Ухвала
від 24.11.2023 по справі 511/1563/18
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/1195/23

Справа № 511/1563/18

Головуючий у першій інстанції Теренчук Ж. В.

Доповідач Дришлюк А. І.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

24.11.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді Дришлюка А.І., суддів Драгомерецького М.М., Громіка Р.Д.,

розглянувши клопотання адвоката Коверги Ганни Володимирівни в інтересах ОСОБА_1 про витребування доказів в справі за апеляційною скаргою адвоката Богатової Марії Андріївни в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на рішення Роздільнянського районного суду Одеської області від 02 квітня 2021 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_5 до Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_2 , треті особи відділ «Центру надання адміністративних послуг Роздільнянської міської ради", ОСОБА_8 про визнання недійсними та скасування державних актів, записів про реєстрацію права власності,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського апеляційного суду знаходиться апеляційна скарга адвоката Богатової Марії Андріївни в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на рішення Роздільнянського районного суду Одеської області від 02 квітня 2021 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_5 до Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_2 , треті особи відділ «Центру надання адміністративних послуг Роздільнянської міської ради", ОСОБА_8 про визнання недійсними та скасування державних актів, записів про реєстрацію права власності.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 13.04.2023 року, у зв`язку зі смертю позивача по справі ОСОБА_5 , було залучено до участі у справі як правонаступника позивача ОСОБА_9 (т. 4, а.с. 24-25).

13.11.2023 року на адресу суду надійшла заява адвоката Коверги Ганни Володимирівни в інтересах ОСОБА_1 згідно змісту якої, остання повідомила суд, що ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 . За таких обставин просила суд витребувати у приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Лічман І.М, копію спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_9 .

В судове засідання 16.11.2023 року учасники провадження не з`явилися, про дату, час та місце повідомлялися належним чином.

Дослідивши матеріали справи та заявлене клопотання про витребування доказів, апеляційний суд приходить до висновку про задоволення вказаного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: керує ходом судового процесу; сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

За положенням ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Враховуючи вищенаведене в сукупності, для з`ясування та встановлення фактичних обставин справи, з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи по суті, оскільки витребувані докази можуть безпосередньо вплинути на правильне вирішення справи по суті, апеляційний суд дійшов висновку про необхідність витребування у приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Лічман Інни Миколаївни копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для приєднання їх до матеріалів справи.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 381 ЦПК України, Одеський апеляційний суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката Коверги Ганни Володимирівни в інтересах ОСОБА_1 задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Лічман Інни Миколаївни (65044, м. Одеса, 65044, вул. Пироговська, 7/9) копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді Одеського апеляційного суду А.І. Дришлюк

М.М. Драгомерецький

Р.Д. Громік

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115178227
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —511/1563/18

Постанова від 14.06.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 17.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 25.06.2021

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні