Ухвала
від 24.11.2023 по справі 344/17949/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/17949/23

Провадження № 2/344/3517/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої Кіндратишин Л.Р.,

за участю : секретаря судового засідання Литвин Х.В.,

позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника позивача адвоката Хоптія М.В.,

представника відповідача - адвоката Мушинського В.Т.,

третьої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Приватного підприємства «Металспецмонтаж», за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про знесення самочинного будівництва,-

ВСТАНОВИВ:

26.09.2023 позивачі звернулися до суду із позовом до відповідача, в якому просять визнати господарську будівлю з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_1 , що знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером : 2610100000:04:002:0300, самочинним будівництвом та зобов`язати приватне підприємство «Металспецмонтаж» за власний кошт здійснити знесення нового будівництва господарської будівлі з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_1 , розміщеного на вказаній земельній ділянці.

Судом поставлено на обговорення питання про доцільність залучення до участі у розгляді справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Івано-Франківської міської ради, зважаючи на предмет спору.

У судовомузасіданні представникпозивача ОСОБА_2 адвокат Хоптій М.В. просив залучити у справу третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Івано-Франківської міської ради.

Позивачі та третя особа ОСОБА_3 підтримали думку адвоката Хоптія М.В.

Представник відповідача - адвокат Мушинський В.Т. щодо залучення до участі в справі зазначеної третьої особи поклався на розсуд суду.

Третя особа ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду справи був належним чином повідомлений.

Заслухавши сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Так, 25 червня 2019 року Велика Палата Верховного Суду розглянувши касаційні скарги у справі № 910/17792/17 дійшла наступних висновків.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права чи обов`язки щодо однієї зі сторін. Отже, особа, яка бажає взяти участь у справі як третя особа без самостійних вимог, має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін. Підставою для вступу (залучення) в судовий процес такої третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору ймовірність виникнення в майбутньому в неї права на позов або пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача. Водночас предмет спору повинен перебувати за межами цих правовідносин, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору. Для таких третіх осіб неможливий спір про право з протилежною стороною у зазначеному процесі. Якщо такий спір допускається, то ця особа повинна мати становище співвідповідача у справі, а не третьої особи.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відтак, враховуючи предмет спору, оскільки позивачі просять визнати господарську будівлю з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_1 , що знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером: 2610100000:04:002:0300, самочинним будівництвом, рішення в даній справі може в подальшому вплинути на інтереси Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Івано-Франківської міської ради, відтак останнє слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Керуючись ст. 53 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Залучити доучасті усправі вякості третьоїособи,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору Управлінняз питаньдержавного архітектурно-будівельногоконтролю Івано-Франківськоїміської ради (вул. Січових Стрільців, 56, м. Івано-Франківськ).

Відкласти підготовче засідання на 07 грудня 2023 року на 13 год. 30 хв.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про залучення третіх осіб, направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору мають право протягом 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали подати до суду письмове пояснення щодо позову або відзиву.

Одночасно з направленням до суду заяв по суті (відзиву, відповіді на відзив, заперечення проти відповіді на відзив, пояснення щодо позову або відзиву на позов) учасник справи повинен надати суду документи, що підтверджують надіслання (надання) таких заяв та доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Івано-Франківського міського суду Кіндратишин Л.Р.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115160007
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —344/17949/23

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні