Ухвала
від 24.11.2023 по справі 280/9791/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

24 листопада 2023 року Справа № 280/9791/23 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Прасов О.О., розглянувши у м.Запоріжжі матеріали позовної заяви

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

до 1.Запорізької міської територіальної виборчої комісії Запорізького району Запорізької області (проспект Соборний, буд.206, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69126; код ЄДРПОУ 43755490); 2.ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА "ЄДНАННЯ" (проспект Соборний, буд.150, кв.11, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69095; код ЄДРПОУ 43821400); 3.ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА «ЄДНАННЯ» (вул.Хортицьке шосе, буд.20, кв.96, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69123; код ЄДРПОУ 40152983)

третя особа - Запорізька міська рада (проспект Соборний, буд.206, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69126; код ЄДРПОУ 04053915)

про визнання незаконною бездіяльність, визнання неправомірними та скасування рішень,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 (далі - позивач) до Запорізької міської територіальної виборчої комісії Запорізького району Запорізької області (далі - відповідач-1), ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА "ЄДНАННЯ" (далі - відповідач-2), ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА «ЄДНАННЯ» (далі - відповідач-3), в якому позивач просить суд: 1) визнати незаконною бездіяльність ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА "ЄДНАННЯ" щодо неповідомлення депутата Запорізької міської ради ОСОБА_1 належним чином про відкликання за народною ініціативою; 2) визнати незаконною бездіяльність ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА «ЄДНАННЯ» щодо неповідомлення депутата Запорізької міської ради ОСОБА_1 належним чином про відкликання за народною ініціативою; 3) визнати незаконною бездіяльність Запорізької міської територіальної виборчої комісії Запорізького району Запорізької області щодо неповідомлення належним чином ОСОБА_1 про розгляд документів про відкликання за народною ініціативою; 4) визнати неправомірним та скасувати Рішення у формі Постанови від 25.10.2023 №7 «Про відкликання депутата Запорізької міської ради Марини ЛІСОВОЇ за народною ініціативою»; 5) визнати неправомірним та скасувати Рішення Конференції Запорізької міської організації Політичної партії «ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА «ЄДНАННЯ», яке відбулося у вересні 2023; 6) визнати неправомірним та скасувати Рішення Головної Ради Політичної партії «ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА «ЄДНАННЯ» про відкликання депутата Запорізької міської ради Марини ЛІСОВОЇ за народною ініціативою яке відбулося у вересні 2023.

Адміністративний позов подано без додержання вимог, встановлених ст.ст.160, 161 КАС України, з огляду на наступне.

Відповідно до п.2 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначаються: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Позивачем всупереч вимог п.2 ч.5 ст.160 КАС України у позові: не вірно зазначено поштовий індекс відповідача-1 та третьої особи; не зазначено номерів засобів зв`язку позивача, офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти відповідача-2 та відповідача-3, відомості про наявність або відсутність електронних кабінетів сторін та третьої особи.

У позовній заяві позивачем зазначено як третю особу Запорізьку міську раду, однак, у порушення ч.2 ст.49, ч.5 ст.161 КАС України, до позовної заяви не додано клопотання про залучення третьої особи із зазначенням на стороні кого вона залучається та на яких підставах належить залучити до участі у справі.

Відповідно до ч.1 ст.161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Як зазначено у ч.2 ст.161 КАС України, у разі подання позовної заяви та доданих до неї документів в електронній формі через електронний кабінет до позовної заяви додаються докази надсилання її копії та копій доданих документів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу.

Згідно з ч.7 ст.44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Як зазначено у ч.9 ст.44 КАС України, у разі подання до суду в електронній формі заяви по суті справи, зустрічного позову, заяви про збільшення або зменшення позовних вимог, заяви про зміну предмета або підстав позову, заяви про залучення третьої особи, апеляційної скарги, касаційної скарги та документів, що до них додаються, учасник справи зобов`язаний надати до суду доказ надсилання цих матеріалів іншим учасникам справи. Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності у іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність у іншого учасника справи електронного кабінету - в паперовій формі листом з описом вкладення. Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 18 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який не є суб`єктом владних повноважень та подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи. Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Дана позовна заява надіслана до суду в електронній формі.

Як вбачається із позовної заяви, до неї не додано доказів надсилання до особистих електронних кабінетів іншим учасникам справи копії позовної заяви, а також копій доданих до позовної заяви документів, якими обґрунтовані позовні вимоги.

Отже, як вбачається із матеріалів позовної заяви, до неї не додано належних доказів надсилання іншим учасникам справи копії позовної заяви, а також копії доданих до позовної заяви документів, якими обґрунтовані позовні вимоги.

У позові позивачем викладено шість позовних вимог немайнового характеру.

Як зазначено у ч.1 ст.4 Закону України Про судовий збір, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до адміністративного суду позову немайнового характеру, який подано фізичною особою 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У ст.7 Закону України Про Державний бюджет України на 2023 рік установлено з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб у сумі 2684 грн. 00 коп.

Відповідно до ч.3 ст.4 Закону України Про судовий збір при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

З огляду на викладене, позивач при зверненні із даним позовом повинен був сплатити судовий збір за шість позовних вимог немайнового характеру у сумі 5153 грн. 28 коп. (5153 грн. 28 коп. = 858 грн. 88 коп. х 6).

До позову додано Квитанцію від 22.11.2023 за №5062-6004-1135-6794 на суму 1073 грн. 60 коп. судового збору. Тобто, судовий збір сплачено не у повному обсязі.

Всупереч вимог ч.3 ст.161 КАС України позивачем до позову не додано доказів сплати до відповідного бюджету судового збору у повному розмірі ставки, встановленої ст.4 Закону України Про судовий збір за шість позовних вимог немайнового характеру (5153 грн. 28 коп.).

Отже, позивачем не додано доказів сплати судового збору, як цього вимагає ч.3 ст.161 КАС України.

Відповідно до ч.1-ч.2 ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. (...). В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). (...).

За таких обставин позов підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Недоліки позову можуть бути усунені шляхом подання до суду: позовної заяви з урахуванням виправлення викладених у позові недоліків; доказів надсилання до особистих електронних кабінетів іншим учасникам справи копії позовної заяви, а також копій доданих до позовної заяви документів, якими обґрунтовані позовні вимоги; клопотання про залучення третьої особи із зазначенням на стороні кого вона залучається та на яких підставах належить залучити до участі у справі; доказів надсилання до особистих електронних кабінетів іншим учасникам справи копії клопотання про залучення третьої особи; доказів доплати судового збору у розмірі ставки, встановленої ст.4 Закону України "Про судовий збір", за шість позовних вимог немайнового характеру в сумі 4079 грн. 68 коп. (4079 грн. 68 коп. = 5153 грн. 28 коп. - 1073 грн. 60 коп.).

Керуючись ст.ст.160, 161, 169, 241, 243 КАС України, суддя -

УХВАЛИВ:

Залишити без руху позов ОСОБА_1 до 1.Запорізької міської територіальної виборчої комісії Запорізького району Запорізької області; 2.ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА "ЄДНАННЯ"; 3.ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ПАРТІЯ ВОЛОДИМИРА БУРЯКА «ЄДНАННЯ» про визнання незаконною бездіяльність, визнання неправомірними та скасування рішень.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви строком 10 днів від дня одержання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки позову можуть бути усунені шляхом подання до суду: подання до суду: позовної заяви з урахуванням виправлення викладених у позові недоліків; доказів надсилання до особистих електронних кабінетів іншим учасникам справи копії позовної заяви, а також копій доданих до позовної заяви документів, якими обґрунтовані позовні вимоги; клопотання про залучення третьої особи із зазначенням на стороні кого вона залучається та на яких підставах належить залучити до участі у справі; доказів надсилання до особистих електронних кабінетів іншим учасникам справи копії клопотання про залучення третьої особи; доказів доплати судового збору у розмірі ставки, встановленої ст.4 Закону України "Про судовий збір", за шість позовних вимог немайнового характеру в сумі 4079 грн. 68 коп. (4079 грн. 68 коп. = 5153 грн. 28 коп. - 1073 грн. 60 коп.).

Реквізити для сплати судового збору: Отримувач коштів ГУК у Зап.обл/м.Зап. Дніпров./22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37941997; Банк отримувача Казначейство України (ЕАП); Код банку отримувача (МФО) 899998; Рахунок отримувача UA538999980313131206084008512; Код класифікації доходів бюджету 22030101; Призначення платежу *; 101; ___ (код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом ___ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Запорізький окружний адміністративний суд (назва суду, де розглядається справа).

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.О. Прасов

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115172905
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконною бездіяльність, визнання неправомірними та скасування рішень

Судовий реєстр по справі —280/9791/23

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні