Рішення
від 22.11.2023 по справі 707/1865/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/1865/23

2/707/736/23

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

22 листопада 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Тептюк Є.П.,

за участю секретаря Лисенко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача:

ОСОБА_1 звернулася до Черкаського районного суду Черкаської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі з зобов`язанням повернути земельну ділянку. Позовні вимоги мотивувала тим, що вона є власником земельної ділянки з кадастровим номером 7124989000:03:002:0013, площею 1,0947 га, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області, за межами населеного пункту. Дана земельна ділянка передана в оренду відповідачу за договором оренди землі від 20.10.2020 року № 937, строком на 15 років.

Відповідно до п. 9 договору оренди землі щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконання робіт).

Відповідно до п. 11 Договору, орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року.

Всупереч положенням Договору, орендну плату за 2021 та 2022 роки відповідачем в строки та в порядку, передбаченому умовами Договору, не сплачено.

Відповідно до п. 38 Договору, дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї зі сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Про неналежне виконання умов Договору свідчать відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утримання податків. Вказані відомості не містять інформації про отримання позивачем доходу від відповідача за надання земельної ділянки в оренду у 2021 та у 2022 році.

Зважаючи на порушення відповідачем умов договору через несплату орендної плати за 2021 та 2022 роки, у встановлений договором строк, що свідчить про систематичність неналежного виконання умов договору оренди, позивач просив розірвати договір оренди землі №937 від 20.10.2020 року, який укладено між ОСОБА_1 і товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі», зобовязати товариство з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» повернути земельні ділянку площею 1,0947 га, кадастровий номер 7124989000:03:002:0013, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області, власнику ОСОБА_1 із користування ТОВ «Грін Ленд Індастрі» та стягнути судові витрати.

Сторони в судове засідання не з`явились, про час, дату та місце розгляду повідомлені належним чином та вчасно..

Стислий виклад відзиву:

10.08.2023 року від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому ТОВ «ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ» просить відмовити у задоволенні позовних вимог та визнати причини пропуску строку на подання відзиву на позовну заяву поважними, і поновити строк на відзив. Відповідач підтверджує, що між ОСОБА_1 та ТОВ «ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ» був укладений договір оренди землі. Згідно п. 11 Договору, орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року. Позивач не надав жодних належних та допустимих доказів невиплати з боку відповідача орендної плати, доказів систематичної невиплати орендної плати, доказів існування заборгованості з орендної плати, не зазначив періоди, за які існує заборгованість з орендної плати.

Орендну плату по 2021 рік включно на момент звернення позивача до суду було сплачено в повному обсязі 05.11.2021 року, тобто в строки, передбачені договором оренди. Разом з тим, дійсно орендну плату за 2022 рік було затримано з боку ТОВ «ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ» із незначним затриманням виплати коштів, але в строки, передбачені договором оренди для іншого строку виплати орендної плати річного терміну, що виключає факт істотного порушення своїх договірних зобовязань з боку відповідача.

Це пов`язано виключно з обстановкою, що склалась в країні в 2022 році, зокрема через повномасштабне вторгнення рф на територію України, у зв`язку з чим навесні 2022 року посівні роботи були проведені з запізненням. Окрім того, затримка виплати орендної плати за 2022 рік обумовлена і тим, що восени 2022 року мали місце рясні дощі, і погодні умови не дозволяли вчасно завершити збір урожаю, тому відповідач завершував збір урожаю вже при настанні перших морозів в кінці грудня 2022 року. Через блокування рф зернового коридору, ракетні обстріли портів та зернових терміналів, відсутність ціни на зернові, в цьому році було важко здійснити реалізацію зерна, з метою отримання прибутку та виплати орендної плати за паї власникам земельних ділянок.

Позивачем у даній справі не надано доказів наявності саме істотного порушення відповідачем договору оренди землі. Відповідач не відмовлявся сплатити орендну плату за 2022 рік. Відповідач неодноразово намагався виплатити ОСОБА_1 але позивач постійно уникає зізстрічі, на телефонні звінки не відповідає в касу для отримання коштів за оренду землі не з`являється, не дивлячись на запрошення з боку відповідача, про що складений акт.

Заяви таклопотання,інші процесуальнідії усправі:

Ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А. від 19.06.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду з відкриттям провадження.

10.08.2023 року від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву ОСОБА_1 в якому він також просив визнати причини пропуску строку на подання відзиву на позовну заяву поважними та поновити строк на відзив.

Ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А. від 15.08.2023 року клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про визнання причин пропуску строку на подання відзиву на позовну заяву поважними та поновлення строку на відзив задоволено.

Ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Тептюка Є.П. від 13.09.2023 року цивільну справу прийнято до свого провадження в зв`язку з перебуванням судді Миколаєнко Т.А. на довготривалому лікарняному.

Ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Тептюка Є.П. від 17.10.2023 року змінено порядок розгляду цивільної справи з спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін на спрощене позовне провадження з викликом сторін.

06.11.1023 року до канцелярії Черкаського районного суду Черкаської області надійшло клопотання від позивача ОСОБА_1 про розгляд справи без її участі в якому просить суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

22.11.1023 року до канцелярії Черкаського районного суду Черкаської області надійшло клопотання від представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Стойка А.Ю. про розгляд справи без його участі в якому просить суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Виходячи з принципу процесуальної рівності сторін і враховуючи обов`язок кожної сторони довести ті обставини, на які вона посилається, в судовому засіданні досліджено кожний доказ, наданий сторонами на підтвердження своїх вимог або заперечень, який відповідає вимогам належності та допустимості доказів (п.27 Постанови ПВС України від 12.06.2009 року №2 "Про практику застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції").

Судом встановлено, що 20 жовтня 2020 року між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» укладено договорі оренди землі №937. Предметом договору визначено земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 7124989000:03:002:0013, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області за межами населеного пункту.

Згідно з копією вищезазначеного договору оренди землі між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ТОВ «Грін Ленд Індастрі», орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове платне користування належні позивачам вищевказану земельну ділянку сільськогосподарського призначення (паї), яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради.

Відповідно до п. 8 вищевказаного Договору він укладені строком на 15 років.

Згідно з п. 9, 10 вищевказаного Договору щорічна орендна плата виплачується Орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконанням робіт). Форма орендної плати визначається за взаємною згодою сторін. Орендодавець не менш ніж в тижневий строк, шляхом подачі письмової заяви або в інший доступний спосіб попереджає Орендаря про бажану дату, форму і розмір проведення розрахунків по орендній платі та надає Орендодавцю необхідну вихідну інформацію (номер банківського рахунку тощо).

Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Згідно з п. 11, 12 вищевказаного Договору орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року. Орендна плата за письмовою заявою орендодавця та за згодою орендаря може бути виплачена орендодавцю у вигляді попередньої оплати наперед, у тому числі за весь строк оренди.

Передача коштів, продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами та відображається у відомостях.

Згідно з п. 14 вищевказаного Договору Орендар не несе відповідальності за прострочення виплати орендної плати у випадку, якщо таке прострочення виникло з вини Орендодавця.

Відповідно до п. 38 вищевказаного Договору дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно здолученими довідзиву представникомвідповідача копієювідомості навидачу орендноїплати ТОВ«Грін ЛендІндастрі», позивач отримала відТОВ «Грін Ленд Індастрі»орендну платуз урахуванням індексації за орендну плату за 2021 рік - в листопаді 2022 року, а за 2022 рік ОСОБА_1 не отримувала орендну плату, в матеріалах справи міститься копія акту про відмову від отримання орендної плати за 2022 рік.

Застосовані норми права та релевантні рішення Верховного Суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 409Цивільного кодексу України (далі ЦК України) власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно достатті 13 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до частини першоїстатті 15 Закону України «Про оренду землі»істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Положеннями статей 21,22 Закону України «Про оренду землі»визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Орендна плата справляється у грошовій формі.

За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Відповідно до статті 25 вищевказаного Закону, орендар земельної ділянки зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Згідно з частинами третьою, четвертоюстатті 31 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною першоюстатті 32 Закону України «Про оренду землі»передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями24і25цьогоЗаконута умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначенихЗемельним кодексом Українита іншими законами України.

Відповідно до пункту «д» частини першоїстатті 141 ЗК Українипідставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 6 березня 2019 року у справі № 183/262/17 зроблено висновок, що підставою для розірвання договору оренди землі є саме систематична несплата орендної плати (два та більше випадки).

Згідно з постановою Верховного Суду від 02 травня 2018 рокуу справі №925/549/17 той факт, що відповідач сплатив усю суму заборгованості з орендної плати за землю, не має правового значення для вирішення спору, оскільки встановлений факт її систематичної несплати протягом періоду дії договору оренди землі, що відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі», ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та умов договору є достатньою правовою підставою для розірвання цього договору.

Висновки за результатами розгляду справи.

Суд зазначає, що згідно з умовами договору № 397 від 20.10.2020 року, орендна плата мала сплачуватися до 31 грудня поточного року (наприклад, за 2021 рік до 31 грудня 2021 року).

Факт систематичної несплати (що включає несвоєчасну виплату орендної плати за 2021 та повну несплату орендної плати за 2022 рік), орендної плати відповідачем на користь позивача ОСОБА_1 підтверджується письмовими доказами. Зокрема, згідно з наданими представником відповідача копією відомості на видачу орендної плати, ТОВ «Грін Ленд Індастрі» сплатило на користь позивачаорендну платуз урахуванням індексації за користування спірними земельними ділянками за 2021 рік ОСОБА_1 - в листопаді 2022 року; за 2022 рік ОСОБА_1 не сплачена орендна плата.

У відзивах представник відповідача також визнав факт сплати орендної плати саме у вищенаведені строки. Посилання у відзиві на те, що згідно з договорами за погодженням сторін орендна плата могла платитися пізніше 31 грудня відповідного року, є необґрунтованими, оскільки сторони не погоджували зміну строків виплати орендної плати.

Судом встановлений факт систематичної несплати орендної плати протягом періоду дії договору оренди землі, що відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі», ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та умов договорів є достатньою правовою підставою для розірвання цих договорів.

Посилання у відзивах на рясні дощі, проведення посівних робіт із запізненням, блокування російською федерацією зернового коридору не підтверджуються будь-якими доказами того, що ці обставини перебувають у причинно-наслідковому зв`язку з можливістю вчасної виплати орендної плати відповідачем на користь позивачів в 2021 та 2022 роках.

Аналізуючи все викладене вище, суд приходить до висновку, що всі позови є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню шляхом розірвання спірних договорів оренди землі та зобов`язання відповідача повернути спірні земельні ділянки власникам позивачам.

Розподіл судових витрат.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат у відповідності дост. 141 ЦПК України, суд враховує, що всі позови задоволені, а тому судові витрати зі сплати позивачами судового збору належить стягнути з відповідача на користь позивача в межах ставок судового збору за дві позовні вимоги немайнового характеру, тобто 2147 грн. 20 коп. на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 141, 200, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі, з зобов`язанням повернути земельну ділянку задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 20 жовтня 2020 року № 937, який укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» (код в ЄДРПОУ 43593710, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Пушкіна, 42, офіс 106).

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» повернути зі свого користування земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:03:002:0013, загальною площею 1,0947 га, розташовану в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, власнику ОСОБА_1 .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 2190 грн. 14 коп.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: Є. П. Тептюк

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115155010
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —707/1865/23

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні