Ухвала
від 24.11.2023 по справі 907/970/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"24" листопада 2023 р. м. УжгородСправа № 907/970/23

Суддя Господарського суду Закарпатської області Лучко Р.М., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Пакобо» із запереченням щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження № б/н від 21.11.2023

у справі №907/970/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Транспортно-експедиційна компанія Вертикаль, м. Київ

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Пакобо, с. Сюрте Ужгородського району Закарпатської області

про стягнення 546 229,80 грн

Представники: не викликались

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Транспортно-експедиційна компанія Вертикаль звернулося до Господарського суду Закарпатської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Пакобо 451 221,90 грн заборгованості, 5779,46 грн 3% річних та 89 228,44 грн пені посилаючись на неналежне виконання відповідачем договору № ТЕК-119 від 30.09.2021 з урахуванням додаткових угод.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №907/970/23 визначено головуючого суддю Лучка Р.М., що підтверджується протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.10.2023.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 26.10.2023 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків, виявлених судом.

У зв`язку з усуненням позивачем виявлених судом недоліків позовної заяви ухвалою суду від 13 листопада 2023 року відкрито провадження у справі, постановлено розглянути спір за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи, призначено на 07.12.2023 судове засідання та встановлено учасникам справи процесуальні строки для подання заяв по суті спору, заяв із обґрунтуванням заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

23 листопада 2023 року від відповідача на поштову адресу суду надійшла заява від 21.11.2023 із запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. У означеній заяві представник відповідача просить суд: розглядати справу за правилами загального позовного провадження та замінити засідання по розгляду справи по суті підготовчим засіданням

В обґрунтування наведених вимог адвокат зазначає, що має намір подати відзив на позов та зустрічний позов, а обставини справи, зокрема, обраний спосіб захисту, обсяг та характер доказів вказують на її доцільність за правилами загального позовного провадження..

Дослідивши подану заяву, суд приходить до висновку про відмову у її задоволенні з огляду на наступне.

За змістом ст. 250 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі. У випадку, передбаченому ч. 2 ст. 247 цього Кодексу, за наслідками розгляду відповідного клопотання позивача суд з урахуванням конкретних обставин справи може: задовольнити клопотання та визначити строк відповідачу для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження або відмовити в задоволенні клопотання та розглянути справу за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі. Якщо відповідачем у встановлений судом строк буде подано заяву із запереченням проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про залишення заяви відповідача без задоволення або про розгляд справи за правилами загального провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

При цьому, відповідно до ч.7 ст. 250 ГПК України, частини друга - шоста цієї статті не застосовуються, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно з ч. ч. 3, 5 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Так, відповідно до ч. 1, 2 ст. 161 ГПК України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження (як спрощеного так і загального) учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Згідно з ч. 1-3 ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Отже, за змістом указаних приписів закону відповідач має право (і судом йому надана така можливість) реалізувати всі свої процесуальні права та добросовісно виконати свої обов`язки, передбачені законом з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

З огляду на наведене, на думку суду дана судова справа підлягає розгляду в порядку спрощеного провадження, враховуючи відсутність на час розгляду клопотання відповідачів доказів, які б спростовували її незначну складність, характер спірних правовідносин та предмет доказування, а в задоволенні заяви відповідача про розгляд справи в порядку загального позовного провадження слід відмовити.

Окрім того, суд звертає увагу відповідача, що за приписами ч. 7 ст. 180 ГПК України у випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Водночас, з огляду на неподання відповідачем відзиву на позов з обґрунтуванням наведених заперечень та доказів, що їх підтверджують, зустрічного позову, про який йдеться в заяві від 21.11.2023, судом наразі не можуть братися до уваги аргументи відповідача щодо заявлених підстав розгляду справи в загальному позовному провадженні.

Керуючись ст.ст. 12, 42, 234, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Пакобо» від 21.11.2023 про розгляд справи №907/970/23 в порядку загального позовного провадження.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Р.М. Лучко

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115177946
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/970/23

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні