Ухвала
від 27.11.2023 по справі 334/10765/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 27.11.2023

Справа № 334/10765/23

Провадження № 2-о/334/462/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення експертизи

27 листопада 2023 року місто Запоріжжя

Ленінський районний суд міста Запоріжжя у складі:

головуючогосудді Коломаренко К.А.присяжнихТуз О.Г. Черевань В.О.секретар судового засіданняЦілінко А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі цивільну справу окремого провадження за заявою Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської Ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

23 листопада 2023 року до Ленінського районного суду міста Запоріжжя надійшла заява Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки, в якійзаявник проситьсуд визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та покласти обов`язки опікуна на керівника установи, в якій буде знаходитися ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 23.11.2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Разом з заявою заявником подано клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи з метою підтвердження факу того, що ОСОБА_1 в силу наявного у нього захворювання не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

В судове засідання заявник та його представник не з`явилися, будучи належним чином та завчасно повідомленими про дату, час та місце судового засідання у справі, разом з заявою подав клопотання про проведення розгляду справи без участі представника заявника (явку особи до експертної установи буде забезпечено заявником).

В судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився, будучи належним чином та завчасно повідомленими про дату, час та місце судового засідання у справі. 24.11.2023 року через канцелярію суду від представника заінтересованої особи Клименко К.О. надійшла заява про розгляд справи без її участі, клопотання про призначення судової психіатричної експертизи підтримує.

Оглянувши матеріали справи, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 2 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

Статтею 294 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази (ч. 2). Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч.3).

Відповідно до вимог частин 6-8 статті 300 Цивільного процесуального кодексу України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

При цьому,згідно зположеннями ст.105Цивільного процесуальногокодексу України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Таким чином, з огляду на предмет доказування у вказаній категорії справ та з метою з`ясування обставин, що мають значення для справи, та встановлення психічного стану особи, відносно якої ставиться питання про визнання її недієздатною, для встановлення чого необхідні спеціальні знання в галузі психіатрії, суд доходить висновку про необхідність призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

На електронну пошту суду 29.09.2023 року надійшло офіційне повідомлення про зміну найменування Запорізької філії судово-психіатричної експертизи ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної та моніторингу наркотиків МОЗ України» на державну установу «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», отже суд вважає за можливим доручити проведення експертизи Запорізькій філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Оскільки для проведення експертизи потрібно значний проміжок часу та враховуючи неможливість об`єктивного розгляду справи по суті без висновку експерта, враховуючи положення п.5 ч.1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 Цивільного процесуального кодексу України, провадження у справі на час проведення експертизи необхідно зупинити.

Керуючись статтями 105, 252, 253, 298 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

чи страждає громадянин ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічним захворюванням, якщо так, то яким саме, та чи здатен він усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» /м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, буд. 10/.

Надати експертамправо на використання відомостей, що містяться у медичній документації громадянина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та відмову від виконання покладених обов`язків.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Оплату вартості проведення експертизи покласти на рахунок держави.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання судом.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Коломаренко К. А.

Присяжні: Туз О.Г.

Черевань В.О.

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115183184
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —334/10765/23

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні