Рішення
від 24.11.2023 по справі 520/21660/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2023 р. Справа № 520/21660/23

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Шевченко О.В., розглянувши в письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до Комунального некомерційного підприємства "Міська лікарня № 1" Харківської міської ради про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області, з адміністративним позовом до Комунального некомерційного підприємства "Міська лікарня № 1" Харківської міської ради, в якому просить суд стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня №1» Харківської міської ради на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області ( НОМЕР_1 в філії ХОУ АТ Ощадбанк, код ЄДРПОУ 14099344) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з грудня 2022 року по січень 2023 року в сумі 2949,50 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що в установі відповідача працювала особа ОСОБА_1 , якій призначено пенсію на пільгових умовах на підставі п.п. а статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", пунктів 2-8 частини 2 статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". За період з лютий-листопад 2022 сума відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій за вказаним працівником складає 2949,50 грн., яка відповідачем не сплачена, тому наявні підстави для звернення до суду та стягнення її у судовому порядку. У зв`язку із чим, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою суду відкрито спрощене провадження по справі відповідно до ст. 262 КАС України та запропоновано відповідачеві надати відзив на позов.

Копія ухвали про відкриття спрощеного провадження надіслана та отримана представником відповідача під підпис, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Представником відповідача надіслано до суду пояснення щодо позову, в яких заперечував проти задоволення позовних вимог зазначивши, що звільнилася ОСОБА_1 з КНП «МЛ №1» 30.06.2021 року. За весь період роботи ОСОБА_1 всі необхідні відрахування до Пенсійного фонду проводились в повному обсязі. Єдиний соціальний внесок перераховувався в розмірах, визначених законодавством, який передбачає виплату пенсій громадянам за рахунок коштів Пенсійного фонду. Тому не зрозуміло, чому ПФУ перекладає свої зобов`язання по виплаті пенсій громадянам України на заклад, в якому ОСОБА_1 не працює вже більш ніж рік.

Також зазначено, що заклад повністю фінансується із державного бюджету України. Згідно п.2 Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 18 липня 2007 р. №937, пільгові пенсії можуть призначатися за рахунок коштів підприємств та організацій (крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету). Відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах, не передбачених списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. №461. У зв`язку з чим відсутні правові підстави для задоволення позовних вимог.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно перевіривши матеріали справи та надані учасниками судового процесу докази, суд установив такі фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

Як свідчать матеріали справи, Комунальне некомерційне підприємство "Міська лікарня №1" Харківської міської ради зареєстроване як юридична особа та знаходиться на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Харківській області як платник єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Спеціальними законами, які визначають принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування є Закон України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09 липня 2003 року № 1058-IV (далі - "Закон № 1058-IV") та Закон України "Про пенсійне забезпечення" від 05 листопада 1991 року № 1788-XII (далі - Закон № 1788-XII).

Статтею 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" визначені категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зокрема, відповідно до пункту "а" цієї статті на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Колишній працівник відповідача, ОСОБА_1 , перебуває на обліку в Головному управління Пенсійного фонду України в Харківській області та отримує пенсію за віком на пільгових умовах по Списку №1 згідно до п. "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", яка призначена за рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 14.06.2021 у справі 520/7317/21.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці 1 цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Згідно з підпунктом 6.1 пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

З огляду на викладені норми Законів та Інструкції, суд приходить до висновку, що відповідач, як платник збору на обов`язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівник якого вийшов на пільгову пенсію, зобов`язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій цим працівникам.

Судом встановлено, що на виконання вимог Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.03 №21-1 Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області супровідними листами (а.с. 5, 7) відповідачу направлені розрахунки фактичних витрат на виплату пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а " ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с. 6, 8), в яких сукупний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за період грудень 2022 року - січень 2023 року склав 2949,50 грн.

В поясненнях, надісланих до суду, представник відповідача не заперечував факту отримання вищевказаних розрахунків фактичних витрат на виплат та доставку пільгових пенсій.

Відповідно до п. 6.8. вказаної вище Інструкції підприємства, щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду, зазначену в повідомленні, місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У вказаних повідомленнях позивачем зазначено про наявну у відповідача заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за списком №1 за лютий-листопад 2022 року.

Відповідно до п. 6.4,6.5 Інструкції № 21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

У п.6.7 даної Інструкції зазначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Порядок відшкодування підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України за № 64/8663 від 16 січня 2004 року (в подальшому - Інструкція № 21-1).

Згідно з п. 6.1 Інструкції № 21-1, для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 розділу 2 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування": особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за Списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Згідно розрахунку суми позову щодо відшкодування заборгованості по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за Списком №1 за період з грудня 2022 року по січень 2023 року у загальному розмірі склав 2949,50 грн. (а.с. 4).

Вищевказана сума заборгованості відповідачем не оскаржувалась, тому вважається узгодженою.

Суд не приймає до уваги посилання представника відповідача на пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 №937, якою передбачено призначення пільгових пенсій працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах зайнятість в яких повний робочий день, дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, за рахунок коштів підприємств та організацій, крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету, оскільки постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 937 визначає механізм призначення пенсії, а не порядок відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Порядок покриття на виплату та доставку пільгових пенсій призначених на пільгових умовах за списком №1 та списком №2, визначено в розділі 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В добровільному порядку відповідач не сплатив вказану вище суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1, внаслідок чого утворилася заборгованість у загальному розмірі 2949,50 грн. Доказів її погашення відповідачем до суду, у зв`язку з чим вказана сума заборгованості підлягає стягненню в судовому порядку..

Таким чином, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1 в загальній сумі 2949,50 грн. є правомірними та обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат відповідно до положень статті 139 КАС України не здійснюється.

Керуючись ст. ст. 2, 6-10, 13, 14, 77, 139, 205, 242-246, 250, 255, 257-262, 293, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (пл. Свободи, буд.5, Держпром, 3 під`їзд, 2 поверх,м. Харків,61022, код ЄДРПОУ 14099344) до Комунального некомерційного підприємства "Міська лікарня № 1" Харківської міської ради (вул. Сохора, буд. 5 А, м. Харків, 61080, код ЄДРПОУ 31733636) про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня №1» Харківської міської ради на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області ( НОМЕР_1 в філії ХОУ АТ Ощадбанк, код ЄДРПОУ 14099344) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з грудня 2022 року по січень 2023 року в сумі 2949 (дві тисячі дев`ятсот сорок дев`ять) грн. 50 коп.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Шевченко О.В.

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115175423
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —520/21660/23

Рішення від 24.11.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

Ухвала від 17.08.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні