Вирок
від 24.11.2023 по справі 711/7570/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 711/7570/23

Номер провадження 1-кп/711/578/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 листопада 2023 року м.Черкаси

Придніпровський районний суд м.Черкаси в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши в спрощеному провадженні за відсутності учасників судового провадження, без проведення судового розгляду в судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022255330001350 від 07.09.2022, стосовно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Черкаси Черкаської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, розлученого, який має на утриманні неповнолітню дитину, сина: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , офіційно не працевлаштованого, є особою з третьою групою інвалідністі, військовослужбовцем, учасником АТО, учасником бойових дій, депутатом не являється, фактично проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого: - 16.11.2022 Соснівським районним судом м.Черкаси за ч.1 ст.309 КК України до 1 року обмеження волі, на підставі ст.75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком на 1 рік; - 20.02.2023 Придніпровським районним судом м.Черкаси за ч.2 ст.309, ст.71 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік 1 місяць,

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України,

ВСТАНОВИВ:

19 жовтня 2023 року до Придніпровського районного суду м.Черкаси в порядку, передбаченому статтями 291, 293 та 302 Кримінального процесуального кодексу України, надійшов складений прокурором обвинувальний акт із доданими до нього документами разом із клопотаннями про його розгляд в порядку спрощеного провадження та матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.09.2023 за №12022255330001350, щодо вчинення ОСОБА_3 кримінального правопорушення - проступку, передбаченого частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу України, за встановлених досудовим розслідуванням обставин.

ОСОБА_3 , 07.09.2022, у невстановлений період часу, перебуваючи за адресою місто Черкаси, по вулиці Припортовій, поблизу будинка 34, незаконно, умисно придбав шляхом знахідки два поліетиленових пакетики з вмістом порошкоподібної речовини, білого кольору з рожевим відтінком, який останній умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, з моменту придбання незаконно зберігав при собі з метою власного вживання без мети збуту.

07.09.2022, ОСОБА_3 , близько 11 годин 15 хвилин, перебуваючи за адресою місто Черкаси, вулиця Гагаріна, будинок 87/1, маючи умисел на зберігання психотропної речовини, з метою власного вживання, без мети збуту, ОСОБА_3 , був зупинений працівниками поліції Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області, з метою перевірки у нього документів, в результаті чого ОСОБА_3 під час спілкування повідомив, що має при собі заборонені до обігу речовини. ОСОБА_3 добровільно, без психічного та фізичного примусу, дістав два поліетиленових пакетики з вмістом порошкоподібної речовини, білого кольору з рожевим відтінком, поклавши на капот службового автомобіля та в подальшому у період часу з 12 год. 25 хв. по 12 год. 48 хв., в ході затримання в порядку ст.289-2 КПК України, по прибуттю працівників слідчої оперативної групи, у присутності понятих та інших учасників процесуальної дії, в ході огляду місця події було вилучено у ОСОБА_3 вищезазначені два поліетиленових пакетики з вмістом порошкоподібної речовини, білого кольору з рожевим відтінком, яка згідно висновку експерта № СЕ-19/124-22/9788-НЗПРАП від 03.03.2023 містить у своєму складі психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін, загальна маса психотропної речовини (в перерахунку на амфетамін- основу) становить 0,3558 грама, яку останній знайшов та зберігав для власного вживання, без мети збуту.

Вказаними діями ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення - проступок, передбачений ч.1 ст.309КК України незаконне придбання та зберігання психотропної речовини без мети збуту.

При вирішенні питання щодо здійснення судового провадження у суді першої інстанції суд приймає до уваги, що обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні дійшов до суду разом із клопотанням прокурора про його розгляд у порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Положеннями ч. 2 та ч. 3ст. 381 КПК Українипередбачено, що суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акту. Спрощене провадження щодо кримінальних проступків здійснюється згідно із загальними правилами судового провадження, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цього параграфа.

Згідно приписів ч. 2ст. 12 КК України, інкриміноване ОСОБА_3 діяння є кримінальним проступком.

Встановивши під час досудового розслідування, що підозрюваний беззаперечно визнав свою винуватість, не оспорює встановлені досудовим розслідуванням обставини і згоден з розглядом обвинувального акту за його відсутності, прокурор має право надіслати до суду обвинувальний акт, в якому зазначає клопотання про його розгляд у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні. Слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язаний роз`яснити підозрюваному, зміст встановлених досудовим розслідуванням обставин, а також те, що у разі надання згоди на розгляд обвинувального акту у спрощеному порядку він буде позбавлений права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини. До обвинувального акту з клопотанням про його розгляд у спрощеному провадженні повинні бути додані, зокрема: письмова заява підозрюваного, складена в присутності захисника, щодо беззаперечного визнання своєї винуватості, згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження згідно з частиною другою цієї статті та згоди з розглядом обвинувального акту у спрощеному провадженні; …щодо згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження згідно з частиною другою цієї статті та згоди з розглядом обвинувального акту у спрощеному провадженні (ст. 302 КПК України).

Так, в обвинувальному акті прокурором викладено клопотання, в якому зазначено, що враховуючи те, що підозрюваний беззаперечно визнає свою винуватість, не оспорює встановлені в результаті дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акту за його відсутності, у відповідності до положень ч. 1ст. 302 КПК України, просить суд розглянути кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

До обвинувального акту також долучено письмову заяву підозрюваного ОСОБА_3 , складену 18 жовтня 2023 року в присутності захисника ОСОБА_5 , яка діє на підставі Ордера на надання правничої (правової) допомоги від 18.10.2023, в якій ОСОБА_3 зазначає про беззаперечне визнання ним своєї винуватості у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 309КК України та згоду зі встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлений з обмеженням права апеляційного оскарження. Просив розглянути обвинувальний акт у спрощеному провадженні.

Крім того, у цій заяві захисником ОСОБА_5 , підтверджено добровільність беззаперечного визнання винуватості підозрюваним, його згоду із встановленими в результаті досудового розслідування обставинами і згоду на розгляд обвинувального акту за його відсутності.

Враховуючи викладене, а також те, що вимоги КПК України виконано, суд дійшов висновку, що обвинувальний акт у відношенні ОСОБА_3 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України має бути розглянутий в порядку, передбаченому ст. 381-382 КПК України.

У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється (ч. 4ст. 107 КПК України).

Вивчивши зміст обвинувального акту із доданими до нього документами, перевіривши матеріали досудового розслідування у формі дізнання у кримінальному провадженні, внесеному 07.09.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022255330001350, проаналізувавши у сукупності надані прокурором докази, які узгоджуються між собою, всебічно, повно, неупереджено й безпосередньо з`ясувавши всі обставини, встановлені під час досудового розслідування, які не оспорюються учасниками судового провадження, суд керуючись законом, дійшов висновку щодо доведеності вини ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованому йому кримінального проступку.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 відповідають складу кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 309 Кримінального Кодексу України, і правильно кваліфіковані як незаконне придбання та зберігання психотропної речовини без мети збуту.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2004 «Про практику призначення судами кримінального покарання» при призначенні покарання в кожному випадку і щодо кожного підсудного, який визнається винним у вчиненні злочину, суди мають суворо додержуватися вимог ст. 65 КК України, стосовно загальних засад призначення покарання, оскільки саме через останні реалізуються принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання.

При призначенніобвинуваченому ОСОБА_3 покарання, суд, на підставі ст.65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, який відповідно до ст.12 КК України відноситься до категорії кримінальних проступків, особу винного, який раніше судимий, до адміністративної відповідальності не притягувався, має постійного місце реєстрації та проживання, виключно позитивно характеризується за місцем проживання, офіційно не працевлаштований, розлучений, має на утриманні неповнолітню дитину, ІНФОРМАЦІЯ_3 , на консультативному та диспансерному нагляді у лікаря нарколога не перебуває, амбулаторну психіатричну допомогу у лікаря психіатра м.Черкаси не одержує, особою, що досягла пенсійного віку не являється, має ІІІ групу інвалідності, військовослужбовцем,учасником бойовихдій,АТО,депутатом неявляється, вину визнав, щиро розкаявся.

В якості обставини, що пом`якшує покарання обвинуваченого, згідно ст.66 КК України, суд визнає його щире каяття. Обставин, що обтяжують покарання, згідно ст.67 КК України, судом не встановлено.

На підставі викладеного, з урахуванням вимог ст. 65 КК Українипро те, що особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначено покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень і що більш суворий вид покарання з числа передбачених за вчинене кримінальне правопорушення призначається лише у випадку, якщо менш суворий вид покарання буде недостатнім для виправлення особи і попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України, відноситься до категорії кримінальних проступків, та наявність обставини, що пом`якшує покарання обвинуваченого, виходячи з особливостей кримінального правопорушення та обставин його вчинення, судвважає за необхідне призначити ОСОБА_3 покарання у виді обмеження волі.

Суд вважає таке покарання необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, що повністю узгоджується із принципами законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання.

Обставин, які б суттєво знижували ступінь тяжкості вчиненого кримінального проступку та являлись передумовою для застосування вимог ст.69 КК України судом не встановлено.

Суд також не вбачає підстав для застосування приписів, передбачених ст.69-1 КК України, у зв`язку з відсутністю передумов, за яких дані правові норми можуть бути застосовані.

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 раніше був засуджений, 20.02.2023 року Придніпровським районним судом м.Черкаси за ч.2 ст.309, 71 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік 1 місяць. Отже, злочин, який інкриміновано ОСОБА_3 вчинено ним до постановлення вказаного вироку, що свідчить про необхідність призначення покарання обвинуваченому за положеннями ч.4 ст.70 КК України, а саме за сукупністю злочинів. При цьому особистісні відомості обвинуваченого свідчать про можливість призначення покарання шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим.

Враховуючи те, що стосовно обвинуваченого запобіжний захід не застосовувався, а сторони провадження не заявили клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу, суд не вбачає підстав для застосування обвинуваченому запобіжного заходу до набрання вироком законної сили.

Цивільний позов у встановленому законом порядку не пред`явлений

Долю судових витрат суд вирішує на підставі ст.ст.118-124 КПК України. Долю речових доказів суд вирішує на підставі ст.100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 50, 61, 65-67 КК України, ст. ст. 31, 100, 118, 122, ч. 1 ст. 126, 291, 293, 302, 349,368-370,373, 374, 382 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 , визнати винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України, і призначити йому покарання у виді обмеженням волі строком 1 (один) рік.

Відповідно до ч.4 ст.70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання більш суворим покаранням, призначеного вироком Придніпровського районного суду м.Черкаси від 20.02.2023 у вигляді позбавлення волі строком на 1 рік 1 місяць, менш суворого покарання, призначеним даним вироком, остаточно призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік 1 місяць.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили не обирати.

Строк покарання ОСОБА_3 рахувати з дня набрання вироком законної сили.

Речовий доказ: порошкоподібну речовину білого кольору з рожевим відтінком, яка місить у своєму складі психотропну речовину, обіг якої обмежено-амфетамін, загальною масою психотропної речовини амфетаміну (в перерахунку на амфетамін-основу), становить 0,3558 г, що поміщено до сейф пакету №5429880, та передано на відповідальне зберігання до кімнати зберігання речових доказів Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області (квитанція №5247) - знищити.

Стягнути з ОСОБА_3 процесуальнівитрати назалучення експертау зв`язкуз проведеннямекспертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів № СЕ-19/124-22/9788-НЗПРАП від 03.03.2023, які згідно довідки складають 943 грн. 90 копійок, в дохід держави.

Вирок може бути оскаржений до Черкаського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня отримання копії вироку.

Відповідно до положень ч.1ст. 394 КПК Українивирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статями381та382цьогоКодексу, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надіслати учасникам судового провадження.

Суддя ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115165250
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —711/7570/23

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Олійник В. М.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Олійник В. М.

Вирок від 24.11.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Олійник В. М.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Олійник В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні