Рішення
від 21.11.2023 по справі 344/16655/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/16655/23

Провадження № 2-о/344/392/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Домбровської Г.В.,

присяжних: Кінаш Г.Я., Дикун І.О.,

секретаря с/з Маланія Ю.А.,

за участю представника заявника Козачок А.,

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

адвоката Жидецької С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Івано-Франківську в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Органу опіки та піклування департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Івано-Франківський геріатричний пансіонат про встановлення опіки над недієздатним та призначення опікуна ,

В С Т А Н О В И В:

Орган опіки та піклування департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Івано-Франківський геріатричний пансіонат, звернувся до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області із заявою про встановленння опіки та призначення опікуна.

Вимоги заяви обґрунтовано тим, що згідно рішення Снятинського районного суду від 06.09.2012 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а проживає в івано-Франківському геріатричному пансіонаті за адресою: АДРЕСА_2 , визнано недієздатним, опіку над ним не встановлювалось. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю ІІ групи псих МСЕК з дитинства довічно (довідка до акта огляду МСЕК від 08.08.2011 року серія 10 ААА №885671). Згідно рішення виконавчого комітету Снятинської міської ради від 17.11.2022 року №409-23/22 надано згоду на переведення ОСОБА_3 із Снятинського психоневрологічного інтернату до Івано-Франківського геріатричного пансіонату. Відповідно до довідки, виданої Івано-Франківським геріатричним пансіонатом 16.05.2023 року №308/27, ОСОБА_3 проживає в даному пансіонаті з 10.12. 2022 року по даний час і знаходиться на повному державному забезпеченні.

Представник Заявника в судовому засіданні заяву підтримала, посилаючись на викладені в ній обставини, просила її задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_1 та представник Івано-Франківського геріатричного пансіонату в судовому засіданні не заперечили щодо задоволення заяви.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно рішення Снятинського районного суду від 06.09.2012 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а проживає в івано-Франківському геріатричному пансіонаті за адресою: АДРЕСА_2 , визнано недієздатним, опіку над ним не встановлювалось.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю ІІ групи псих МСЕК з дитинства довічно (довідка до акта огляду МСЕК від 08.08.2011 року серія 10 ААА №885671). Згідно рішення виконавчого комітету Снятинської міської ради від 17.11.2022 року №409-23/22 надано згоду на переведення ОСОБА_3 із Снятинського психоневрологічного інтернату до Івано-Франківського геріатричного пансіонату. Відповідно до довідки, виданої Івано-Франківським геріатричним пансіонатом 16.05.2023 року №308/27, ОСОБА_3 проживає в даному пансіонаті з 10.12. 2022 року по даний час і знаходиться на повному державному забезпеченні.

До опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради звернулась ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою-, АДРЕСА_3 , щодо надання до Івано-Франківського міського суду заяви про призначення її опікуном над визнаним судом недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а проживає в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті за адресою: АДРЕСА_2 .

Заявниця ОСОБА_1 є тіткою недієздатного ОСОБА_3 , працює вчителем початкових класів в ліцеї № 25, «по стану здоров`я може бути опікуном» (висновок ЛКК СП «Міська поліклініка № 4 КНП «ЦПМКДД» від 18.04.2023 № 8/728). За амбулаторною та медичною допомогою до спеціалізованих лікувальних закладів не зверталась (довідка КНП «ПОКЦПЗ ІФ ОР» від 22.05.2023 р. № 6953 та довідка КНП «ПНЦ ІФ ОР» від 13.06.2023 р. № 843).

Батьки недієздатного, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , померли (свідоцтво про смерть батька від 14.11.1998 року серія НОМЕР_1 ; свідоцтво про смерть матері від 16.10.2021 року серія НОМЕР_2 ).

У недієздатного з близьких родичів є сестра ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка не заперечує, щоб опікуном над ОСОБА_3 було призначено тітку ОСОБА_1

31.08.2023 року на засіданні опікунської ради з питань забезпечення повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради було розглянуто заяву ОСОБА_1 (пункт 6 протоколу № 6) та прийнято наступне рішення:

1. Рекомендувати департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради надати до суду заяву про призначення ОСОБА_1 опікуном над визнаним судом недієздатним племінником ОСОБА_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а проживає в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті за адресою: АДРЕСА_2 .

2. Зобов`язати майбутнього опікуна ОСОБА_1 :

2.1. зберігати право користування квартирою АДРЕСА_4 , за особою, що визнана недієздатною ОСОБА_3 ;

2.2. виготовити всі необхідні документи для приватизації частки квартири АДРЕСА_4 , за визнаним

судом недієздатним ОСОБА_3 .

3. Майбутньому опікуну ОСОБА_1 подавати звіт про виконання обов`язків опікуна опікунській раді 2 рази на рік, при умові призначення її опікуном в судовому порядку.

4. Ознайомити ОСОБА_1 з пам`яткою для опікунів (піклувальників), в якій зазначено її обов`язки щодо захисту особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх недієздатних осіб.

Доручити: секретарю опікунської ради - виконання п. 1, п.4 та контроль за виконанням п. 3.

Результати голосування: «за» - 14, «проти» - 0, «утримались» - 0.

Відсутність опікуна позбавляє недієздатного реалізовувати належні йому права та представляти його інтереси поза межами закладу, в якому він перебуває. Стан здоров`я та матеріальний стан ОСОБА_1 дозволяють бути опікуном недієздатного ОСОБА_3 та належним представником і захисником його цивільних прав та інтересів.

Згідно п. 3. рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 15.11.2018 року № 1224 «Про організацію роботи з питань опіки (піклування) над повнолітніми особами» департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради делеговано ряд повноважень як органу опіки та піклування, у т.ч. п. 3.9.1. вказаного рішення, департаменту надано право подання до судів всіх інстанцій заяви «про призначення опікуна (піклувальника) недієздатній особі та особі, цивільна дієздатність якої обмежена».

Беручи до уваги вищенаведене, опікунська рада звернулася до Івано-Франківського міського суду із заявою про призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном над визнаним судом недієздатним племінником ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1 ст. 60 Цивільного кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно п.2.1 Правил опіки та піклування, затверджених Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я, Міністерства освіти і науки, Міністерства праці та соціальної політики, від 26.05.1999, №34/166/131/88 «Про затвердження Правил опіки та піклування», опіка встановлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Відповідно до п 3.1 Правил опіки та піклування, при призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Згідно ч. 3 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, інші справи у випадках, встановлених законом.

Рішенням Снятинського районного суду Івано-Франківської області від 06.09.2012 року визнано підопічного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці м. Івано-Франківськ Івано-Франківської області недієздатним. ( а.с. 3)

Відповідно до Витягу з протоколу №6 засідання опікунської ради Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 31.08.2023 року рекомендовано департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради надати до суду заяву про призначення ОСОБА_1 опікуном над визнаним судом недієздатним племінником ОСОБА_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а проживає в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Статтею 58 ЦК України визначено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до характеристики ліцею «25 Івано-Франківської міської ради від 05.05.2023 року , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 працює вчителем початкових класів ліцею №25 Івано-Франківської міської ради, спеціаліст вищої категорії, учитель має високий рівень загальної культури, за характером миролюбна, уникає конфліктних ситуацій. ( а.с.8).

Відповідно до висновку №8/728 лікарсько-консультативної комісії від 18.04.2023 року «Міської поліклініки №4» м. Івано-Франківськ, ОСОБА_1 по стану здоров я може бути опікуном. ( а.с.9).

Відповідно до заяви ОСОБА_6 , вона не заперечує, щоб опікуном її брата ОСОБА_3 була призначена її рідна тітка ОСОБА_1 ( а.с.10).

Таким чином, Судом не встановлено перешкод для призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном над її недієздатним племінником ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного та ст.ст. 39-41, 58, 60, 63 ЦК України, а також керуючись ст. 247, ч.1 ст. 263, ст.ст. 264, 265, 268, 295-300 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а проживає в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті ( вул. Медична, 4, м. Івано-Франківськ) та призначити йому опікуна: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_3 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом до органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Суддя Домбровська Г.В.

Присяжні Кінаш Г.Я.

Дикун І.О.

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115157491
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над недієздатним та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —344/16655/23

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні