Ухвала
від 27.11.2023 по справі 632/1797/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/1797/23

провадження № 2/632/621/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження та призначення підготовчого провадження

27 листопада 2023 р. м. Первомайський

Суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області Кочнєв О.В., вирішуючи питання можливості відкриття провадження по цивільній справі за позовною заявою Харківської обласної прокуратури, поданої заступником керівника відокремленого територіального підрозділу Лозівської окружної прокуратури Олександром Бережним, в інтересах держави в особі органу місцевого самоврядування Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-юа», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спора, на стороні позивача, департамент захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації, про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою в межах об`єкту природно-заповідного фонду,

ВСТАНОВИВ:

01.11.2023 року до суду звернувся заступник керівника Лозівського окружної прокуратури Олександр Бережний як уповноважена особа у порядку ст.23 Закону України «Про прокуратуру» з урахуванням в вимог ст.56 ЦПК України із позовною заявою в інтересах держави через не бажання та не можливість звернутися до суду уповноваженого органу місцевого самоврядування Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, до відповідачів, в якому просив:

- усунути перешкоди власнику Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою з кадастровим номером 6324583500:29:000:0104 площею 0,655 га шляхом визнання недійсним договору оренди землі від 21.09.2021 року, укладеним між відповідачами ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю «Агро-юа»;

- усунути перешкоди власнику Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області - у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою з кадастровим номером 6324583500:29:000:0104 площею 0,655 га шляхом зобов`язання ОСОБА_1 повернути Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області земельну ділянку з кадастровим номером 6324583500:29:000:0104;

- усунути перешкоди власнику Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області - у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом визнання незаконною та скасування в державному земельному кадастрі державної реєстрації від 19.11.2018 року стосовно земельної ділянки з кадастровим номером 6324583500:29:000:0104 площею 0,655 га з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», виключивши відповідні відомості з державного земельного кадастру.

Підставою подання позову було зазначено встановлення надання вказаної ділянки відповідачу ОСОБА_1 із земель гідрологічного заказника місцевого значення «Єфремівський», який є об`єктом природно-заповідного фонду, та землі якого не підлягають приватизації, у тому числі із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Підсудність справи є виключною на підставі ч.1 ст.31 ЦПК України.

Суддею на підставі ч.8 ст.187 ЦПК України шляхом доступу до Єдиного державного демографічного реєстру підтверджено місце реєстрації відповідача ОСОБА_1 , вказаного позивачем у позовній заяві.

Вирішуючи питання про відкриття провадження, суддя виходить з обраного позивачем способу захисту свого права, обсягу та характеру доказів у справі, заявлення немайнової вимоги, яка не стосується захисту прав споживачів, питання щодо земельної ділянки як основного багатства Українського народу та вважає, що справа на підставі частини другої та третьої статті 274 ЦПК України повинна бути розглянута у порядку загального позовного провадження з призначення підготовчого провадження.

Вирішуючи питання виконання вимог абзацу першого частини 7 статті 14 ЦПК України щодо того, що особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою, суддя зазначає наступне.

Два з п`яти учасників справи не мають Електронного кабінету, причому третя особа всупереч вимогам ч.6 ст.14 ЦПК України.

Тому з метою надання сторонам повного доступу до позовної заяви, суддя вирішує направити усім учасникам провадження копію даної ухвали та позовної заяви з додатками у паперовій формі, одночасно надавши доступ до матеріалів справи в електронній формі та до даної ухвали та інших документів засобами Електронного суду Лозівській оркжуній прокуратурі, Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області та товариству з обмеженою відповідальністю «Агро-юа».

На підставі викладеного та керуючись ст.14, ч.1 ст.31, ст.187, 196-197, ч.2 та ч.3 ст.274, 353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву Харківської обласної прокуратури, поданої заступником керівника відокремленого територіального підрозділу Лозівської окружної прокуратури Олександром Бережним, в інтересах держави в особі органу місцевого самоврядування Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-юа», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спора, на стороні позивача, департамент захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації, про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою в межах об`єкту природно-заповідного фонду, до розгляду та відкрити загальне позовне провадження у ній та призначити підготовче провадження на 18 грудня 2023 року на 13 годину 30 хвилин за адресою приміщення суду: Харківська область, м. Первомайський, 3 мікрорайон, буд. 1А, зал судових засідань №3.

Визначити кожному із відповідачів п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали суду для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач зобов`язаний надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, а також усі наявні у нього докази, якими він обгрунтовує свою позицію.

Відповідно до вимог частини четвертої ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи (прокурору, позивачу та третій особі). У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Особам, зареєстрованим в Електронному суді, копію відзиву можна надіслати засобами даної підсистеми ЄСІТС.

Відповідно дочастини першоїстатті 193ЦПК Україниу строкдля поданнявідзиву коженіз відповідачів має право пред`явити зустрічний позов.

Питання необхідності подання та встановлення строків для подання відповіді на відзив та заперечення залишити відкритим до підготовчого провадження у порядку ч.12 ч.1 ст.197 ЦПК України.

Встановити особі, в інтересі якої прокурор звернувся до суду, - Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області та третій особі по справі - департаменту захистудовкілля таприродокористування Харківськоїобласної військовоїадміністрації - строк для подання письмових пояснень щодо суті позову на протязі п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали судді та копії позовної заяви з додатками. Копія відзиву повинна бути направлена інших учасникам справи, у тому числі засобами Електронного суду.

Повідомити позивача, Олексіївську сільську раду Лозівського району Харківської області, товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-юа» та департамент захистудовкілля таприродокористування Харківськоїобласної військовоїадміністрації про те, що з матеріалами справи вони можуть ознайомитися шляхом доступу в підсистемі Електронний суд. Повідомити відповідача ОСОБА_1 , що він може отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі.

Повідомити відповідачів, що подання відзиву та зустрічної позовної заяви є правом вказаної сторони. Повідомити Олексіївську сільську раду Лозівського району Харківської області та департамент захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації, що подання письмових пояснень, є правом вказаної особи.

Копію ухвали, повістку про виклик у судове засідання, копію позовної заяви з додатками направити усім учасникам справи, окрім позивача, засобами поштового зв`язку. Лозівській окружній прокуратурі направити копію ухвали та судову повістку про виклик у судове засідання засобами Електронного суду.

Роз`яснити департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації, що відсутність реєстрації кабінету в Електронному суді вказаного органу державної влади місцевого значення, буде мати наслідком подальше повідомлення про усі процесуальні рішення по справі даної третьої особи виключно засобами Електронного суду, навіть за відсутності реєстрації відповідного кабінету з процесуальними наслідками для даного органу за результатами розгляду справи по суті.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя -

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115180195
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою в межах об`єкту природно-заповідного фонду

Судовий реєстр по справі —632/1797/23

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні