 , що з 08.02.2018 року між Яготинською міською радою та Яготинським Рай СТ укладено договір оренди землі (кадастровий номер 3225510100:008:044:0038) загальною площею 0,0584 га, що розташована по АДРЕСА_3 . Подальше виконання договору оренди від 01.01.2018 року буде неможливим, так як зменшилась площа і межі земельної ділянки на даний час. За таких обставин, вважають за необхідне повідомити ОСОБА_1 про припинення дії Договору оренди від 01.01.2018 року відповідно до п.7 з 01.03.2018 року.

Відповідно доч.1ст.626ЦК Українидоговором єдомовленість двохабо більшесторін,спрямована навстановлення,зміну абоприпинення цивільнихправ таобов`язків.Відповідно доч.1ст.629ЦК Українидоговір єобов`язковимдля виконаннясторонами. Відповідно доч.1ст.631ЦК України строком договорує час,протягом якогосторони можутьздійснити своїправа івиконати своїобов`язкивідповідно додоговору.Відповідно доч.1,3ст.651ЦК Українизміна аборозірвання договорудопускається лишеза згодоюсторін,якщо іншене встановленодоговором абозаконом. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Враховуючи, що за укладеним Договором…між ОСОБА_1 та СТ «Яготинське районне споживче товариство» було передбачено його розірвання (припинення за ним цивільних відносин) за волею останнього, а тому вказаний договір є розірваним та ОСОБА_1 є такою, яка не має прав на користування частиною облаштованої території.

Відповідно доч.1ст.759ЦК України задоговором найму(оренди)наймодавець передаєабо зобов`язуєтьсяпередати наймачевімайно уволодіння такористування заплату напевний строк.Відповідно дост.761ЦК України право переданнямайна унайм маєвласник речіабо особа,якій належатьмайнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму.

Відповідно доч.1,8ст.93ЗК Україниправо орендиземельної ділянки-це заснованена договорістрокове платневолодіння ікористування земельноюділянкою,необхідною орендаревідля провадженняпідприємницької таіншої діяльності. Орендодавцями земельнихділянок єїх власникиабо уповноваженіними особиабо особи,які використовуютьземельні ділянкина правіемфітевзису.Відповідно дост.1,4ЗУ «Прооренду землі»оренда землі-це заснованена договорістрокове платневолодіння ікористування земельноюділянкою,необхідною орендаревідля проведенняпідприємницької таінших видівдіяльності. Орендодавцями земельнихділянок єгромадяни таюридичні особи,у власностіяких перебуваютьземельні ділянки,або уповноваженіними особи. Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.

Враховуючи, що між ОСОБА_1 та Яготинською міською радою не укладалося договору оренди земельних ділянок на яких розташовано її магазин, а тому ОСОБА_1 не була орендарем спірної земельної ділянки. Доказів того, що власником земельної ділянки було СТ «Яготинське районне споживче товариство» позивачем не надано. Крім того, позивачем не надано і доказів правових підстав користування СТ «Яготинське районне споживче товариство» спірною земельною ділянкою. Також, позивачем не надано доказів того, що СТ «Яготинське районне споживче товариство» мало повноваження від Яготинської міської ради на укладення з нею договорів щодо оренди/суборенди спірної земельної ділянки.

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 21.11.2022 року № НВ-0001315972022 земельна ділянка площею 0, 0350 га з кадастровим номером 3225510100:08:044:0044 розташована в АДРЕСА_2 (перехрестя АДРЕСА_1 перебуває в комунальній власності, датою державної реєстрації земельної ділянки є 04.01.2021.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 13.03.2023 року № 325514073 власником земельної ділянки є Яготинська міська рада з датою реєстрації 07.07.2022 року. Крім того, орендарем земельної ділянки є ОСОБА_3 на підставі договору оренди землі від 27.04.2022 р.

27 квітня 2022 року між Яготинською міською радою та ОСОБА_3 укладено договір оренди земельної ділянки (кадастровий номер: 3225510100:08:044:0044) за яким Яготинська міська рада надає, а ОСОБА_3 приймає у строкове платне користування земельну ділянку площею 0,0350 га., для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (кадастровий номер: 3225510100:08:044:0044), яка розташована по АДРЕСА_1 , в адміністративних межах Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області. В оренду передається земельна ділянка на підставі Протоколу про результати земельних торгів від 17.04.2022 р. (п. 1.1., 2.2., 2.3.).

Відповідно доч.1,2ст.331ЦК Україниправо власностіна новуріч,яка виготовлена(створена)особою,набувається нею,якщо іншене встановленодоговором абозаконом. Особа,яка виготовила(створила)річ зісвоїх матеріалівна підставідоговору,є власникомцієї речі. Право власностіна новостворененерухоме майно(житловібудинки,будівлі,споруди тощо)виникає змоменту завершеннябудівництва (створеннямайна). Якщо договоромабо закономпередбачено прийняттянерухомого майнадо експлуатації,право власностівиникає змоменту йогоприйняття доексплуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно дост.181ЦК Українидо нерухомихречей (нерухомемайно,нерухомість)належать земельніділянки,а такожоб`єкти,розташовані наземельній ділянці,переміщення якихє неможливимбез їхзнецінення тазміни їхпризначення. Режим нерухомоїречі можебути поширенийзаконом наповітряні таморські судна,судна внутрішньогоплавання,космічні об`єкти,а такожінші речі,права наякі підлягаютьдержавній реєстрації. Рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі.

Відповідно дост.182ЦК Україниправо власностіта іншіречові правана нерухоміречі,обтяження цихправ,їх виникнення,перехід іприпинення підлягаютьдержавній реєстрації. Державна реєстраціяправ нанерухомість єпублічною,здійснюється відповідниморганом,який зобов`язанийнадавати інформаціюпро реєстраціюта зареєстрованіправа впорядку,встановленому законом. Відмова удержавній реєстраціїправа нанерухомість,ухилення відреєстрації,відмова віднадання інформаціїпро реєстраціюможуть бутиоскаржені досуду. Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Відповідно доч.2ст.28ЗУ «Прорегулювання містобудівноїдіяльності» тимчасова спорудаторговельного,побутового,соціально-культурногочи іншогопризначення дляздійснення підприємницькоїдіяльності -одноповерхова споруда,що виготовляєтьсяз полегшенихконструкцій зурахуванням основнихвимог доспоруд,визначених технічнимрегламентом будівельнихвиробів,будівель іспоруд,і встановлюєтьсятимчасово,без улаштуванняфундаменту. Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

Позивачем не надано доказів того, що належний їй магазин у виді павільйону, який розміщений на спірній земельній ділянці не можливо перемістити без його знецінення та зміни його призначення. Крім того, позивачем не доведено того, що вказаний магазин у виді павільйону, який розміщений на спірній земельній ділянці був зареєстрований, як об`єкт нерухомого майна та збудований на земельній ділянці що була відведена для цієї мети на підставі відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту. Отже, ОСОБА_1 не була власником нерухомого майна магазину, який розміщений на спірній земельній ділянці на час проведення земельних торгів щодо продажу права оренди на неї.

10.10.2019 року Яготинською міською радою було прийнято рішення № 2263-55-VІІ «Про розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для продажу права оренди на земельних торгах (аукціонах) для будівництва та обслуговування будівель торгівлі по АДРЕСА_2 , в межах населеного пункту в адміністративних межах Яготинської міської ради». Зазначеним рішенням Яготинська міська рада вирішила замовити розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,035 га для продажу права оренди на земельних торгах (аукціонах) для будівництва та обслуговування будівель торгівлі по АДРЕСА_1 в межах населеного пункту в адміністративних межах Яготинської міської ради.

За проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки для продажу права оренди на земельних торгах (аукціонах) Яготинській міській раді для будівництва та обслуговування будівель торгівлі по АДРЕСА_1 в межах населеного пункту в адміністративних межах Яготинської міської ради Борипільського району Київської області земельна ділянка отримала кадастровий номер 3225510100:08:044:0044 та на земельній ділянці розміщена тимчасова споруда під літерами МН. Вказаний проектземлеустрою немістив фотозображеньземельної ділянки.

Рішенням Яготинської міської ради від 30.03.2021 року за № 404-07-VIII затверджений розроблений ФОП ОСОБА_7 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (кадастровий номер: 3225510100:08:044:0044) площею 0,0350 га, в АДРЕСА_2 (перехрестя АДРЕСА_1 , цільове призначення якої для будівництва та обслуговування будівель торгівлі з метою подальшого продажу права оренди на земельних торгах (аукціоні). Включено земельну ділянку до переліку до переліку земельних ділянок комунальної власності. Вирішено провести торги з продажу права оренди земельної ділянки, затверджено стартову річну орендну плату, строк оренди, крок торгів тощо.

Яготинською міською радою 20 січня 2022 року прийнято рішення № 3335-24-VIII «Про затвердження умов проведення земельних торгів у формі електронного аукціону з продажу права оренди земельних ділянок несільськогосподарського призначення» провести земельні торги з продажу права оренди земельної ділянки, кадастровий номер: 3225510100:08:044:0044, площею 0,0350 га, цільове призначення якої - для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, АДРЕСА_1 .

За протоколом про результати земельних торгів № LRE001-UA-20220203-77934 земельні торги з продажу права оренди земельної ділянки кадастровий номер: 3225510100:08:044:0044, площею 0,0350 га, комунальної форми власності, землі громадської забудови, для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, АДРЕСА_1 не відбулися 08.03.2022 року через відсутність учасників/подано заяву від одного учасника ОСОБА_3 .

За протоколом про результати земельних торгів № LRE001-UA-20220314-63474 земельні торги з продажу права оренди земельної ділянки кадастровий номер: 3225510100:08:044:0044 площею 0,0350 га, комунальної форми власності, землі громадської забудови, для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, АДРЕСА_1 , в адміністративних межах Яготинської міської ради, Бориспільського району, Київської області проводились через електронний майданчик ТОВ «Е-Тендер» з одним учасником ОСОБА_3 , яка і стала переможцем земельних торгів.

Відповідно до ч. 1 ст.122ЗК України сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до ч. 1 ст.123ЗК України наданняземельних ділянокдержавної абокомунальної власностіу користуванняздійснюється ВерховноюРадою АвтономноїРеспубліки Крим,Радою міністрівАвтономної РеспублікиКрим,органами виконавчоївлади абоорганами місцевогосамоврядування.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 124 ЗК Українипередача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 127ЗК України продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису), а також передача акціонерним товариством, товариством з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі якого належать державі, яке утворилося шляхом перетворення державного підприємства, в суборенду земельних ділянок державної власності, що були передані зазначеним господарським товариствам в оренду відповідно достатті 120-1цього Кодексу, здійснюються на конкурентних засадах (на земельних торгах у формі електронного аукціону) у випадках та порядку, встановленихглавою 21цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 134 ЗК України земельні ділянки державної чи комунальної власності продаються або передаються в користування (оренду, суперфіцій, емфітевзис) окремими лотами на конкурентних засадах (на земельних торгах), крім випадків, встановленихчастиною другоюцієї статті. Не підлягають продажу, передачі в користування на конкурентних засадах (на земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності у разі розташування на земельних ділянках об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб та поновлення договорів оренди землі, укладення договорів оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 ЗК України порядок проведення земельних торгів, визначений цим Кодексом, є обов`язковим у разі, якщо на земельних торгах здійснюються: продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, передача їх у користування за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Відповідно доч.2ст.135ЗК України земельні торгипроводяться уформі електронногоаукціону врежимі реальногочасу вмережі Інтернет,за результатамипроведення якогоукладається договіркупівлі-продажу,оренди,суборенди,суперфіцію,емфітевзису земельноїділянки зпереможцем земельнихторгів,який запропонувавнайвищу цінуза земельнуділянку,що продається,або найвищуціну запридбання правемфітевзису,суперфіцію,або найвищийрозмір орендної(суборендної)плати,зафіксовані підчас проведенняземельних торгів(далі-цінова пропозиція).

Земельні торгипроводяться велектронній торговійсистемі,адміністратором якоїє визначенийКабінетом МіністрівУкраїни суб`єктгосподарювання державногосектору економіки. Порядок функціонуваннята адмініструванняелектронної торговоїсистеми затверджуєКабінет МіністрівУкраїни. Учасник земельних торгів - це фізична або юридична особа, яка розмістила в електронній торговій системі документи, зазначені вчастині сьомійстатті 137 цього Кодексу, сплатила реєстраційний та гарантійний внески, зробила закриту цінову пропозицію і відповідно до закону може набувати право власності чи користування земельною ділянкою, виставленою на земельних торгах.

Переможець земельних торгів - це учасник, який подав найвищу цінову пропозицію за лот, у разі якщо ним зроблено щонайменше один крок торгів (крім випадку, встановленогоабзацом третімчастини п`ятої статті 138 цього Кодексу), у випадках, встановленихчастиною сімнадцятоюстатті 137 цього Кодексу, - учасник з наступною за величиною ціновою пропозицією за умови, що ним зроблено щонайменше один крок торгів, а в разі однакових цінових пропозицій - учасник, який подав раніше цінову пропозицію, за умови відсутності його відмови від очікування.

Організатором земельних торгів є у разі укладення договору оренди земельної ділянки - особа, яка відповідно до закону може виступати орендодавцем такої земельної ділянки.

Для проведення земельних торгів організатор земельних торгів укладає з оператором електронного майданчика, підключеного до електронної торгової системи, договір про організацію та проведення земельних торгів.

Відповідно доч.3,8ст.135ЗК України організатор земельнихторгів зпродажу земельноїділянки зобов`язанийписьмово повідомитипро проведеннятаких торгівсуб`єкта переважногоправа наїї купівлюне пізнішеніж за30календарних днівдо дняпроведення земельнихторгів.Справжність підписуна повідомленнізасвідчується нотаріально.Суб`єкт переважногоправа маєпереважне правона придбанняземельної ділянкиу власністьу разіїї продажу,за умови,що вінсплачує ціну,за якоюпродається таказемельна ділянка,а вразі продажучерез електроннийаукціон -за умови,що вінвиконав вимогидо учасниказемельних торгівта погоджуєтьсяна сплатурівної ціновоїпропозиції,що єнайбільшою іззапропонованих учасникамиаукціону. Реєстраційний та гарантійний внески сплачуються особою, яка бажає взяти участь у земельних торгах, на відкриті у банку окремі рахунки оператора електронного майданчика, з якого така особа бажає взяти участь в земельних торгах.

Відповідно доч.1,3ст.137ЗК Українитехнічні вимогидо підготовкидо проведеннята проведенняземельних торгів,встановлення таоприлюднення їхрезультатів,визначення розміру,порядку сплати,повернення реєстраційних,гарантійних внесківучасників тавинагороди,що сплачуєтьсяпереможцем аукціонуоператору електронногомайданчика,встановлюються КабінетомМіністрів України. Організатор земельних торгів через особистий кабінет публікує в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів, до якого додаються документи та матеріали на лот (документація), що підтверджують виконання вимог, визначенихчастиною третьоюстатті 135 ічастиною першоюстатті 136цього Кодексу.

За бажанням організатора земельних торгів оголошення про проведення земельних торгів з документами та матеріалами на лот оприлюднюється в електронних та друкованих медіа.

Відповідно доч.7,13ст.137ЗК України особа,яка бажаєвзяти участьу земельнихторгах,подає черезособистий кабінетв електроннійторговій системі:-заяву проучасть уземельних торгах,підписану кваліфікованимелектронним підписом;-для громадянинаУкраїни,фізичної особи-підприємця -копію довідкипро присвоєнняреєстраційного номераоблікової карткиплатника податківабо копіюпаспорта (дляфізичних осіб,які черезсвої релігійніпереконання відмовилисявід прийняттяреєстраційного номераоблікової карткиплатника податківта повідомилипро цевідповідний контролюючийорган імають відміткув паспорті);-документи,що підтверджуютьсплату реєстраційногота гарантійноговнесків (копіїрозрахункових документів,виписки зрахунків).

Земельні торги проводяться за наявності не менше двох зареєстрованих учасників, крім випадків, встановлених абзацом третім частини п`ятої статті 138 цього Кодексу.

Відповідно доч.4,5ст.138ЗК Україниземельні торгивизнаються такими,що невідбулися,у разівідсутності учасниківабо наявностітільки одногоучасника (крімвипадку,встановленого абзацомтретім частинип`ятої цієїстатті,за умови,що такийучасник увстановлений строкпідписав протоколпро проведенняземельних торгів,договір зарезультатами проведенняземельних торгів,сплатив належнусуму запридбаний лотта сумувитрат напідготовку лотадо продажу). Якщо торги визнано такими, що не відбулися, з підстави наявності лише одного учасника, а також якщо для участі у повторних торгах щодо цього самого лота подав заяву лише цей учасник, він має право придбати земельну ділянку або набути право користування (оренди, суборенди, суперфіцію, емфітевзису) нею за запропонованою ним ціною, але не менше стартової ціни, визначеної відповідно дочастини першоїстатті 136цього Кодексу.

У разі якщо земельні торги скасовані організатором земельних торгів або їх результати визнані судом недійсними, проводяться нові земельні торги.

Відповідно до п. 20, 21 Вимог щодо підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису) затверджених Постановою КМ України від 22 вересня 2021 р. № 1013 організатор після укладення з оператором електронного майданчика договору про організацію та проведення земельних торгів через особистий кабінет оприлюднює в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів не пізніше ніж через 90 календарних днів після прийняття ним рішення, передбаченогочастиною четвертоюстатті 136 Кодексу. У такому рішенні зазначається перелік земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них, виставлених на земельні торги, для забезпечення дотримання вимогчастини п`ятоїстатті 136Кодексу. До оголошення про проведення земельних торгів додаються документація щодо кожного лота, що розміщується у вигляді окремого електронного документа, за формою, встановленоюдодатком 1, а також документи та матеріали на лот (документація), що підтверджують виконання вимог, визначенихчастиною третьоюстатті 135 ічастиною першоюстатті 136 Кодексу.

В оголошенні про проведення земельних торгів щодо кожного лота зазначаються: - фотографічні зображення земельної ділянки; - особа, яка має переважне право на купівлю земельної ділянки (у разі проведення аукціону з продажу такої земельної ділянки).

Відповідно доч.1 ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Відповідно до ст.203ЦК України змістправочину неможе суперечитицьому кодексу,іншим актамцивільного законодавства,а такожінтересам державиі суспільства,його моральнимзасадам. Особа,яка вчиняєправочин,повинна матинеобхідний обсягцивільної дієздатності. Волевиявлення учасникаправочину маєбути вільнимі відповідатийого внутрішнійволі. Правочин маєвчинятися уформі,встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним. Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановленічастинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті203 цьогоКодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Тлумачення статей 215 ЦК України свідчить, що для визнання судом оспорюваного правочину недійсним необхідним є: - пред`явлення позову однією із сторін правочину або іншою заінтересованою особою; - наявність підстав для оспорювання правочину; - встановлення, чи порушується (не визнається або оспорюється) суб`єктивне цивільне право або інтерес особи, яка звернулася до суду.

Як наявність підстав для визнання оспорюваного правочину недійсним, так і порушення суб`єктивного цивільного права або інтересу особи, яка звернулася до суду, має встановлюватися саме на момент вчинення оспорюваного правочину.

Виходячи із презумпції правомірності правочину (стаття 204 ЦК України, частина третястатті 215 ЦК України) обов`язок доказування недійсності правочину покладається на сторону, яка його оспорює.

Про захистсвоїх порушенихправ можедо судузвернутися самеособа,права якоїпорушені,і можеце зробитине вбудь-якийспосіб,а втой,що передбаченийзаконом,а такожза відповіднихумов звимогами,задоволення якихвиходячи зобставин справиможе забезпечитиефективний захистправа (інтересу).Пред`явившипозов назахист свогопорушеного правачи законногоінтересу особаповинна належнимчином навестипідстави такогопозову,сформулювати відповіднуїм вимогу,довести наявністьу неївідповідного права(інтересу)та фактїх порушеннявідповідачем уконкретний спосіб.

По-перше, право оренди на спірну земельну ділянку підлягало продажу на конкурентних засадах, оскільки на спірній земельній ділянці не було розташовано об`єктів нерухомого майна належного ОСОБА_1 та вона не була орендарем земельної ділянки і питання його поновлення не вирішувалося. По-друге, ОСОБА_1 не мала переважного права на придбання права оренди щодо спірної земельної ділянки. По-третє, Яготинська міська рада не мала законодавчого зобов`язання здійснювати повідомлення ОСОБА_1 про дату, час та порядок проведення земельних торгів (аукціону).

Крім того, позивачем не доведено, яким чином реєстрація права власності на земельну ділянку в реєстрі прав власності за Яготинською міською радою здійсненою після проведення земельних торгів (аукціону) щодо неї порушила її права. В даному випадку відсутність зазначеної реєстрації не змінює власника земельної ділянки, тобто особи яка має право укладати договори земельної ділянки щодо неї.

Також, позивачем не доведено, яким чином відсутність в оголошенні про проведення земельних торгів щодо спірної земельної ділянки її фотографічних зображень порушило її право на отримання в оренду земельної ділянки.

Суд вважає, що не може бути підставою для визнання правочину недійсним лише формальне недотримання певних вимог підзаконних нормативних актів, зазначене недотримання має призводити саме до порушення певних прав особи, тобто відсутність фотозображення має призвести до порушення прав позивача. В даному випадку це могло б бути підставою для визнання правочину недійсним лише, якщо внаслідок відсутності в оголошенні фотозображення земельної ділянки призвело до того, що особа, яка придбала право оренди на земельну ділянку не могла використовувати її відповідно до цільового використання та умов договору. На підставі зазначеного, у задоволенні позову ОСОБА_1 до Яготинської міської ради та ОСОБА_3 слід відмовити.

Крім того, в задоволенні позову до ТОВ «Е-Тендер» слід відмовити, оскільки товариство не є належним відповідачем внаслідок того, що воно не є організатором торгів, стороною укладеного договору оренди, товариство не мало повноважень вживати певні дії по перевірці законності земельних торгів, відповідності поданих документів законодавству, тобто вчиняти дії на підставі яких виникали б права в осіб за спірною земельною ділянкою. В той-же, час ОСОБА_1 не обґрунтувала в чому саме полягає порушення її прав зі сторони зазначеного товариства.

У зв`язку з відмовою в задоволенні позову судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 147,20 грн. відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України покладається на позивача.

Керуючись ст. 1-19, 76-82, 95, 133, 141, 258, 259, 263-265, 273, 351-355 Цивільного процесуального кодексу Українисуд

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Яготинської міської ради, ОСОБА_3 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Е-Тендер» відмовити.

Судові витрати зі сплати судового збору за подання позову у розмірі 2 147,20 грн. покласти на ОСОБА_1 .

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідачі:Яготинська міськарада,місцезнаходження Київськаобласть,Бориспільський район, м.Яготин вул. Незалежності, буд. 67, ЄДРПОУ 05408823;

ОСОБА_3 ,місце проживанняза адресою: АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Товариство з обмеженою відповідальністю " Е-Тендер", місцезнаходження м. Київ, вул. М. Пимоненка, буд. 13, ЄДРПОУ 39484263.

Третя особа: Споживче товариство«Яготинське районнесвоживче товариство»,місцезнаходження Київськаобласть,Бориспільський район, м.Яготин, вул. Шевченка, буд. 7, ЄДРПОУ 30441567.

Повне рішеннясуду складенета підписане24 листопада 2023 року.

Суддя С.П. Савчак

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115153754
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —382/1407/22

Постанова від 12.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мазурик Олена Федорівна

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мазурик Олена Федорівна

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мазурик Олена Федорівна

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мазурик Олена Федорівна

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні