Рішення
від 20.11.2023 по справі 607/20389/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.11.2023 Справа №607/20389/23

Провадження №2-о/607/544/2023

м. Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Кунець Н.Р.,

з участю секретаря судового засідання Ковбасюк М.В.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи КП «Херсонське бюро технічної інвентаризації» Херсонської обласної ради, Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Тернопільської міської ради про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме просив встановити: факт належності договору купівлі продажу квартири АДРЕСА_1 , від 26 грудня 2001 року, посвідченого приватним нотаріусом Херсонського нотаріального округу Скульським А.А., зареєстрованого у Реєстрі за №6430 з записом Херсонського бюро технічної інвентаризації про реєстрації приватної власності на квартиру.

В обґрунтування своїх вимог заявник вказує, що йому на підставі договору купівлі продажу квартири від 26 грудня 2001 року, на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_1 . Разом з тим, при видачі договору купівлі продажу квартири, посвідченого приватним нотаріусом Херсонського нотаріального округу Скульським А.А., та зареєстрованого у Реєстрі за №6430 (серія і номер бланку договору АЕІ №514858) та посвідчувальному написі проставленому на вказаному договорі були допущені помилки. Зокрема, у договорі купівлі продажу квартири та посвідчувальному написі його прізвище вказано « ОСОБА_2 », проте у паспорті громадянина України його прізвище зазначено « ОСОБА_2 ». Вказані розбіжності перешкоджають йому володіти, користуватись та розпоряджатись своєю власністю на власний розсуд, при цьому способу усунення наявних розбіжностей немає оскільки діяльність нотаріуса, який посвідчував договір купівлі продажу припинена. З огляду на викладене просить заяву задовольнити.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 24.10.2023 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримав та просив задовольнити з підстав у ній зазначених.

Заінтересовані особи КП «Херсонське бюро технічної інвентаризації» Херсонської обласної ради, Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Тернопільської міської ради у судове засідання не з`явились. Про причини неявки суд не повідомили, заяву про відкладення розгляду справи не подали.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази, суд встановив такі обставини:

26.12.2001 ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 отримав паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 виданий Суворовським РВ УМВС України в Херсонській області. Також у даному паспорті громадянина України є запис від 04.01.2022 щодо місця реєстрації ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_2 , попереднє місце реєстрації АДРЕСА_3 .

Згідно картки платника податків, 27.07.2017 ОСОБА_1 , присвоєно ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

26.12.2001 приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Херсонської області Скульським А.А. посвідчено та зареєстровано в реєстрі за № 6430 Договір договору купівлі продажу укладений між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , за умовами якого ОСОБА_4 продала, а ОСОБА_1 купив двокімнатну квартиру АДРЕСА_4 , житловою площею 29,5 кв.м., загальною площею 52,0 кв.м.

На підставі вказаного договору купівлі продажу від 26.12.2001 посвідченого приватним нотаріусом Херсьнського міського нотаріального округу Херсонської області Скульським А.А. посвідчено та зареєстровано в реєстрі за № 6430, Херсонським державним бюро технічної інвентаризації (м. Херсон) 26.12.2001 зареєстровано за ОСОБА_1 право приватної власності на квартиру АДРЕСА_1 , за №39530, що підтверджується посвідчувальним написом №39530 від 26.12.2001.

Згідно довідки переселенця 6117-7500977970 ОСОБА_1 є внутрішньо переміщеною особою, фактичне місце проживання: АДРЕСА_5 ; місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Рішенням провідмову впроведені реєстраційнихдій №68930186від 18.08.2023,державний реєстратор прав на нерухоме майно розглянувши заяву за реєстраційним номером 56629277, встановив наявність обставин, які є підставою для відмови в проведенні реєстраційних дій, а саме: подані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяження а саме: в договорі купівлі продажу від 26.12.2001, №6430 прізвище заявника « ОСОБА_5 », а в паспортних даних « ОСОБА_5 ». Тому було відмовлено у проведені реєстраційних дій в зв`язку із зазначеними вище обставинами.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України,кожна особамає правов порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі ст.293ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючого документу особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або паспорті (пункти 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

Згідно Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №5від 31.03.1995«Про судовупрактику усправах провстановлення фактів,що маютьюридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, побатькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.1 вказаної постанови, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Відповідно до листа Верховного Суду України від 01.01.2012 «Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення», коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 256 ЦПК України (в редакції, яка діяла до редакції відповідно до Закону України від 03.10.2017 № 2147VІІІ) громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Судом встановлено,що розбіжностінаявні унаписанні прізвищазаявника ОСОБА_1 у договорі купівлі продажу АЕІ №514858 від 26 грудня 2001 року, посвідченому приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Скульським А.А., реєстровим номером 6430, повідчувальному написі вчиненим Херсонським державним бюро технічної інвентаризації (м. Херсон) №39530, від 26.12.2001 та паспорті громадянина України виданого Суворовським РВ УМВС України в Херсонській області серії НОМЕР_1 викликані різним перекладом прізвища заявника з російської на українську мову приватним нотаріусом, яким здійснювалось посвідчення договору купівлі продажу та Херсонським державним бюро технічної інвентаризації, яким вчинено посвідчувальний напис.

В той час, іншого способу усунення наявних розбіжностей немає, так як діяльність приватного нотаріуса Херсонського нотаріального округу Скульського А.А. припинена.

За таких обставин, судом встановлено та не викликає жодних сумнівів факт належності ОСОБА_1 , договору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 , від 26 грудня 2001 року, посвідченого приватним нотаріусом Херсонського нотаріального округу Скульським А.А., зареєстрованого у Реєстрі за №6430 (серія і номер бланку договору АЕІ №514858), із записом Херсонського бюро технічної інвентаризації про реєстрацію приватної власності на квартиру АДРЕСА_1 (запис в реєстрову книгу №100 за реєстровим 339530 від 26.12.2001), у якому покупцем вказано ОСОБА_1 .

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що факт належності договору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 , від 26 грудня 2001 року, посвідченого приватним нотаріусом Херсонського нотаріального округу Скульським А.А., зареєстрованого у Реєстрі за №6430 (серія і номер бланку договору АЕІ №514858), із записом Херсонського бюро технічної інвентаризації про реєстрацію приватної власності на квартиру АДРЕСА_1 (запис в реєстрову книгу №100 за реєстровим 339530 від 26.12.2001), у якому покупцем вказано ОСОБА_1 , знайшов своє підтвердження у судовому засіданні, будь-якого спору між заявником та заінтересованою особою немає, а беручи до уваги той факт, що заявник ОСОБА_1 позбавлений можливості володіти, користуватись та розпоряджатись своєю власністю на власний розсуд, перешкодою чому є невірне зазначення його прізвища у правовстановлюючих документах, а законом не визначено іншого порядку встановлення даного факту, тому суд вважає, що даний факт підлягає встановленню.

Керуючись статтями 259, 265, 268, 272, 273, 293, 294, 315-319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи КП «Херсонське бюро технічної інвентаризації» Херсонської обласної ради, Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Тернопільської міської ради про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) договору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 , від 26 грудня 2001 року, посвідченого приватним нотаріусом Херсонського нотаріального округу Скульським А.А., зареєстрованого у Реєстрі за №6430 (серія і номер бланку договору АЕІ №514858), із записом Херсонського бюро технічної інвентаризації про реєстрацію приватної власності на квартиру АДРЕСА_1 (запис в реєстрову книгу №100 за реєстровим 339530 від 26.12.2001), у якому покупцем вказано ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складений та підписаний 24.11.2023.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 ,РНОКПП: НОМЕР_2 ,адреса місцяпроживання: АДРЕСА_6 ,адреса місцяреєстраціїАДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: КП «Херсонське бюро технічної інвентаризації» Херсонської обласної ради, код ЄДРПОУ 03355620, адреса місця знаходження: 73000, Херсонська область,місто Херсон,вулиця Богородицька,будинок 14.

Заінтересована особа: Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Тернопільської міської ради, код ЄДРПОУ 40341844, адреса місця знаходження: бульвар Т. Шевченка, 3 м. Тернопіль, 46001.

Головуючий суддяН. Р. Кунець

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115169084
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —607/20389/23

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні