Ухвала
від 24.11.2023 по справі 472/369/21
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/369/21

Провадження №1-кп/472/9/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження

24 листопада 2023 року смт. Веселинове

Миколаївської області

Веселинівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

з участю секретаря

судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

потерпілого - ОСОБА_6 (в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №3 смт. Веселиновекримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021153190000213 від 16.05.2021 року, по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, освіта повна загальна середня, одруженого, має на утриманні трьох малолітніх дітей, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , не працює, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно з обвинувальним актом, що надійшов на розгляд до Веселинівського районного суду Миколаївської області, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, а саме у спричиненні 15.05.2021 року потерпілому ОСОБА_6 умисного легкого тілесного ушкодження.

У судовому засіданні обвинуваченим ОСОБА_4 та його захисником ОСОБА_5 заявлено клопотання про закриття кримінального провадження та звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Прокурор ОСОБА_3 проти закриття кримінального провадження та звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності не заперечував, оскільки КПК України не передбачено зупинення або переривання строків давності на період, якщо обвинуваченого було мобілізованого до Збройних сил України.

Потерпілий ОСОБА_6 (в режимі відеоконференції) не заперечував проти звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Вислухавши думку учасників судового провадження щодо можливості закриття кримінального провадження, вивчивши обвинувальний акт відносно обвинуваченого ОСОБА_4 , суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття даного кримінального провадження.

Згідно з вимогами п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності суд закриває кримінальне провадження.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

У ч. 2 ст. 285 КПК України передбачено, що особі, яка підозрюється, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення та щодо якої передбачена можливість звільнення від кримінальної відповідальності у разі здійснення передбачених законом України про кримінальну відповідальність дій, роз`яснюється право на таке звільнення.

За правилами ч. 3 ст.288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Положеннями ст. 49 КК України визначено: строки давності з огляду на тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, після закінчення яких особа звільняється від кримінальної відповідальності; підстави такого звільнення від кримінальної відповідальності; обчислення перебігу строків давності, його відновлення, зупинення та переривання.

Строк давності - це передбачений ст. 49 КК України певний проміжок часу з дня вчинення кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, від кримінальної відповідальності.

Матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: закінчення встановлених ч. 1 ст. 49 КК України строків; відсутність обставин, що порушують їх перебіг (ч.ч. 2, 3 ст. 49 КК).

Процесуально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: притягнення особи як обвинуваченого; згода обвинуваченого на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

Згідно з обвинувальним актом ОСОБА_4 інкриміновано вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, а саме у спричиненні 15.05.2021 року потерпілому ОСОБА_6 умисного легкого тілесного ушкодження.

Статтею 12 КК України визначено, що кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 125 КК України (у редакції, чинній на час його вчинення), за ступенем тяжкості є кримінальним проступком.

Згідно з ч.1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Дане кримінальне провадження надійшло до суду 19 травня 2021 року.

Обвинувачений ОСОБА_4 08.04.2022 року був призваний до лав Збройних сил України під час загальної мобілізації, що підтверджується довідкою начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 від 09.07.2022 року №340/2.

11 липня 2022 року ухвалою суду судове провадження було зупинено на період проходження ОСОБА_4 військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

11 жовтня 2023 року ухвалою суду судове провадження було відновлено, оскільки ОСОБА_4 03.02.2023 року був звільнений із Збройних сил України за станом здоров`я.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, подія кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 125 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 , мала місце 15.05.2021 року, тобто на даний час минуло більше 2 років, що є підставою для застосування положень п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України.

Судом не встановлено обставин і не отримано об`єктивних доказів на підтвердження підстав для зупинення або переривання строків давності, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 49 КК України. А КПК України не передбачено зупинення або переривання строків давності на період, якщо обвинуваченого було мобілізованого до Збройних сил України.

Відповідно до наданої в судовому засіданні прокурором вимоги на обвинуваченого ОСОБА_4 останній до кримінальної відповідальності не притягувався та є раніше несудимою особою.

Зі змісту ст.ст. 284 - 288 КПК України вбачається, що підставами для звільнення особи від кримінальної відповідальності при розгляді справи в суді є наявність норми кримінального закону, яка передбачає таке звільнення, клопотання сторони кримінального провадження про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та згода обвинуваченого на закриття кримінального провадження на цих підставах. Тобто, саме наявність цих процесуальних умов є правовою підставою для прийняття судом рішення про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 125 КК України.

Також суд зазначає, що звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі закінчення строків давності є обов`язковим. Тобто суд, встановивши наявність усіх передбачених законом обставин, зобов`язаний звільнити особу від кримінальної відповідальності за цією підставою, незалежно від того, на якій стадії перебуває кримінальне провадження.

Суд за наявності правових підстав для звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, передбачених ст. 49 КК України, та за згодою обвинуваченого ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Згідно із практикою Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, визнання винуватості не є умовою для звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі статті 49 КК України (постанова від 12 листопада 2019 року, справа №566/554/16-к).

Враховуючи наведене, перевіривши законність заявленого клопотання та отримавши згоду на таке звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 , з огляду на те, що кримінальне правопорушення, за яким обвинувачується ОСОБА_4 , є кримінальним проступком, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі, та з моменту вчинення інкримінованого кримінального правопорушення минуло більше двох років, перебіг давності притягнення до кримінальної відповідальності в розумінні ст. 49 КК України не зупинявся і не переривався, суд дійшов висновку, що клопотання обвинуваченого та захисника про звільнення від кримінальної відповідальності є таким, що відповідає вимогам чинного законодавства, а відтак клопотання слід задовольнити, звільнивши ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України та закривши стосовно нього кримінальне провадження за ч.1 ст.125 КК України.

Процесуальні витрати у цьому кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Речові докази в кримінальному провадженні відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 26, 284, 369, 371, 372 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити клопотання захисника ОСОБА_5 та обвинуваченого ОСОБА_4 про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, освіта повна загальна середня, одруженого, має на утриманні трьох малолітніх дітей, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , не працює, раніше не судимого, від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.125 КК України, на підставі п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021153190000213 від 16.05.2021 року, по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, - закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України у зв`язку зі звільненням ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності.

Роз`яснити потерпілому ОСОБА_6 , що відповідно до ч.7 ст.128 КПК України особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Процесуальні витрати у цьому кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Речові докази в кримінальному провадженні відсутні.

Ухвала суду може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Веселинівського районного суду

Миколаївської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115161293
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне легке тілесне ушкодження

Судовий реєстр по справі —472/369/21

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 11.07.2022

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 17.05.2022

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні